JYP halusi voittoa enemmän

LIIGA / Raportti
Bluesin kauden ensimmäinen kotiottelu ei ollut ihan sitä, mitä joukkue lähti hakemaan. Vierailija JYP käänsi ensimmäisen erän alakynnen tahtovoitoksi.

Bluesilla hyvä alku

Ottelu alkoi Bluesin hyvällä painostuksella ja kiekonhallinnalla. Kotijoukkue pystyi pitämään peliä vierailijoiden päädyssä ja virheiltä vältyttiin. Kiekkoa siirreltiin mieheltä toiselle ja peli näytti todella hyvältä. Ajassa 3.43 Bluesin Markku Hurme pääsi sivaltamaan kiekon ohi Tero Leinosen vartioiman JYP-maalin. Syöttäjinä toimivat Marko Tuomainen ja Olli Ahonen. Neljännen peliminuutin kohdalla Miika Elomo pääsi puolittain yksin läpi, mutta hätäinen sohaisu kohti Tero Leinosta oli ponneton.

Bluesin ote alkoi kuitenkin hellittää, kun Niko Nieminen joutui jäähylle ryntäämisestä. Bluesin ylivoima oli alussa hallittua, mutta viimeisillä sekunneilla pelin kontrolli alkoi kadota. Jäähyn jälkeen peli alkoikin siirtyä kotijoukkueen päätyyn. Ajassa 9.19 Bluessille vihellettiin jälleen jäähy. Kotijoukkueen Olli Ahonen lähti "boxiin" koukkaamisesta. Tässä JYP:n ylivoimassa ei vierailija päässyt hätistelemään Mika Oksan maalia.

Ote alkoi pikkuhiljaa siirtyä kokonaan JYP:lle. Vierailijoiden tasoitus tuli neljällä neljää vastaan pelatessa, kun JYP:n liukasliikkeinen Tomas Chlubna ja Bluesin Juha Gustafsson "takertuivat" toisiinsa ja joutuivat jäähylle. JYP:n Tuomas Pihlman pääsi sivaltamaan hallitun ja kovan ranteen kohti Mika Oksan vartioimaa maalia, joka menikin ehkä hieman helpohkonlaisesti sisään. Syöttäjinä tähän kavennusmaaliin toimivat Jouni Kulonen ja Miika Huczkowski.

Loppuerä kuluikin sitten melkein pelkkänä pelailuna. Joukkoon mahtui myös useita ponnettomia yrityksiä puolin ja toisin. Ainoa "valopilkku" harmaassa pelailussa oli Bluesin ylivoima, joka alkoi ajassa 15.06, kun JYP:n Eric Perrin joutui jäähylle kiinnipitämisestä. Kiekko liikkui ja paikkoja oli, mutta sitä kaivattua viimeistä sivallusta ei koskaan tullut.

Blues aloittaa jälleen kovaa, mutta JYP ei lannistu

Toiseen erään lähdettiin tasanumeroista 1-1. Jälleen isäntäjoukkue aloitti erän painostamalla vierasjoukkuetta. Peli pyöri hyvin kaksi ensimmäistä minuuttia JYP:n päädyssä. Ajassa 22.30 JYP:n Jani-Matti Loikala pääsi nopeaan vastaiskuun. Mies ajoi Bluesin puolustuksen läpi ja kiersi maalinkin, jolloin Mika Oksa oli jo puolittain ulkona maalistaan, mutta syöttö omalle pelaajalle epäonnistui. Tästä ei mennyt kauankaan, kun Bluesin Miika Elomo oli vuorostaan puoliksi yksin läpi, mutta viimeistely ei onnistunut. Mukana oli myös Marko Tuomainen, jolle olisi ehkä voinut syöttää.

Muutaman minuutin ajan peli pyöri päästä päähän ja tälle ottelulle ominainen mailalla häiriköiminen ja pelaajien sitominen alkoi näkyä yhä selvemmin. Ajassa 26.35 kotijoukkueen eräs tunnetuimmista pelaajista, Marko Tuomainen, veti hienon ranteen Tero Leinosen vartioiman maalin oikeaan yläkulmaan. Tilanne lähti liikkeelle, kun Blues repi JYP:n keskialueen sumpun hajalle muutamalla nopealla ja tarkalla syötöllä. Marko Tuomaisen maalin esityöntekijöinä toimivat Teemu Elomo ja Juha Ylönen.

JYP:n loistava alivoimapeli oli yksi ottelun käännekohdista

© Matti Liljaniemi
alt="JYP:n loistava alivoimapeli oli yksi ottelun käännekohdista">

Maalin jälkeen Bluesin peli näytti olevan takaisin uomissaan. Tilanteita luotiin liukuhihnalta, mutta JYP:n loistavan pelin pelannut Tero Leinonen ei ollut yllätettävissä. JYP joutui pelin kovimpaan koitokseensa, kun Jari Korhonen ja Harri Sillgren kuluttivat jäähypenkkiä yhtä aikaa. Blues jauhoi ja yritti, mutta JYP oli päättänyt, että lisää maaleja ei päästetä. JYP:n puolustajat heittäytyivät urhoollisesti kiekon eteen ja taistelivat jokaisen tilanteen loppuun asti. Ei Bluesinkaan ylivoima huonoa ollut. Vain viimestely jäi puuttumaan...ehkä huonolla onnellakin oli osuutta?

Jäähyjen jälkeen ottelu alkoi siirtyä JYP:lle. Ajassa 32.53 JYP:n eräs illan parhaista pelaajista Tomas Chlubna purjehti miltein puolesta kentästä ja "hassutti" Mika Oksan nätillä rystypuolen vipillä. Maalin jälkeen ottelussa esiintynyt mailahäirintä ja sitominen jatkui. Näissä merkeissä mentiin kohti kolmatta erää ihan kuin kumpikin olisi tyytynyt tähän tulokseen.

JYP:n henki ja tahto liikaa Bluesille

Kolmas erä alkoi tilanteesta 2-2 ja Bluesin ylivoimalla, kun JYP:n Tuomas Mikkonen sai edellisen erän lopussa kahden minuutin rangaistuksen väkivaltaisuudesta. Tosin tarjottua ylivoimaa ei espoolaisjoukkue saanut hyödynnettyä. Bluesin ykköskenttä T.Elomo - Ylönen - Tuomainen oli saanut paljon peliaikaa edellisissä erissä ja alkoi näyttää jo selviä hyytymisen merkkejä. Suu kävi enemmän kuin jalat ja kädet yhteensä. Varsinkin Teemu Elomolla tuntui asiaa riittävän niin JYP:n pelaajille kuin ottelun päätuomari Kimmo Siipolle.

Espoossa riitti pystypainia ja vääntöä

© Matti Liljaniemi
alt="Espoossa riitti pystypainia ja vääntöä">

Ottelu alkoikin luisua yhä kauemmaksi siitä mitä Blues oli tavoittelemassa. Ajassa 47.41 vierailijoiden Tuomas Mikkonen riisti vaivattomasti kiekon Bluesin Rami Alangolta ja ampui kiekon ohi Mika Oksan. Muutenkin Rami Alanko ja hänen pakkiparinsa Arto Laatikainen olivat koko ottelun ajan näkymättömissä. Ei nähty tänään sitä viime kauden Alankoa mitä ollaan totuttu näkemään, mutta varmasti parannusta on luvassa kauden edetessä.

Tämä maali lopultakin katkaisi jo murtuneen kotijoukkueen selkärangan. Bluesin yritys alkoi olla jo kaukana siitä mitä heiltä odotetaan. Varsinkin Ylösen kenttä alkoi olla joo niin hapoilla, että hommasta ei todellakaan tullut muuta kuin sanomista.

JYP jaksoi vääntää ja yrittää koko ajan, joka johtikin JYP:n ylivoimaan ja neljänteen maaliin. Ajassa 51.18 Bluesin Janne Seva haviää aloituksen ja päästää vielä JYP:n Tomi Mustosen ohitseen joka ei epäonnistu, vaan laittaa kumilaatan sinne minne se tässä pelissä kuuluikin, Bluesin maaliin.

Loppuerä menikin tutuissa merkeissä. Blues oli tahdoton ja JYP painoi päälle. Edes Hannu Kapasen ottama aikalisä ei herättänyt kotijoukkuetta uuteen taistoon. Tuntui kuin koko joukkue oli jo hyväksynyt häämöttävän tappion.

Yhteenveto ja valmentajien kommentit

Jos peliä tarkastellaan viihdyttävyyden kannalta, ei tämä ottelu ollut parhaimmasta päästä. Ehkä syynä oli ajoittainen peli-idean puuttuminen tai sitten tämä paljon parjattu mailalla roikkuminen ja pelaajan sitominen. Varsinkin ensimmäinen ja toinen erä näyttivät, että illan päätuomari Kimmo Siipon linja salli melko ronskin sitomisen. Ehkä syy tähän on se, että yksi tuomari ei yksinkertaisesti näe tilanteita yhtä hyvin kuin kaksi tuomaria.

Ottelun jälkeen Bluesin valmentaja Hannu Kapanen kommentoi peliä syystäkin pettyneenä:

- Kyllä meillä oli tarkoituksena, että kotona ei hävitä yhtää peliä ja sitten heti ensimmäisessä ottelussa pelataan ihan käsittämätöntä jääkiekkoa. Ei nyt ihan juniorikiekkoa, mutta saamatonta ja halutonta. Meidän peruspeliimme kuuluva aktiivisuus ja aggressiivisuus oli ihan hukassa. JYP pelasi hyvin ja annan täyden tunnustuksen heidän suoritukselleen.

JYP:n valmentaja Matti Alatalo oli todella tyytyväinen joukkueensa esitykseen, kun Jatkoajan toimittaja kysyi toisen erän tilanteesta, jolloin Blues pääsi pelaamaan viidellä kolmea vastaan:

- Totta kai se alivoima oli tärkeä, ne ovat ottelun kulminaatiopisteitä. Siitä olisi voinut peli kääntyä aivan toisin päin. Se tuo lisää voimaa sille joukkueelle, joka uhrautuu ja taistelee sen läpi. Leinonen pelasi totta kai siinä erinomaisesti, ihan tuli Musta Hämähäkki (Lev Yashin, N-liiton maalivahtilegenda) mieleen, muisteli Alatalo.

» Lähetä palautetta toimitukselle