IFK:lle ensimmäinen kotivoitto

Helsingin IFK kukisti kotihallissaan HPK:n maalein 4-2. Viimeisen erän taistelulla pisteet pysyivät Helsingissä.

Mikko Laineen ensimmäiset kaksi maalia IFK-paidassa siivittivät IFK:n voittoon Hämeenlinnan Pallokerhosta.

HPK vei ensimmäistä erää

IFK on kotona aloittanut tällä kaudella hyvin heikosti. Tänään alku oli hieman parempi, mutta ei kuitenkaan optimaalinen. IFK seisoskeli ja varsinkin Eero Somervuoren johtama ykkösketju loi useita paikkoja.

Kun Toni Söderholm taklasi IFK-maalin kulmalla Somervuorta kahdeksan minuutin kohdalla, niin päätuomari lähetti miehen jäähylle estämisestä.

IFK:n alivoima tökki ja kun HPK:n ylivoima taas oli vedossa, niin ei kauaakaan kun Timo Laaksoharju sai kaivaa kiekkoa selkänsä takaa. Tomas Kucharcik syötti Janne Laakkoselle, joka jatkoi yksin b-pisteen kaarelle jääneelle Olli Sillanpäälle. Sillanpäällä oli helppo työ pistää kiekko tyhjään maaliin. Kaunis kuvio ja ansaittu johtomaali.

IFK on kuitenkin tottunut pelaamaan takaa-ajoasemassa ja niin se teki tänäänkin. Toni Häppölä vapautti Mikko Laineen läpiajoon. EPS:ssä viime kaudella pelannut Laine polki hirmuisella tahdolla karkuun ja kova lämäri upposi Joni Puurulan längistä HPK-maaliin. Maali oli Laineen ensimmäinen SM-liigassa ja tuli erittäin tärkeään paikaan.

Maalin jälkeen IFK alkoi saada pelistä kiinni ja alkoi taklaamaan huomattavasti enemmän. Illan kovimman esitti kuitenkin enemmänkin taitopelaajana, kuin rymistelijänä tunnettu Timo Pärssinen. Pärssinen lähti ylimpänä miehenä karvaamaan kiekkoa. HPK-pakki Vladimir Sicak luisteli kiekon kanssa laidan vierusta ja silloin Pärssinen iski. Kovalla vauhdilla Pärssinen täräytti Sicakin laitaa vasten ja sai ansaitut aplodit.

Sicak lähti tilanteesta puhallellen ja ottelun jälkeen tihkuneiden tietojen mukaan mies sai taklauksen voimasta aivotärähdyksen.

Erää vei HPK, josta kertovat maalivahtien torjunnatkin. Laaksoharju 12 ja Puurula 6.

IFK alkaa nousemaan

Toisessa erässä olivat puntit jo hieman tasoittuneet ja IFK veikin erää tiukasti noin 15 ensimmäistä minuuttia, mutta tuhlasi esimerkiksi erän alussa 5vs3 ylivoiman.

HPK:lla meni vain 17 sekuntia aikaa tehdä maali, kun se vain ylivoimalle pääsi. Ville Viitaluoma oli istui kaksiminuuttista ja aloitus oli IFK:n hyökkäyssiniviivalla. Toni Häppölä hävisi aloituksen ja HPK tuli IFK:n hyökkäyspäähän kuin tuulispää. Antti Miettinen syötti Jan Pardavylle, joka löysi yksin maalin edessä odottaneen Teemu Aallon. Aalto pääsi lataamaan sydämensä kyllyydestä HPK:n jälleen johtoon.

Pärssisellä hyvä ilta, vaikkakin ilman pisteitä

© Matti Liljaniemi
alt="Pärssisellä hyvä ilta, vaikkakin ilman pisteitä">

IFK ei kuitenkaan jälleenkään luovuttanut, ajassa 38.42 Mikko Laine iski jo toisen maalinsa ottelussa. Turo Järvinen pisti kiekon maalintakaa suoraan Laineen lapaan, joka törkkäsi kiekon maaliin.

Tässä erässä torjuntoja alkoi jo kertymään Puurulalle, kun niitä oli jo 12. Laaksoharjun vastaava lukema oli 5.

IFK ylivoimainen kolmannessa

Kolmas erä oli täyttä IFK pyöritystä, eikä vähiten Kim Hirschovitsin alun onnistumisen johdosta. Hyvän taistelupelin pelannut Roman Vopat toi kiekon hyökkäyssinisen yli ja jätti toiseen aaltoon Hirschovitsille. Hirschovits laukoi tarkan rannelaukauksen oikeaan yläkulmaan ja Puurula oli voimaton. IFK johti ensimmäistä kertaa ottelussa, kun peliä oli pelattu 41.12. Hirschovitsin tuuletuksista loisti apinan putoaminen hartioilta.

Vain Puurulan loistotorjunnat pitivät lukemat siedettävinä. HPK:lla oli jopa vaikeuksia saada kiekkoa pois omalta alueelta IFK:n pommituksessa. IFK:sta jokainen kentällinen jaksoi taistella irtokiekoista ja taklauksiakin nähtiin monta erän aikana. Tällaisesta taistelusta heräsi muutenkin hyvin mukana elänyt IFK-yleisö ja halli olikin valtavaa huutoa täynnä.

Mielenkiintoinen episodi katsomon osalta käytiin, kun ottelua oltiin pelattu 43.42. HPK:n David Printz taklasi kovaa Tuomo Ruutua ja sai kyynerpäätaklauksesta kaksi minuuttia. IFK-yleisöstä osa huusi muutaman hiljaisen nuija-huudon. Harvoinpa kuulee kotiyleisön olevan vastustajan jäähystä erimieltä, mutta taklauksista pitävä IFK-yleisö ei tuossa tilanteessa nähnyt kuin kovan taklauksen.

Ottelun lopullisen niitin iski IFK:n kultakypärä Carlo Grünn. Grünn sai vapauttavan syötön Marek Zidlickyltä ja painoi vahvasti ohi HPK-pakkien. Kun Grünn jaksoi odottaa vielä Puurulan jäähän menoa, niin hommana oli enää nostaa kiekko maaliin. Peli oli sillä selvä.

Erässä Puurula torjui peräti 19 kertaa, kun Laaksoharju pääsi kolmella torjunnalla. Lukemat kertovat erän pelistä kaiken, IFK painoi ja HPK vain seisoi.

Ottelun jälkeen kuultua

HPK:n pojilla riitti kiireitä

alt="HPK:n pojilla riitti kiireitä">

Jukka Jalonen, HPK:

Ensimmäinen erä hyvä vauhtinen, sitten vähän kone hyytyi?

-Meillä oli hyvä ensimmäinen erä, paikkoja oli useampaankin maaliin. Mutta turha selitellä, IFK oli tänään parempi. Pitäisi vain saada oma joukkue pelaamaan hyvää peliä koko ottelun ajan, ettei taistelu jäisi vain ensimmäiseen erään.

-Pitäisi pelata suoraviivaisemmin eteenpäin ja välillä yritettiin liian vaikeitakin kuvioita. Lisäksi IFK teki tänään pari maalia meidän hyökkäyspään aloituksista. Mutta kun paljon luo paikkoja, niin menee varmasti jokunen sisäänkin. Niin kävi tänäänkin.

Jan Pardavy tänään ykköskentässä, miltä näytti?

-Pardavyltä paras peli tällä kaudella. Antti Miettinen pelasi "yhdellä jalalla", ei olisi pitänyt alunperin pelata, mutta Antti halusi auttaa joukkuetta. Hyvin näytti onnistuvankin, mutta ei niin hyvin että olisi ratkaissut ottelua.

Nuori Joni Puurula pelasi maalissa mallikkaasti tänään?

-Kyllä Puurula on pelannut hyvin kaikki pelaamansa pelit ja meillähän on vielä häntäkin nuorempi Hannu Toivonen, joka hänkin pelasi esim. Tapparaa vastaan hyvin. Tällä alueella meillä ei ole ongelmia, mutta muita osa-alueita pitää parantaa.

Alpo Suhonen, Helsingin IFK:

Ensimmäinen erä oli hieman vaisu, mutta loppua kohti parani?

-Kyllä, ensimmäinen kotivoitto ja 4-0 viidellä viittä vastaan, mutta alivoima oli heikkoa. Siinä ovatkin suurimmat ongelmat. Tyytyväinen pitää olla, että tässä vaiheessa ollaan seitsemän pelatun ottelun jälkeen ja pelit ovat parantuneet kun eteenpäin on menty.

Ruutu, Pärssinen ja Vihko pyöritti välillä peliä todella mallikkaasti?

-Toista kertaa yhdessä tossa kokoonpanossa ja varsinkin toisessa erässä heillä oli 2-3 paikkaa tehdä maaleja. Lisäksi Mikko Lainehan jatkoi tätä nelosketjun traditiota.

Toni Häppölä, IFK:

Tänään alkoi sinunkin ketjullasi kulkea hyvin ja onnistuitte tekemään kaksi maalia. Miltä alkukausi on näyttänyt?

-No ehkä alussa on ollut hieman liiankin tasaista. Vähän sellaista oman pään varmistelua ja siihen se menee monasti senttereillä ja varsinkin minulla. Pitäisi saada varsinkin hyökkäypäätä ajatellen ns.piikkejä, mutta tärkeää on, että oma joukkue on voittanut. Alivoimapeli pitäisi olla parempaa, mutta muutamassa viime pelissä sekin puoli on osaltani onnistunut jo paremmin.

Alivoima ei tänään toiminut eikä Turussakaan tuntunut toimivan, mikäs siinä on ongelmana?

-No alivoima on aina hankalaa, varsinkin hyvin ylivoimaa pyörittäviä joukkueita vastaan, kuten HPK ja TPS ovat. Vastustaja on päässyt pyörittämään välillä liiaksikin ylivoimaansa, joten siinä on parannettavaa.