Ilves kuittasi pisteet Espoosta

LIIGA / Raportti
Espoon Blues koki kauden ensimmäisen kotitappionsa Tampereen Ilvekselle varsin ailahtelevaisen ja kurittoman esityksen jälkeen. Ratkaisijoina häärivät tutut nimet: Raimo Helminen ja Vesa Viitakoski.

Illan otteluun lähdettiin espoolaisittain mielenkiintoisista lähtökohdista. Joukkueen maestro Jan Caloun palasi omalle paikalleen ykkösketjuun, ja lisäksi Ilveksen kultakypärää kantava entinen Bluesin pakki Cory Murphy teki paluun vanhaan kotikaukaloonsa.

-Aluksi tuntui hieman oudolta pelatakin toisella puolella, mutta pian alkoi tuntua hyvältä ja nautin pelaamisesta, Murphy kommentoi.

Jan Caloun aloittikin ottelun heti pyörittelemällä Ilves-pakistoa, ja ajoittain myös Murphy oli vaikeuksissa tsekkitähteä vastaan.

-No, kaikilla on häntä vastaan vaikeuksia, mies on loistava pelaaja. Pitää vain yrittää päästä hänen tielleen, Murphy totesi.

Blues hyödynsi erän toisen ylivoimansa tehokkaasti. Ilveksen tsekkipakki Martin Hlavacka otti heti Toni Dahlmanin jäähyn umpeuduttua toisen kaksiminuuttisen koukkaamisesta, ja Blues iski. Hienon ottelun pelannut Marko Tuomainen tarjoili Calounille upean syötön b-pisteiden kaarten väliin unelmapaikalle, eikä Caloun erehtynyt, vaan iski kiekon napakasti ohi Juha Pitkämäen.

Ilves tasoitti erän loppuun niinikään ylivoimalla kotijoukkueen Ladislav Kohnin otettua todella typerän kaksiminuuttisen korkeasta mailasta. Maalin veivasi Jere Myllyniemen nenän edestä Radim Kucharczyk, joka sai maaliinsa loistosyötön maalin takaa Marko Luomalalta.

Lisää liikettä

Toiseen erään luisteli pirteämpi Blues. Maalivahtien torjuntalukemat heilahtivat hetkessä päälaelleen. Jos ensimmäistä erää hallitsi Ilves, toista hallitsi Blues. Maaleja se ei kuitenkaan saanut aikaan ylivoimistaan huolimatta.

Bluesilta oli turha etsiä kultakypärää, sillä sellaista ei ollut. Paras pistemies joukkueessa on kokenut kanukki Bruce Gardiner, mutta jostain syystä hänelle ei olla pystytty pottaa päähän vielä toimittamaan. Gardiner ehti kuitenkin tehokkaasti vesittämään Bluesin pistehaaveet tökkäämällä itselleen jäähyn toisen erän puolivälissä poikittaisesta mailasta. Ilves rakensi hyvän maskin Blues-vahti Myllyniemen eteen, ja viivalta Ilves-puolustaja Jukka Laamanen antoi lepakon lentää. Puolittainen kiskaisu maalille upposi ylänurkkaan.

Loppuerän Blues yritti tasoittaa peliä kuitenkaan siinä onnistumatta. Tuhannen taalan paikkoja ei juurikaan ollut, mutta paremmalla onnella kiekko olisi voinut pomppia hyvin pelanneen Juha Pitkämäen taakse. Bruce Gardiner ehti myös käydä vaihtamassa paitansa numeroon 24 entisen likaannuttua verestä. Bluesin valmennusjohto sen sijaan teki pelistä omat johtopäätöksensä ja muodosti erän loppuun ketjun T.Elomo-Bruce Gardiner-Jan Caloun.

Ilves kaataa jäävettä niskaan

Pitkään näytti siltä, että Ilves lähtee pelkästään peruuttelemaan kolmannessa erässä ja ettei Blues tulisi nousemaan enää peliin mukaan. Ratkaisua tupsukorville tarjosi Blues ottamalla joukkuerangaistuksen erän alkupuolella. Ilves ei onnistunut, ja pian tuli kotijoukkueen vuoro. Cory Murphyn kärsiessä koukkaamisjäähyään syötti Ladislav Kohn Marko Tuomaisen yksin läpi. "Veke" ei epäröinyt, vaan löi kiekon Pitkämäen jalkojen välistä sisään.

Pian Blues oli lähellä lopullista ratkaisua, kun se pääsi alivoimalla kahdella yhtä vastaan. Kari Kalto veivasi pakin jäähän ja laukoi kiekon ylärimaan. Tämä lisäsi Bluesin yritystä entisestään, ja Olli Ahosella oli hetki tämän jälkeen jo tyhjä maali edessään, josta mies sai kuitenkin huidottua kiekon ohi. Vastahyökkäys ratkaisi sitten pelin, kuten niin useasti vastaavissa tilanteissa käy. Raipe Helminen pääsi tarjoilemaan tarkan syötön takatolpalle Vesa Viitakoskelle, joka iski ottelun ratkaisun.

-Pelasimme erittäin hyvän vieraspelin. Roiskimme kiekon pois omalta alueeltamme kun oli tarvis ja pelasimme viisaasti omassa päässä. Lopussa saimme sitten hyvän pelin päätteeksi voittomaalin, kommentoi joukkueensa suoritusta Cory Murphy.

-Bluesilla on tapana tehdä maaleja ryppäissä ottelun aikana, joten oli todella tärkeää saada voittomaali siihen väliin, hän jatkoi.

Bluesin valmentaja Hannu Virta näki ottelun alun jonkinlaisena ratkaisuna peliin.

-Tultiin todella huonosti pelin alkuun mukaan. Ensimmäiset 20 minuuttia vain katseltiin, ja kaveri teki yksinkertaisesti enemmän töitä kuin me, hän totesi.

-Täytyy antaa tunnustusta Ilvekselle; he pelasivat hyvin joukkueena, Virta jatkoi.

-En usko liikkeen olevan ongelmamme, sillä pystymme dominoimaan pelin loppuvaiheita. Kyse on enemmänkin asenteesta, että viitsitään puolustaa. Se kuuluu jokaisen pelaajan tehtäviin, hän sanoi.

-Tämä oli yksi peli muiden joukossa, en lähtisi sen suurempia johtopäätöksiä siitä tekemään. Kuritonta pelaamista; kaksi tyhmää jäähyä ja vastustaja rankaisi niistä.

Ilves isännöi huomenna Hakametsässä Lahden Pelikaaneja, ja Blues jatkaa tiukkaa ohjelmaansa Nordenskiöldinkadulla HIFK:ta vastaan, joka saa vihdoin kehiin fanien jumaloiman puolustaja Jere Karalahden. Helppoa ei tule olemaan pisteiden haku Töölöstä ainakaan tämäniltaisella suorituksella.

» Lähetä palautetta toimitukselle