Blues palasi tasolleen

Espoon Blues esitti sunnuntai-illan taistossa Pelicansia vastaan aivan toisenlaista kiekkoa kuin edellisessä kotipelissään. Nyt kiekko liikkui, syötöt kulkivat ja luistelu toimi. Pelicans jäi ottelussa täysin jyrän alle.

Ottelu alkaa tasaisena

Pelicans aloitti ottelun melko vauhdikkaasti karvaten aggressiivisesti ja luoden monia tiukkoja tilanteita Blues-vahti Jere Myllyniemen vartioimalle maalille. Pariin otteeseen nuori Myllyniemi saikin venyä paraatipelastukseen estääkseen Pelicans-maalin synnyn. Pikkuhiljaa puntit kuitenkin tasoittuivat, eikä Blues ajoittain näennäisestä Pelicans-hallinnasta huolimatta missään vaiheessa näyttänyt olevan tosissaan jyrän alla, vaan kontrolloi hyvin pelitapahtumia myös omassa päässä.

Vierailijoiden Jarkko Väänäsen otettua jäähyn kiinnipitämisestä ensimmäisen erän puolessavälissä, iski Blues ensi kertaa. Ylivoima pyöri mallikkaasti, ja laidassa veivaillut Peter Sarno sai kiekon viivalta Sebastian Sululta. Sarno otti löysät pois ja veti. Maalilla oli hyvä hässäkkä, ja kapteeni Juha Ylönen saikin huidottua irtokiekon maalin edestä sisään ohi Sasu Hovin.

Ottelun voittomaali nähtiin vain vajaa kolme minuuttia myöhemmin, kun loisto-ottelun jälleen pelannut puolustaja Jiri Vykoukal nousi tontiltaan ylös ja veti ahdistettunakin. Hänet vietiin tilanteesta laitaan, mutta kiekko pomppi jostain b-pisteen takakaarelle, josta konkari Mike Stapleton veti yllättäen suoraan. Kova ja yllättävä veto upposi kaikesta huolimatta suhteellisen helposti takanurkkaan ohi Sasu Hovin. Loppuerä mentiin täysin Bluesin tahdissa, ja Pelicans joutui vielä rikkomaan jäähyn arvoisesti. Kolmas maalikaan ei kaukana ollut, mutta erätauolle lähdettiin kuitenkin 2-0 lukemista.

Pelicans kaatuu jäähyilyyn

Toiseen erään lähti jälleen varsin energinen Pelicans, joka karvasi entistäkin voimakkaammin. Monta kertaa Blues-pakit joutuivatkin purkamaan kiekon osoitteettomana keskialueelle. Peli ailahteli, mutta Blues loi kuitenkin jälleen vaarallisimmat tilanteet. Sen pyöritykset tosin tapahtuivat suurilta osin kulmissa, mutta kaikesta huolimatta Pelicans joutui rikkomaan. Alkutahdit Bluesin voitokkaalle erälle löi erän alun ylivoimalla toisella maalillaan Mike Stapleton, joka ohjasi ilmasta taidokkaasti Jiri Vykoukalin siniviivavedon maaliin. Ylivoimaa ehti kulua vain viitisen sekuntia. Sasu Hovilla ei ollut tilanteessa mitään mahdollisuuksia torjuntaan.

Peli jatkui näennäisen tasaisena vajaat kymmenen minuuttia, kunnes Pelicans-vahti Sasu Hovi hörppäsi oikein kunnolla. Mike Stapleton jätti siniviivan kohdalla kiekon ottelun toiselle tehomiehelle Juha Ylöselle, joka veti suhteellisen kaukaa ja löysästi pakin jaloista kiekon maaliin. Kiekko upposi Hovin jalkojen välistä. Vain muutamaa minuuttia myöhemmin Blues iski viimeisen niitin ylivoimalla, kun Peter Sarno päätti ratkaista laidasta kovalla lyöntilaukauksellaan. Hovi näki kiekon, muttei ehtinyt reagoida etukulmasta sisään menneeseen vetoon ajoissa.

Pelicans kuittasi kuitenkin heti seuraavassa vaihdossa puolustaja Henri Laurilan päästyä Blues-pakkien sekoillessa laidasta puolittain läpi. Laurila nosti kiekon taidolla etuyläkulmasta sisään ohi Myllyniemen ja teki lahtelaisille lohdutusmaalin.

Kolmas erä oli varsin odotettu eli pelailua. Ottelu oli selkeästi ratkennut jo viimeistään toisessa erässä, eikä kummallakaan joukkueella enää ollut sitä kuuluisaa "viimeistä vaihdetta" pelissään. Juha Ylöselle siunaantui vielä pariinkin otteeseen loistopaikka viimeistellä hattutemppu, mutta kummastakin hän onnistui vetämään päin Hovia. Erän erikoisuus oli siinä, että päätuomari Reijo Ringbom loukkaantui alkupuolella. Ilmeisesti mies sai jonkinlaisen haavan käteensä. Ottelua jatkettiin kahdella linjurilla, mutta Ringbom palasi kesken kolmannen erän takaisin peliin.

Peruspelillä takaisin arkeen

Ottelu itsessään ei elämää suurempia kokemuksia tarjonnut. Pelicans yritti parhaansa mukaan, muttei saanut kunnon painostusta Blues-päätyyn. Muutamaan maaliin sillä maksimissaan olisi ottelussa ollut realistisia saumoja, mutta niissä harvoissa tilanteissa Bluesin Jere Myllyniemi oli mies paikallaan. Lahtelaisten peli näyttikin melko toivottomalta aika ajoin. Toisin kuin Tappara tai Lukko, sillä ei ollut voimaa tai tahtoa pitää Blues pelaajat kiinni kulmissa ja estää heidän pääsynsä maalille. Myöskään maalivahti Sasu Hovilla ei ollut muutamasta hyvästä kopista huolimatta paras päivänsä.

Blues pelasi varsin vakuuttavasti. Ottelun alkuminuuteilta lähtien oli havaittavissa erilainen meininki kuin esimerkiksi edellisessä kotiottelussa Lukkoa vastaan. Nyt Bluesin tie Pelicans-maalille ei näyttänyt lainkaan niin tukkoiselta, vaan paikkoja avautui suorastaan ruhtinaallisesti. Bluesin valmentaja Hannu Kapanen olikin tyytyväinen iltapuhteeseen:

-Alku oli meiltä hyvä ja sehän merkitseekin ottelun jatkon kannalta jo melko paljon. Pelasimme aktiivisesti ja kontrolloimme peliä, hän totesi.

-Ylivoima toimi myös hyvin, hän jatkoi.

Tehomiehiinsä Ylöseen ja Stapletoniin Hannes oli myös luonnollisesti tyytyväinen.

-Juha sai tärkeät kaksi maalia. Ne varmasti vapauttavat hänen peliään jatkossa. Mike puolestaan on ollut odotetun tehokas kuten pitääkin olla.

Ottelussa Bluesin kokoonpanoon palasivat pitkäaikaissairaat Timo Hirvonen ja Mika Oksa. Hirvonen ei tosin vieläkään ollut saanut lupaa lääkäriltä pelata, mutta teki sen silti omasta tahdostaan. Oksa oli vielä toistaiseksi luukkuvahtina.

Pelit jatkuvat loppiaisen jälkeen Bluesin osalta jo keskiviikkona kotona Ässiä vastaan. Kyseinen peli kuuluu jälleen samaan sarjaan Lukko- ja Pelicans-otteluiden kanssa. Vain voitto kelpaa. Pelicans puolestaan matkaa torstaina takaisin pääkaupunkiseudulle Hartwall-Areenaan, jossa kovaa puolustava Jokerit laittaa sen todelliseen testiin. Pelicans ei tänään vakuuttanut, mutta jostain syystä se on aina pelannut hyvin Pasilassa. Parannettavaa on kuitenkin joka osa-alueella.