Kantor soitti urkuja seulafestivaaleilla

Helsingin IFK vei Robert Kantorin viime hetken maalilla kaksi pistettä kaksi kertaa kolmen maalin tappiolta tasapisteisiin nousseelta Oulun Kärpiltä.

Kolmen maalivahdin ilta oli varsin synkkä Helsingin Jäähallissa, kun IFK ja Kärpät viettivät "vuoroin vieraissa"-päiviä. 6-5 päättyneessä ottelussa ei maalipaikkoja puuttunut. Tosin vain Kärppien viimeisen erän huono viimeistely ja Robert Kantorin viime hetken yläkulmaveto pitivät pisteet Helsingissä.

IFK aloitti vahvasti

Vaikka Kärpillä olikin ottelun ensimmäinen maalintekopaikka, jonka Tom Draper torjui loistavasti, niin ottelun maalinteon aloitti IFK.

Nuori lupaus Joni Pitkänen lähti istunnolle typerästä kyynärpäätaklausesta. IFK ei kauaa katsellut, vaan Robert Kantor laukoi ottelun alkutahdit ajassa 1.56. Syöttäjänä toimi Marek Zidlicky.

Seuraavan maalin aikana kentällä olleet Kärppä-pakit voivat todellakin katsoa peiliin. Roman Vopat kiersi maalin, syötti Roman Simicekille, joka laukoi. Kiekko lirui längistä hieman maalista ohi, mutta paikalla oli kuitenkin Kimmo Kuhta. Kuhta pääsi kolme-neljä kertaa yrittämään reboundin sisäänlyöntiä, kunnes ensimmäinen Kärppä-pelaaja saapui paikalle. Mitään tämä mies ei kuitenkaan tehnyt, vaan seurasi kun Kuhta nosti kiekon maaliin.

Kärppien toinen jäähy toi IFK:n kolmannen maalin. Timo Pärssinen iski ilmasta Robert Kantorin reboundin sisään. IFK johti jo 3-0 ja dominoi peliä. Samoissa merkeissä mentiin erän loppuun asti, mutta maaleja ei enempää nähty.

Erätauolle poistui hymyileviä IFK-faneja, mutta ilo oli ennenaikaista.

Kärpät aloitti pelaamisen, IFK lopetti

Heti erän alussa nähtiin, että Kärpät ei vielä luovuta. Brett Lievers ei pahasti jäljessä koko ottelun olleen R-P Lehtosen koukkimisista välittänyt, vaan ohjasi Andrej Potaitshukin syötön Draperin taakse.

Tom Draper päästi seuraavaksi Kärpät mukaan peliin. Lasse Kukkonen laukoi ja kiekko osui IFK-pelaajan luistimeen, josta jatkoi ilman maskia seisoneen Draperin taakse.

Seuraavaksi oli Markus Korhosen imujen vuoro. Vain minuutti kavennuksesta Ilkka Pikkarainen laukoi siniviivalta kohti Korhosen vartioimaa maalia ja sinne upposi. Maskia tilanteessa ei ollut ollenkaan. Veto oli IFK:n toinen Korhosta kohti koko erässä. Kärpät oli jälleen oikaissut hieman selkäänsä ja taululla olivat lukemat 4-2.

Hieman yli minuutti tästä ja Toni Häppölä purjehti hyökkäysalueelle. "Häbä" jätti kiekon Mikko Laineelle, joka laukoi todella pienestä kulmasta kovan lämärin. Kiekko jälleen Korhosen takana. Tämä oli kolmas veto Korhosta kohti erässä.

Sitten oli IFK:n vuoro taas ruveta kahden erän mittaiseen seisomalakkoon. Kärpät päästettiin tulemaan pitkälle puolustussiniviivan yli ja paikkoja syntyi tusinoittain. Kaksi minuuttia IFK-maalista ja jälleen Andrej Potaitshuk oli jätetty yksin maalin kulmalle, josta oli helppo sijoittaa kiekko tyhjään maaliin. Syöttäjinä kaikkien tähän mennessä tehdyissä Kärppä-maaleissa mukana olleet miehet, Lievers ja Jussi Jokinen.

Kun vielä kolme minuuttia ennen erän loppua Lievers jatkoi kiekon maaliin Potaitshukin ja Jokisen syötöistä, niin voidaan sanoa tämän ketjun onnistuneen erässä.

IFK:n onni oli, että sen muutama laukaus olivat uponneet Kärppä-maaliin, koska niin paljon Kärpät erää hallitsi. Tämä oli kuitenkin vasta esisoittoa.

Hurja Kärppä-painostus ja yksi virhe

Kärpät tuli erään hurjalla vauhdilla ja kun IFK oli edelleen luistelulakossa, niin mikään ei auttanut. Vain Kärppien huono tuuri ja viimeistely pitivät luvut siedettävinä.

Kärpät myllytti kiekkoa kokoajan kohti IFK-maalia ja kerran Kärppä-pelaajat ehtivät jo maalia juhliakin. Kiekko osui kuitenkin tolppaan, joten päätuomari Kaislehto joutui levittämään kätensä hylätyn maalin merkiksi.

Erää oli pelattu 50.35, kun Kärpät sai ansaitun tasoituksensa. Jari Viuhkola ohjasi Petr Tenkratin syötön Draperin ohitse. IFK johdossa ei kuitenkaan jostain kumman syystä nähty mahdollisena esim. aikalisää, vaan oltiin kuin ellun kanat. Seistiin ja katseltiin. Kärpät painoi edelleen pelottavan näköisesti kohti IFK-päätyä.

Ottelun ratkaisu tuli kuitenkin IFK-mailasta. 58.08 oli pelattu, kun Tuomo Ruutu voitti aloituksen ja kiekon suti pakeille Carlo Grünn. Robert Kantor laukoi oikeaan ylänurkkaan IFK:n voittolukemat 6-5. Erän viime sekunneilla Kantor sai vielä poikittaisesta mailasta jäähyn, kun hän pyrki poistamaan Kärppä-pelaajia pois maalinedustalta. Kärpät onnistui kiekon saamaan maaliin, mutta vasta siinä vaiheessa, kun summerin soinnista oli jo kulunut muutama sekunti. Kärpät protestoivat tilannetta, mutta Kaislehto oli ajantasalla, peli oli jo ohitse.

Tom Draper torjui erässä peräti 20 kertaa, joten yksi päästetty maali on hyvä suoritus. Koko IFK:n joukkueella on paljon tekemistä, jotta Ilves ei lauantaina pyöritä tylyjä lukuja taululle.

Surffia ja surffia

Ottelu ei siis jääkiekollisia hienouksia tarjonnut, jollei maaleja niiksi laske. Kärpät olivat ensimmäisen erän pahasti tuuliajolla, mutta vielä pahemmin oli IFK kahdessa seuraavassa.

IFK:sta kohtalaisesti onnistui Timo Pärssinen, joka maalinsa lisäksi pyrki useasti myös taklaamaan. Lisäksi Robert Kantorin hyökkäyspään toiminta jäi hyvin mieleen.

Negatiivista IFK:ssa oli puolustus, siis eivät ainoastaan puolustajat, vaan myös maalivahti ja hyökkääjien puolustusinto. Pakeista R-P Lehtonen oli todella pahasti pihalla ja tuntui olevan lähes aina Kärppien maalatessa kentällä. IFK-valmennus yritti ratkaista ongelmia viltittämällä ensin Lehtosen ja ottamalla kentälle Niclas Hedbergin.

Kysymys kuuluukin miksi? Hedberg ei ole liigakelpoinen pelaaja ja vaikka Lehtonen olikin suoraan sieltä jostakin, niin Hedberg pitäisi tästä eteenpäinkin pitää penkillä. Pasi Saarinen paransi hieman, mutta paljon on silti parennettavaa, jotta Saarinen pääsisi huippupakiksi.

Lisäksi hyökkääjien pitää auttaa puolustuksessa, pelkkä hyökkääminen ei onnistu, jos omissa soi kokoajan. Kärpät teki useat maaleistaan siten, että pakit ottivat omat miehensä, mutta yksi oli silti maalilla vapaana. Hyökkääjienkin pitää hoitaa oma tehtävänsä.

Kärpistä positiivisinta oli taisteluasenne ja Potaitshuk-Lievers-Jokinen-ketju, joka oli osallisena jokaisessa toisen erän Kärppä-maalissa. Tenkrat ja Ton väläyttelivät muutaman kerran kolmannessa erässä, kun Kärppä-valmentaja Kari Heikkilä teki muutamia ketjumuutoksia. Tenkrat siirtyi Viuhkolan kentään ja loikin useita hyviä tilanteita, kuten tasoitusmaalin.

Huono osa-alue Kärpissä on puolustus ja maalivahdit. Vaikka Bäckström ei juuri maaleille mitään mahtanut, niin ei pakeilta paljon apua riittänyt. Pienikokoiset pakit olivat monesti ongelmissa isojen IFK-pelaajien kanssa ja maalinedustan puhdistaminen jäi yleensä maalivahdin hommaksi. Niinhän ei todellakaan tilanteen pitäisi olla. Kärppä-johto on tosin tilanteen huomannut ja joukkueeseen on tulossa pakkiosastoon vahvistusta. Saman havainnon voisivat tehdä myös IFK:n johtohenkilöt.

Samoin Korhonen haparoi pahasti ja hänen onnensa oli, että Kärppä-joukkue hyökkäsi niin paljon, että laukauksia ei paljoa kohti tullut.

Valmentajien kommentit

Kari Heikkilä, Kärpät:

Vähän huono alku, mutta toinen ja kolmas erä olivat jo paljon parempia. Mistä johtui ensimmäisen erän tahmeus?

-Joukkue on nuorista miehistä rakennettu, suuri osa on 80-luvulla syntyneitä. Se näkyy siinä, että kun yksi voitto tulee, niin takki aukeaa ja pelin odotetaan jatkuvan samasta mihin viimeksi jäätiin. Pää on pilvissä hyvin helposti. Sinänsä se ei haittaisi, jos jalat olisivat samalla maassa, mutta näin harvoin on. Se näkyi selkeästi ensimmäisessä erässä ja toisessa erässä päästiin 3-2 tilanteeseen ja hyydyttiin uudestaan, kertoili Heikkilä.

-Sitten alkoi todellinen taistelu ja täytyy sanoa, että kyllä me oltaisiin ainakin piste tästä ansaittu. Oltiin sen verran vahvempia viimeisessä erässä, mutta tämä on raakaa urheilua, IFK teki yhden enemmän tänään.

Ensimmäisessä erässä otettiin liikaa jäähyjä, mistä tämä johtui?

-Se johtui samasta asiasta eli kun ei olla kunnolla valmistauduttu, niin välillä oikaistaan selkä liian helposti ja mielummin löydään koukku kiinni, kuin luistellaan. Siinä istuttiin boksissa ja siitä tuli IFK:lle pari maalia.

Lieversin ketju onnistui tänään hyvin, ainakin pisteiden valossa?

-Joo, he ovat pelanneet tällä koostumuksella kokoajan ja samoin Pyörälän ketju toimii hyvin. Samoin nelosketju pelaa hyvin, mutta Viuhkolan ketju luo paikkoja, mutta ei ole tullut vielä onnistumisia.

Alpo Suhonen, HIFK:

Tiukka ottelu jälleen kerran, yleisö on varmasti pisteisiin tyytyväinen?

- No Kärpät olisivat paremmalla säkällä tehneet viimeisessä erässä aika monta maalia, mutta urheilu ei ole aina hirveän reilua, leikkisä Suhonen kertoili.

- Ei pysynyt peli hyvin kasassa, jos yrittää olla tässä tilanteessa hetken vakavakin, niin se johtuu siitä että ollaan pelattu joka toinen päivä siitä kun sarja alkoi. Onhan se selvää, että ollaan kohtalaisen hyvin menestytty ja pisteitä on tullut, samalla tullut väsymystä. Ote irtoaa aika helposti, mutta mikäs siinä, otamme pisteet mielellämme eikä niitä varmasti pois tarvitse antaa.

Alivoimapeli ei toiminut aikaisemmin, mutta tänään Kärpät ei tehnyt yhtään maalia ylivoimalla, onko siihen panostettu jollainlailla?

-No kuten sanoin, joka toinen päivä pelattu, niin ei paljon harjoittelemaan ole ehtinyt, mitä nyt ollaan katsottu videolta tilanteita. Ehkä me opitaan sitäkin pelaamista.

Illan kuningas pisteiden valossa oli Kantor, miten analysoisit hänen peliään?

-No hän on ollut alkukauden meidän johtavia pelaajia. Kun hän pelaa Marekin kanssa, niin tietenkin vastustajalla on vaikea paikka, että kumpaa siinä pelataan. Robert on saanut hyvin tilaa, kun vastustajat pitävät Marekia. Hyvällä tahdilla on tullut pisteitä.

Paljon maaleja ja ei vähiten maalivahtien ansiosta. Kari Heikkilä, vaihdoit ensimmäisen erän jälkeen Bäckströmin pois. Mikä oli syynä?

-Nikke loukkasi olkapäänsä ensimmäisessä erässä, ei voi miestä syyttää maaleista.

Suhonenkin joutui katsomaan sydän syrjällään Draperin toimintaa välillä, vai miten oli?

-No Kärpillä oli 15-20 maalintekopaikkaa ja Draper oli kovassa paineessa lopussa. Erittäin hyvää esiintymistä siinä paineessa.

Pari helppoa meni kuitenkin?

-No joo, siellä kentällä kaatuili pari kundia koko ottelun ajan, joten vähän riippuu siltä mitä tässä haetaan.