Sarno ja Caloun tyrmäsivät TPS:n

Bluesin ulkomaalaisvahvistukset Peter Sarno ja Jan Caloun olivat pääosissa perjantai-illan show'ssa, jossa kotijoukkue Espoon Blues pyöritti Turun palloseuraa selvin luvuin. Kultakypärä Caloun taituroi tehot 2+1 kymmenessä minuutissa, ratkaisi pelin ja siirtyi samalla SM-liigan pistepörssin kärkeen.

Calounin ruuti on kuivaa

Illan ottelu alkoi erittäin vauhdikkaasti kotijoukkueen kannalta, sillä peli suorastaan pakotettiin turkulaisten kenttäpuoliskolle. Areenalla nähtiin todella liikkuva ja hanakasti päälle käyvä kotijoukkue Blues. Vain pari minuuttia oli ehditty pelata, kun kultakypärä Jan Caloun katkaisi TPS:n karmivan harhasyötön vastustajan siniviivan tuntumassa, polki vauhtiin, harhautti tyylikkäästi maalivahti Jason Elliottin valelaukauksella ja siirsi kiekon maalin kattoon. Vain paria minuuttia myöhemmin Blues sai jälleen hyvän pyörityksen TPS-päädyssä, jonka päätteeksi Teemu Elomo löysi maalin kulmalta täysin vapaaksi jääneen Calounin, jolla oli helppo työ iskeä kiekko tyhjiin.

Isäntien meno jatkui hurjana, ja syntyneet maalit vain innostivat entisestään painamaan päälle. TPS oli vailla mahdollisuuksia ensimmäisessä erässä. Erän puolivälin kohdalla Calounin pistesaalistus sai jatkoa, kun mies löysi maalille nousseen Jiri Vykoukalin. Elliott liukui aivan väärään suuntaan, ja Vykoukalilla olikin helppo homma siirtää kiekko tyhjään verkkoon. Tämän jälkeen Jaloselle riitti, ja Elliott vaihdettiin nuoreen Tuomo Karjalaiseen.

Jan Caloun sai TPS-puolustuksen sekaisin

© Tommy Peltonen
alt="Jan Caloun sai TPS-puolustuksen sekaisin">

Vaihdos piristi kenties hieman turkulaisten otteita. Blues sen sijaan ei saanut kummastakaan erän ylivoimastaan juuri mitään aikaiseksi. TPS näytti heti perään miten yv:tä pelataan, kun se iski 20 sekunnissa kavennuksen erän loppuun. Kimmo Peltonen veti siniviivalta ensin tolppaan, josta kimmonneen kiekon Kai Nurminen jatkoi tyhjään maaliin. Näin ollen erätauolle lähdettiin Bluesin 3-1 johtolukemista. Erä oli täysin Bluesin, mutta loppua kohden TPS:kin piristyi.

Liike loppuu, TPS kuittaa

Toisessa erässä Blues oli jo selvästi enemmän vaikeuksissa TPS:n kanssa. Verrattuna ensimmäiseen erään, TPS oli lisännyt runsaasti luistelua ja Blues taas nähtävästi vähentänyt sitä. TPS saikin ajoittain hyviä pyörityksiä Bluesin alueelle, mutta suurin osa niistä jäi kulmissa kahnaamiseksi. Tuhannen taalan paikkoja turkulaisilla oli kovin vähän. Erän avausmaaliakaan ei tällaiseksi voi sanoa, sillä hieman ennen isäntien Marko Tuomaisen jäähyn päättymistä vieraiden Mika Suoraniemi sai kiekon ja veti harmittoman näköisesti siniviivan jälkeen ilman maskia upottaen vedon yläkulmaan ohi hölmistyneen Heinosen. Laukaus tosin saattoi ottaa kimmokkeen Blues-puolustajan mailasta, jolloin se olisi hyväksyttävämpi.

TPS sai maalista selvästi lisää virtaa ja pyöri entistäkin useammin Blues-alueella. Kotijoukkue näytti ajoittain seisoskelevan jäällä. Erän loppupuolella nähtiin kuitenkin ottelun kannalta tärkein maali, kun Peter Sarno pääsi nousemaan keskelle kulmasta. Mies päätti vetää ja veto kimposi maaliin Marko Tuomaisen luistimesta. Potkuliikettä ei ollut; sen kävi päätuomari Petri Kaislehto toteamassa videolta. Selvästi ensimmäistä tasaisempi toinen erä päättyi TPS:n rangaistukseen korkeasta mailasta, ja kolmanteen erään lähdettiin Bluesin kahden maalin johdosta.

Sarno rokottaa

Kolmannestä erästä oli odotettavissa tasaista vääntöä. Molemmilla joukkueilla näytti toisen erän perusteella olevan vielä mahdollisuudet ratkaista ottelu, vaikka Blues peliä kahdella maalilla johtikin. TPS:n kannalta erä alkoi kuitenkin katastrofaalisesti, kun oma koira rankaisi. Miika Elomo ja Peter Sarno pääsivät kahdella yhtä vastaan-hyökkäykseen, Sarno kiersi jäihin heittäytyneen pakin tyylikkäästi ja syötti maalin eteen Elomolle, joka tuikkasi kiekon maaliin Karjalaisen jalkojen välistä.

Heinosen ensimmäinen liigapeli päättyi voittoon

alt="Heinosen ensimmäinen liigapeli päättyi voittoon">

Seitsemän minuuttia myöhemmin nähtiin jälleen yksi täydellinen hasardi TPS-puolustukselta, kun se menetti kiekon Sarnolle syvällä omalla alueellaan. Tämä ei todellakaan ollut ensimmäinen kerta ottelussa kun näin käy. Sarno kiitti ja tuli maalin takaa taitavasti veivaten maalin edustalla ja laittoi kiekon varmasti sisään. Blues alkoi hyökätä maalin jälkeen entistäkin hanakammin hakien murskalukemia taululle, mutta TPS rokotti, kun nuori Jussi Timonen kävi tekemässä uransa ensimmäisen liigamaalin melkoisen sekoilun päätteeksi.

Tuomainen-Sarno-Ylönen teki kuitenkin vielä ottelun lopuksi tuhojaan Sarnon päästessä kiertämään maalin eteen aivan vapaasti. Mies odotti rauhallisesti vetopaikkaa, kunnes veti ranteella rautaisesti alakulmaan. Miehen ottelun viides tehopiste oli tosiasia, ja samalla häntä haukkuneiden arvostelijoiden suut sulkeutuivat.

TPS lähinnä vastaantulija

Maineikas Turun palloseura on kuin varjo entisestään. Aikoinaan se tuli, näki ja voitti. Sen liike oli ilmiömäistä ja taitavat tähtipelaajat käänsivät pelin väkisin voitoksi. Nyt nämä pelaajat ovat kaikki yössä, eikä liikkeestä ole jäljellä kuin rippeet. Kultaranne Kai Nurminen haistaa yhä maalipaikat, mutta muutoin miehen esitys oli tänään varsin kehno. Nurminen tarjoili mm. Calounille kaksi loistavaa maalipaikkaa harhasyötöillään, eikä mies hyökkäyspäässäkään loistanut.
Mika Alatalonkin esityksiä voi vain ihmetellä. Missä on se härkä, joka tuli läpi mistä vain ja milloin vain kovalla vääntövoimallaan? Alatalo oli tänään täysin näkymätön. Parhaiten edukseen esiintyi taitava ja yllättävän vahva ruotsalainen Mikael Holmqvist, joka oli jatkuvasti mukana juonimassa TPS:n vaarallisia tilanteita - niitä harvoja.

-Meillä oli ongelmia liikkeessä ja kaksinkamppailuissa, emme todellakaan olleet tänään omalla tasollamme, sillä tänään ei toiminut hyökkäys sen paremmin kuin puolustuskaan, totesi TPS-valmentaja Kari Jalonen ottelun jälkeen.

-Täytyy kyllä myöntää, että Blues oli erittäin vahva ja sähäkkä joukkue. Jäimme yksinkertaisesti jalkoihin, hän jatkoi.

Blues on ollut TPS:lle läpi kauden erittäin vaikea vastustaja, sillä kauden neljästä pelistä saaliina on vain yksi tasapelipiste.

-En tiedä mikä Bluesista tekee meille niin vaikean. Kyllä sitä on poikien kanssa yritetty miettiä. Mutta onhan Bluesille ehdottomasti yksi sarjan kovimmista kalustoista ja Stapletonin myötä se vahvistuu vain entisestään, Jalonen myönsi.

Kotijoukkue Blues voi olla peliinsä tällä hetkellä todella tyytyväinen. Vaikka maalivahtikaksikkona on Heinonen-Myllyniemi, Blues voittaa otteluja murskalukemin. Tämä oli jo toinen kotipeli peräkkäin kun Blues onnistui viimeistelyssä seitsemän kertaa. Vielä kun kokenut Mike Stapleton täydentää ketjuja, voi todeta, että hyökkäyspää lienee kunnossa. Puolustus on kuitenkin tällä kaudella ollut se elementti, jonka avulla joukkue on menestynyt. Ongelma-alueita ei siis tällä hetkellä juurikaan näyttäisi olevan.

Parhaiten Bluesista onnistuivat tänään Sarnon ketju laidoillaan Ylönen ja Miika Elomo sekä Hurmeen ketju Calounin ja Teemu Elomon kanssa. Yksikään pelaaja ei kuitenkaan esiintynyt huonosti, mikä onkin erittäin positiivista.

-Hyökkäyspelimme on nyt parantunut selvästi; siinä meillä aiemmin oli ongelmia, totesi onnellinen Blues-valmentaja Ted Sator.

Sator muisti antaa kehuja myös vierailijoille:

-TPS on hyvä joukkue, joka vyöryy ylitsesi heti kun annat vähänkin tilaa. Meillä oli huono hetki toisessä erässä, mutta pelaajat pysyivät nälkäisinä ja kokosivat itsensä uudestaan.

Ottelut molempien joukkueiden osalta jatkuvat jo heti huomenna tiukoilla vieraspeleillä, kun TPS saa matkata suoraan Ouluun Kärppien isännöitäväksi ja Blues reissaa Hämeenlinnaan Rinkelinmäelle, josta ei tunnetusti pisteitä ole helppo metsästää. Kärpät hävisi torstain pelinsä, joten TPS:n on parannettava huomattavasti varsinkin liikettä. Bluesinkin on varauduttava huomattavasti kovempaan koitokseen huomenna, mutta tämänkaltaisella ryminällä voi hyviäkin tuloksia odottaa.
Paluumuuttaja Mike Stapleton ei vielä Bluesin urheilutoimenjohtaja Christian Ruutun mukaan huomenna pelaa, vaan hän saapuu maahan maanantaina ja on todennäköisesti kokoonpanossa tiistain Tappara-kotipelissä.