Blues pysyi jälleen pikkuveljenä

Helsingin IFK juhli seuran 113-vuotista taivalta voittamalla jo viidennen kerran peräkkäin. Kotijoukkue nujersi Bluesin tiukassa väännössä voittomaalikilpailun jälkeen 2-1.

Blues lähti otteluun samalla asenteella, jota se näytti joukkueiden edellisessä kohtaamisessa Espoossa. Vierailijat karvasivat alussa aggressiivisesti eikä HIFK päässyt omalta alueeltaan pois muuten kuin kiekkoa roiskimalla.

Kuuden minuutin pelin jälkeen Martti Järventie käskettiin boksiin istumaan kakkosta kyynärpäätaklauksesta, minkä aikana Blues iski ylivoimalla. Juuso Riksman kadotti torjunnan jälkeen kiekon näkyvistään ja Tomi Sallisella oli helppo kaivaa peliväline Riksmanin takaa maalin perukoille. Entiset HIFK-pelurit Jere Karalahti ja Arttu Luttinen merkkauttivat tilanteesta syöttöpisteet mieheen.

Melart kostoretkellä

Muutama minuutti maalin jälkeen illan kokoonpanoon nostettu Ilari Melart haastoi Karalahden pystypainiin ja mies vastasi kutsuun myöntävästi. Tappelupukarit lensivät suihkuun suurten aplodien siivittämänä, kun Karalahti teki pienoisen kunniakierroksen jäällä taputtaen yleisölle.

– Taisi olla jo ennen peliä suunniteltu juttu. Oli tiedossa niin sanotusti, kertoi Bluesin kapteeni Toni Kähkönen.

– Olisihan Jere ollut hyvä lisä puolustukseen. Nyt jouduttiin tiivistämään peluutusta.

Joukkueiden edellisessä mittelössä juuri Karalahti taklasi Turo Järvisen kanveesiin ulosajon arvoisesti. Järvinen on ollut siitä lähtien pois pelaavasta kokoonpanosta. Ei tarvinne miettiä, miksi Melart syrjäytti Mikko Kousan illan ottelusta.

Tilanteessa ottivat toisistaan mittaa myös Mikael Kurki ja Robert Nyholm, mutta he selvisivät kahden minuutin rangaistuksilla.

Jere Karalahti otti yleisönsä
Tomi Hänninen - tomi.hanninen@jatkoaika.com

Wirtasen kenttä taas tehokkaana

Helsinkiläiset saivat tämän jälkeen enemmän otetta pelistä ja pelin painopiste siirtyi vieraiden päätyyn. Kotijoukkue sai tasattua lukemat ylivoimalla. Ari Vallin laukoi siniviivalta kiekon päädyn kautta suoraan Max Wärnille, jonka onnistui lyödä pomppiva kiekko tyhjään maaliin. Viime otteluissa helsinkiläisten tärkein ketju, Wärn-Wirtanen-Kuhta, onnistui siis jälleen maalinteossa.

Blues otti tasoituksen jälkeen erän hallinnan takaisin itselleen ja pystyi luomaan painetta kotijoukkueen maalille kaikilla neljällä ketjulla. HIFK:lla lähinnä Wirtasen ketju onnistui paikkojen luomisessa. Viime otteluissa punanuttujen kolmoskentälle on kertynyt paljon vastuuta.

– Ei sitä tunne, että vastuuta olisi aikaisempaa enemmän, kommentoi Wirtanen

– Meillä on sen verran laaja pelaajamateriaali. Jos tietyt miehet eivät onnistu, tulee takaa miehiä, jotka voivat kantaa vastuuta. Vastuunkantajia tarvitaan aina, heitä ei ole koskaan liikaa.

Saamatonta vääntöä

Toisessa erässä kotijoukkue oli selvästi hallitsevampi osapuoli, mutta varsinaisia maalintekopaikkoja se ei pystynyt luomaan. Erän lopussa vieraiden Jere Sallinen pääsi puolittaiseen läpiajoon, mutta Juuso Riksman vei pidemmän korren upealla mailatorjunnalla.

Kolmanteen erään Blues lähti kovalla sykkeellä. Espoolaiset vyöryivät HIFK:n maalille vaihto toisensa jälkeen. Vieraat pääsivät myös kolme kertaa kokeilemaan ylivoimaa, mutta maalinteko tuotti jälleen suuria ongelmia. Kotijoukkue pelasi tosin upeaa alivoimaa ja Riksman loisti torjunnoillaan.

Siltikin Bluesin olisi pitänyt saada tehtyä useampikin maali niistä paikoista, joita se sai. Yhtenä tuhlaajapoikana on ollut kapteeni Kähkönen.

– Sellaisia paikkoja on viime peleissä ollut riittämiin, mistä pitäisi saada sisään. Taitaa olla henkinen juttu.

Vieraat eivät kovasta yrityksestään huolimatta saaneet kiekkoa Riksmanin taakse, joten ratkaisua haettiin jatkoajalla. Vaarallisin paikka siunaantui aivan viisiminuuttisen lopussa kotijoukkueen Markus Kankaanperälle, joka ei kuitenkaan onnistunut veivaamaan kiekkoa Iiro Tarkin vartioimaan maaliin.

Ottelu eteni siis voittomaalikilpailuun, jossa Bluesin ensimmäinen vetäjä Roope Ranta ajoi Riksmanin pelikunnottomaksi. HIFK:n sankariksi nousikin veräjävahti Jan Lundell, joka kylmiltään torjui kaikki neljä vastustajan yritystä. Lopulta viidennessä parissa Mikael Granlund upotti tarkalla rannalaukauksella kiekon verkkoon.

Jotain ottelusta kertoo se, että vasta kymmenes voittomaalikilpailun laukoja onnistui maalinteossa.

”Työmiesten ilta”

Blues oli ottelussa lievästi niskan päällä, mutta tehottomuus vei mahdollisuuden voittoon.
Vieraiden päävalmentaja Petri Matikainen oli luonnollisesti pettynyt lopputulokseen.

– Ensimmäisessä ja kolmannessa erässä esitimme hyvää pelirohkeutta ja taistelua. Toinen erä oli meille vaikeampi. Olisin kaivannut voittoa, mutta emme olleet tarpeeksi tylyjä rankkareissa ja ylivoimalla.

Vastakkaisen leirin luotsi Kari Jalonen oli tyytyväinen etenkin maalivahtityöskentelyyn.

– Oli kova työmiesten ilta. Maalivahdit olivat tänään loistavia. Riksman oli todella hyvä ja Lundell torjui neljä rankkaria sekä meille pisteen.

Jalonen löysi myös parantamisen aihetta seuraaviin koitoksiin.

– Pelaajat vähän ”varastivat” tänään, eivätkä päässeet siihen peliin kiinni, mitä meillä on ollut. Se [tiukka peli] on hyvä opetus meille.