Cory Murphyn makea paikkaus

Blues kaatoi HPK:n jatkoajalla sunnuntain ottelussa. Ottelun ratkaisi puolustaja Cory Murphy, joka oli toisessa erässä päästänyt Tomas Kucharcikin maalintekoon kahden miehen alivoimalla.

Jere Myllyniemi jatkoi Bluesin maalilla Juha Kauhasen ollessa jälleen porttivahtina. Ketjut olivat uudistuneet Jokerit-otteluun verrattuna. Loukkaantumisistaan toipunut Markku Hurme siirtyi Teemu Elomon ja Jan Calounin keskelle, ja Olli Ahosen tie vei nelosketjuun. HPK oli mukana lähes parhaalla miehistöllään.

Ensimmäinen erä HPK:n hallintaa

HPK aloitti ottelun erittäin vahvasti, ja sai aikaan kovaa pyöritystä erän alussa. Maalinteossa vierailija ei kuitenkaan onnistunut. Erän ensimmäinen todellinen maalipaikka oli Markku Hurmeella, mutta hän pyyhki pölyjä kiekon päältä. Pari minuuttia myöhemmin HPK:n Aki Heino laukoi tulisesti siniviivalta aloituksen jälkeen, mutta laukaus suuntautui päätypleksiin.

© Tommy Peltonen
alt="Jan Caloun jätti maalit tekemättä, tästäkin avopaikasta, mutta Blues sai silti kaksi pistettä">

Matti Näätänen vapautti seitsemän minuutin kohdalla Bluesin 2-1-hyökkäykseen, joka päättyi Peter Sarnon syöttöön maalin kulmalle. Sinne ehti Miika Elomo, jonka ei tarvinnut tehdä muuta kuin laittaa maila jäähän ja ohjata kiekko tyhjään maaliin, 1-0. HPK:n Tuukka Mäkelä ei onnistunut katkaisemaan syöttöä.

Erän jälkimmäisellä puoliskolla Blues sai kolme kaksiminuuttista. HPK onnistui käyttämään niistä ensimmäisen, kun Antti Miettinen näki toiselta puolelta Eero Somervuoren, joka nosti kiekon tyylikkäästi maalin kattoon, 1-1. Kaksi seuraavaa rangaistusta Blues selvitti, tosin Teemu Elomon rangaistuksesta puolet jäi vielä toiseen erään.

Kucharcik nöyryyttää Bluesia ja Murphyä

Heti erän alkuun HPK:n Teemu Kuusisto laukoi tolppaan. Tämän jälkeen ote siirtyi pikku hiljaa Bluesille, ja HPK:n Teemu Aalto ja Jan Pardavy ottivat rangaistukset aivan peräkkäin. Bluesille tarjoutui kahden miehen ylivoimaa minuutti ja 34 sekuntia.

Muutaman tekopaikan Blues sai luotua, lähinnä Jan Calounille, mutta tällä kertaa Calounin laukaukset eivät osuneet tolppien väliin. Ylivoimakentällisen pelattua jo pitkän aikaa Cory Murphy laukoi hudin, ja kiekon nappasi Tomas Kucharcik, joka pääsi Vladimir Sicakin kanssa 2-1-hyökkäykseen Jiri Vykoukalin ollessa ainoa Blues-puolustaja. Ensimmäisen laukauksen Jere Myllyniemi onnistui torjumaan, mutta toista ei. Tilanne yllättäen 1-2 HPK:lle. Kahden miehen alivoimalla tehdyt maalit ovat harvinaisia näkyjä SM-liigassa.

Seuraavan HPK-jäähyn aikana Murphy sekoili jälleen, ja Antti Miettinen pääsi läpiajoon. Tilanne vihellettiin kuitenkin korkeaksi mailaksi, ja aloitus HPK-päätyyn.

Tarvittiin neljäs HPK-rangaistus, ennen kuin Blues sai kiekon maaliin. Peter Sarno ehti jo tuulettaa ensimmäistä SM-liigamaalia, mutta Juha Pajunen hylkäsi maalin, koska Miika Elomo oli maalivahdin alueella.

Enempää maalitilanteita ei toisessa erässä nähty. Kolmanteen erään HPK lähti ylivoimalla, kun Rami Alanko otti rangaistuksen koukkaamisesta.

Miika Elomo iskee illan toisensa

Tappioasemasta huolimatta Blues oli kolmannessa erässä varsin flegmaattinen, eikä kunnon tasoitusmaalipaikkoja ollut. Lähimpänä oli Jan Caloun ohjatessaan Murphyn siniviivalaukauksen. Vasta Antti Miettisen jäähyn aikana Blues sai tasoitukseen kunnollisen tilaisuuden.

Markku Hurmeelle siunaantui hyvä tekopaikka Miika Elomon syötöstä, mutta maaliin hän ei kiekkoa saanut. Pian Hurme sai kahden minuutin rangaistuksen nahisteltuaan Marko Tuulolan kanssa, joka sai saman tuomion.

Bluesin piina hellitti ajassa 54.52, jolloin Arto Laatikainen taituroi kiekon kanssa hyökkäysalueella ja laukoi kohti Puurulaa. Rebound-kiekossa ensimmäisenä oli jälleen Miika Elomo, jolla oli jälleen tyhjä maali edessään, eikä hän epäonnistunut tälläkään kertaa, 2-2. Syöttöpiste oli Laatikaisen ensimmäinen piste tällä kaudella.

Tasoitusmaalin jälkeisen viiden minuutin aikana parhaat tekopaikat olivat toisella numerolla 20, eli Antti Miettisellä. Myllyniemi oli kuitenkin maalillaan tarkkana, ja edessä oli jatkoaika.

Teemu Elomo pääsi yrittämään rystypuolelta maalia heti alkuun. Puurula torjui, mutta tuloksena aloitus b-pisteelle. Peter Sarno voitti aloituksen Murphylle, jonka ensimmäisen laukauksen Puurula torjui. Sarno vei kuitenkin kiekon maalin taakse, ja syötti Murphylle toisen tilaisuuden, kun Puurula makasi vielä jään pinnassa. Murphy laukoi yläkulmaan ja ottelu päättyi Bluesin 3-2-jatkoaikavoittoon ajassa 60.31.

HPK:lle jatkoaikatappio oli ensimmäinen sen jälkeen, kun siitä on jaettu piste. Blueskaan ei ole jatkoaikavoitoilla mässännyt, sillä edellisestä, ja ylipäätään jatkoaikaratkaisun nähneestä Blues-ottelusta oli yli vuosi. Se tapahtui Hannu Kapasen ensimmäisessä ottelussa TPS:ää vastaan lokakuun alussa 2001.

Antisankarista sankariksi

Bluesin jatkoaikaosuma masensi HPK-vahti Puurulan

alt="Bluesin jatkoaikaosuma masensi HPK-vahti Puurulan">

Niin voinee hyvin todeta Cory Murphystä. HPK:n toinen maali syntyi hänen virheestään, mutta Murphy ei menettänyt luottamustaan ottelussa, ja ratkaisi ottelun jatkoajalla. Ottelu oli jokseenkin tyypillistä Murphyä, hyökkäyspäässä tulee tehoja, mutta puolustajana hän on heikko. Muut puolustajat selvisivät ottelusta jokseenkin puhtain paperein.

Bluesin paras oli Miika Elomo, joka kahden maalin lisäksi oli muutenkin iskussa. Ketju M.Elomo-Sarno-Näätänen olikin Bluesin paras. Kaikki kolme maalia olivat sen käsialaa, kuten myös toisen erän hylätty osuma. Tähtihyökkääjä Jan Calounin panos jäi normaalia vaisummaksi, ja hän jäi pisteittä jo toisen kerran peräkkäin.

Juha Ylönen sai luistimenviillon nilkkaansa, ja jäi sivuun toisen erän jälkeen. Ensi tietojen mukaan vamma ei ole kuitenkaan vakava.

HPK:n paras osa oli tuttu ketju Miettinen-Santala-Somervuori. myös Tomas Kucharcik nousi esiin muutenkin kuin alivoimamaalinsa ansiosta. Marko Tuulola oli vastaavasti HPK:n paras puolustaja, ja ainakin parin taklaustilanteen perusteella hän on saanut lisää voimaa, kun sekä Kari Kalto että Miika Elomo kaatuivat itse omissa taklauksissaan.

Molempien joukkueiden nuoret maalivahdit pelasivat kelpo pelin. Mitään maagista he eivät esittäneet, mutta pelasivat varman ottelun. Ottelu ei ratkennut maalivahtipelin kautta kumpaankaan suuntaan.