Kireässä pakkassäässä mentiin pitkän kaavan mukaan

LIIGA / Raportti
Tämän vuoden ulkoilmaottelu HIFK:n ja Jokerien välillä käytiin kireässä ja lumisessa pakkassäässä. Ottelu vedettiin lopulta pitkän kaavan mukaan, sillä ratkaisu saatiin vasta voittomaalikilpailussa. Voittomaaliksi jääneen osuman iski komealla rannelaukauksella Petteri Wirtanen.

HIFK ja Jokerit taistelivat tämän vuoden ulkoilmaottelussa veriseen loppuun asti, sillä voittaja löytyi vasta voittomaalikilpailun jälkeen. Kilpailuissa mentiin lisäkierroksille, kun molemmat joukkueet osuivat kolmessa ensimmäisessä parissa kertaalleen.

Loppuratkaisu oli lopulta todella dramaattinen, kun neljännellä kierroksella Jokerien Janne Lahti laukoi tolppaan, ja seuraavana vuoroon tullut Petteri Wirtanen ratkaisi ottelun upealla rannelaukauksella.

HIFK:n päävalmentaja Petri Matikainen oli ottelun jälkeen tyytyväinen joukkueensa taisteluilmeeseen.

– Erinomaiset järjestelyt ja faneille kiitos hienosta kannustamisesta, oli kyllä hienoa aamusta alkaen ja hyvä fiilis. Erinomaisen tiukka peli tänään ja olisi voinut kääntyä kummin päin tahansa. Paikkoja oli kummallakin joukkueella, kiitteli Matikainen ottelun lehdistötilaisuudessa.

Myös jokerileirissä oltiin tyytyväisiä, vaikka häviösarakkeeseen tulikin jälleen yksi merkintä lisää.

– Toivottavasti yleisön joukossa oli myös yhtä mukavat tunnelmat kuin joukkueen sisällä ja kopissa. Pelaajat antautuivat hyvin pelille ja erilaiset olosuhteet ottaen huomioon hyvää ja tasaista peliä, kommentoi Jokerien päävalmentaja Erkka Westerlund.


Kilpakumppanit Ilari Melart ja Jarkko Ruutu olivat näkyvässä osassa ulkoilmassa.
Tomi Hänninen - http://www.chilipictures.fi

Varovainen avauserä

Ottelu alkoi reippaassa lumisateessa ja molemmat joukkueet lähtivät varovaisesti avauserään. Nopeasti jään pinnalle kerrostunut lumi teki syöttöpelistä haastavaa, ja pelin alku oli puolustusvoittoinen. Kiekollisen puolustajan alle jätettiin lähes poikkeuksetta toinen puolustaja varmistamaan, ja mitään ylimääräisiä riskejä ei otettu.

Erän puolivälissä lumisade lakkasi, mutta se ei ainakaan maalivahtien tekemistä helpottanut. Eero Somervuori heitti keskialueelta kiekon ranteella kohti Eero Kilpeläistä ja laukaus upposi helposti juvalaisvahdin puikoista sisään. Maalin jälkeen pelin tunnetaso nousi ja seuraavilla pelikatkoilla nähtiin useita torikokouksia.

– Ensimmäinen maali kuuluu näihin peleihin. Vahinkoja vain tulee. Sitä kautta IFK sai paremman alun peliin. Pikkuhiljaa sieltä takaa kuitenkin tultiin, ja hieno tapahtuma kaiken kaikkiaan, sanaili Westerlund.

Jokerien tasoitus oli lähellä muutamaa minuuttia myöhemmin, kun Ben Eaves pääsi yrittämään maalia lähietäisyydeltä. Keskushyökkääjä ei kuitenkaan saanut säädyllistä osumaa Nichlas Hardtin laukauksen paluukiekkoon. Myös Teemu Erosella oli loistava paikka tasoittaa ottelu, kun puolustaja liukui näyttävästi avopaikkaan. Laukaus kuitenkin suuntautui täpärästi yli maalin.

Muutamaa hyvää Jokerien tilannetta lukuun ottamatta erä oli HIFK:n hallintaa. Etenkin punapaitojen nelosketju pystyi painamaan kerta toisensa jälkeen pelin jokeripäätyyn. Viime vuoden klassikon sankari Mikael Granlund oli jälleen pelipäällä ja hän jakeli ketjukavereilleen tukun hyviä lättysyöttöjä. Erän lopulla Jarkko Ruutu oli jälleen elementissään, ja hän hankki kyseenalaisin keinoin Liivikille jäähyn.

Hyvä jää – parempi peli

Toisen erän alkuun kenttämestarit olivat saaneet jään hyvään kuntoon, ja pelin tempo kasvoi välittömästi. Heti erän alussa Nichlas Hardtilla oli loistava paikka tasoittaa ottelu, kun hyökkääjä pääsi yrittämään maalia lähietäisyydeltä.

Mikael Granlundin jäähyn jälkeen HIFK otti jälleen pelin komentoonsa ja Toni Söderhomilla oli loistava paikka lisätä kotijoukkueen johtoa. Puolustajalla oli jo tyhjä maali edessään, mutta kiekko pomppasi ratkaisevalla hetkellä yli lavan.

Pidempi painostus tuotti tulosta, kun Robert Nyholm iski kotijoukkueen kahden maalin johtoon. Nyholmin maali oli malliesimerkki niin sanotusta tahtomaalista. Kiekko pomppi ruuhkassa suuntaan ja toiseen, ja lopulta monen punnerruksen jälkeen päätyi Nyholmin lapaan, josta hyökkääjä survoi kiekon verkon perukoille.

Jokerit pääsi yrittämään erän lopussa kavennusta ylivoimalla, kun Ilari Melart joutui jäähyaitioon kiinnipitämisestä. Kauaa ei puolustajan tarvinnut aitiossa palella, kun Teuvo Teräväinen iski kavennuksen vain seitsemän sekuntia jäähyn alkamisesta. Ben Eaves otti aloitusvoiton ja siirsi kiekon viivalle Teemu Eroselle. Puolustaja laukoi matalan laukauksen, jonka Endras torjui suoraan Teräväisen lapaan.

Heti maalin jälkeen Jokerit oli lähellä iskeä uudestaan, kun Teemu Pulkkinen pääsi avopaikasta kokeilemaan. Viime vuoden klassikossa loistaneen hyökkääjän kosketus ei kuitenkaan ollut viime kauden tasolla, sillä hänen laukauksensa suuntautui suoraan Endrasin paidan logoon.

Erän lopussa Melart oli jälleen pahanteossa, kun hän survoi vanhan tuttavansa Ruudun päin maalikehikkoa. Kamppailutilanteesta joutui tällä kertaa jäähylle vain Melart, ja Jokerit pääsi jälleen ylivoimalle. Vierasjoukkue ei kuitenkaan muutamasta hyvästä paikasta huolimatta saanut iskettyä peliä tasoihin.

Hyvä ylivoimapyöritys päättyi, kun Teemu Pulkkinen joutui rikkomaan siniviivan tuntumassa. HIFK oli iskeä heti siirretyn rangaistuksen aikana, kun Mikael Granlund yritti ovelasti iskeä kiekon reppuun Kilpeläisen selän kautta.

– Toisessa erässä 15 minuuttia oli tänään parasta IFK:ta. Erinomaista myllytystä, siinä oli paikat laittaa maaliin. Jokerit pääsi kaventamaan ja kylkeen kiinni, pohti Matikainen.

HIFK tuhrii johtonsa

HIFK hallitsi kolmannen erän alkua ja sillä oli ratkaisun avaimet käsissään erän puolivälissä, kun se pääsi neljäksi minuutiksi ylivoimalle. Jäähy tuli tilanteesta, jossa Janne Lahden maila nousi epäonnisesti Kristian Tuohilammen kasvoihin.

Kotijoukkue ei kuitenkaan pystynyt iskemään ylivoimalla, vaan maalinteosta vastasi Jokerit. Jani Rita karvasi alivoimalla kiekon itselleen kulmassa ja syötti pelivälineen maalin eteen unohtuneelle Jarkko Ruudulle, josta hyökkääjä iski kiekon varmasti maaliin. Mikko Kousa ja Mikael Granlund katselivat tilanteessa avopaikalta Ruudun työskentelyä maalin edessä.

Ilari Melartin illan kolmas jäähy kolmannen erän loppupuolelle oli kostautua kotijoukkueelle, sillä Jokerit loi tukun vaarallisia paikkoja ylivoiman aikana. Peli kuitenkin pysyi tasoissa hyvin pitkälti maalivahti Endrasin ansiosta. Erän lopussa molemmat joukkueet tiivistivät pelaamistaan ja viimeiset pari minuuttia odoteltiin jatkoajan alkamista.

Molemmat lähtivät ottelun jälkeen maajoukkuetauolle. Torstain Venäjä-ottelussa Olympiastadionin ulkojäälle palaavat Kousa ja Lahti sekä Janne Pesonen ja Ossi Väänänen.

» Lähetä palautetta toimitukselle