Blues palasi voittokantaan

Kauden ensimmäisen voittonsa TPS:stä Turussa liigan avauskierroksella napannut Blues toisti kuvion rangaistuslaukauskisaa myöten Espoossa. Peliä hallinneelle kotijoukkueelle voitto oli vasta kolmas koko kaudella.

Bluesin voiton ja pelillisen hallinnan lisäksi ottelua sävytti SM-liigan mittapuulla jopa poikkeuksellinen määrä taklauksia, lähinnä kotijoukkueen toimesta. Päätuomarina toiminut Hannu Henriksson pääsikin melkein päärooliin antamalla lukuisia jäähyjä täysin puhtaista, joskin erittäin kovista, taklauksista. Kuvaava oli kanadalaisen Donald Macleanin kommentti pelin jälkeen.

- Täällä tuomitaan pelejä aivan eri tavalla verrattuna AHL:ään. Yritän yhä ymmärtää mikä on sallittua ja mikä ei. Näyttää siltä, että voit hyökkäysalueella blokata täysin kiekottoman miehen, mutta kun keskialueella vähän tönäiset, se on heti jäähy estämisestä.

-En halua kommentoida tuomaria, mutta tähän on vaan näköjään totuttava, Maclean kertoi.

Bluesin kannalta historia meinasi jo toistaa itseään tuomarin aiheuttaman ns. oikeusmurhan muodossa, kun Henriksson passitti Tero Määtän jäähylle ryntäyksestä ajassa 12.40. Määttä taklasi tilanteessa kovaa TPS:n hyökkääjää, joka romahti iskun voimasta jäänpintaan. Blues pelasi tällöin jo vajaalla ja joutui näin kahden miehen alivoimalle. Kuten kahden miehen ylivoimalla kuuluukin tehdä, rankaisi TPS maalin muodossa. Antti Aalto pääsi lyömään kiekon kaimansa Hulkkosen syötöstä ohi espoolaisten maalia vartioineen Jere Myllyniemen.

Määtän rangaistus ei jäänyt ainoaksi Henrikssonin kyseenalaisesti tuomitsemaksi tilanteeksi. Muunmuassa Landon Wilson ja Kari Haakana istuivat jäähyn mieheen kovista, mutta puhtaista taklauksista. Bluesin valmennusvastuun viikonloppuna saanut Pekka Rautakallio ei suostunut kuitenkaan syyttämään Henrikssonia virheistä.

- Ehkä se vähän yllättää tuomariakin, että siellä taklataan ja se saa sitten aikaseks jotain tällaista. Aika selkeitä taklauksiahan ne oli. Positiivista on se, että tuomari ottaa pois koukkaamiset ja muut. Sillon peli muuttuu paremmaks, mutta jos taklauksista ruvetaan liikaa rankaisemaan, niin se ei oo mikään hyvä juttu.

- Tossakaan ei ollut mitään päähän kohdistuneita taklauksia tai mitään. Se on kuitenkin yks iso osa peliä ja sitä pitää osaa pelata. Joku osaa lämätä hyvin ja joku osaa taas taklata kovaa, Rautakallio selitti.

TPS:n avattua maalitilinsä ei vanhasta poiketen nähty kuoreensa piiloutuvaa Bluesia. Joukkue pikemminkin taisteli kahta kauheammin ja sai selkeän otteen pelistä. Vain pari minuuttia kului kun Olli Ahonen kaunisteli pistesaldoaan tyylipuhtaalla räkämaalilla. Maalintekijä ei kuitenkaan itse innostunut hyvistä otteistaan.

- Syvällä ollaan menty ja syvällä ollaan vieläkin. Ei tässä henkilökohtaiset pisteet paljon merkkaa, raskasta tää on ollu, Ahonen sanoi.

Blues jatkaa painostusta

Jos Blues oli ensimmäisessä erässä lievästi niskan päällä, oli se sitä todella selvästi toisessa erässä. Torjunnat 4-13 kertovat omaa kieltään siitä missä päässä kenttää peliä pelattiin. Tästä huolimatta TPS aloitti jälleen maalinteon. Hienon ottelun pelannut Antti Hulkkonen tälläsi ylivoimalla johtomaalin Aallon ja Kai Nurmisen syötöstä kun vain muutama minuutti toista erää oli pelattu.

Hetki maalin jälkeen turkulaiset pääsivät jälleen ylivoimalle Haakanan saatua kyseenalaisen jäähynsä laidan lähellä tapahtuneesta taklauksesta. Bluesin alivoima toimi kuitenkin erinomaisesti, ja onnistuipa Niko Nieminen jopa hankkimaan Joni Liukselle jäähynkin alivoimalla hyökätessään.

Liuksen jäähyn jälkeen vierasjoukkue pääsi vuorostaan ylivoimalle Landon Wilsonin törmättyä keskialueella jenkkiä päin ajaneeseen turkulaishyökkääjään. Henriksson arpoi tilanteessa jälleen kaksiminuuttisen näkemättä mitä tilanteessa todellisuudessa tapahtui. Näitähän toki tapahtuu jokaisessa ottelussa, mutta on sääli, ettei liigassa vieläkään olla ymmärretty taklausten merkitystä pelin piristäjinä. Sen sijaan, että yleisöä ja pelaajia sytyttäviä niittejä haluttaisiin lisää, niistä rangaistaan.

- Ei oo tosiaan ollu meidän peleissä aiemmin noin paljon hyviä pommeja. Varmaan tuomarikin siinä vähän pelästy. Mutta noita tarvitaan, niistä se joukkue syttyy. Ja yleisö myös, Olli Ahonen analysoi.

Erätauon lähestyessä Blues jatkoi pommitustaan. Lassilan hyvistä torjunnoista huolimatta kiekko löytyi kertaalleen maaliviivan toiselta puolelta. Landon Wilson sai syötön Lauri Tukoselta ja yritti syöttää nollakulmasta takaisin maalin edustalle parkkeeraaneelle Tukoselle. Kiekko kuitenkin osui puolustajan luistimeen tai mailaan ja lipui ohi TPS-vahdin.

- Tiesin Ryanin tai Laurin olevan maalilla, joten heitin kiekon vain sinnepäin. Se taisi osua luistimeen tai johonkin ja meni siitä sisään, Wilson kertoi.

Kolmannen kautta jatkoajalle

Kolmanteen erään luisteli kauden aiemmista otteluista poiketen hyvin voitontahtoinen Blues. Vaikka erä olikin torjuntalukemien perusteella tasainen, oli Bluesilla paremmat paikat ratkaista. Sekä Antti Pihlström, että Ladislav Kohn pääsivät puolittaisiin läpiajoihin, mutta Teemu Lassila veti kummallakin kerralla pitemmän korren. Ajassa 50.33 espoolaiset kuitenkin onnistuivat tasoittamaan Wilsonin toisella osumalla. Tilanteessa TPS-puolustaja pisti paineen alaisena kiekon suoraan Wilsonin lapaan. Tämä kiitti laukomalla kiekon hölmistyneen Lassilan längeistä sisään.

- Siinä oli vastustajalla painetta Laurilta ja olin hiukan onnekas. Se oli ketjukaverieni hyvän painostuksen tulosta, jenkkihyökkääjä kiitteli.

Eroa entiseen Bluesiin nähtiin myös joukkueelle tällä kaudella oudossa tilanteessa, pelin loppuhetkien johtoasemassa. Joukkue ei puristanut mailaa samalla tavalla kuin aiemmin ja viisikkopuolustaminen vaikutti todella kurinalaiselta. Homma toimikin aina viimeiselle minuutille saakka, jolloin Jari Kauppila nosti kiekon nätisti yli jäihin heittäytyneen Myllyniemen.

Lue lisää

Pelaajien mietteitä Bluesin tilanteesta[lue lisää]

Varsinainen peliaika päättyi siis tasan ja kun jatkoaikakaan ei tuottanut tulosta Bluesin ylivoimasta huolimatta, nähtiin Espoossa kauden ensimmäinen rangaistuslaukauskilpailu. Kisan ratkaisu nähtiin vasta kolmansissa laukojissa, kun espoolaisten Ryan Malone onnistui ohittamaan Lassilan. Kun Myllyniemi puolestaan torjui kaikki yritykset, vei Blues voiton ja ylimääräisen pisteen.

- Me tarvitsimme voittoa. Meidän olisi pitänyt saada kolme pistettä, mutta tyydymme kahteenkin, Wilson sanoi ottelun jälkeen.