Kärpät Tampere Cupin finaaliin jännittävien vaiheiden jälkeen

LIIGA / Raportti
Kamppailussa oli yllättävänkin paljon vauhtia, olihan kyse kolmannesta ottelusta yhtä monena päivänä. Jännitystä riitti loppumetreille asti - HV71:n pelatessa ilman maalivahtia sen luultiin jo hetken tasoittaneen pelin. Vain neljä sekuntia ennen loppua Kärpät kaunisteli loppunumerot tyhjään maaliin.

Ensimmäinen erä oli kauttaaltaan vauhdikasta peliä, jota Kärpät selvästi hallitsi. Tilanteita oli molemmissa päissä, ja maalivahdit Liv ja Bäckström esittivät huipputorjuntoja. Kärpillä oli erässä pari ylivoimaa, ja on kyllä todettava, että oululaisjoukkueelta juonikkuutta näissä tilanteissa löytyy.

Tehojen suhteen ratkaisuksi koituivat maalinedustan siivoaminen ja kakkoskiekot. Siinä Kärpät onnistui riittävän hyvin, HV sen sijaan pari kertaa heikommin. Ensin Jussi Jokinen pääsi sutimaan maalinedusruuhkasta Janne Pesosen "syötöstä" ajassa 4.36. Kymmenisen minuuttia myöhemmin (14.06) asialla oli Henrik Juntunen, joka suti ties kuinka monennen reboundin Livin taakse. Syöttäjäksi maaliin merkittiin Pekka Saarenheimo.

Erän loppupuolella ruotsalaisjoukkue turhautui tuomariin, joka ei Kärpille tuntunut jäähyjä löytävän - heille itselleen niitä sen sijaan vihellettiin. Johan Davidsson otti erän lopulla kympin protestoidessaan voimakkaasti Skröderin huitomisesta saamaa jäähyä; miehessä roikuttiin iät ja ajat, ja päätuomari Salminen näki vain takaisin huitaisun. Salmisen linja oli kieltämättä ensimmäisessä erässä suomalaispainotteinen - Kärpille löytyi vain yksi jäähy, ja senkin vihelsi linjatuomari väärästä vaihdosta.

Kärpät hallitsi, HV kavensi

Toistakin erää Kärpät hallitsi, mutta HV pääsi peliin hieman paremmin mukaan. Ajassa 27.07 Kärppä-kentällinen seikkaili oikein toden teolla ja maalille syntyi käytännössä 3-0-tilanne. Bäckström torjui vielä Peter Ekelundin yrityksen, mutta reboundista Martin Thörnberg nosti vastustamattomasti maalin kattoon. Vain hetkeä aiemmin oli Martin Stepanek syöttänyt oivallisesti Janne Pesosen läpiajoon vasemmalta, mutta tällä kertaa kuuma mies ei onnistunut.

Erän loppuun HV sai aikaan hirveän hullunmyllyn Kärppien maalilla Jason Dawen saatua jäähyn.

Bäckström menetti mailansa, mutta esitti muutaman upean torjunnan ensin ilman mailaa ja sen jälkeen kenttäpelaajan maila kourassaan. Paniikin kruunasi Mikko Lehtonen, joka poimi kiekon hanskaansa ja heitti sen väljemmille vesille saaden jäähyn kiekon sulkemisesta. Hyvistä paikoista huolimatta HV ei onnistunut tasoittamaan peliä, eikä muutenkaan saanut enää kahden miehen ylivoimalla yhtä kovaa painostusta aikaiseksi Kärppä-päätyyn.

Kärpät istui hyvin johtonsa päällä

Kolmannessa erässä pelin juoni oli selvä: Kärpät pelasi selvästi varovaisemmin ja pyrki varmaan puolustuspeliin. Hyökkäyksiinkin pyrittiin lähtemään, mutta etupäässä hakemalla vauhdissa olevaa kärkimiestä pitkillä syötöillä.

Erän alkupuolella joukkue joutui pelaamaan pitkähkön pätkän alivoimaa, mutta tappoi sen mallikkaasti. Ylipäätään HV:llä oli hetkensä, mutta muuten Kärpillä ei ollut hädän päivää. Viimeisenä lukkona hääri Bäckström.

Erän puolen välin jälkeen oli Kärppien vuoro pelata useita ylivoimia peräjälkeen. Varmistelu kuitenkin näkyi, ja tehot olivat jääneet ensimmäiseen erään eikä tulosta syntynyt.

Aivan ottelun lopussa HV71 syttyi vielä taistelemaan ottelun voitosta. 57 minuutin kohdalla heillä oli täysin vapaa läpiajo, jossa Bäckström joutui esittämään parastaan. Se ei pelaa joka pelkää, ja ruotsalaisjoukkueesta pelimiehiä löytyy, sillä maalivahti otettiin pois jo yli kaksi minuuttia ennen loppua. Ilman maalivahtia joukkue saikin aikaan hurjan paineen Kärppä-päätyyn. Kertaalleen punalamppukin syttyi sekavan maalinedusruuhkatilanteen päätteeksi, mutta päätuomarin neuvoteltua maalituomarin kanssa ratkaisuksi jäi, että kiekko ei käynyt maalissa. HV:n hyvän yrityksen päätti neljä sekuntia ennen summeria Jari Viuhkola, joka sai rauhassa siirtää kiekon tyhjiin Saarenheimon syötöstä.

» Lähetä palautetta toimitukselle