Blues nousi liigakärkeen

Espoo Blues kohtasi perjantaina kauden toisessa kotiottelussaan HPK:n. Kummatkin joukkueet olivat voittaneet aiemmat pelinsä ja ottelusta odotettiin tiukkaa. Ennakkosuosikkina peliin lähtenyt hämeenlinnalaisryhmä ei kuitenkaan saanut kiekkoa kertaakaan maaliin lukuisista yrityksistä huolimatta.

Jo ensimmäinen erä näytti illan marssijärjestyksen: Kerho vei ja Blues vaikeroi, muttei vikissyt. Ensimmäisen kymmenen minuutin aikana HPK:lla oli jo lukuisia maalipaikkoja, mutta keskiviikkona uransa ensimmäisen nollapelin TPS:ää vastaan pelannut Jere Myllyniemi torjui Bluesin maalilla vakuuttavasti.

Kotijoukkue sai ensimmäisen vetonsa Rob Tallasin vartioimaa HPK-maalia kohden vasta hiukan ennen erän puoliväliä. Ajassa 9.16 HPK:n Anders Burström sai kahden minuutin rangaistuksen estämisestä. Rangaistusta ehti kulua vain hiukan yli minuutti kun Niko Nieminen laukoi ruuhkan takaa kohti Tallasin maalia. Tallas torjui eteensä ja ensimmäisenä paikalla oli jälleen Bluesin paras pistemies Bruce Gardiner – tuloksena ottelun voittomaaliksi jäänyt ”börsä”.

Maalin jälkeen peli tasaantui hieman ja Blueskin sai muutaman oivan hyökkäyksen aikaiseksi. Kiekollisena peliä edelleen hallitsi kuitenkin vierasjoukkue, joka pääsi lähes jokaisella hyökkäyksellään vaivattomasti sinipaitojen puolustusalueelle. Bluesin jälleen erinomaisesti toiminut puolustus kuitenkin piti hämeenlinnalaiset poissa maalin edestä, jolloin suurin osa HPK:n laukauksista lähti aivan maalintekosektorin laidoilta. Mitä lähemmäs erän loppua päästiin, sen paremmin HPK jälleen sai pelistä kiinni.

Maalipaikat HPK:lle, maalit Bluesille

Blues aloitti toisen erän alivoimalla, sillä Sebastian Sulun ensimmäisen erän lopulla ottamaa jäähyä oli vielä vajaa minuutti jäljellä. HPK pyörittelikin vaarallisesti yrittäen aiemmissa otteluissa varsin hyvin toiminutta ”kaikki miehet maalille, mä vedän siniseltä”-taktiikkaa. Parhaimmillaan Myllyniemen ja Kerhon siniviivaa pidelleen yksinäisen pakin välissä olikin 8 kenttäpelaajaa. Kolossaalinen maski ei kuitenkaan tällä kertaa toiminut, vaan valkoista päälleen pistäneet vieraat joutuivat kerta toisensa jälkeen hakemaan kiekkoa omasta päädystään.

Erän eittämättä paras paikka siunaantui HPK:n kehutulle Janne Laakkoselle miehen päästessä vetämään ns. tuhannen taalan paikasta. Pienestä kulmasta tyhjää maalia kohden vedetty veto kuitenkin osui tolpan sisäpintaan josta kimposi Hasekmaisia otteita tilanteessa esitelleen Myllyniemen ulottuville.

Kun Tomas Kucharcik otti sitten ajassa 36.51 rangaistuksen poikittaisesta mailasta, pääsi Blueskin testailemaan ylivoimansa tehoa. Kauaa ei nokka jälleen tuhissut kun kiekkoa kaivettiin toistamiseen Tallasin maalista. Maalintekijäksi merkattiin Marko Tuomainen, joka ohjasi hiukan onnekkaastikin maalin edestä Teemu Elomon siniviivavedon yli kanadalaismaalivahdin.

HPK ei kuitenkaan lannistunut vaan painoi, mikäli mahdollista, kahta kauheammin peliä Bluesin päätyyn. Sinisten loistava maalineduspelaaminen ja uhrautuva viisikkopuolustus yhdessä Myllyniemen hienojen torjuntojen kanssa pitivät tilanteen kuitenkin muuttumattomana erän loppuun.

Blues kestää Kerhon loppurynnistyksen

Kolmas erä ei kummempia ihmeellisyyksiä tarjonnut. Toisessa erässä loukkaantunut Niko Nieminen jätti kaukalot ja Miika Elomo nostettiin hänen tilalleen Bluesin kakkosketjuun, muuten kokoonpanot pysyivät suht samoina.

HPK yritti vimmatusti kaventaa peliä siinä kuitenkaan onnistumatta. Heti erän alkuun otettu jäähy tarjosi espoolaisille mahdollisuuden katkaista kamelin selän ja varmistaa voitto, mutta HPK pelasi alivoimalla erittäin hyvin. Pelaajien määrä 5-4 näyttikin jäällä aivan tasakentällisiltä, siksi vahva ritaripiirrustusta paidassaan kantava joukkue alivoimallakin oli.

HPK:n paras tilaisuus maalintekoon tuli ajassa 54.13 huonohkon pelin pelanneen Ladislav Kohnin otettua jo kolmannen jäähynsä ottelussa. Ylivoima ei kuitenkaan tuottanut hämeenlinnalaisittain toivottua lopputulosta ja loppuerän ajan Blues tyytyikin pistämään pitkää kiekkoa ja odottelemaan pelin loppua. Viime hetkillä HPK yritti maalia vielä ilman maalivahtiaan, mutta kumpikaan joukkue ei pystynyt tuota tilaisuutta hyväkseen käyttämään.

Blues pelasi jälleen ilman Jan Calounia, joten siihen nähden pelin lopputulos oli espoolaisittain todella upea. Tapa jolla se tuli, ei välttämättä sitä ollut, mutta pelistä löytyi niin paljon positiivisia asioita ettei tuo juuri haittaa. Positiivisinta lienee Bluesin täksi kaudeksi huimasti parantunut maalineduspelaaminen, josta kummatkin maalit käyvät hyvinä esimerkkeinä.

Samoin kuin keskiviikon TPS-pelissä, myös nyt sekä vastustajan maalilla, että omalla oli käytännössä aina Bluesin mies irtokiekossa ensimmäisenä kiinni. Vaikka vastustaja pääsisi alueelle, onnistutaan sen hyökkäys usein painamaan kulmiin ja sieltähän on tunnetusti hankala maaleja tehdä. Sen koki tänään HPK:kin, jonka tehottomuus söi päävalmentaja Jukka Jalosta.

- Kyllä me tänään pelattiin aika hyvin. Ei me siellä pyöritty pelkästään, mielestäni siellä pyöri ihan joku muu me.

- Oltiin tehottomia, se oli se ongelma. Kahdessa ensimmäisessä erässä meillä 26 maalipaikkaa ja Bluesilla tasakentällisin kaksi., Jalonen laskeskeli.

- Mielestäni olimme aika suvereeneja kenttäpelissä. Paras peli minun aikanani tässä hallissa, muuten paitsi tuloksellisesti. Kyllä paikkoja oli ihan selvästi neljään-viiteen maaliin, mutta tänään ei onnistuttu, pettynyt valmentaja kertoi.

HPK:n puolustaja Teemu Aalto jakoi pitkälti valmentajansa näkemyksen.

- Paikkoja oli ja jonkun verran varmaan hallittiinkin peliä. Se on joskus tällaista, ei se aina mene. Ei tässä mitään tyylipisteitä jaeta. Blues taisteli hyvin ja maalivahti pelasi loistavasti, joten ei meidän tässä auta mitään selitellä.

- Pari tyhmää jäähyä ja se oli siinä, Aalto harmitteli.

- Niin se vaan kumma homma näissä peleissä on, että nämä erikoistilanteisiin ratkeavat. Ei meilläkään huono ylivoima ollut, saatiin paikkoja.

- Pieni kaukalo ja Blues pelaa aktiivista alivoimaa, joten ei ole helppo saada paikkoja. Ei se auta siellä kulmissa pyöriä, ei niitä maaleja sieltä tule. Kyllä me koetettiin painottaa, että maalille pitää mennä, mutta tänään ei menty tarpeeksi nälkäisesti, Aalto näki ottelun ratkaisun.

Nolla x2

Bluesin pukukopista löytyi jälleen onnellinen mies. Jere Myllyniemi pelasi toisen perättäisen nollapelinsä ja jos keskiviikkona saattoi sanoa sen tulleen hiukan helposti, on nyt helppo myöntää, että Jere teki täyden päivätyön pitäessään hämeenlinnalaiset nollilla.

- Kyllä hiki tuli, en muista lähiaikoina olleen näin kovaa peliä. Sai kyllä taistella ja oli siinä onnikin puolella. Muutaman kerran ainakin HPK veti ihan tyhjästä ohi, mutta niinhän se on – aina tarvii tuuriakin.

- Oli paljon vaikeempi kuin TPS-ottelu, tuli paljon enemmän torjuntoja. TPS-pelissä joutu pitää ittensä hereillä kun tuli niin vähän torjuntoja, mutta tässä pelissä taas torjunnat kyllä piti väsymyksen poissa, Myllyniemi kertoi.

- F-junnuissa tai ihan ensimmmäisinä kausina kun olin maalivahti, tuli viimeksi kaksi nollapeliä putkeen.

- Hieno on pelaa tollasen joukkueen takana. Upeita heittäytymisiä puolustajilta, et sinänsä helppo pelata, maalivahti kehui joukkuetta.

Blues matkustaa lauantaiaamuna Ouluun, jossa se kohtaa Kärpät. Miten nuoren miehen kunto kestää kolmannen ottelun neljän päivän sisään?

- Jos valmennus haluaa huomenna peluuttaa, niin sitten pelataan. Ei siinä mitään, sitä vartenhan tässä ollaan kesä treenattu.

- Katotaan nyt peli kerrallaan. Eiköhän tässä Samin kanssa aika pitkälti vuorotellen pelata kuitenkin. Ei tässä vielä ykkösmaalivahteja olla, päivän kunnon mukaan katotaan, Myllyniemi lopetti.

Blues siis jatkaa ainoana joukkueena liigassa ilman tappioita ja siirtyy sarjan kärkeen. HPK:lle tappio oli ensimmäinen, mutta nähdyn kaltaisella pelillä häviäminen ei varmasti tule tavaksi.

Blues kohtaa lauantaina Oulussa Kärpät ja HPK kotonaan Jokerit.