IFK kävelytti Ilvestä

LIIGA / Raportti
IFK voitti Ilveksen puhtaasti 5-0 heikkovauhtisessa pelissä.

Harvoin ottelun voittaa pelaamalla puolivaloilla, mutta niin teki tänään IFK. Ottelussa ei juuri taistelua nähty, koska ei sitä aneemisen Ilves-ryhmän kaatamiseen tarvittu.

IFK painostaa

Ensimmäistä erääkin hallitsi IFK, mutta vaarallisimmat paikat kuitenkin olivat varsinkin erän alussa Ilveksellä. Ilveksellä oli enemmän miehiä maskissa, mutta ohjaukset suuntautuivat lähes joka kerta ohi maalin.

IFK painosti ja piti kiekkoa ja laukoi, mutta useimmiten ilman maskia. Erän ainoan maalin teki Roman Vopat ylivoimalla. Dave Stathos pisti kiekon Marek Zidlickylle, joka jatkoi Vopatille. Vopat ohitti kauniisti Ilves-pakin, joka ilmeisesti yritti lonkkataklausta. Ohitettuaan pakin Vopat lämäsi kiekon Ilves-maalissa ensimmäistä otteluaan pelanneen Tommi Satosaaren jalkojen välistä maaliin. Maali oli ottelun voittomaali.

Toisessa peli tasoittuu

Toisessakaan erässä ei mitään huippukiekkoa nähty ja maalejakin syntyi vain yksi. Joonas Vihko vapautti Ville Viitaluoman läpiajoon. Viitaluoma harhautti pitkälle ulostulleen Satosaaren helposti ja pisti kiekon maaliin.

Hieman tätä tilannetta ennen Marek Zidlickyn karkean virheen jälkeen oli Ilveksellä paikka tulla tasoihin. Zidlicky menetti kiekon puolustussinisellä Lubomir Korhonille, joka pääsi läpiajoon. Stathos otti kuitenkin upean kopin. Tilanne ei kuitenkaan tähän päättynyt. Zidlicky jäi katselemaan cheerleadereita, kun kiekko vielä pyöri IFK-alueella. Maalia Ilves ei kuitenkaan tästäkään tehnyt.

Myös verta kentällä nähtiin, kun Zidlicky laukoi ylivoimalla suoraan syötöstä ja kiekko osui maskia luoneen Ilkka Pikkaraisen korvan taakse. Pikkaraisen päähän neulottiin monta tikkiä, mutta mies palasi kentälle vielä kolmanteen erään.

IFK hallintaa ja maaleja

Ensin Toni Söderholm nousi maalille ja veti jälleen Satosaaren längistä IFK:n jo 3-0 johtoon. Maalin syöttäjinä Roman Simicek ja Vopat.

Neljäs maali oli hyvin jo monta peliä yhdessä pelanneen Pärssinen-Ruutu-Kuhta-ketjun taidonnäyte. Kuhta toi kiekon alueelle ja kaarsi maalin taakse. Toisessa aallossa tullut Pärssinen antoi Kuhdan syötön mennä jalkojensa välistä vieden puolustajan mukanaan. Kiekko tuli Tuomo Ruudulle, jolla oli helppo työ iskeä kiekko maaliin.

Ottelun viimeinen maali tuli, kun pirteitä otteita esittänyt Joonas Vihko ja Tuomo Ruutu pääsivät kahdella yhtä vastaan hyökkäykseen. Ruutu syötti Vihkolle, joka toi kiekon yli siniviivan. Sitten Ruutu luisteli maalia kohti ja Vihko pisti loistosyötön Ruudulle, joka ohitti helponnäköisesti Satosaaren. Ruutu-Vihko oli iskenyt.

Eipä juuri kerrottavaa

Ilves oli juuri niin huono kuin siltä odotettiin. Joukkueelta on itseluottamus täysin kateissa ja se näkyy pelissä. Syötöt eivät mene omille ja uskomattomia virheitä sattuu. Ruudun ensimmäinen maali oli esimerkiksi maestro-Helmisen lipsahdus. Kiekko vain jäi paikalleen, josta sen korjasivat IFK-pelaajat. Satosaarellakaan ei paras päivänsä ollut, mutta yksin on vaikea torjua yhtään mitään.

IFK:kaan ei kummia esittänyt, mutta ei sen tarvinnutkaan juuri enempää. Kävelyvauhdilla harvoin pelejä voitetaan, mutta tänään niin tehtiin. Pärssinen-Ruutu-Kuhta oli tänäänkin IFK:n paras ketju. Varsinkin Pärssisen heräämistä on odotettu ja nyt se on tapahtumassa. Vielä kun useammin mies laukoisi, niin hyvä tulee.

Dave Stathos pelasi maalilla myös jälleen huippupelin. Monta mainiota IFK-pakkien aiheuttaman läpiajon kiinniottoa ja tarkkaa peliä, vaikka laukauksia ei juuri IFK-maalia kohti tullutkaan.

Pettymyksiäkin IFK-joukkueesta löytyy. Hyökkäyksestä Roman Simicek on edelleen pahasti yössä ja miehen otteissa on pakko tapahtua parannusta tai paikkakunnan vaihto on auttamatta edessä. Tänäänkin hyvin pelanneen Roman Vopatin peliä Simicek hidastaa pahasti. Simicekillä on taitoa, mutta mies on auttamattoman hidas.

Pakistosta eniten mieleen huonossa jää Pasi Saarinen. Saarinen ei kovasta peliajastaan huolimatta juuri ilopilkkuna IFK-pakistossa näy. Myöskään Kantor-Zidlicky ei pelannut tänään täysin omalla tasollaan. Kantor oli monesti väärin sijoittunut ja hidasteli tilanteisiin mentäessä. Parasta osaamistaan kaksikko esitti, kun molemmat kävivät taklaamassa Ilves-pelaajia muutamalla kovalla pommilla samassa vaihdossa.

Paras pakkipari tänään oli Söderholm-Kurvinen. Söderholm paransi viikonlopulta peliään ja Kurvisen saapuminen IFK-pakistoon on varsinainen onnenpotku. Monesti ehtoopuolen mieheksi tuomittu Kurvinen on ollut erittäin positiivinen yllätys.

Tuomaroinnista on pakko mainita pari sanaa. Linjatuomarien pitkien kiekkojen vihellykset tuntuivat noudattavan varsinaista arvontaa. Ehkä vihellän, ehkä en. So not. Päätuomari Levonen taas ei viheltänyt tänään mitään. Kentällä sai tehdä ihan mitä vain, eikä pilli soinut. Ehkä se on hyvä, että tuomari ei peliin puutu, mutta varsinkin huitomiset ja koukkaamiset voisi viheltää pois.

Jälleen syyttäisin tästä SM-liigaa, tällä pelitahdilla tuomaritkin väsyvät ja yksi näkee vähemmän kuin kaksi.

Valmentajien kommentit

Teijo Räsänen, Ilves:

Paikkoja oli maalejakin tehdä, mutta niitä ei nyt tullut?

-Joo, niitä maaleja ei ole paljon neljään viime peliin tullut. Tilanne on vaikea, todella vaikea. Pitää olla kärsivällinen, haukkumalla ja huutamalla tämä ei ratkea. Joukkue harjoittelee kovaa ja siellä on hyvä henki. Nousuun luotetaan. Liikettä oli mielestäni hyvin ja me taisteltiin. Pahoja menetyksiä keskialueella ja neljä läpiajoa, josta emme saaneet yhtään maalia. Ilves taistelee, täältä tullaan vielä.

Maalissa Satosaari, ihan hyvä peli kuitenkin?

-Ihan ok peli, ensimmäinen liigassa tällä kaudella. Jatkanee sunnuntainakin maalilla.

Mikä on Martti Järventien tilanne?

-Joka päivä toivomme, että mies saisi lääkäriltä luvan pelata. Maran kaltaista kokenutta pelimiestä tarvittaisiin takalinjoillemme. Ensi viikon lauantaina Kärppiä vastaan odotamme hänen pelaavan.

Alpo Suhonen ei tällä kertaa jakanut tunteitaan toimittajien kanssa, vaan laittoi paikalle kakkosvalmentaja Harri Rindellin.

Harri Rindell, HIFK:

5-0 tänään, mieli on varmaan hyvä?

-Kyllä, oltaisiin toivottu toki useamminkin onnistumisia, mutta tänään onnistui peli 60 minuuttia.

Pärssinen ja Vopat esiintyivät tänään vapautuneesti, mistä tämä on löytynyt?

-No olemme löytäneet nyt muutaman toimivan kokoonpanon ja oli tänään monia onnistujia.

Stathokselle nollapeli, miltäs se näytti?

-No varsinkin kolmannessa erässä tuli muutamia huolimattomuusvirheitä pakeille, joten Stathos näyttämään parastaan siinäkin.

Ilkka Pikkaraisen päähän tuli kova veto tänään, mikä on miehen tilanne?

-Sonkajärven pojalla ei ole mitään hätää, monta tikkiä ommeltiin ja pelimies halusi takaisin kentälle kun oli vain paikattuna.

» Lähetä palautetta toimitukselle