Vahva avauserä Bluesin voiton takeena

Blues onnistui ensimmäisen kerran tällä kaudella tekemään kolme maalia yhdessä erässä, ja niiden ansiosta SaiPa oli suurimman osan ottelusta kahden maalin takaa-ajoasemassa.

SaiPa oli parhaalla mukana parhaalla miehistöllään. Ketjutkin olivat tutut: ykkösenä hääri Vaic-Tirkkonen-Machulda ja kakkosena Kerman-Uusikartano-Cipruss. Bluesin kokoonpanoon tekivät paluun Jarmo Myllys, joka tosin oli porttivahtina, Ässissä käynyt Tero Määttä, Juha Ylönen sekä Mikael Jämsänen, jolle ottelu oli ensimmäinen liigapeli kauden aikana.
Kolme ensimmäistä ketjua olivat samat, millä lähdettiin HPK-peliin, jossa Ylönen loukkaantui.

Neljän maalin avauserä

SaiPa sai ottelun ensimmäisen ylivoimatilanteen, kun nelosketjun Olli Ahonen, joka palkittiin ennen ottelua 200 SM-liigaottelusta, otti jäähyn kiinnipitämisestä. SaiPan ylivoimapeli ei toiminut kunnolla, eikä se onnistunut luomaan kunnollisia maalipaikkoja. Pian jäähyn päättymisen jälkeen Jan Caloun ja Määttä pelasivat paikan Markku Hurmeelle, jonka etualakulmaan suuntautuneen laukauksen Tomas Duba torjui. Hetkeä myöhemmin Juha Ylönen pääsi nokikkain Duban kanssa, mutta Duba piti kulman kiinni, eikä Ylönen onnistunut lirutusyrityksessään.

Avausmaalia saatiin odottaa varsin kauan, sillä se syntyi ajassa 9.08. Jan Caloun syötti maaliviivan takaa laukaisusektoriin nousseelle Teemu Elomolle, jonka luja laukaus painui maaliin, 1-0. Elomon edellisestä maalista olikin kulunut jo yli kuukausi.

Toinen maali syntyi aloituksen jälkitilanteesta. Kari Kalto syötti maalin eteen unohtuneelle Marko Tuomaiselle, joka siirsi Bluesin 2-0-johtoon. Hetkeä myöhemmin, Blues-virheestä SaiPa pääsi ylivoimahyökkäykseen, josta Vladimir Machulda kavensi Lubomir Vaicin syötöstä, 2-1.

Caloun tuulettaa laukomaansa ottelun voittomaalia

© Tomi Vaara
alt="Caloun tuulettaa laukomaansa ottelun voittomaalia">

Matti Hanalle kirjattiin erän ensimmäinen SaiPa-jäähy pian sen jälkeen, joten Blues pääsi näyttämään omaa ylivoimapeliään. Puolen minuutin jauhamisen jälkeen Jan Caloun pääsi varsin vapaasti SaiPa-maalille, ja yllätti Duban kolmannen kerran, 3-1. Aikaa ensimmäisestä maalista oli kulunut vain neljä ja puoli minuuttia.

Kaksijakoinen toinen erä

Erän alkupuolella SaiPa loi ahkerasti kavennusmahdollisuuksia, mutta Jere Myllyniemi hoiti torjuntatehtävät hyvin. Yksi virhe Myllyniemelle kuitenkin sattui, ja Mika Kauppinen pääsi kiertämään kohti tyhjää maalia, mutta epäonnistui.
Vähän aikaa myöhemmin Aigars Cipruss yritti tehdä maalia Bluesin maalin eteen pompanneesta kiekosta, mutta Myllyniemi ei ollut yllätettävissä.

Puolenvälin jälkeen ote siirtyikin Bluesille. Sebastian Sulku esitti hieman tästä kaudesta poiketen hyvän nousun, mutta Duba koppasi kiekon. Paras paikka oli kuitenkin Teemu Elomolla, joka ehti harhauttaa Duban, mutta epäonnistui viimeistelyssään.

Erikoisuutena voi mainita sen, että molemmat saivat yhden rangaistuksen hallintajaksonsa aikana. Teemu Riihijärvi ja Rami Alanko saivat kuitenkin huokaista helpotuksesta, sillä vastustaja ei heidän aiheuttamien ylivoimien aikana onnistunut iskemään.

SaiPa tulee maalin päähän, mutta vain hetkeksi

Alangon jäähyä jäi vielä 43 sekuntia kolmanteen erään. SaiPa ei merkillisiä tilanteita sen aika luonut. Rangaistuksen päätyttyä Blues sai jälleen otetta. Peter Sarnon laukaus Dubasta katsoen ei onnistunut. SaiPa sai sitten tilaisuuden, kun Miika Elomo otti jo toisen rangaistuksensa korkeasta mailasta.

Sen SaiPa myös käytti. Tällä kertaa tarkasta laukauksestaan tunnettu Vladimir Machulda päättikin syöttää, ja Pekka Tirkkonen ohjasi kiekon ohi Myllyniemen, 3-2. Hetkeä aiemmin Antti Hulkkonen syötti hienosti Mika Skytälle, joka pääsi pariinkin kertaan yrittämään kavennusta takakulmalta.

Myös Blues käytti kolmannen erän ainoan ylivoimansa. Jäähyllä istui Cipruss, ja jäällä oli tällä kertaa Bluesin kakkosylivoima. Ketju Kalto-Ylönen-Tuomainen sai luotua maalin eteen ruuhkan, ja loppujen lopuksi puolustaja Juha Gustafsson laukoi kiekon pienestä kulmasta Duban ohi, 4-2. Maaliin merkittiin syöttäjäksi Kari Kalto, vaikka piste olisi kuulunut Ylöselle.

SaiPan ponnistelun kavennusmaalin tekemiseksi eivät tuottaneet tulosta. Blues hoiti tilanteen sen verran hyvin, että Tomas Duba ei saanut kunnon tilaisuutta tulla pois maaliltaan. Kerran hän oli jo lähdössä, mutta Hulkkonen laukoi kiekon vaihtoaitioon, jolloin aloitus tuli SaiPan alueelle, eikä siinä tilanteessa yleensä maalivahtia pois oteta.

Tsekit parhaimmistoa

Machulda kuului ottelussa SaiPan parhaimmistoon

alt="Machulda kuului ottelussa SaiPan parhaimmistoon">

Molempien joukkueiden ykkösnimi oli kultakypäräinen tsekki: Bluesin Caloun ja SaiPan Machulda. Machuldan ohella SaiPan parhaita oli muu ykkösketju, eli Lubomir Vaic ja Pekka Tirkkonen. Maalivahti Tomas Duba ei ollut aivan parhaimmillaan, muttei SaiPa missään nimessä häneen kaatunut. Yllättävää sen sijaan oli se, että SaiPa ei ottanut aikalisää ensimmäisessä erässä, sillä maalin syntyivät varsin tiheään tahtiin.

Myös Calounia säesti Bluesin ykkösketju, eli Markku Hurme ja Teemu Elomo. Elomo onnistui yhden maalin tekemään, mutta myös toinen oli todella lähellä. Pelillinen pettymys oli Peter Sarnon johtama kolmonen, joka oli vähiten esillä hyökkäyspäässä, ja myös SaiPan ensimmäinen maali menee ketjun piikkiin.

Jiri Vykoukal oli Blues-puolustajien ykkönen. Tällä kertaa hän teki useita nousuja, mutta ehti useimmiten puolustuspään tilanteisiin takaisin. SaiPan ensimmäinen maali oli ainoa poikkeus säännöstä. Myös Mikael Jämsänen pelasi hyvin, ottaen huomioon, että kysessä oli hänelle ensimmäinen liigaottelu tällä kaudella. Ottelun yksi kohokohdista olikin se, kun Jämsänen niittasi Frantisek Bombicin laitaan rajusti mutta puhtaasti.

Blues pelaa tällä viikolla kaksi ottelua pudotuspeliviivan alla olevia vastaan. Ensin vuorossa on Jyväskylän matka, ja lauantaina Espooseen saapuu tänään pitkän voitottoman putkensa katkaissut Ilves. SaiPa kohtaa seuraavaksi Satakunnan joukkueet: Ässät kotona ja Lukon vieraissa.