HIFK:n dieselmoottori jyräsi Bluesin

Helsingin IFK otti pitkän tappioputken jälkeen toisen perättäisen voittonsa, tällä kertaa Bluesin kustannuksella luvuin 5-2 (0-1, 3-1, 2-0). Ensimmäisessä erässä Blues näytti menevän menojaan, kun HIFK törmäsi vieraiden puolustusmuuriin kerta toisensa jälkeen. Kotijoukkue kuitenkin heräsi erätauolla pelaamaan, ja kaksi viimeistä erää olivat HIFK:n näytöstä. Tiukasti piste- ja maalipörssin voitosta taisteleva Ville Peltonen oli jälleen kentän tähti viimeistelemällä kaksi kotijoukkueen maaleista.

Ottelun ensimmäisten vaihtojen perusteella näytti siltä, että HIFK tulisi samanlaisella raivolla päälle heti ensimmäisessä erässä, kuin mitä siltä totuttiin syyskaudella näkemään. Tämä mielikuva ei kestänyt kovinkaan pitkään, kun Bluesin korkea karvaus alkoi tuottamaan tulosta. Kerta toisensa jälkeen kotijoukkueen avaussyötöt päätyivät joko vastustajan lapaan tai suoraan toiseen kenttäpäätyyn.

Huonosta viimeistelystä tällä kaudella tutuksi tullut vierasjoukkue ei kuitenkaan pystynyt luomaan, kovasta painostuksestaan huolimatta, hyviä maalipaikkoja. Niitä ei kuitenkaan aina tarvita maalintekoon. Oskari Korpikarin löysä rannelaukaus siniviivan reunasta yllätti HIFK:n portinvartija Juuso Riksmanin ja Blues pääsi erätauolle yhden maalin johtoasemassa.

”Blues jää poteroihin”

Mitä lienee kotijoukkueen päävalmentaja Kari Jalonen omilleen erätauolla sanonut, mutta toisessa erässä nähtiin uudelleensyntynyt HIFK. Erää oli pelattu reilut neljä minuuttia, kun punanuttujen kapteeni Ville Peltonen toteutti Esa Tikkasen pelifilosofiaa ”hienostelut pois - kiekkoa maalille”. Siniviivalaukaus upposi verkon perukoille, kun Blues-vahti Iiro Tarkki ihasteli tilanteessa lähinnä Juha-Pekka Haatajan luomaa maskia. Maali oli kuin peilikuva Bluesin avausmaalista.

HIFK jatkoi maalin jälkeen täydellä ryminällä, ja Bluesin päävalmentaja Petri Matikainen näki parhaaksi ottaa aikalisän.

– Näin, että me ei reagoida siellä. Yksi liikkuu kiekon kanssa ja neljä muuta seisoo. Kaikki keinot pitää yrittää käyttää, mutta tänään se ei toiminut, kommentoi Matikainen.

– Ensimmäinen erä oli meiltä hyvä ja oltiin rohkeita. Tänään kuitenkin ratkesi siihen, että me jäätiin poteroihin, kun tultiin toiseen erään. Oli meiltä aikamoista seisoskelua.

Blues keskittyikin lähinnä seisoskeluun, kun HIFK painoi neljän ketjun voimin paineen vieraspäätyyn. Pitkän pyörityksen päätteeksi Mikko Kousa laukoi siniviivalta hyvästä maskista tilanteeksi 2-1.

– Tarkki ei voinut niille maaleille mitään. Kaksi äijää peittää ja kiekko tulee kummastakin läpi. Siinä on meillä isosti parannettavaa, jatkoi Matikainen.

Jerry Ahtola viimeisteli ottelun voittomaalin - tosin hanska kädessä.
Tomi Hänninen - tomi.hanninen@jatkoaika.com

Tarkki joutui jo muutaman minuutin päästä antautumaan uudelleen, kun Jerry Ahtola ohjasi Markus Kankaanperän siniviivalaukauksen maaliin. Viimeksi marraskuussa maalinteossa onnistunut Ahtola tuuletti osumaansa vapautuneesti.

– Pieni apina putosi selästä. Aina sitä yrittää olla ottamatta stressiä maaleista, mutta tauon jälkeen tuntui kieltämättä aika hyvältä onnistua voitto-ottelussa, sanoi Ahtola.

– Fiilikset on korkealla tuollaisen tappioputken jälkeen. Maksettiin oppirahoja ja unohdettiin ne asiat, mitkä meidän peliin liittyvät. Raumalla saatiin ne jo näkyviin. Tänään oli meiltä vaisu eka erä, mutta heräteltiin toisiamme erätauolla ja kaksi seuraavaa erää olikin jo hemmetin hyvää jääkiekkoa.

Blues pääsi vielä maalin päähän, kun se pääsi jauhamaan kahden miehen ylivoimaa. Ville Lajunen ja Jarkko Immonen tarjoilivat kauniisti maalin eteen Arttu Luttiselle, joka ei lähietäisyydeltä erehtynyt.

”Vahvinta peliä joulun jälkeen”

Ville Peltonen kuitenkin katkaisi Bluesin pyristelyt, kun ottelua oli jäljellä vajaat kymmenen minuuttia. Terävä rannelaukaus painui vastustamattomasti Tarkin selän taakse. Vierailla oli vielä yksi erinomainen kavennuspaikka, mutta Ville Varakkaan kova laukaus b-pisteiden välistä päätyi Riksmanin hanskaan.

Loppunumerot tyhjään maaliin viimeisteli Max Wärn

HIFK onnistui saalistamaan tämän viikon kolmesta ottelustaan seitsemän pistettä.

– Viikkosaldo on kovaa luokkaa, kertoi Kari Jalonen.

– Hieno esitys tänään. Huomiseen vapaapäivän viettoon päästään hyvissä tunnelmissa. Ansaitusti. Tänään oltiin vahvimpia, mitä ollaan oltu joulun jälkeen. Etenkin kaksi viimeistä erää oltiin sillä tasolla. Ykkösketjun pitää olla nuolen kärki, ja tänään he olivat sitä.

Molempien joukkueiden pelit jatkuvat tiistaina. Blues saa vieraita Lappeenrannasta, kun se kohtaa SaiPan. HIFK matkaa puolestaan Lahteen Pelicansin vieraaksi.