Tappiottomat putket jatkuvat

Blues ja HPK pelasivat tasan vieraiden vahvasta viimeisestä erästä huolimatta. Ottelun tulos kulminoitui pitkälti toisen erän alkuun ja siinä Sebastian Sulun saamaan jäähyyn.

Kokoonpanot olivat odotusten mukaiset. Teemu Virkkusen siirryttyä SaiPaan Kari Sihvonen pääsi liigajoukkueen kokoonpanoon ensimmäistä kertaa sitten lokakuun lopun, jolloin hän sai neljän ottelun pelikiellon A-juniorien ottelussa.

Tsekkien hyvä alku

Ottelun avausmaali nähtiin jo runsaan kahden minuutin jälkeen, kun Bluesin nuori puolustaja Tommi Pelkonen laukoi lujan laukauksen, jonka Hannu Toivonen torjui eteensä. Paluukiekkoon ehti ensimmäisenä Jiri Vykoukal, joka iski reboundista Bluesin 1-0-johtoon. Pelkonen sai SM-liigauransa ensimmäisen tehopisteen.

Vajaata minuuttia myöhemmin Jan Caloun laukoi terävästi aloituksesta ilman tulosta. Seuraavaksi Tomas Kucharcik pääsi ohjaamaan maalin edestä kohti alapesää, mutta Heinosen suojat olivat tiellä.

HPK:n erän paras tilanne tuli Eero Somervuorelle, joka laukoi ylivoimalla tolppaan. Ykkösketju oli muutenkin hyvässä vireessä koko ottelun.

Salama-alku

Blues aloitti erän vahvasti, mutta sitten Sami Heinonen sylkäisi helposti Tuukka Mäkelän kaukolaukauksen eteensä, ja Erkki Rajamäki vippasi rebound-kiekon maaliin Rami Alangon nenän edestä, 1-1.

Miettinen teki tasoittavan maalin

© Tomi Vaara
alt="Miettinen teki tasoittavan maalin">

Pian Sebastian Sulku sai rangaistuksen koukkaamisesta. Heti alkuun Olli Ahonen katkaisi Vladimir Sicakin syötön Kari Kaltolle, joka pääsi yksin läpi, ja huolimatta Sicakin häirinnästä, Kalto nosti kiekon oikeaan ylänurkkaan. Kaltolle 2-1-maali oli kauden ensimmäinen, syöttöpisteitä miehellä oli jo 10.

Mutta vain yhdeksän sekuntia edellisestä HPK tasoitti. Marko Tuulola ampui kiekon päätyyn, ja Antti Miettinen laukoi kiekon pienestä kulmasta kohti maalia, jonne se sitten menikin, Heinosen kautta, 2-2.

Bluesin ylivoima ei toisessakaan erässä toiminut, kun Tuukka Mäkelä sai kaksi jäähyä. Toisen jäähyn päätyttyä Marko Tuulola yritti saada Mäkelän läpiajoon, mutta syöttö meni harakoille.

HPK-hallintaa, vaan ei maaleja

Kolmannessa erässä HPK painosti, ja loi hyviä tekopaikkoja, mutta aivan parhaimmille paikoille ritaripaidat eivät päässeet.
Teemu Elomo sai jäähyn kyynärpäätaklauksesta erän puolessavälissä, ja HPK-ylivoima pyörikin hyvin, mutta kovasta hässäkästä huolimatta Heinosta ei pystytty yllättämään.

Blues iski erässä vastahyökkäyksistä. Syötöt olivat kuitenkin ajoittain epätarkkoja, joten laukaisupaikkoja ei tullut. Yksi tällainen tilanne oli, kun Peter Sarno yritti syöttää Jan Calounille, mutta HPK-puolustajan maila oli välissä, eikä Caloun päässyt iskemään maalin edestä.

Kolmas erä: Maalipaikkoja, ohilaukauksia ja hyviä torjuntoja

alt="Kolmas erä: Maalipaikkoja, ohilaukauksia ja hyviä torjuntoja">

Ajassa 58.13 HPK:n Sicak joutui jäähylle, ja Blues piti samalla aikalisän. Ylivoima pyöri hyvin heti alkuun, ja Sebastian Sulku laukoi kaksi kertaa viivalta, mutta HPK kesti, vaikka Miika Elomo pääsi ohjaamaankin ensimmäiseen lämäriin.
Myös Jan Caloun pääsi yrittämään maalia lähietäisyydeltä, tosin ei paraatipaikaltaan, mutta tällä kertaa Caloun laukoi yli. Juha Ylönen pääsi todelliseen huippupaikkaan vain neljä sekuntia ennen loppua, mutta Toivonen torjui alanurkkalaukauksen puolittaisesta läpiajosta.

Jatkoaika ei tarjonnut suurta herkkua. Tuntui siltä, että vaikka pistettä ei ollutkaan menetettävänä, molemmat halusivat kuitenkin, että vastustaja ei saa kahta pistettä. Jatkoajan paras paikka oli Eero Somervuorella muutama sekunti ennen loppua, mutta Heinonen torjui. Näin päädyttiin tasalukemiin 2-2.

Yllättäviäkin nimiä tilastoissa

Bluesin Jan Caloun jäi tälläkin kertaa ilman pisteitä. Muutenkin HPK on ollut vaikea vastus miehelle tällä kaudella, sillä kolmessa ottelussa saldona on ollut vain yksi syöttöpiste. Sen sijaan Juha Ylösen ketju oli Bluesin paras tänään. Laidoilla viillettivät Kari Kalto ja Niko Nieminen. Kalton kauden avausmaali helpotti varmasti paineita hänen kohdallaan.

Jiri Vykoukal oli puolustuksen ykkönen, ja myös nuori Janne Jalasvaara pelasi hyvän pelin. Rami Alanko ja Sebastian Sulku olivat vastaavasti heikompia kuin normaalisti.

HPK:n hyökkääjät näyttivät jälleen, että pystyvät ratkaisuihin, vaikka maalimäärä jäikin kahteen. Paras kolmikko oli ykkönen, mutta myös Tomas Kucharcik ketjuineen pelasi hyvän pelin. Maalit tosin jäivät tekemättä tältä ketjulta.

Puolustajista Marko Tuulola oli paras, kun taas Tuukka Mäkelä oli ehkä eniten vaikeuksissa.

Kumpikaan maalivahti ei häikäissyt, ja Heinosen taakse livahtaneet kiekot olivat täysin otettavissa. Torjuntamäärä oli kuitenkin komea, ja tilastokärki vankistui. Toivonen oli maalivahdeista parempi, vaikka torjuntoja kertyikin vähemmän.

- Tämä oli fyysinen ja kova kamppailupeli. Kaksi ensimmäistä erää oli tasaista, mutta kolmas oli sitten taas selvästi meidän erä. Blues hyytyi ja me jaksoimme painaa kolme erää ja jatkoajan. Vaikka Bluesilla oli paikat kortilla, niin lopussa Toivonen otti tärkeitä koppeja ja pojat ovat hänelle pari olutta velkaa. Tänään ei tullut jäähyjä mistään. Meillä oli kiekko enemmän hallussa, mutta jäähyjä ei silti tullut Bluesille, kommentoi ottelua HPK:n valmentaja Jukka Jalonen.

- HPK liikkui hyvin ja me oltiin liian passiivisia kolmannessa erässä. Kun yksi asia alkaa mennä pieleen, niin kohta menee toinenkin. Ylösellä oli paikka ratkaista tämä peli, mutta ei onnistunut. Olen aina sanonut, että läheltä pitää vetää yläpeltiin. Puolustuspeliin olen tyytyväinen, vain kaksi maalia on hyvä suoritus. Levosen linja oli ylisalliva. Pisteeseen olen kuitenkin tyytyväinen, sillä HPK on todella kova joukkue, kertoi tunnelmiaan Bluesin Hannu Kapanen.

Tästä eteenpäin

Vielä yksi ottelu ennen joulutaukoa. Bluesilla se on kotiottelu HIFK:ta vastaan, ja HPK kohtaa Rinkelinmäellä TPS:n.