Jäähyilyllä ratkaisuun

Täpötäydessä Helsingin Jäähallissa erittäin tiukan ottelun Jokereiden eduksi ratkaisivat IFK:n kolmannessa erässä ottamat typerät jäähyt.

Vauhdikas ensimmäinen

Ensimmäinen viisi minuuttia peli meni tunnustellessa tunnelmaa ja kokeillessa miltäs se liigakiekko maistuukaan.

Kesken hyvän IFK-painostuksen iski Jokerit. Toni Häppölä menetti kiekon oman maalinsa takana Ville Peltoselle, joka syötti maalin eteen Petri Pakaslahdelle. Pakaslahti pääsi lataamaan sydämensä kyllyydestä, 1-0.

IFK ei kuitenkaan kauaa tappiolla odotellut, kun Tuomo Ruutu vapautti Joonas Vihkon läpiajoon. Ahvenanmaan turnauksessa läpiajoja tuhlaillut Vihko ei erehtynyt. 1-1.

Heti tämän jälkeen IFK joutui alivoimalle, mutta oli itse lähempänä maalintekoa. Kimmo Kuhta ohitti Jokeri-pakin ja ohitti jo Lehtosenkin. Kiekko ei kuitenkaan maaliin mennyt, vaan osui tolppaan, josta pomppasi takaisin kentälle.

Loppuerä meni tasaisissa merkeissä, IFK oli ehkä hieman niskan päällä.

Sekoilua koko päivän tarpeiksi

Toinen erä oli molemmilta joukkueilta melkoista sählinkiä. Syötöt eivät meinanneet löytää perille.

Jokerit sai viiden minuutin paikkeilla kovan pyörityksen päälle, eikä IFK-pelaajilla ollut muuta mahdollisuutta kuin rikkoa. Pasi Saarinen sulki kiekon hanskaansa ja heitti kiekon keskialueelle. Jokereille kahden miehen ylivoima.

Kolmella viittä vastaan pelatessaan Jokerit voitti aloituksen ja Mika Strömberg pääsi laukoi siniviivalta. Kova veto upposi vasempaan alanurkkaan, mutta Draper voi ottaa sen piikkiinsä. Maskia ei ollut juurikaan tilanteessa.

Taas tämän jälkeen iski IFK. Kari Lehtonen veti kiekon päätyverkkoihin ja sai kaksi minuuttia pelin viivyttämisestä. Vain hetki ehti kulua, kun Roman Simicek tasoitti pelin ohjaamalla Robert Kantorin kovan vedon verkon perukoille.

Erän lopulla Jokereiden ulkomaalais"vahvistus" Terran Sandwith sai Roman Vopatin kuumennettua tappeluun asti. Sandwith roikkui Vopatin mailassa pitkän aikaa ja kun Vopat reipäisi mailan takaisin itselleen, aloitti Sandwith oman työnsä. Nyrkin isku takaapäin Vopatin päähän, jonka jälkeen hanskat lensivät. Molemmat löivät muutamia hyviä osumia.

Jos tappelun voitti Vopat, niin hyödyn sai Jokerit. IFK menetti tärkeän ja hyvän hyökkääjän, Jokerit korkeintaan parani yhden pujottelukepin poistuttua kentältä. Tämä olikin luultavasti tarkoituksena tilanteessa, taktista toimintaa.

Jäähyjä IFK:lle, kasapäin

Kolmannen erän alku oli Jokereiden ja niin oikeastaan koko eräkin, kiitos IFK:n tyhmien jäähyjen.

Ottelussa muutenkin kovanmiehen roolia ottanut Markus Kankaanperä taklasi Joonas Vihkoa selästä ja päätuomari Henriksson näki virheen vain kahden minuutin arvoiseksi. IFK ei ylivoimalla saanut edes kuviota aikaan.

Sitten Pasi Saarinen sai kuningasidean ja huitaisi Jokereiden vaihtoaition edessä Antti Aaltoa pohkeille. Aalto tunsi kivun pohkeissaan ja jäi jäähän makaamaan. Kunnes palasi seuraavassa vaihdossa takaisin kentälle. Showmiehiä.

Jokerit sai viiden minuutin ylivoiman tilanteesta ja käytti sen hyödykseen. Nuori Jukka Voutilainen pääsi liruttamaan voittomaalin Thomas Draperin alitse. Kun vielä jäähyn loppupuolella Marek Zidlicky otti turhan istunnon poikittaisesta mailasta, niin IFK:n kiri jäi haaveeksi.

IFK ei saanut ottelun viimeisillä minuuteilla enää mitään aikaan, vaan peli puuroutui, eikä tasoitus ollut jäähyjen päätyttyä lähelläkään.

Tunnelmapaloja

Tunnelma Jäähallissa oli ensimmäistä erää lukuunottamatta hyvin vaisu. Vaikka 1-1 tasoituksen jälkeisen mekkalan kaltaista meininkiä ei hetkeen ole Nordenskiöldinkadulla koettukaan, niin aika rauhallista hallissa oli kaksi viimeistä erää. Myöskään Jokeri-faneja ei hallissa hirveän montaa Jäähallissa tällä kertaa paikalla ollut.

Valmentajat kommentoivat ottelua seuraavasti:

Raimo Summanen, Jokerit:

Rauhallisen oloinen Summanen kertoi pelin olleen erittäin vaikea ja varsinkin toisessa erässä IFK:n tasoituksen jälkeen joukkuella oli vaikeuksia pysyä IFK:n perässä.

Jalat eivät käyneet Summasen haluamalla tavalla, josta johtuen IFK:kin pääsi painamaan. Tahtovoittona pitämässään ottelussa Summanen nosti esille varsinkin joukkueensa ykkösketjun, jossa varsinkin Ville Peltonen joutui pelaamaan kovat minuutit viimeisessä erässä.

Alpo Suhonen, Helsingin IFK:

Jos Summanen oli tyytyväinen, niin Suhonen oli kaukana siitä. Ensimmäinen erä oli hänen mukaansa erittäin hyvin hallussa, mutta kolmannen erän typerät jäähyt pilasivat ottelun.

Suhosen mukaan IFK:lla on ollut pitkään sama ongelma. Se, että pelissä ollaan hyvin mukana, mutta sitten lähdetään turhaan pelaamaan jälkipeliä. Tämä pitää saada Suhosen mukaan pois, varsinkin Saarisen ja Zidlickyn jäähyt saivat Suhosen vihaiseksi.

Pelaajista

Jokerit:

Hyökkääjistä varsinkin Ville Peltonen-Petri Pakaslahti oli tänään elmentissään. Ykkösketjun toinen laituri Hentunen on vielä hieman keskenkuntoinen, mutta tulossa on hänkin. Lisäksi voidaan mainita Frank Banham, jonka laukaukset ovat aina vaarallisia.

Puolustuksesta jäi hyvin epävarma kuva, viime kaudella loistanut Ari Vallin oli pahasti yössä ja onnistui melkein laukomaan kiekon omaankin maaliin. Ilman Lehtosen reaktiota näin olisi käynytkin.

Pakit olivat kovasti seisovilla jaloilla ja Sandwith-Malmivaara-kaksikko oli useasti pahasti nopeista IFK-pelaajista jäljessä. Mika Strömberg oli tänään hyvä hyökkäyspäässä, vaikka muutamia virheitä puolustuksessa sattuikin.

Maalissa Kari Lehtonen pelasi jälleen hyvän ottelun, mitä nyt vähän pomputteli ottelun kuluessa. Tänään torjunnoissa oli paljon tuuriakin, eikä Ärrä-cupin tyyppisiä torjuntoja juuri nähty. Kuitenkin kahdesta kentällä nähdystä maalivahdista Lehtonen oli parempi.

Kokonaisuudessa Jokerit toimi hyvin, rankka harjoituskausi näkyy vielä varmasti liikkumisessa.

HIFK:

IFK:n hyökkääjistä parhaiten esillä olivat Roman Simicek, Kimmo Kuhta ja Joonas Vihko. Maalipaikkoja oli kyllä tarpeeksi, mutta tällä kertaa maaleja syntyi vain kaksi. Kuitenkin suunta on oikea, tukea pitäisi vain tulla puolustajilta lisää. Nopeutta riittää, vielä yhteispeliä kaivataan lisää.

Pakeista Söderholm otti jo ensimmäisen erän taklauksellaan yleisönsä ja hyvällä peruspelillä pelaava mies on IFK:lle selkeä vahvistus. Robert Kantor taas jakoi jälleen hyviä taklauksia, varsinkin Jukka Hentunen tuntee "Urkurin" iskun kropassaan. Vaihtoaitosta kuului vain "VARO!", mutta Hentunen ei aivan ehtinyt pois tieltä.

Draperin piikkiin menee toinen maali, mutta varsinkin kolmannessa erässä IFK:n pelatessa vajaalla mies oli elementissään. Tuntuukin, että kun vetoja tulee vähän, niin keskittyminen lipsuu, mutta rumputulessa Draper on omimmillaan.

Kaiken kaikkiaan peli näyttää hyvältä, taistelua riittää ja peliä pystytään pitämään hallussa. Vain typerät jäähyt pitää saada pois, jotta voittojakin olisi tiedossa.