Kilpikonna voitti Jäniksen

LIIGA / Raportti
Kuin vanhaa lasten tarua seuraten mentiin tämäkin ottelu IFK:n ja Jokereiden välillä. Jokerit puolusti ja iski vastahyökkäyksillä. IFK taas taklasi ja taisteli, mutta maalinteko ei ollut vahvin osa-alue, kuten se taas Jokereilla oli.

Ottelussa IFK sai hyvän alun, mutta ei pystynyt murtamaan Jokereiden puolustuslinjaa kuin kerran koko ottelussa. Kun Jokerit puolestaan onnistui viimeistelyssään neljä kertaa, alkaa kamppailu kääntyä kovasti kohti Ilmalaa.

Ensimmäisen erän tunnelma ja peli kauden parasta IFK:ta

IFK tuli otteluun kovalla tempolla. Se taklasi kaikkea liikkuvaa ja ensimmäiset kymmenen minuuttia kiekkoa pelattiin Jokereiden puolustusaluella. Kari Lehtonen sai kuitenkin jälleen kerran pidettyä Jokerit pystyssä ja Jokerit tekivätkin ensimmäisestä ja erän ainoasta tilanteestaan maalin.

Roman Vopat sai jäähyn koukkaamisesta ja vain minuutti siitä Jokerit rankaisi. Ville Peltonen pääsi vetämään Jukka Voutilaisen noustua maalin kulmalle ja syötettyä kiekon upeasti Peltoselle. Kiekko upposi pienestä kolosta vasempaan ylänurkkaan ohi Dave Stathosin. IFK painostuskausi päättyi Jokerien maaliin.

Ajassa 15.27 sattui tilanne, josta joissain ottelusarjoissa joidenkin joukkueiden pelaajille on tuomittu ottelurangaistuksia. Jokereiden Antti Aalto ajoi päin Stathosta, mutta ulosajon sijaan hänelle tuomittiin vain kaksi minuuttia ryntäyksestä. Aallon lähelläkään ei ollut yhtään IFK-pelaajaa, joten maalivahdin syliin työntämistäkään ei tilanteessa voi syyttää.

IFK rankaisi ylivoimalla, kun Timo Pärssinen pääsi Jokeri-puolustajan estelyistä huolimatta iskemään Toni Häppölän reboundin Kari Lehtosen taakse.

Erän tapahtumista kertovat paljon myös torjuntatilastot. Dave Stathoksen taakse upposi yksi kiekko ja yhtä monta hän myös torjui. Toisessa päässä Kari Lehtonen torjui 10 kertaa.

Toisessa Jokerit ryhdistäytyy

Toiseen erään Jokerit tuli enemmän luistellen, ja IFK seisoi paikallaan. Varsinkin hieman ennen erän puoliväliä kiekko pysyi monta minuuttia IFK alueella, mutta jokaisen vedon torjui Stathos.

Jokerit nosti myös karvaustaan ja sai näin IFK:n syöttötarkkuutta huononnettua.

Pahin virhe IFK:lle tapahtui hieman erän puolivälin jälkeen, kun Aalto jakoi keskialueella kiekon David Nemirovskylle. Jokerit tuli kolmen miehen voimin yli siniviivan, mutta vain kaksi IFK-pelaajaa seurasi heitä. Kim Hirschovits jätti jostain syystä Markus Kankaanperän yksin nousemaan maalille, jossa Kankaanperä sitten ohjasi, taas vasempaan ylänurkkaan, vedon ohi Stathosin.

Tästä meni muutama minuutti, kun Kimmo Salminen taklasi olkapäällä Martti Järventietä. Järventie lensi päin laitaa ja jäi jäähän makaamaan. Päätuomari Jari Levonen odotti, nouseeko Järventie vai ei. Järventie ei noussut, joten Levonen nosti kätensä.

Jokereiden lääkärien kanssa naureskellut Järventie lähti pukukoppiin ja samoin teki Salminen, joka sai tilanteessa 5+20 minuutin rangaistuksen selästä taklauksesta. Tilanteesta lähti video SM-liigan kurinpitovaliokunnalle, josta Hannu Jortikka on jostain syystä jäävännyt itsensä.

Erän lopulla Jokereilla oli paikkansa lisätä johtoaan ylivoiman aikana, mutta maalit jäivät tekemättä.

Kolmas erä tasaisin

Kolmanteen erään lähdettiin siis Jokereiden ylivoimalla eikä maalia tarvinnut pitkään odottaa. Ajassa 0.36 Jukka Hentunen laukoi kaukaa ja kiekko upposi Stathosin taakse.

Tämän jälkeen Jokerit vetäytyi täysin kuoreensa ja pyrki vain heittämään kiekkoa IFK:n päätyyn. Tylsää, mutta toimivaa kiekkoa.

IFK sai vielä hieman toivoa peliinsä, kun kaksi minuuttia ennen loppua Robert Kantor laukoi siniviivalta kiekon ohi Lehtosen.

Tämä ei kuitenkaan riittänyt, sillä IFK:n pelatessa ilman maalivahtia Jokerit pääsi iskemään. Petri Pakaslahden veto ei vielä maaliin mennyt, mutta raudoista ulos pompannut kiekko tuli suoraan Peltosen lapaan. Hän iski kiekon tyhjiin ja peli oli sillä selvä.

Faneista ja hieman pohdintaa

Tunnelma hallissa oli upea ensimmäisen erän ajan ja tuollaista meteliä harvoin Suomessa kuulee. Jokainen hallissa IFK:n nimeen vannonut tuntui olevan ensimmäisessä erässä hurmoksessa IFK:n mukana. Kisakunto vain tuntui kestävän kuin IFK:n lento kentällä.

Toiseen erään tilanne muuttui. Kotiyleisö istui hiljaa, kun noin satapäinen Jokeri-fanilauma piti meteliä. Vain IFK:n toinen maali sai hallin uudelleen heräämään, mutta se ei riittänyt.

Tässä vaiheessa sarjaa tuntuu, että Jokerit vie sarjan loppuun asti omassa tahdissaan. IFK:lta ei löydy taitoja murtaa Jokereiden puolustusmuuria. Mies on iholla jo siniviivalla ja sen ohittaminen nykyisillä yrityksillä on hankalaa. Jokerien pelityyli muistuttaa hyvin paljon Pelicansin vastaavaa, mutta kun materiaali on noin neljä ketjua leveämpää, ei voittoa saa muutaman onnistuneen erän avulla.

Jos ennustaa pitäisi, niin vain HPK voi Jokerit ohittaa. Sen hyökkäysmateriaali voisi riittää siihen, että tuo muuri murrettaisiin. IFK:n voi tällä hetkellä pelastaa vain tuuri.

Valmentajien kommentit

Raimo Summanen, Jokerit:

Ylivoima toimi tänään?

-Kyllä, IFK tuli alussa kovaa, taklasi upeasti ja taisteli. Toinen ja kolmas erä olivat parempia, varsinkin toinen erä oli meiltä erittäin hyvä. Parempi ottelu kuin ensimmäinen.

Mitkä olivat pienen kaukalon muutokset tähän otteluun Jokereilla?

-Räväkkä ottelu IFK:lta taklausten osalta. IFK taklasi paljon ja hyvin. Tilaa täällä on vähemmän.

Alpo Suhonen, Helsingin IFK:

Kiri ei riittänyt tänään?

-5vs5 pelaaminen meillä tänään aika heikkoa, erikoistilanteissa olimme mielestäni tasavertaisia. Lehtonen torjui maalissa hyvin ja Peltonen teki toisessa päässä maalit.

Mitäs mieltä Salmisen ulosajosta?

-No en halua sitä sen enempää kommentoida, mutta sitä ennen oli kaksi selkeää kamppia, joita ei vihelletty. Tuomari ei ollut tänään niin hyvä kuin keskiviikkona.

» Lähetä palautetta toimitukselle