Jokerit nopeilla käännöillä paikallistaistelun voittoon

LIIGA / Raportti
Kevään kuumin pudotuspelisarja alkoi viimevuotiseen tapaan käsijarru pohjassa. Vierasjoukkue Jokerit haki lopulta suvereenilla tavalla pisteet, kun se puolusti viisikolla tiiviisti ja käänsi pelin nopeasti. Jokerit ratkaisi ottelun toisen erän vahvalla pelaamisella.

Ennakkoon hehkutettu paikalliskamppailusarja alkoi tänäkin vuonna varovaisena ja kliinisenä. Ottelun edetessä Jokerit lisäsi vauhtia kotijoukkuetta isäntiä paremmin ja voitti ottelun lopulta helponnäköisesti.

Jokerit oli viidellä viittä vastaan huomattavasti hallitsevampi osapuoli ja se piti tiiviillä viisikkopelillä pelin näpeissään lähes koko ottelun. Etenkin Riku Hahlin johtama vitja onnistui puolustuspelissä tylsistyttämään täydellisesti HIFK:n ykköstykistön.

Vierasjoukkue myös hyökkäsi viisaasti ja nopeasti. Keskialueen yli tultiin vauhdilla ja peli käännettiin nopeasti puolustuksesta hyökkäykseen. Ottelu ratkesi käytännössä jo toisessa erässä, kun Ilari Filppula iski komean 2-0-osuman.

Erkka Westerlundia tuurannut Tomi Lämsä oli tyytyväinen joukkueensa otteisiin. Ottelu oli Lämsälle liigauran ensimmäinen päävalmentajana.

– Hieno fiilis, kutinaa oli vatsanpohjassa. Pelasimme järkevän ensimmäisen erän. Toisessa saimme yhden vaihteen lisää. Joukkueemme on äärimmäisen sitoutunut ja tiivis Puolustimme kolmannessa erässä järkevästi.

HIFK:n päävalmentaja Petri Matikainen oli kollegaansa vähäsanaisempi.

– Se oli sellainen avaus mikä oli. Toisessa erässä emme saaneet jalkoja riittävästi liikkeelle.

Katselua puolin ja toisin

Molemmat joukkueet lähtivät otteluun tarkasti ja myös kova intensiteetti puuttui. Avausottelun tietynlainen jännittävyys ja pelitahdin puuttuminen näkyi selvästi taklauspelissä ja vauhdissa.

Avauserä oli viidellä viittä vastaan Jokerien lievää hallintaa, mutta jäähyt tasoittivat puntteja. Kummankaan joukkueen ylivoima ei kuitenkaan avauserässä ollut vielä pudotuspelikunnossa. Pelaamattomuus näkyi selvästi muutamissa pelaajissa ja etenkin pitkältä tauolta paluun tehnyt Mikael Granlund oli liikkeissään varsin kankea.

Todelliset maalipaikat loistivat avauserässä poissaolollaan ja puolittaiset tilanteet olivat maalivahtien heiniä. Molemmat maalivahdit aloittivat avauserän perusvarmalla otteella.

Jokerit päästää käsijarrun irti

Toiseen erään liiallinen jännitys katosi molempien joukkueiden otteista. HIFK tuli erän alkuun kovaa ja se sai muutaman pitkän pyörityksen Jokerien päätyyn.

Kotijoukkueella oli loistopaikka siirtyä johtoon, kun Petteri Wirtanen ja Tuomas Huhtanen pääsivät kahdella yhtä vastaan. Huhtasen veto kuitenkin jäi suutariksi ja jälkitilanteesta Wirtanen otti puolivahingossa tyhmän hyökkäyspään jäähyn.

Huolimaton jäähy koituikin kotijoukkueen epäonneksi, sillä Jokerit siirtyi ylivoiman loppupuolella johtoon. Josef Boumedienne heitti siniviivalta ranteella propellikiekon kohti yläkulmaa ja veto yllätti maihin pudottaneen Endraksen täysin.

Johtomaalin jälkeen Jokerit antoi hetkeksi jälleen kerran aloitteen takaisin vastustajalle. Vierasjoukkueen viisikkopuolustus piti kuitenkin HIFK:n painostuksen alla kiekon pois vaara-alueelta, ja HIFK ei satunnaisia harppuunoita lukuun ottamatta saanut kiekkoa syvälle alueelle.

Kättelyt alkoivat olla tosiasia, kun Jokerit siirtyi erän loppupuolella kahden maalin johtoon. Jeremy Dehner ohitti hienolla syötöllä HIFK:n kärkikarvaajan ja Filppula pääsi laidasta puolittain läpi. Ensimmäiseen pudotuspelikamppailuun toden teolla syttynyt Filppula laukoi ranteella napakan vedon patjan yläpuolelle ja Endras oli yllätetty. Vaikka laukaus oli hyvä, meni se silti jälleen helpohkosti ohi epävarman saksalaisen.

Erän lopussa Nichlas Hardtilla oli vielä paikka iskeä kuolonisku, kun tanskalainen pääsi nokikkain Endraksen kanssa. Hardt kuitenkin hiukan hätäili tilanteessa ja veto suuntautui suoraan HIFK-vahdin syliin.


Pudotuspelien tapaan ottelussa nähtiin paljon taklauksia.

HIFK kaasu pohjassa kolmanteen

Takaa-ajoasemasta kolmanteen erään lähtenyt kotijoukkue painoi aloituskiekosta alkaen täysillä. Karvaus oli aktiivista ja myös pientä jälkipeliä alkoi ilmestyä maalinedustilanteisiin. Huippupaikoille kotijoukkue ei kuitenkaan muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta päässyt. HIFK:n paras paikka siunaantui Petteri Wirtaselle, joka oli päästä iskemään kiekon tyhjään maaliin paluukiekosta. Hardt kuitenkin ehti viime hetkellä nostamaan HIFK-hyökkääjän mailaa.

HIFK painoi tappioasemassa rohkeasti hyökkäyspäähän ja tämä avasi vierasjoukkueelle vastaiskupaikkoja. Jokerit pääsi yrittämään 3-0-osumaa kolmella yhtä vastaan, mutta Teräväisen veto meni lopulta suoraan Endrasin paidan logoon.

Kotijoukkueen uhkapeli kostautui lopulta, kun Jokerit käänsi ties kuinka monennen kerran ottelun aikana pelin nopeasti keskialueella. Ensimmäistä pudotuspeliään pelannut Teuvo Teräväinen syötti nopeasti keskialueella ylöspäin, kun HIFK oli vaihtamassa. Riku Hahl jakoi kiekon heti viivan jälkeen Lahdelle, joka niittasi komealla lyöntilaukauksella kiekon ylävillaan. Veto lähti ilman maskia, joten Endras ei edelleenkään ollut parhaimmillaan.

Lahden maalin jälkeen Jokerit hölläsi kaasua huomattavasti ja HIFK sai vielä pelin loppuun hiukan otetta. Viimeisen vitosen aikana haettiin hiukan jo asetelmia tulevaan ja peli koveni huomattavasti. Wirtanen taklasi karvaustilanteessa Lupaschukia ja lensi suihkuun päähän kohdistuneesta taklauksesta. Tilanne näytti pahemmalta kuin se oli, sillä Lupaschuk kääntyi juuri ennen kontaktia outoon asentoon.

HIFK:n kannalta positiivinen asia oli lopun 1-3-kavennus, jonka Toni Söderholm iski Granlundin syötöstä. Maali ei enää auttanut takaa-ajossa, mutta Granlundin upea syöttö osoitti, että ykköshyökkääjä on tulossa.

» Lähetä palautetta toimitukselle