Tasaisen takkuista tervanjuontia

Eletään vuoden pimeimpiä aikoja myös IFK:n leirissä. Viime peleissä pahasti yskähdellyt petolauma sai pienen kasvojen pesun peittoamalla liigajumbo KalPan, kylläkin vasta taistelun jälkeen. Kuopiolaiset luistelivat ja loivat paikkoja, mutta peli ratkesi lopulta erikoisiin maaleihin.

Kovalla sykkeellä peliin tullut vierasjoukkue kärsi poissaoloista hyökkäyspäässä. Pistenikkarien Tuomas Kiiskinen (loukkaantunut) ja Jani Tuppurainen (pelikielto) ollessa poissa, saivat nuoret lupaukset Juha Virtanen ja Joonas Riekkinen tilaisuuden. Välillä mentiinkin liiankin innokkaasti ylöspäin, oman pään varjelemisen unohtuessa. Vain IFK:n tehottomuus pelasti nuorukaiset.

Puurtamista pienellä palkkiolla

Ensimmäinen erä meni selvällä marginaalilla vierailijoille. Vauhtia riitti ja sekä ykkös- että kakkosketjut loivat vaarallisia tilanteita. Ikävin tilanne nähtiin kolmen minuutin kohdalla, kun Pasi Nielikäisen taklaus osui KalPa:n Mikko Purontakasta päähän. Kumpaakaan miestä ei enää pelissä nähty. Nielikäinen lähti suihkuun pesemään 30 sekunnin pelin hiet pois ja Purontakanen loukkaantui.

Varsinkin vierailijoiden kakkosen pienikokoiset sähikäiset pyörittivät peliä, mutta tehot jäivät puuttumaan. Suurin ongelma oli KalPa:n ylivoima, joka oli erityisen tehotonta. Kiekko pyöri mieheltä toiselle, mutta vedot antoivat odottaa itseään. Sama tilanne oli myös punapaidoilla, joiden ensimmäinen veto maalia kohti nähtiin vasta ajassa 7.42!

Pikku hiljaa myös kotijoukkue pääsi peliin mukaan ja järjesti muutaman tilanteen erän puolen välin nurkilla. Varsinainen tuhannen taalan paikka pedoille tuli 15 minuutin jälkeen, kun he pääsivät pyörittämään 1.34 kolmella viittä vastaan. Cory Murphy saikin kiekon tolppaan asti, mutta avausmaali antoi odottaa itseään.

Kuin niin usein jääkiekossa, kun tilaisuus hukataan, omissa soi. Ajassa 18.13 KalPa:n Mats Hanssonin löysähkö ranneveto siniviivalta upposi Jan Lundellin selän taakse. Maalivahtia ei kuitenkaan voi maalista syyttää. Edessä oli todella kova maski, eikä vetoa voinut nähdä ennen kuin verkot jo pullistelivat.

Ensimmäistä kaksikymmenminuuttista leimasi jäähyily. Päätuomari Aleksi Rantala jakoi iloisesti jäähyjä ja varsinkin Lennart Petrellin 2+10 minuuttinen päähän kohdistuneesta taklauksesta vaikutti köykäiseltä. Mies itse oli samaa mieltä.

- Parissa viime pelissä on tuntunut siltä että on menty taas siihen ettei saa taklata ollenkaan.

Oksennustauti puuttuu peliin

Erä alkoi samoin kuin ensimmäinen. Vierailijat painostivat ja tällä kertaa hyökkäykset päättyivät laukauksiin. Lundell kuitenkin poimi kiekot maalillaan, tosin ilman tyylipisteitä. Turhan moni kiekko pomppi eteen, mutta puolustus siivosi ne väljemmille vesille. Mitään yleisöystävällistä vauhtikiekkoa peli ei kuitenkaan ollut. Kummallakin joukkueella oli vaikeuksia pelin avaamisessa. Näin liikkeelle lähtö kesti ja vastustaja ehti ryhmittyä rauhassa puolustukseen.

Poikkeus hitauteen tuli ajassa 26.39, kun Kimmo Kuhta ja Steve Guolla karvasivat kiekon keskialueella ja syöttivät kakkosketjuun nostetun Pasi Salosen vapaaksi. Hallittu nosto rystyltä ja peli oli 1-1. Nopeasti syntynyt tilanne, jonka IFK:n kakkonen käytti tehokkaasti.

Ajassa 31.14 nähtiin erikoinen episodi, kun KalPa vaihtoi maalivahtiaan. Aloittaneen Kimmo Kapasen vatsa alkoi temppuilla ja tilalle vaihdettiin Tuomas Nissinen. Päävalmentaja Pekka Virta kertoi pelin jälkeen tilanteesta.

- Jotain vatsatautia ilmeisesti liikenteessä. Tuli ilmoitus että kohta tulee oksennus. Parempi vaihtaa siinä kohtaa pois, ettei maski täyty.

Maalivahdin vaihdosta oli kulunut muutama minuutti, kun IFK pyöritti ylivoimaa. Minuutin kiekonsiirtelyn jälkeen tehopakki Murphy näytti jälleen vaarallisuutensa. Tarkka rannelaukaus siniseltä ja kotijoukkue siirtyi johtoon. Vielä hieman kylmä Nissinen oli sijoittunut huonosti ja Murphy käytti kokeneena pelimiehenä tilanteen hyväkseen. Loppuerä pelailtiin uneliaissa merkeissä, yleisön reagoidessa lähinnä vain Ilveksen lisätessä johtoaan Jokereita vastaan.

Sarjapisteitä ilman tyylipisteitä

Viimeisen erän alku oli jälleen tasaista peliä. Alun paras paikka siunaantui viiden minuutin jälkeen IFK:n Jermu Porthenille. Hän karvasi kiekon hyökkäysalueella ja pääsi nokikkain Nissisen kanssa. Jotain IFK:n nykytilasta kertoi hänen ratkaisunsa vapaassa maalintekotilanteessa. Sokkosyöttö selän takaa ja kiekko suoraan vastustajalle. Ratkaisun ottaminen omille niskoille tuntui olevan vaikeaa kolmosketjun fyysiselle sentterille.

Toisessa ja kolmannessa erässä ei juuri jäähyjä nähty, joten ylivoimatilanteiden puuttuessa ratkaisuja haettiin pääosin tasaviisikoin. Hitaasta pelinrakentamisestaan kuuluisalle IFK:lle tämä oli lähes ylivoimainen tehtävä, kun taas KalPa luotti nopeiden laituriensa pyrähdyksiin. Muutama hieno kiekon ylöstuonti nähtiinkin, varsinkin Tomas Kurka – show pyöri pariin otteeseen hienosti. Mies luisteli ympäri IFK-aluetta pitkät piruetit. Vedot kuitenkin puuttuivat, joten maalejakaan ei nähty.

Erän puolen välin jälkeen nähtiin ensimmäinen kahdesta omituisesta maalista. KalPan kapteeni Martin Sonnenberg näytti nuorille mallia lyömällä ylivoimalla pomppukiekon häkkiin. Lundell pomputti Sonnebergin vedon eteensä, eivätkä Teemu Laakso ja Turo Järvinen saaneet kiekkoa raivattua pois ajoissa. Sonneberg itse seurasi hienosti vetonsa loppuun asti ja löi pomppukiekon ilmasta ohi Lundellin.

Ratkaiseva toinen ”erikoismaali” nähtiin kun peliä oli jäljellä reilut kaksi minuuttia. Janne Laakkonen ohjasi kiekon ilmasta ohi Nissisen. Maalivahti kävi seikkailemassa kiekon perässä maalinsa takana, ehtien kuitenkin ajoissa takaisin tontilleen. Silti Laakkosen ohjaus Rem Murrayn vedosta upposi vastustamattomasti längistä sisään.

KalPa:n viimeinen puristus tuntui puuttuvan lopussa, eikä joukkue enää saanut kunnon tilanteita luotua edes ilman maalivahtia. Näin pisteet kotijoukkueelle uneliaan esityksen päätteeksi. Pirteästi pelannut Simo Vidgren ei ollut tyytyväinen pelin jälkeen.

- Aika huono fiilis jäi. Tuo IFK:n ihme maali tuohon loppuun harmittaa. Nolla pistettä kotiin hienon taistelun jälkeen. Paikoista olisi laitettava sisään, ei voi kuin itseään syyttää.

Petrell taas oli tyytyväisempi.

- Voitto saatiin kuitenkin. Ei mitään kaunista peliä, mutta kolme pistettä on tähän konkurssiin tärkeätä. Poriin mennään laittamaan kaikki viimeiseen peliin, otetaan kolme pistettä ja sitten tauolle.

Ongelmia riittää

KalPalla oli tänään paljon huonoa tuuria. Nuori joukkue pelisi hyvin, mutta viimeistely ei ollut tarpeeksi tasokasta. Valmentaja Virta oli pelin jälkeen pettynyt mies.

- Kaksi kärkihyökkääjää poissa, a-junioreita mukana. Kova taistelu meiltä pitkän päivän päätteeksi. Kahdeksalta aamulla lähdettiin liikkeelle, mutta ei tänäänkään saatu voittoa. Nuorille pelaajille kuitenkin hyvää kokemusta. Pelissä paljon hyvää, mutta taas kerran koville ottaa.

Kotijoukkue ei ansaitse ylistyslauluja kolmesta pisteestä huolimatta. Peli on sekaisin ja pelaajilta puhti poissa. Kunnon yritys puuttuu suurimmalta osalta pelaajista, ainoastaan tehopakki Murphy pelaa illasta toiseen tasollaan. Positiivisena asiana loppukautta silmällä pitäen täytyy pitää kapteeni Kuhdan syttymistä. Alkukaudesta tehottomasti pelannut konkari on viime peleissä päässyt omalle tasolleen ja tehoja on odotettavissa.

Päävalmentaja Bob Francisiltä oli hyvä päätös nostaa Salonen Kuhdan ja Steve Guollan rinnalle kakkoseen. Maalin jälkeen mies olikin hyvällä pelituulella ja sai kiitosta myös valmentajaltaan.

- Guollalla ja Kuhdalla oli hyvä peli. Heidän rinnallaan myös Salonen pelasi erittäin hyvin. Hänen 1-1 maalinsa oli meille todella tärkeä.

Francis kommentoi pelistä muuten seuraavasti.

- Pelissä oli monta outoa pomppausta ja sitä kautta pelin painopisteen muutosta. Kummallekin joukkueelle tuli onnekkaita tilanteita. Tänään sattui vain niin, että voittomaaliksi jäi meidän ilmasta lyömämme maali.

Miehellä riittääkin työnsarkaa jouluksi, jos hän mielii saada pelin kulkemaan. Pelisysteemi on sekaisin, fiilis kateissa ja tehot hukassa. Pelaamiseen täytyisi saada sähäkkyyttä ja terävyyttä, fiilis tulee sitten voittojen kautta.