Blues kaatoi sarjakärjen

LIIGA / Raportti
Sunnuntain tv-ottelun piti käsikirjoituksen mukaan mennessään päättyä SM-liigaa yhdessä Jokerien kanssa johtavan Kärppä-lauman selkeään voittoon. Toisin kuitenkin kävi Bluesin saadessa vihdoin pelinsä toimimaan halutulla tavalla.

Blues-valmentaja Pekka Rautakallion läpi syyskauden sisäänajamasta kiekolliseen hallintaan perustuvasta pelitavasta saatiin tänään ensimmäistä kertaa todellista osviittaa kun Blues voitti Oulun Kärpät. Kiekollisena vahvemmasta poppoosta ei jäänyt epäselvyyttä, niin suuri joukkueiden ero kentällä oli.

Hiljaisella hetkellä Aasian katastrofin johdosta aloitettua ottelua ei kauaa ehditty pelata kun alkoi tapahtua. Ajassa 1.55 Kärppien Topi Jaakola sai kahden minuutin rangaistuksen koukkaamisesta pysäytettyään sääntöjenvastaisin ottein Bluesin Jarkko A. Immosen etenemisen. Kun Josef Boumediennekin asteli jäähyaitioon vain hitusen alle minuutin tästä, oli Bluesin helppo päästä peliin sisään. Kahden miehen ylivoimaa tarvittiin vain 28 sekuntia, kun kiekkoa kaivettiin jo Nicklas Bäckströmin vartioiman maalin verkoista. Maalintekijänä toimi Bluesin kapteeni Rami Alanko, jolle osuma oli kauden ensimmäinen.

- Kyllä me ollaan aika usein kotona alotettu hyvin ja päästy antaa painetta. Nyt saatiin tulostakin, Alanko kertoi.

Kuvaraportti

Tilanteita päivän ottelusta
[katso]

Blues jatkoi vahvaa jaksoaan myös maalin jälkeen, kääntäen peliä nopeasti kohti Kärppien aluetta. Tv-otteluihin kuuluvan mainoskatkon jälkeen Kärpät tosin näytti saavan juonesta kiinni, mutta Mika Oksan hyvät torjunnat yhdessä mainion viisikkopuolustuksen kanssa piti tilanteen muuttumattomana.

Ensimmäisessä erässä nähtiin kuitenkin vielä maali, mutta tekijänä oli jälleen sinipaitainen joukkue. Espoolaisten erittäin pirteästi esiintynyt nelosketju näytti parasta osaamistaan Antti Pihlströmin karvattua kiekon Kärppäpakin lavasta irti. Immonen sieppasi irtonaisen pelivälineen ja syötti b-pisteelle vapaaksi jääneelle Markku Flinckille, joka teki kovalla rannelaukauksella liigauransa avausmaalin.

- Oon iloinen nuoren kaverin puolesta. Ensimmäinen maali ja kotihallissa, se on aina iso juttu, valmentaja Rautakallio sanaili tyytyväisenä.

Ulkomaalaiset rankaisevat

Kärpät pääsi aloittamaan toisen erän ylivoimalla Olli Ahosen istuessa kiinnipitämisestä saamaansa kaksiminuuttista. Huonon ylivoiman jälkeen vierasjoukkue tuntuikin hetkeksi saaneen otteen pelistä. Muunmuassa Pyörälä ja Viuhkola pääsivät testaamaan Mika Oksan refleksejä aivan lähietäisyydeltä. Vaan kun ei maistu niin ei maistu.

Puoli minuuttia Viuhkolan maalin yli nostaman laukauksen jälkeen Bluesin ulkomaalaisten muodostama ykkösketju teki ottelun näyttävimmän maalin. Ladislav Kohn sai vaihtoaition edessä Kärppä-pakin järkyttävän harhasyötön suoraan lapaansa, syötti kiekon Wilsonille, joka puolestaan jatkoi Macleanille. Tämä passasi vielä kertaalleen Wilsonille, joka sai viimeistellä kauden kahdeksannen maalinsa tyhjään verkkoon.

Kummatkin joukkueet pääsivät hiomaan ylivoimakuvioitaan toisessa erässä, Kärpät kahdesti ja Blues kerran. Etenkin kotijoukkueen ylivoimassa nähtiin todella nättiä pyöritystä, mutta heikko viimeistely ylivoimissa ei näytä edelleenkään olevan joukkueelle taakse jäänyttä elämää.

Kärppien parhaat tilanteet siunaantuivat Tenkratille ja Juntuselle, jotka kummatkin pääsivät yksin läpi. Blues saakin kiittää hyvin pelannutta Oksaa, että kolmannessa erässä nähty pelin jäädyttäminen oli ylipäänsä mahdollista.

Blues varmistelee, Kärpät kaventaa

Espoolaiset pääsivät aloittamaan kolmannen erän ylivoimalla Josef Boumediennen otettua toisen erän viimeisillä hetkillä jäähyn huitomisesta. Varsinaista myllytystä ei tällä kertaa kuitenkaan nähty ja jäähyn päätyttyä näyttikin siltä kuin Blues olisi lähtenyt vain puolustamaan ja pelaamaan aikaa.

Pekka Saarenheimon ajassa 53.03 tekemä kavennusmaali antoi oululaisille pientä toivoa peliin mukaan pääsemisestä, mutta kotijoukkueen järkevä ja rauhallinen peli tuotti tänään täyden potin. Kärppien kavennusta ja Ladislav Kohnin pelin viimeisellä sekunnilla tyhjiin tekemää maalia lukuunottamatta kolmannesta erästä ei juuri jälkipolville kerrottavaa jäänyt.

Kun peli päättyi lukemiin 4-1, oli kotijoukkueen valmentajan helppo hymyillä.

- Tämä oli yks meidän parhaista suorituksista tällä kaudella, ennenkaikkea kaks ensimmäistä erää. Oon iloinen poikien puolesta, että tuli ne pisteet, Rautakallio myhäili.

- Ei me aiemminkaan olla huonosti pelattu, mutta nyt saatiin tulostakin. Meidän pitää keskittyä yksittäisiin pieniin asioihin aina kerrallaan ja katsoa mihin se riittää.

Bluesille voitto oli erittäin tervetullut sen jahdatessa play-off-karsintoihin oikeuttavia sijoituksia. Lisäpisteitä sinipaidat pääsevät metsästämään jo tiistaina Lukon saapuessa Espooseen vierailulle. Kärpille tappio merkitsi kärkisijan todennäköistä lipsahtamista Jokereille, ainakin hetkeksi. Oululaiset pelaavat seuraavan pelinsä keskiviikkona, kun joukkue kohtaa Helsingissä IFK:n.

» Lähetä palautetta toimitukselle