Kimmo Kuhta rankaisi jatkoajalla

Huonoa jääkiekkoa ja paljon maaleja tarjonnut Helsingin IFK:n ja Espoo Bluesin kamppailu ratkesi vasta jatkoajalla. IFK:n Kimmo Kuhta iski kiekon Mika Oksan ohitse Bluesin pelatessa alivoimalla.

Hienoa jääkiekkoa ei yksikään 6671:sta katsojasta tänään nähnyt, mutta paljon maaleja kuitenkin. Yllättävää ei ollut, että molemmilla joukkueilla oli takanaan kolme tappiollista ottelua. Noilla otteilla, mitä tänään esitettiin, ei voida voittaa kuin korkeintaan itsensä. Näin molempien joukkueiden osalta.

IFK löi alkutahdit

Vaikka ottelun ensimmäisen erän pyörittämisen aloittikin Blues, niin maalit erässä iski IFK.

Kymmenen minuutin pelin jälkeen Marek Zidlicky sai rauhassa tuoda kiekon alueelle ja pääsi antamaan sen vieressään viilettäneelle Timo Pärssiselle. Zidlicky blokkasi samalla hetkellä sekä Jarmo Myllyksen näkyvyyden, että Blues-puolustajan. Pärssinen pääsi vapaasti laukomaan ja ampui kiekon ylänurkkaan. Toiseksi syöttäjäksi merkittiin IFK-paitaan paluun tehnyt Jari Kauppila.

Toinen maali tuli alle kaksi minuuttia tästä, kun Mike Stapleton ei jostain syystä täysillä kiekkoon mennyt, vaan jätti sen Frantisek Mrazekille. Mrazek polki hyökkäykseen ja vielä kaatuessaankin sai syötettyä kiekon eteenpäin. Kiekko oli tulla Eetu Holmalle, joka ei kiekkoa kuitenkaan ottanut, vaan blokkasi Blues pelaajan kiekosta. Peliväline lipui Toni Häppölälle, joka sijoitti tarkasti alakulmaan ohi Myllyksen.

Ottelun käännekohta oli, kun Joonas Vihko nousi vasemmalta laidalta ja lämäsi kiekon Myllyksen kainalon alta Blues-maaliin. Kolmas IFK-maali oli
selviö ja samalla Myllys luisteli vaihtoon ja Mika Oksa hänen tilalleen.

Maalivahdin vaihto herätti Bluesin taistelemaan ja ilmeisesti "turvallinen" johto sai IFK:n kuvittelemaan, että se oli jo ottelun voittanut. Blues loi tilanteita jatkuvalla syötöllä ja IFK vikisi. Paras tilanne oli Jiri Vykoukalilla, joka pääsi jo naamakkain Dave Stathoksen kanssa, mutta Stathos koppasi kiekon kuin olisi oliiveja poiminut.

Toisessa Blues jatkaa siitä mihin jäi

Blues hyökkäykset tulivat kuin pommikonelaivueet IFK-alueelle ja aiheuttivat jatkuvaa tuhoa. IFK taas lopetti täysin luistelun ja pelasi kuin Blues ensimmäisen erän puolivälissä: Löysästi ja epävarmasti.

Bluesin kavennus tulikin melkoisen pian erän alkuun, kun Markku Hurme ja Teemu Elomo pääsivät 2-1 hyökkäykseen. Hurme ja Elomo syöttelivät keskenään ja tilanne päättyi Hurmeen upeaan yläkulmavetoon. Stathoksella ei ollut tilanteessa juuri mahdollisuutta torjuntaan.

Toinen Blues-maali taas menee Stathoksen piikkiin. IFK pelasi ylivoimaa, kun Blues purki kiekon IFK-päätyyn. Stathos meni maalin taakse syöttämään sitä omilleen. Marko Tuomainen kuitenkin karvasi hyvin ja Stathoksen syöttö kimposi Tuomaisen varusteista IFK-maalin eteen. Paikalla oli Toni Söderholm, joka iski ohi kiekosta. Tuomainen seurasi tilanteen hyvin ja iski Stathoksen längistä tilanteeksi jo 3-2.

IFK:n ylivoima erässä oli surkeaa, kuten muukin peli. Kotiyleisö kiittikin IFK:ta viheltämällä toisen ylivoiman ajan, koska pelissä ei ollut sillä hetkellä mitään järkeä. IFK:n valmennusjohtokaan ei saanut hommaan mitään järkeä ja esimerkiksi aikalisä kavennuksen syntyessä olisi ollut paikallaan.

IFK:lta erässä ei onnistunut mikään, mutta eipä se oikeastaan mitään yrittänytkään. Ainoa, joka saa puhtaat paperit toisesta erästä on Timo Pärssinen. Pärssinen jaksoi yrittää koko erän, mutta muu joukkue jäi vain tutkimaan Bluesin pyöritystä.

Blues oli todella lähellä jo tasoitustakin, kun Robert Kantor avasi peliä maalin takaa, mutta kiekko pomppasi Stathoksen varusteista melkein maaliin. Oli melkoista tuuria, ettei Blues tasoittanut jo toisessa erässä.

Erän harvoista IFK-tilanteista kotijoukkue sai yhden jopa maaliin asti, mutta päätuomari Markku Kruus hylkäsi maalin. Vaikka vihellystä ei missään vaiheessa tullutkaan, niin ilmeisesti Kruus koki IFK-pelaajan olleen tilanteessa maalivahdinaluella.

Viimeisessä erässä koettiin sydänkohtauksia aiheuttavaa jääkiekkoa

Molemmat joukkueet lähtivät kolmanteen erään täysin sekaisella otteella. Jatkuvat kiekonmenetykset ja harhasyötöt olivat erän kuva.

IFK:n ensimmäinen paikka tuli, kun Rami Alangon syötönkatko epäonnistui pahanpäiväisesti. Turo Järvinen ja ottelun tuhlaajapoika Ville Viitaluoma pääsivät kahdella maalivahtia vastaan hyökkäykseen. Viitaluoma jätti kiekon takanaan tulleelle Järviselle, joka odotti Oksan reaktiota ja pisti kiekon tyhjän maalin edessä olleelle Viitaluomaalle. Viitaluoma kuitenkin onnistui jollain kumman ilveellä lyömään kiekon ohi tyhjän maalin.

Bluesin rankaisu epäonnistumisesta tuli toista kertaa tässä ottelussa Markku Hurmeen muodossa. Hurme pääsi laukomaan kiekon täysin tyhjään maaliin, IFK-puolustuksen seikkaillessa maalin toisella puolella. Syöttäjät samat kuin ensimmäiseenkin Hurmeen maaliin, Teemu Elomo ja Jan Caloun. Ottelu oli tasan, vaikka IFK oli sitä johtanut jo 3-0.

IFK:n kuitti tuli kuitenkin noin minuutti edellisestä. Marek Zidlickyn laukaus tärähti IFK-painostuksen jälkeen ylänurkkaan. Osuma jouduttiin tarkastamaan videolta, koska se pomppasi niin nopeasti takaisin kentälle. Kruus osoitti kuitenkin hetken puhelinkeskustelun jälkeen keskiympyrään.

Blues loi IFK-maalille melkoisen pelottavia tilanteita, ainakin IFK-fanien sydämille. Sydänkohtauksilta vältyttiin, mutta Bluesin tasoitukselta ei vältytty. Mike Stapelton pisti lerpun kohti maalia ja Stathos olisikin torjunut kiekon helposti, mutta Peter Sarno oli välissä ja ohjasi kiekon pikkunäpäyksellä ohi Stathoksen. Ottelu oli jälleen tasan.

Sen jälkeen Viitaluomalla oli hyvä paikka viedä IFK vielä johtoon, mutta hän epäonnistui ohjauksessaan. Erän loppuhetkillä Juha Ylönen pääsi vielä laukomaan tulisesti, mutta Stathos otti kiekon tyylikkäästi räpylään. Enempää maaleja ei kolmannessa erässä siis nähty, joten mentiin jatkoajalle.

Jatkoajalla Kuhta ratkaisee

Jatkoaika alkoi IFK painostuksella ja siihen se päättyikin. Ensin Timo Pärssinen pääsi melkein läpiajoon, mutta Blues-puolustaja sai sen verran roikuttua Pärssisen paidassa, että maali jäi syntymättä. Tilanteesta olisi voinut viheltää jäähynkin, mutta jäähy tuli vasta muutama hetki myöhemmin.

Kiekko pomppi Bluesin vaihtoaition eteen ja Bluesin pelaajat pelasivat sitä niin, että viisi pelaajaa oli samaan aikaan kentällä. Näin IFK:lle ylivoima ja ratkaisun avaimet melkoisen tyhmästä vaihtovirheestä.

IFK ei tarvinnut ylivoiman pyörittämiseen kuin 22 sekuntia, kun Kimmo Kuhta laukoi kiekon Zidlickyn ja uuden hankinnan Jari Kauppilan syötöstä etukulmaan ohi Oksan.

Blues voitti laukaukset ottelussa 60-49. IFK:n kovimmat laukojat olivat Timo Pärssinen ja Kimmo Kuhta kuudella laukauksella. Bluesin ykkösmiehet olivat taas Jiri Vykoukal peräti 10 laukauksella ja Arto Laatikainen 9 laukauksella.

Lehdistötilaisuuden antia

Hannu Kapanen, Espoo Blues:

Kolme peräkkäistä tappiota, vaikeaa on ollut?

-Joo, kolme tappiota on tullut ja 3-0 hävittiin eka erä, vaikka varmasti kiekkoa saatiinkin pidettyä enemmän. Olimme aika passiivisia koko ekan erän. Ensimmäisellä erätauolla painotettiin työn merkitystä ja kundit ottivat hyvin itseään niskasta kiinni. Taistelu jatkoi loppuun asti, kunnes sitten tuli tämä viimeinen hölmöily jatkoajalla ja IFK:lle ylivoima ja sitä kautta tarvuttava voittomaali. Pisteeseen kyllä ollaan tyytyväisiä.

Erikoinen aloituskokoonpano Bluesilla tänään, Cory Murphy hyökkääjänä ja Marko Tuomainen 13. hyökkääjä?

-Tuomaisella on ollut pieniä henkilökohtaisia ongelmia ja siksi pelit eivät oikein ole kulkeneet, joten kokeiltiin tällaista ratkaisua. Kyllä Murphy osaa hyvin pelata hyökkääjänäkin, mutta taitaa olla kuitenkin parempi pakkina. Mutta näitä pitää kokeilla tässä vaiheessa kautta.

Myllys vaihdettiin kesken ottelun, jatkaako Blues näillä maalivahdeilla kauden loppuun asti?

-Myllyniemi on nyt armeijassa, toivomme Suomen armeijan antavan miehen meidän harjoituksiimme. Nuori mies tähän tarvitaan vähän hiillostamaan näitä kokeneempia konkareita.

Onko Blues hankkimassa vahvistuksia vielä joukkueeseensa?

-No Carolinassa on sellainen hyökkääjä, joka ei ole oikein saanut onnistumisia ja sitä me ollaan seurattu. Nimeä en muista, mutta sitä me kuitenkin seurataan tarkasti, nauratti Hannu Kapanen lehdistöä viitaten Carolina Hurricanesissa pelaavaan poikaansa Sami Kapaseen.

Mikä on oma sopimustilanteesi:

-No ensi kaudesta ei ole vielä sopimusta, mutta siitä ollut puhetta ja toivotaan, että hommat jatkuvat.

Alpo Suhonen, Helsingin IFK:

Kaksi tärkeää pistettä, alku hyvä, mutta sen jälkeen peli hyytyi?

-Kolme tappiota oli takana ja on tässä muutakin tapahtunut lähiaikoina. Mentiin hieman hapoille hyvän alun jälkeen ja tuli muutama sähläys siihen päälle. Mutta loppu hyvin, kaikki hyvin. Kauppila pelasi hyvin ensimmäisessä ottelussaan. Kaksi ylivoimamaalia ja jatkoaikavoitto.

Roman Simicek siirtyi Sparta Prahaan, onko uusia miehiä tulossa?

-No ei ole tällä hetkellä ketään tulossa, mutta todennäköisesti niitä tänne ilmestyy. Ehdotimme tuossa Penalle(IFK:n toimitusjohtaja Pentti Matikainen), että järjestetään tauolla uusi training camp ja katotaan mitä siitä saataisiin aikaan, kertoi Suhonen pilke silmäkulmassa.

Rauman ottelun jälkeen nimesit syyllisiä tappioon. Onko tästä ottelusta sankareita ja syyllisiä löydettävissä?

-Siihen oli olemassa perustelut ja pidetään se ihan joukkueen sisäisenä juttuna. Tänään tapahtui toki virheitä ja hyviä yksilösuorituksia. En nyt ole henkilökohtaisesti hirveän innostunut keskustelemaan omista pelaajista enkä vastustajan pelaajista tai valmentajista.