Caloun upotti TPS:n

LIIGA / Raportti
Blues onnistui vajaalla miehistölläkin kaatamaan kovakuntoisen Turun palloseuran vauhdikkaassa pelissä. Voiton takuumiehiä olivat Jan Caloun, maalissa varsin hyvin pelannut Mika Oksa sekä otteitansa huomattavasti parantanut Peter Sarno.

TPS aloittaa vahvasti

Ensimmäinen erä oli turkulaisten hallintaa. Kuten Niki Andersson totesikin ennakossa, TPS on hyvä pelaamaan kulmissa. Sen se todellakin myös osoitti ottelun alussa vieden pelin jatkuvasti Bluesin päätyyn. Se sai hyviä pyörityksiä aikaan, mutta huippuvaarallisiin maalipaikkoihin se ei silti kulmista pystynyt nousemaan. Blues puolusti kiivaasti, mutta erää leimasi kotijoukkueen kannalta tietynlainen pehmeys ja liikkeen puute.
Erässä ei muutenkaan juurikaan katkoja nähty, sillä ainoa jäähykin tuli vasta viime hetkillä TPS:lle. Siitä ei Blues kuitenkaan onnistunut vielä maalitiliään avaamaan. Erän paras paikka siunaantui nuorelle Niko Niemiselle, joka pääsi yksin läpi erän puolenvälin tietämillä. Nieminen harhautti vasemmalle, ja nosti rystyltä ylös, mutta kiekko jäi maaliviivalle Elliottin taakse osuttuaan ensin tolppaan.

Toiseen erään tuli aivan uudenlainen kotijoukkue. Se luisteli, taklasi ja piti todella kovaa vauhtia. Katsomoon tämä näkyi todella selvästi jo pelkästään pelin painopisteen siirtymisenä Bluesin alueelta TPS:n päätyyn. Kulmavääntöjä tuli paljon sielläkin, mutta Blues sai myös avauspelinsä kuntoon, jonka kautta pelaajat pääsivät vauhtiin keskialueella kiekon kanssa, eikä jääty seisoville jaloille.

Kokoonpanoja muutettiin sen verran, että ykkösketjuna ollut Caloun-Sarno-T. Elomo hajautettiin, ja Sarnon paikalle keskelle siirtyi Olli Ahonen. Sentterit kiersivät ketjuissa. Blues hyökkäykset vyöryivät Elliottin vartioimalle maalille, ja tulostakin vihdoin syntyi erän puolivälin tienoilla. Hyvin ottelussa esiintynyt Niko Nieminen sai hyvän hyökkäyksen päätteeksi kiekon pieneen kulmaan, päätti vetää ja onnistui: tuloksena uran ensimmäinen SM-liigamaali ja tärkeä johto otteluun.

Tästä syntyy Niko Niemisen uran ensimmäinen liigamaali

© Tommy Peltonen
alt="Tästä syntyy Niko Niemisen uran ensimmäinen liigamaali">

Blues sai maalista peliinsä vain lisää virtaa, ja sen alivoimapelikin toimi erässä loistavasti. Hyvänä yv-joukkueena tunnettu turkulaisryhmä oli täysin vailla mahdollisuuksia Juha Gustafssonin jäähyn aikana. Myöskään Blues ei onnistunut maalaamaan TPS:n Marko Kauppisen jäähyn aikana hetkeä myöhemmin, mutta heti jäähyn jälkeen se iski: Cory Murphy veti kiekon siniviivalta kohti Elliottin maalia, Peter Sarno ohjasi erinomaisesti ilmasta kiekkoa alaspäin ja Jan Caloun oli takatolpalla viimeistelemässä pomppivan irtokiekon maaliin. Tästä osumasta tulikin ottelun voittomaali.

Maalin jälkeiset ajat ovat kriittisiä kummallekin joukkueelle. Tästä nähtiin hyvä esimerkki myös tänään, kun Calounin maalin jälkeen Blues painoi TPS-maalille entistäkin kovempaa. Blues-kolmikko Näätänen, Ylönen, Kalto lähti hyvään hyökkäykseen, jonka Näätänen päätti terävään vetoon kohti yläkulmaa. Se ei uponnut, ja TPS iski pian vaarallisesti vastaan. Se sai nopeasti vaihdettua pelin suunnan, jonka kautta Mikko Koivu löysi Mika Suoraniemen Bluesin siniviivan tuntumasta. Suoraniemi pääsi tilanteessa yksi läpi eikä erehtynyt, vaan veti kiekon tyylikkäästi ohi Mika Oksan. Tämän maalin jälkeen vauhdikas peli hieman rauhoittui, ja tauolle lähdettiin 2-1-lukemista.

Blues varmistaa voiton

Calounilla oli tehokas ilta

© Tommy Peltonen
alt="Calounilla oli tehokas ilta">

Kolmas erä oli Bluesilta hyvää ja tiivistä puolustuspelaamista. Se onnistui siinä ilman sairaana ollutta luottopakki Jiri Vykoukaliakin erittäin hyvin, ja piti liukkaat TPS-hyökkääjät poissa maalintekosektoreilta. Vaikeuksia aiheutti silti turkulaisten tehovitja Nurminen-Lius-Holmqvist.
Peli tasaantui hieman, ja TPS sai aavistuksen verran enemmän otetta. Erä oli siitä huolimatta melko tasainen.

Lopullisen sinetin ottelulle iski tuttu mies: Jan Caloun. Hän pääsi 2-1-hyökkäykseen ja päätti tällä kertaa vetää itse. Se tuotti tulosta ja ranneveto vei kiekon ohi Jason Elliottin, jolla varmasti on ollut parempiakin iltoja. Mies nimittäin pomputteli aika lailla kiekkojen kanssa.
Lopullisesti TPS:n taistelun katkaisi Mika Alatalo tyhmällä jäähyllään väkivaltaisuudesta vain 20 sekuntia Calounin maalin jälkeen. Espoolaisten komea voitto oli sinetöity.

Sator tyytyväinen

Blues-valmentaja Ted Sator oli iloinen mies ottelun jälkeen.

-Tänään pelasimme aggressiivista ja taklaavaa kiekkoa. Olen erittäin onnellinen suorituksestamme, ja annan joukkueelle täyden tunnustuksen, sillä pelasimme ilman seitsemää runkopelaajaamme tänään.

-Hannes (Kapanen) teki toimivat muutokset toiseen erään, joiden takia luistelumme parani ja aloimme pelata peliä enemmän heidän päädyssään verrattuna ensimmäiseen erään, kommentoi Sator Bluesin uutta ilmettä ensimmäisen erän jälkeen.

Pelaajista Sator antoi tunnustusta mm. Mika Oksalle ja Juha Ylösen ketjulle, jossa kolmannessa erässä laidoilla pelasivat Kari Kalto ja Matti Näätänen. Ottelun hahmo Jan Caloun ei myöskään jäänyt Satorin kehujen ulkopuolelle:

-Caloun on taiteilija, joka voi tehdä mitä tahansa kiekon kanssa. Kenellepä muulle haluaisit kentällä enemmän kiekon antaa kuin hänelle.

TPS:n valmentaja Kari Jalonen oli luonnollisesti pettynyt mies, mutta pystyi analysoimaan hyvin tappion syitä.

-Ensimmäinen erä oli hyvin meidän hallussamme, mutta sitten paketti hajosi toiseen erään. Tärkein asia eli maalit puuttuivat emmekä pystyneet luomaan tarpeeksi hyviä maalipaikkojakaan. Keskialueen kiekonmenetyksiä tuli runsaasti varsinkin toisessa erässä, pohti Jalonen.

-Emme laukoneet tarpeeksi, eikä meiltä löytynyt miehiä menemään maalintekoalueille. Meillä ei yksinkertaisesti ole niin hyviä yksilöitä, jotka pystyisivät otteluita meille ratkaisemaan. En voi olla myöskään mainitsematta, että tärkeät kaksi pelaajaa, Kimmo Peltonen ja Mikko Rautee olivat loukkaantuneina ja se vaikutti peliimme selvästi, hän jatkoi.

Miten pelit jatkuvat?

TPS:n kovat pääkaupunkiseudun vierastaistelut saavat jatkoa jo tiistaina, kun joukkue matkaa Nordenskiöldinkadun hornankattilaan HIFK:n vieraaksi. Heti seuraavana päivänä se siirtyy muutama sata metriä pohjoiseen Hartwall Areenalle Jokereiden testattavaksi. Todella kovan työn saa Jalosen luotsaama joukkue tehdä, jos näistä peleistä yhtäkään pistettä mielitään Turkuun viedä.

Blues jatkaa ottelujaan vasta torstaina, jolloin LänsiAuto-Areenalle saapuu aina värikas HIFK faneineen. Samankaltaisena TPS:n kanssa ohjelma myös jatkuu, kun seuraavana lauantaina myös Blues matkaa Ilmalaan Jokereiden vieraaksi. Kotipelissä mahdollisuudet ovat hyvät, mutta Jokereita vastaan pistekin olisi todella kova suoritus. Bluesin peli on kuitenkin melko hyvin uomissaan, eikä suuria aallonpohjia ole näkyvillä, varsinkin kun loukkaantuneina olleet pelaajat tervehtyessään tuovat lisää laajuutta ja tasoa materiaaliin.

» Lähetä palautetta toimitukselle