IFK:n kolmosketju jyräsi vaisun Kärpät

Oulun Kärpät matkusti Helsinkiin IFK:n vieraaksi väsyneenä ja ilman neljää luottopakkiaan, parasta maalitykkiään ja paria runkohyökkääjää. Tulos oli sen näköistä, kun IFK takoi kolmosketjunsa Turo Järvinen - Ville Viitaluoma - Ilkka Pikkarainen johdolla murskaluvut 7-1 taululle.

Loukkaantumiset, pelikiellot, nuorten MM-kisat ja raskas viikko olivat harventaneet oululaisvieraiden rivejä minimiin. Kotijoukkueen materiaalissa taas takaa noustiin jalustalle, kun kärjessä oli niinikään pulaa runkopelaajista. Kärpät lähti otteluun myös yllättävällä maalivahtivalinnalla, kun tolppien väliin luisteli liigadebyyttiinsä Pekka Rinne, jolle ottelusta koitui painajaismainen.

- Yhdeksän runkopelaajaa poissa. Joka joukkueessa tuntuu sellainen määrä, kommentoi Kärppien päävalmentaja Kari Heikkilä ottelun jälkeen.

IFK sai otteluun lentävän lähdön, kun Kärppien Jani Tuppurainen hölmöili itsensä kahdesti peräkkäin jäähyaitioon jo ottelun ensi minuuteilla. Tässä vaiheessa ei IFK vielä aloittanut maali-iloitteluaan, vaikka avausosuma oli jo lähellä kovan huhumyllyn pyöritykseen joutuneen Robert Kantorin kilauttaessa lujan lämärin tolppaan.

Kymmenennellä minuutilla rävähti ensimmäisen kerran, kun IFK:n Turo Järvinen sai syötön Marek Zidlickyltä ja huomasi olevansa kuin vahingossa nokikkain Rinteen kanssa. Järvinen käytti paikkansa varmasti ja lakaisi kauden neljännen maalinsa.

Ottelun voittomaaliksi merkittiin kaksi ja puoliminuuttia edellisestä syntynyt osuma, kun IFK:n kolmosketju oli jälleen asialla. Ilkka Pikkarainen voitti kiekon kulmauksessa ja syötti sen maalille, jonka edessä Ville Viitaluoma ja Toni Söderholm olivat kahdestaan yhtä Kärppä-puolustajaa vastaan. Kiekko päätyi Söderholmille, joka nautiskellen harhautti kärppävahti Rinteen jäihin ja nosti kiekon varmasti reppuun.

Illan suuntaviivat oli vedetty, mutta vielä tässä vaiheessa ei ottelu kuitenkaan ollut selvä. Kärpät yritti ensimmäisessä erässä paljon harppuunahyökkäyksiä ja läpisyöttöjä. Ilmeisesti väsymyksen takia oululaisten luistin ei kuitenkaan ollut terävimmillään, vaan IFK:n puolustajat luistelivat kiinni puoliksi karkuun pääsemässä olleet kärppähyökkääjät.

Ajassa 15.05 IFK:n kolmosketju ihastutti jälleen, kun tällä kertaa Pikkarainen pääsi lataamaan kiekon reppuun Niclas Hedbergin ja Ville Viitaluoman syötöistä. Erän lopussa IFK:n Frantisek Mrazek otti kaksiminuuttisen poikittaisesta mailasta, mutta Kärppien ylivoima ei ollut kummoista. Poikkeuksellista jäähyssä oli se, että se jäi petopaitojen ainoaksi koko illan aikana. Tätä voidaan pitää suurena kehitysaskeleena IFK:lle alkukauteen verrattuna. Tämän illan tuomari Hannu Henriksson antoi pelaajien tosin pelata melkoisen vapaasti.

IFK jatkoi hallintaa

Vierasjoukkue pääsi mukaan peliin myös maalien valossa toisen erän alussa. Kun kolmisen minuuttia oli erätauon jälkeen pelattu, nousi Kärpät kolmen miehen voimin IFK:n yhtä puolustajaa vastaan, kun Marek Zidlicky oli sännännyt itsensä tilanteesta ulos. Kärppien Juha-Pekka Haataja veti puolustajan mukanaan ja syötti Petr Tonille, joka ei paikkaansa tuhlannut, vaikka Zidlicky yritti vielä häiritä häntä takaapäin.

Kärppien maalin jälkeen IFK kuitenkin pyöritteli peliä mielensä mukaan. Ajoittain se loi pitkiä pyöritysjaksoja Kärppien päätyyn, joiden aikana se ehti vaihtaa koko kentällisen miehiäkin. Täydellistä hallintaa siis. Ykkösketjun Joonas Vihko oli lähellä 26 minuutin kohdalla, mutta neljännestä maalista vastasi kuitenkin jälleen kolmosketju, maalintekijänä toistamiseen Turo Järvinen. Illan toisen maalinsa iskenyt nuorukainen rynni läpi keskialuuelta asti laidan kautta maalille kärppäpakkien antaessa suosiollisesti tietä.

Erän lopussa Kärpätkin alkoi saada yhä enemmän tilanteita luotua kohti Dave Stathoksen tänäänkin erinomaisesti vartioimaa IFK-maalia. Kunnolla se hyökkäsi päälle kuitenkin vasta viimeisen muutaman minuutin aikana, kun Haatajan kaksiminuuttinen Stathoksen päälleajosta oli kärsitty pois. Suurinta hyökkäysvastuuta Kärpillä kantoi Tonin johdolla ketju Ton - Brett Lievers - Juha-Pekka Haataja. Kärppien ykkösketjuksi koottu Mettovaara - Palsola - Potaitshuk oli varsin pimennossa.

- Eka erä oli semmonen, että meillä oli paljon uusia miehiä ja siinä tuli kolme sellaista virhettä jotka ratkaisivat tän ottelun. Toisessa erässä päästiin vähän juoneen kiinni, ja jos me oltais 3-1 tilanteessa onnistuttu niin peli olisi ollut erinäköinen, analysoi Kari Heikkilä pelin jälkeen.

IFK tälläsi maaleja viimeisessä erässä

Kärppien kolmas erä ei auvoisesti alkanut. Joukkue sai typerän kahden minuutin rangaistuksen, kun oululaisia saatiin odotella kopista kentälle kaiken ollessa jo valmista. Jos Kärpät oli pidennetyn erätaukonsa aikana saanut viimeistä latausta takaa-ajoa varten puristettua kokoon, kuivui yritys täysin käsiin IFK:n tällätessä lopullisen ratkaisumaalin 5-1:n heti välittömästi ylivoiman alkuun. Ajassa 40.38 IFK:n ykkösketju pääsi ensimmäistä kertaa maalin makuun, kun kapteeni Kimmo Kuhta sipaisi kiekon verkkoon Robert Kantorin ja Timo Pärssisen syötöistä.

Viidennen maalin jälkeen peli oli lopullisesti ohi, mutta vähälukuinen, 5654 nenää käsittänyt yleisö sai vielä katsella kissaeläimen lopullista nylkemistä, kun ensin Ville Viitaluoma ja sitten tuore hankinta Frantisek Mrazek tekivät IFK:lle vielä maalin mieheen. Varsinkin ottelun viimeinen kymmenminuuttinen oli melkoisen mitäänsanomatonta surffailua, joskin Kärppien Tonin ketju yritti loppuun asti kohentaa asemiaan pistepörssissä.

11 pistettä

IFK:n nuorista pelaajista koostuva vitja Järvinen - Viitaluoma - Pikkarainen oli tänään, kuten jo sanottua, kentän kuningas. Kolmikko rakensi yhteensä viisi maalia ja tilastoi peräti 11 tehopistettä. Turo Järvinen on noussut oivasti paikkaamaan Carlo Grünnin loukkaantumisen paikkaamaa aukkoa ja on tehnyt nyt viime peleissä neljä maalia.

- Hieno asia, pystyttiin tekemään maaleja. Viitaluoman kenttä heräs henkiin. Grünn loukkaantui ja kenttä on ollut vähän harhaileva, mutta Turo toi siihen tuon piristeen ja alkoi taas tulemaan tehoja, kehui IFK:n päävalmentaja Alpo Suhonen vitjaa ottelun jälkeen.

Vierailija Kärppien maalilla tulikasteensa saanut Pekka Rinne teki tänään sen, mihin kyvyt riittävät. Seitsemän päästettyä maalia on kuitenkin jokaiselle maalivahdille paljon. Kärpät olisi hävinnyt, vaikka maalilla olisi ollut kuka hyvänsä, mutta ei Rinne juuri joukkuettaan kyennyt auttamaan. Toisaalta, joukkue ei auttanut tippaakaan Rinnettä, sillä Kärppien vahvasti siipirikkoinen puolustus, joka tänään pelasi vain viiden puolustajan varassa, antoi IFK-pelaajien huseerata varsin rauhassa maalipaikoissa. Myös Kärppien päävalmentaja Kari Heikkilä antoi Rinteelle täyden tukensa.

- Maalivahdin piikkiin ei voi laittaa yhtään maalia. Mun mielestä Peksi oli maalissa erittäin varmaotteinen. Jos joukkue olisi paremmin auttanut maalivahtia, hänestä olisi tullut sankari tänään. Petturuuden ja sankaruuden ero on hiuksenhieno, tuki Heikkilä nuorta vahtiaan.

IFK:n peli on ollut pienoista vuoristorataa, mutta tämänpäiväinen lupaa hyvää tulevaisuudessa. Kärpille ei jäänyt tänään sanan sijaa petojen käsittelyssä. IFK on majoittunut sarjan keskikastiin, mutta valmentaja Suhonen näki ottelun tuloksen valoisana.

- Tärkeät kaksi pinnaa. Voi olla että antaa meille jopa mahdollisuuden katsoa sijoja ylöspäin eikä alaspäin, kommentoi Suhonen pelin jälkeen.

Kärpät on sen sijaan minikokoisessa tappioputkessa, sillä joukkue hävisi kolmannen kerran peräkkäin. Ottelu oli kuitenkin Oulun vajaalukuiselle ylpeydelle jo kolmas neljän päivän sisään, joten suurta painoarvoa ei IFK-tappiolle tarvitse antaa. Tahti jatkuu kuitenkin kiivaana, sillä Kärpät jatkaa liigaa heti torstaina ja lauantaina. Voittoja olisi tultava, jottei kärki karkaa liian kauas.

Alpo Suhonen nosti lopuksi esiin IFK:n viime vuosien valmentajaratkaisut huomioon ottaen iloisen asian.

- En voi olla mainitsematta sitä että Rindellin Harrille ja minulle tuli tasan vuosi täyteen IFK:ssa. Ja ollaan selvitty hengissä näin pitkälle. Että kiitos vaan media, irvaili Suhonen.