Kärpät kesti Bluesin rumputulen

Espoon metsiin saapui tänään vieraita kaukaa pohjoisen jänkhämailta pikkunisäkkäiden muodossa. Kolmantena sarjassa majaileva Oulun Kärpät tuli haastamaan vauhdikkaalla pelillään viime aikoina yskähdellyttä Bluesia. Mielenkiintoa pelissä riitti, siitä piti huolen sekä taisto runkosarjan kolmannesta sijasta, että oululaisten Pasi Nielikäinen, joka kauden alussa oli try-outilla Bluesiinkin.

Ottelu oli erittäin hyvätasoista kiekkoa, ja vauhtia pidettiin heti alusta saakka. Blues lähti pelaamaan omaa peliään, näin kiekkokliseitä käyttäen, ja jätti viime viikkoina tutuksi tulleen ensimmäisen erän syväunen historiaan. Kärpät pelasi myös aktiivista hokia, mutta pelin alku oli silti isäntien. Mielenkiinnon kohteena ollut Pasi Nielikäinen ei kuitenkaan juuri massasta erottunut, niin hyvässä kuin pahassakaan.

Kärppien maalilla Niklas Bäckström joutui venymään jo ensi minuuteilla muutamaan hyvään torjuntaan, antaen viitteitä tulevasta. Bluesin Cory Murphyn ottaessa todella typerän koukkausjäähyn ajassa 4.29 saattoi luulla Kärppien pääsevän peliin mukaan. Mitä vielä, Blues hallitsi alivoimallakin peliä, purkien kiekkoa todella hyvin. Kärppien ylivoima yski pahasti eikä kiekkoa saatu omille enää hyökkäyssinisen jälkeen. Murphyn päästessä jäähyltä pääsi kotijoukkue vuorostaan pakkopelin makuun. Hetken päästä erotuomari Favorin passitti jo toisen oululaisen jäähyboksiin, ja näin kotijoukkue sai mahdollisuuden harjoitella kahden miehen ylivoimaa – tuloksetta. Bäckström pelasti tukun erinomaisia laukauksia, ja kuten niin usein tällaisissa tilanteissa, olivat nytkin jäähyjen jälkeiset minuutit ratkaisevia.

Kärpät sai käytännössä ensimmäisen kunnollisen maalipaikkansa vasta erän puolessa välissä jäähyjen jälkeen, ja tämän vastahyökkäyksen tuloksena kiekkoa kaivettiinkin sitten Bluesin Sami Heinosen takaa. Mika Pyörälä sai pistää kiekon suhteellisen vapaasti etukulmaan Heinosen torjunnan jälkeisestä reboundista, kiitos surkeasti tänään pelanneen Cory Murphyn. Murphy teki oikean kunniakujan Pyörälälle, ja oululainen luonnollisesti kiitti. Pienikokoisen kanukin ajatuksia tilanteessa en lähde edes arvailemaan, eikä lähtenyt ensimmäisen erän jälkeen enää joukkueen valmennuskaan... Ilmeisesti Cory yritti välttää maskin tekemistä Heinoselle, ja päästi siksi Kärppäpelaajan laukomaan vapaasti, muuta selitystä tuollaiselle hasardille ei voi keksiä.

Erän lopulla Murphy otti vielä toisen koukkaamisjäähyn ollessaan taas myöhässä tilanteesta. Se olikin se viimeinen sinetti; toisessa erässä Murphya ei jäällä enää nähty. Vain minuutti kanadalaisen jäähystä, otti Peter Sarnokin vielä kaksiminuuttisen. Näin koko loppuerä oli Kärppien yllättävän mitäänsanomatonta ylivoimaa. Osansa Kärppien nollaamisesta saa kuitenkin Bluesin loistava alivoima, mm. Marko Tuomainen oli muutaman kerran läpi ja olikin todella lähellä ettei Blues tehnyt alivoimalla tasoitusta.

Blues tasoittaa, mutta vain hetkeksi

Toinen erä alkoi siitä mihin ensimmäinen jäi, eikä vauhtia ollut yhtään aiempaa vähemmän. Blues sai pelata runsaasti ylivoimaa, ja ajassa 28.51 eräs kauden iloisimpia Blues-yllättäjiä, Markku Hurme, iski todella upean syöttelyn jälkeen tasoituksen. Maali syntyi ylivoimalla, Kärppien Drew Bannisterin kärsiessä varsin kyseenalaista väkivaltaisuusjäähyä. Bannister torppasi käsillään paria päätä itseään lyhyempää Mikael Jämsästä, ja miehen toinen käsi osui puolivahingossa Jämsästä päähän. Favorin passitti miehen jäähylle ja tulos näkyi taululla. Tosin täytyy sanoa, että pelitapahtumiin nähden Bluesin maali oli enemmän kuin ansaittu. Tilanteessa pistepörssin ykkössijaa kärkkyvä Jan Caloun syötti keskelle Teemu Elomolle, joka tapojensa vastaisesti näki todella hyvin vapaana olevan Hurmeen. Kiekko siis Hurmeelle, ja siellähän se oli. Nättiä, maukasta ja ah, niin ihanaa.

Kauaa ei kuitenkaan Blues-leirissä juhlittu.Vain hiukan yli minuutti oli pelattu 1-1 –maalin jälkeen, kun Kärpät hyökkäsi Potaichukin ja Tenkratin voimin. ”Pota” syötti hienosti toiselle kulmalle, josta Tenkrat laukoi. Heinonen torjui näyttävästi, mutta kiekko pomppasi yli maassa makaavan maalivahdin ja lirui ikävästi takakulmaan. Näin Kärpät johti jälleen peliä, ja Bluesin pään seinään hakkaaminen näytti jatkuvan. Aivan erän lopussa kotijoukkueen pelatessa ylivoimaa, hyvitti Favorin ilmeisen tahattomasti Bannisterin aiemman helpohkon jäähyn. Peter Sarno sai aivan käsittämättömästä tilanteesta kaksiminuuttisen, Kärppä-pakin töytäistyä miehen kiekon sulkenutta Bäckströmiä kohti. Väkivaltaisuus, vihelsi raitapaita eräsummerin soidessa.

Kolmas erä toden sanoo

Kolmannessa erässä Blues ei enää hallinnut yhtä selvästi kuin aiemmin, kiitos varsin lukuisten jäähyjen. Sebastian Sulku sai pian erän alkuun kaksiminuuttisen, ja sinipaidat joutuivat pelaamaan jälleen kahden miehen alivoimaa. Suuri määrä erikoistilanteita näkyi jo miehissä, eikä ensimmäisen erän veroista alivoimaa nähty. Kärpillä peli taasen pyöri, ja Heinonenkin sai itsensä lämpimäksi.

Blues jahtasi kovasti tasoitusta, mutta mitä pidemmälle pelissä mentiin, sen tuskaisemmalta tilanne näytti. Muun muassa Teemu Elomolle siunaantui lukuisia hyviä paikkoja, mutta Bäckström ehti aina eteen. Myös paljon parjattu Sarno kuljetti kiekkoa hyvin alueelle, mutta useammin kuin kerran jäi se ratkaiseva syöttö puuttumaan. Kärppien paras tilanne tuli, kun Mike Stapleton sähläsi omassa päädyssä kiekon vastustajalle, joka syötti maalin edessä yksin olleelle Brett Lieversille. Heinonen kuitenkin paikkasi torjunnallaan hienosti Stapletonin kämmin.

Blues pääsi pelaamaan jälleen jopa kahden miehen ylivoimaa, mutta vierasjoukkue kesti. Ylivoimaa oli pelattu vain puolisen minuuttia, kun Jiri Vykoukal hukkasi siniviivalla kiekon ja Kärppä-pelaaja oli pääsemässä läpi. Tshekkipakki koukki oululaisen nurin ja sai jäähyn, vaikeuttaen takaa-ajoa entisestään. Jäähyt kuitenkin kuluivat umpeen ja kun erää oli hiukan yli viisi minuuttia jäljellä, päästi ”Make” Hurme espoolaisyleisön piinasta. Caloun syötti kiekon maalille nousseelle Jiri Vykoukalille, joka jatkoi toisella kulmalla kytänneelle Hurmeelle. Kivikädeksikin tituleerattu Hurme näytti, että poraa on käytetty ja kivipeite karistettu käsien ympäriltä: lirautus Bäckströmin längeistä ja peli tasan 2-2.

Varsinaisen peliajan lopulla kummatkin saivat vielä jäähyt, ja Blues oli ehkä aavistuksen verran lähempänä maalia. Kummatkin hakivat viimeiselle minuutille saakka voittomaalia, eivätkä jäädyttäneet peliä, mikä oli erittäin positiivista näin katsojan kannalta. Pistejakoon kuitenkin päädyttiin, ja jatkoaika odotti.

Jatkoajalla Kärpät oli vuorostaan lähempänä maalia, saaden mm. yhden laukauksen tolppaan. Kumpikaan ei kuitenkaan lisäpistettä itselleen kerännyt, vaan viiden minuutin höntsyilyn jälkeen pärähti matsin lopettanut summeri.

Ottelu oli moniin muihin viime aikoina nähtyihin verrattuna todella vauhdikas ja hyvätasoinen. Bluesin puolelta positiivisimpina asioina jäi mieleen erinomainen karvauspeli, kiekko riistettiin vastustajalta muutaman kerran jopa aivan heidän maalinsa edessä. Lisäksi Heinosen hyvä maalivahtipeli herättää luottamusta näin pudotuspelien kynnyksellä. Puolustajista hienosti esiintyivät sebastian Sulku ja Tero Määttä, joka on parantanut peliään kuin sika juoksuaan joulutauon jälkeen.

Myös Kärppien leirissä on syytä olla tyytyväinen maalivahtityöskentelyyn, siksi hyvältä näyttivät Niklas Bäckströmin torjunnat. Välillä kiekot hiukan pomppivat ja reboundeja tuli paljon, mutta niiden siivoaminenhan onkin sitten puolustajien tehtävä. Myös akseli Potaichuk-Tenkrat näyttää ajoittain jo löytävän toisensa, minkä pitäisi lämmittää pohjoisen poikia.

Jälkitunnelmia

Hallin käytäviltä löytyi ottelun jälkeen tyytyväisiä miehiä. Bluesin Hannu Kapanen:

- Oli hyvää peliä joo. Tollasia maalinedusvirheitä ei tosin saa tulla, mitä meillä oli tänään.

- 4-5 maalia ois pitänyt noista meiän paikoista tänään tehdä.

Kysyttäessä suosikkivastustajaa pudotuspeleihin, heittäytyi Kapanen diplomaattiseksi:

- Kaikki kelpaa, ei meillä oo suosikkivastustajaa. Pelataan nää pelit niin hyvin kun pystytään ja katotaan monensia ollaan.

Maalivahtipelin saadessa kiitosta osakseen myös valmentajalta, oli mielenkiintoista kuulla, mikä on veskareiden nokkimisjärjestys:

- Jamo on varmaan kova play-offeissa, mutta me tarvitaan myös toinen hyvä veska sinne, siks annetaan Heinosellekkin peliaikaa.

Kysyessäni Oksan tilanteesta oli vastaus jotakuinkin seuraavanlainen:

- Oksa on siinä samassa asemassa. Meillä on kolme veskaa taistelemassa pelipaikasta, ja yks hyvä vielä a-junnuissa, lopetti Kapanen.

Kärppien Kari Heikkilä oli myös tyytyväinen tulokseen:

- Hyvää kiekkoa nähtiin tänään, varsinkin maalivahtipeli oli hyvää. Hiottavaa meillä on vielä joka asiassa, kaikkea tehään vielä.

-Erityisesti olen tyytyväinen Lieversin kentän esitykseen, pelasivat hyvin tänään. Hyvää taistelua oli pojilta.

Play-offien lähestymisen Heikkilä näki yhdeksi syyksi maalimäärien vähyyteen:

-Joo kyllähän se vaikuttaa, kun joukkueet alkaa totuttelemaan pudotuspeleihin. Viikon päästä näihin aikoihin ollaan sitten vastustajastakin viisaampia, totesi Heikkilä.

Joukkueiden pelirumba jatkuu lauantaina kun Blues kohtaa kotonaan Jokerit ja Kärpät Oulussa Saipan.