Blues vei vakuuttavasti kotiavauksen nimiinsä

Blues kohtasi kauden ensimmäisessä kotiottelussaan vastuksen pahimmasta päästä. Turun Palloseura on monissa yhteyksissä nostettu erääksi suurimmista mestarisuosikeista, ja vaikka ottelu olikin turkulaisille kauden ensimmäinen, lähti TPS peliin ennakkosuosikkina.

Ottelun alussa mielenkiinto kiinnittyi niinkin triviaaliin asiaan kuin alkushowhun, joka olikin kiitettävästi viime kautista parempi. Harmillisesti jäällä jedejä leikkineet pr-typykät eivät katsomoa enää ottelun aikana viihdyttäneet, mutta eipä hätä ollut suuri, siksi viihdyttävää oli itse pääasia eli jääkiekko.

Ensimmäistä erää leimasi tietyntyyppinen saamattomuus kummankin joukkueen sohiessa keskialueella. Hyökkäyksissä ajauduttiin jatkuvasti kulmiin, eikä kumpikaan joukkue päässyt varsinaiselta maalintekosektorilta juurikaan laukomaan. Bluesin pelistä tuntui puuttuvan sielu Calounin poissaolon takia, eivätkä vieraatkaan parhaaseensa venyneet. Kotijoukkueen parhaat paikat siunaantuivat maajoukkueessa tänä syksynä debyyttinsä tehneelle Kari Kaltolle sekä Tero Määtän hienosta syötöstä vapaaksi pääseelle Teemu Elomolle. TPS:n maalia vartioinut Teemu Lassila veti kuitenkin pidemmän korren. Näin kävi myös toisessa päässä, jossa turkulaisten parhaisiin hyökkääjiin tänään lukeutunut Mikko Eloranta rakensi muutaman mainion tilanteen. Bluesin pakit kuitenkin onnistuivat onnella ja taidolla siivoamaan maalin edustan, jolloin vierasjoukkueen maalia kohti suuntautuneet vedot tulivat kaikki läheltä siniviivaa.

Blues olikin läpi ottelun selkeästi TPS:ää terävämpi nimenomaan maalineduspelaamisessa, sekä puolustus- että hyökkäyspäässä. Ensimmäisessä erässä tilanteet menivät kuitenkin suht tasan, eikä kumpaakaan joukkuetta voi nostaa erän hallitsevammaksi osapuoleksi.

Blues karkaa toisessa erässä

Toinen erä alkoi kotijoukkueen kannalta ikävästi koko ottelun ajan yllättävän heikosti esiintyneen Janne Jalasvaaran otettua kaksiminuuttisen kiinnipitämisestä. TPS ei kuitenkaan saanut pakkopeliänsä edes alkamaan, kun Bluesilta aloitukseen vaihdettu Niko Nieminen kauhoi kiekon itselleen ja huomasikin pian olevansa läpi kahdella yhtä vastaan Bruce Gardinerin kanssa. Nieminen laukoi b-pisteen kaarelta tiukan vedon, jonka Lassila torjui eteensä. Tilanteesta myöhässä ollut TPS-pakki ei voinut kuin katsoa vierestä kun Gardiner pisti reboundin maaliin.

Tästä maalista TPS ei enää toipunut. Ote pelistä siirtyi täysin Espoolle ja jos ensimmäisessä erässä oli vaikea määrittää joukkueiden paremmuutta, ei toisessa erässä siitä ollut kahta sanaa. Blues vei vierasjoukkuetta taklauksissa, kaksinkamppailuissa, vedoissa, aloitusvoitoissa ja ? maalinedustilanteissa.

Juuri tällaisesta syntyi myös Bluesin toinen maali. Markku Hurme sai erän loppupuolella kiekon TPS:n maalin takana erinomaisen pelin pelanneelta Tero Määtältä ja syötti mustan maalille, josta ex-turkulainen Teemu Elomo ronkki sen vielä kaadettunakin verkon perukoille. Elomoa tässä tilanteessa yritti pitää keskushyökkääjä Mikko Rautee, pakkien viihtyessä paremmilla vesillä.

Vain hetki ennen tätä Kai Nurminen oli yksin läpi, mutta uransa ensimmäisen nollapelin SM-liigassa pelannut Jere Myllyniemi piti maalinsa puhtaana. Kyseinen torjunta nousikin jälkeenpäin ajatellen yhdeksi niistä legendaarisista kulminaatiopisteistä.

Elomon maalista ei ehtinyt kulua kuin reilu puoli minuuttia kun Jani Kiviharju sai rangaistuksen estämisestä. Sinipaitojen tehomieheksi noussut kanadalaisvahvistus Bruce Gardiner kiitti toisen erän viimeisellä minuutilla Ladislav Kohnin ja Arto Laatikaisen syötöistä tilanteeksi jo 3-0. Tämäkin maali tehtiin metrin etäisyydeltä Lassilan maalista.

Myllyniemelle uran ensimmäinen nollapeli

Kolmannen erän ensimmäinen puolisko ei juurikaan toisesta erästä poikennut. Viitisen minuuttia erän alun jälkeen käytiin pienimuotoinen torikokous neljän-viiden pelaajan välillä, kommunikaatiovälineinä nyrkit ja ilkeät katseet. Suurempaa spektaakkelia katsojille ei kuitenkaan tarjottu sillä tilanne rauhoittui nopeasti ja salomonin tuomiona kummaltakin luisteli kaveri jäähyaitioon.

Kolmannen erän puolivälin jälkeen Blues alkoi selkeästi puolustamaan turvallista johtoaan. Maalivahtien torjuntatilastot erästä kuitenkin hämäävät, sillä totuuden nimissä on sanottava että suurin osa Jere Myllyniemen torjunnoista erässä olivat aikamoisten pomppukiekkojen tulosta. TPS ei edelleenkään päässyt kunnolla Bluesin maalille, eikä kaukaa lauotuille vedoille löytynyt jatkajia.

Ottelun lopussa TPS:n Tomi Sykkö sai mielenkiintoisen jäähyn huitomisesta. Maalin edessä oli niin paljon ruuhkaa, että oli mahdotonta sanoa, mistä jäähy todellisuudessa tuli. Bluesin ylivoima toimi jälleen, ei tosin kauniiden kuvioiden, vaan Ladislav Kohnin yksilötaidon ansiosta. Kohn kikkaili itsensä vapaaksi TPS:n maalille ja laukoi napakan rannarin ohi maalivahdin.

TPS:n peli oli läpi ottelun hyvin sekaista ja etenkin puolustajien peli tuntui tökkivän todella pahasti. Blues taasen näytti aivan erilaiselta kuin viime kaudella ? joukkue pelasi hyvin kurinalaista fyysistä kiekkoa. Taklauksia oli paljon ja sellaisetkin pelaajat joita ei viime kaudella paljoa fyysisissä kahinoissa nähty, hakivat nyt jopa tarkoituksella taklausmahdollisuuksia. Maalineduspelaaminen oli kotijoukkueella suorastaan loistavaa ja jos samanlaista asennetta näytetään myöhemminkin, voi kausi antaa vielä paljon ilonaiheita espoolaisyleisölle.

Taiston tauottua lauottua

Bluesin nuori Jere Myllyniemi sai ansaitut onnittelut ottelun jälkeen ensimmäisestä nollapelistään, mutta jos nollapeli nyt koskaan helposti tulee, niin tänään taisi olla yksi noista kerroista. TPS:n paukut tuntuivat olleen käytetyn jo ensimmäisen erän jälkeen ja kun siinäkään ei muutamaa laukausta enempää maalia kohti saatu, ei Myllyniemen iltapuhde tainnut sieltä ihan vaikeimmasta päästä ainakaan olla. Maalivahti itse toisaalta näki asian käänteisenä:

- Oli aika vaikee peli, tuli niin harvakseltaan tilanteita, että joutu keskittymään tosi paljon jokaiseen tilanteeseen.

Bluesin kopista löytyi pelin jälkeen paljon iloisia kasvoja. Yksi heistä oli tiedostuvälineiden piirittämä Bruce Gardiner.

- Viime pelissä olin onnekas kun sain maalin aikaiseksi. Se oli hiukan sattumaa, mutta se antoi hyvän vauhdin kauteen.

- Tänään ensimmäinen maali oli aivan peruspeliä, menin vain maalin eteen, jonne Nikon hyvä veto torjuttiin. Toinen maali oli samantyylinen, mutta ylivoimalla tällä kertaa, Gardiner kertasi maalejaan.

Suomeen päätymisestään mies kertoi seuraavaa:

- Muutama kausi sitten minulla oli sopimusvaikeuksia Ottawa Senatorsin kanssa ja silloinen agenttini Bill Zito puhui Suomeen tulemisesta. Mutta se oli vain yksi vaihtoehdoistani. Viime kautinen päätökseni lähteä Venäjälle oli puhtaasti taloudellinen, Bruce selittää.

- Vuosi oli pitkä, perheeni oli kotona Pohjois-Amerikassa ja lähes kukaan ei puhunut englantia. Olen ollut täällä vain viikon, mutta viihdyn todella hyvin, kanukki vakuuttaa.

Toisessa pukukopissa tunnelmat eivät olleet yhtä hilpeät. Valmentaja Jukka Koivu otti tappiosta syyn omille niskoilleen.

- Pojat oli aika hermostuneita. Ehkä pieni osa sitä on ollut tää odotus, mutta pitää kyllä analysoida tarkkaan ennenku voi antaa suoraa vastausta.

Loukkaantumisia Koivu ei halunnut syyttää.

- Mä luulen, että siellä oli naapurillakin joku mies pois, Jukka heitti.

- Tottakai meillä on tärkeitä pelaajia pois, mutta pitää lähteä analysoimaan valmennuksen virheitä, missä ollaan mahdollisesti tehty virheitä. Jotain valmistautumisessa ei oo kuitenkaan välttämättä onnistunut.

- Tänään ei ollut mahdollisuutta voittaa, Blues oli koko ottelun ajan meitä sen verran edellä, Koivu lopetti.

Bluesista TPS:ään täksi kaudeksi siirtynyt Jiri Vykoukal pelasi ensimmäisen ottelunsa vanhan kotiyleisönsä edessä.

- Peli oli minulle paljon vaikeampi kuin odotin. Pelasin lisäksi mielestäni huonosti ja hävisimme pelin, joten aika huono alku liigaan.

- Ei meillä oikeastaan ollut kuin kaksi-kolme maalipaikkaa, joten ei ihan sitä mitä kaudelta odotamme, tshekki harmitteli.

TPS jatkaa urakkaansa jo huomenna Porissa Ässiä vastaan. Aikaa tilanteen nollaamiseen ei siis paljoa ole. Blues taas pitää välipäivän ja kohtaa perjantaina kotonaan toisen ennakkoon kovemman joukkueen, HPK:n.