Tiivis puolustuspeli toi eräpallon

Maanantai-ilta täpötäyden helsinkiläiskatsomon edessä päättyi Jokereiden juhliin, kun Ilmalan ryhmä nappasi jo kolmannen voittonsa putkeen lukemin 3-1. Läpi ottelun uhrautuvasti puolustaneen joukkueen suurin sankari löytyi maalin suulta, kun Eero Kilpeläinen oli alun nukahdusta lukuun ottamatta ohittamaton.

Tiivis puolustuspeli ja keskialueen vahva hallinta. Ne olivat kolmannen puolivälierän ratkaisu Nordenskiöldinkadulla, kun Jokerit nappasi jo kolmannen voittonsa putkeen Helsingin derbyssä.

Läpi illan fiksusti maalinedustoilla pelannut ja vastahyökkäyksillä iskenyt vierasjoukkue upotti jo avauserässä tarvittavat osumat. Kun kotijoukkue ei näennäisesti hallinnasta ja muutamista huippupaikoista huolimatta onnistunut takaa-ajossa, nappasi Erkka Westerlundin miehistö tärkeän voiton itselleen.

Illan suurin sankari oli maalin suulla 31 laukausta sekä muutaman haamukopin napannut Eero Kilpeläinen, joka otti tärkeillä hetkillä komeita torjuntoja. Jokereiden vaihtopenkille ottelussa paluun tehnyt Westerlund olikin tyytyväinen sekä torjujan että puolustuksen illan antiin.

– Saatiin toisessa erästä alkaen peliä kasaan. Tänään me pelasimme kuten on puhuttu, tiivistä viisikkopeliä niin puolustuksessa kuin hyökkäyspäässäkin. Myös Kilpeläinen oli loistava niillä hetkillä, kun häntä tarvittiin, kokenut Jokerit-käskijä kertaili.

– Nämä on pienten marginaalien juttuja. Annoimme kaverille kaksi helppoa maalia, jonka jälkeen kaveri puolusti tänään hyvin. He pysyivät etenkin kolmannessa erässä vain kiekon alla ja siinä oli tietyllä tavalla vaikea päästä maalipaikoille, Petri Matikainen harmitteli tuoreeltaan pelin jälkeen.

HIFK iskee – Jokerit nousee ohi

Avauserä Helsingissä mentiin vauhdikkaasti, kun kotijoukkue tuli ensimmäisiin vaihtoihin odotetulla ryminällä. Kahdessa ensimmäisessä ottelussa pimennossa ollut neloskenttä Siim Liivikin johdolla hankki energisellä pelillään ensimmäisen Jokeri-jäähyn, jonka punapaitojen ylivoima käytti hyödykseen.

Ensimmäistä peliään tämän kevään pudotuspeleissä pelannut Ilari Melart nousi hieman yllättäenkin ratkaisijan rooliin. Uransa ensimmäinen pudotuspelimaali painui helpohkon näköisesti Eero Kilpeläisen selän taakse.

Maanantai-ilta päättyi jälleen Jokereiden juhliin.

Jokerit kuittasi alun kuitenkin nopeasti ensimmäisen ylivoimansa ansiosta. Huikeassa vireessä oleva Josef Boumedienne sai vapaasti tähtäillä HIFK-nelikon säntäillessä ja iski tärkeän tasoituksen vain muutama minuutti avausmaalin jälkeen.

Tasoitusmaali tuntui sekoittavan kotijoukkueen pakkaa entisestään, ja HIFK hölmöili itsensä lyhyen ajan sisään 5-3-alivoimalle. Ensin Liivik otti jäähyn ryntäyksestä ja heti perään Toni Söderholm joutui samaiseen jäähyaitioon pelikatkon nyhjäyksessä tulleen väkivaltaisuusjäähyn seurauksena.

HIFK:n alivoima kesti kuitenkin uhrautuvasti jäähyt, mutta kotijoukkueen päästessä täysilukuiseksi valkopaidat iskivät. Boumedienne huomasi puolustuksen nukahduksen ja avasi nopeasti. Teuvo Teräväinen karkasi läpi ja laukoi vierailijat tarkalla vedolla johtoasemassa erätauolle.

Jokerit valttia maalinedustoilla

Toiseen erään pelirytmi laski hieman, kun molemmat joukkueet keskittyivät enemmän omaan puolustuspeliin. HIFK oli aktiivisempi, mutta ei saanut murrettua Jokereiden tiivistä puolustusta. Kilpeläinen selvisikin toisessa erässä maalillaan avauserää helpommalla.

Erän parhaan paikat syntyivät Jokereille vastahyökkäysten seurauksena. Endras oli kuitenkin maalilla hyvä ja pysäytti sekä Tomi Mäen että Boumediennen läpiajot. Näin ollen päätöserään mentiin sitkeissä 1-2-lukemissa.

Päätöserässä HIFK oli jälleen nimellisesti niskan päällä, mutta Jokerit-puolustus pelasi läpi päätöskaksikymppisen fiksusti. Parhaat paikat syntyivätkin fiksusti peliä rauhoittaneelle ja vastaiskuista iskeneelle vierasryhmälle.

Jeremy Dehnerillä oli jo paikat iskeä ratkaisu rangaistuslaukauksessa, mutta Endras otti tärkeän torjunnan kun erää oli hieman alle kymmenen minuuttia jäljellä.

Viisikoin pelatessa ilman kunnon maalipaikkoja jäänyt kotijoukkue sai lopun paikkansa ylivoimalla. Vuosi sitten sankarina olleen Ville Peltosen laukaus avopaikassa päätyi kuitenkin Kilpeläisen komeaan venytykseen.

Lopussa HIFK otti vielä maalivahdin pois, kunnes Nichlas Hardt pääsi iskemään illan lopullisen ratkaisun tyhjiin. Westerlund oli pelin jälkeen tyytyväinen päätöserän fiksuun peliin.

– Näissä peleissä pitää muistaa pelata myös fiksusti – tunteella, mutta järjellä, paljon nähnyt valmentaja kommentoi rauhallisesti.

Matikainen oli pelin jälkeen silmiin nähden tuohtuneen näköinen, mutta loi katseitaan jo keskiviikolle.

– Siellä oli muutama huippupaikka ja kukaties oltaisiin päästy jatkoajalle, mutta taistelu jatkuu, HIFK-käskijä kertasi.

Pelit jatkuvat keskiviikkona, kun Jokereilla on ensi kerran mahdollisuus laittaa sarja katkolle.