Avauspaikallinen Jokereille

Jokerit otti avauspisteensä SM-liigassa voitettuaan Helsingin paikallisottelua isännöineen HIFK kolmannen erän maalilla lukemin 1-2. Vähämaalisessa ottelussa nähtiin tyypillistä alkukauden kiekkoa, jossa syntyi paljon virheitä, ja niistä maalintekotilanteita.

Joukkueiden kauden avauspelissä tehtiin siis kolme maalia, mikä ei ollut kovin paljon maalitilanteisiin nähden.

- Yllättävän vähän tuli pelissä maaleja ottaen huomioon että tuolla mentiin kuitenkin aika paljon päästä päähän, hirveästi ylivoimahyökkäyksiä ja kiekonmenetyksiä, Hannu Jortikka kommentoi ottelun kulkua.

- Mielestäni tämämä oli kuitenkin korkeatasoisempi kuin viimevuoden vastaava ottelu, Hannu Aravirta puolestaan kuvasi ottelua.

Ottelun ensimmäisessä erässä nähtiin kaksi ottelun kolmesta maalista. Erä alkoi Jokerien hienoisella painostuksella. IFK pääsi peliin paremmin sisälle erän lähestyessä puolta väliä Jokeri-rangaistusten myötä.

Martti Järventie esti puolustuspäässä maalinedustalla kiekotonta Juha Fagerstediä ja joutui jäähylle. IFK:n ykkösylivoima ehti jauhaa myllyään reilun minuutin, kun ottelun tuomari Jari Levonen passitti myös maalin takana Timo Pärssiselle poikittaista mailaa tarjonneen Glen Metropolitin jäähyaitioon.

IFK:n ykkösketju ei saanut kahden minuutin ylivoiman aikana aikaan maalia, vaikka kerran Kimmo Kuhdalla oli edessään jo tyhjä maalia. Tulokseen ei päässyt myöskään Kim Hirschovitsin kakkosylivoima, mutta jäähyn päättyessä tapahtui.

Mikko Kurvinen nousi kiekon kanssa hyökkäysalueelle ja siirsi kiekon maalinedustalle Toni Häppölälle. Häppölä yritti kauhoa kiekkoa maaliin, muta peliväline päätyi lopulta maalin taustalta paikalle kiertäneelle Kurviselle, joka nosti rystypuolelta kiekon maalin kattoon. IFK siirtyi 1-0 -johtoon.

Jokerien tasoitus syntyi vajaa viisi minuuttia myöhemmin. Kari Martikaisen osuma oli ylivoimamaali, sillä Brett Harkins oli ottanut väkivaltaisuusjäähyn vajaata minuuttia aikaisemmin laidanvierustilanteessa.

Martikainen sai kiekon siniviivalla pakkipariltaan Sami Lepistöltä, eteni hieman ja laukoi matalan laukauksen, joka ohitti IFK:n maalilla pelanneen Dave Stathosin helpon näköisesti.

Jokerit ratkaisee lopussa

Ottelun toinen erä tarjosi ainoastaan kaksi tilastomerkintään ja kumpikin niistä oli rangaistus. Ensin Petri Varis erehtyi koukkaamaan IFK:n Toni Söderholmia, joka menetti samalla tasapainonsa. Seurauksena jäähy Varikselle. Jokerit sai myös ylivoimapelin, kun IFK pelasi hetken kuudella kenttäpelaajalla. Ylivoimien aikana ei kuitenkaan nähty maaleja.

Erän paras paikka oli Jokereiden hyvin pelanneen ns. kolmosketjun lauturilla Juha Lindillä, joka pääsi laukomaan hyökkäysalueen keskeltä vapaasti. IFK:n maalilla Dave Stahos venytti hanskansa kuitenkin hienoon pelastukseen.

Ottelun ratkaisu siirtyi siis kolmanteen erään, jota pelattiinkin pitkään ilman lisämaaleja. Katsomon spekulaatiot mahdollisesta jatkoajasta ja sitä seuraavasta rangaistuslaukauskilpailusta katkesivat kuitenkin Tomek Valtosen maaliin reilu viisi minuuttia ennen erän päätöstä.

Jokereiden Glen Metropolitin ykkösketju pelasi IFK:n Jermu Porthenin neloskentään vastaan tehokkain seurauksin. IFK:n puolustus erehtyi jättämään maalinedustan vartiomatta, ja Valtonen sai siirtää lähes rauhassa Metropolitin sivulta tulleen syötön ohi Stathosin.

Jokereiden maalin jälkeen IFK:lla oli suuria vaikeuksia löytää hyökkäysrytmiä peliinsä. Jokerit olikin lähempänä maalintekoa, mutta pääsi vain ylärimaan asti. Aivan pelin lopussa IFK sai hieman painetta Jokerien päätyyn, mutta varsinaisia selkeitä maalilaukauksia Tim Thomas ei joutunut torjumaan.

Jokeri terävämpi

Kokonaisuudessaan Jokerit ansaitsi voittonsa. Joukkue pystyi luomaan hieman vaarallisempia maalintekotilanteita. Kolmannessa erässä esimerkiksi Tomek Valtosella oli jo ennen maalia hyvä paikka viedä Jokerit johtoon, mutta Stathos peitti silloin kesketä suoraan laukomaan päässeen Valtosen vedon.

- Tietysti on pitkä harjoittelukausi takana ja tätä hetkeä ollaan odotettu. Ei se pelin taso sillälailla voi kovin korkea olla. Totta kai mielyttää kun sarjapisteitä tuli kerralla ennemmän kuin viime kuadella neljässä ottelussa, Hannu Jortikka kommentoi pistetilin avaamista.

Jokereiden parasta osaa olivat nuoren Valtteri Filppulan kanssa pelanneet vanhat konkarit Juha Lind ja Petri Varis. Ketju toimi hyvin kokonaisuutena ja loi useita hyviä laukaisutilanteita.

Maalilla Tim Thomas pelasi käytännössä virheettömän pelin. Kurvisen maalille hän ei voinut mitään. Thomas pystyi reagoimaan nopeasti irtokiekkoihin maalin edustalla, mikä sopikin erittäin hyvin peliin, jossa tilanteet syntyivät usein nopeati epäselvien ruuhkien jälkeen. Myös Hannu Jortika oli tyytyväinen uuden maalivahtinsa peliin

- Hyvin hän pelasi tänään, se on ihan selvä asia.

Glen Metropolit pääsi peliin paremmin mukaan ottelun edetessä. Jokerit pelasi vain kolmella keskushyökkääjällä, ja Metropolit oli useimmiten se pelaaja, jota käytettiin nelosen keskellä. Ennen kolmannen erän maaleja Metropolit olikin oikeastaan vaarallisempi nelosessa kuin omassa ketjussaan. Yllättävää oli miehen vaisuus aloitustilanteissa.

Jokerit jatkaa pelejään heti huomenna, kun kotiavauksessa vastaan asettuu Jukka Rautakorken kova Lukko. Tänään Jokerit pärjäsi hyvin 12 hyökkääjllä ja seitsemällä puolustajalla. Peräkkäisten päivien pelit kertovat, miten hyvin vajaa miehitys kestää rasitusta.

IFK:lla parannettavaa

IFK ei päässyt otelussa viime kaudelta tuttuun kotipeliinsä, jossa vastustaja ahdistetaan kovalla karvauksella puolustuspäähän. Varsinkin ottelun alusta puuttui ruutia.

IFK:n puolelta ykkösviisikon Toni Söderholmin ja Timo Pärssinen pelaamattomuus näkyi selvästi. Varsinkin Söderholmilla oli ajoittain vaikeuksia kiekollisessa pelissä. Myös Brett Harkins oli vielä osin kesäterässä. Kimmo Kuhta onnistui kuitenkin suhteellisen hyvin, ja pääsikin laukomaan muutaman kerran vaarallisesti.

-Maalitilanteiltaan erittäin tasainen peli. Kumpi vaan voi voittaa tällaisen pelin. Jokerit oli kolmannessa erässä himpun terävämpi. Yksi lapsus omassa päässä riitti tämän ottelun häviämiseen, Aravirta näki pelin ratkaisun.

-Jos meiltä hakee positiivisia juttuja niin ilman muuta Dave Stathos oli onnistuja. Monta hyvää torjuntaa. Mikä ilahdutti oli Häppölän kenttä, Vopat-Laine ja siinä puolustajina Pikkarainen-Kurvinen. Ei pelkästään maali, vaan myös maalitilanteet selkeästi plussalla. Erittäin hyvä debyytti, Aravirta kiitteli joukkueensa onnistujia.

Illan ratkaisumaalin aikana jäällä ollut Jermu Porthenin johtama kenttä ja pakkipari Varakas-Turunen ei saanut Aravirralta moitteita maalista huolimatta.

-Nuorisokenttä toimi mielestäni meillä ihan hyvin. Harmitavaa oli, että kun pojat puolustivat niin hyvin ja hoitivat oman hommansa niin heille tuli takaiskumaali.

Aravirta lopetti tuttuun toteuamukseen, joka pitäätässä vaiheessa paikkansa.

-Parannettavaa tieysti on, niinkun kaikilla joukkueilla tässä vaiheessa. Kiekkoja menetettiin liikaa.

Apuja Aravirta on saamassa tiistain otteluun HPK:ta vastaan, sillä ainakin omista riveistä löytyy uusia miehiä. Ladislav Benysek, Eetu Holma ja Jan Lundell ovat haluttaessa käytettävissä tiistaina.