Tuntemattomat maalivahdit hyvin esillä

Blues ja HIFK tasasivat pisteet lukemin 1-1. Kuten yleensäkin tuloksen ollessa noin vähämaalinen, olivat maalivahdit hyvässä iskussa. Aikaisemmin ottelun maalivahtikaksikolla oli vain yksi pelattu liigaottelu, Dave Stathosin ottelu TPS:ää vastaan tiistaina. Bluesin maalia vartioi juniori Jere Myllyniemi.

Bluesin maalivahtitilanne mutkistui entisestään alkuverryttelyn aikana, kun Mika Oksa, jonka oli tarkoitus pelata tämä ottelu, loukkasi jalkansa. Oksa oli tosin porttivahtina koko ottelun, mutta tiettävästi hän ei olisi pystynyt pelaamaan, jos Myllyniemikin olisi saanut kolhun.

Bluesin kokoonpanosta olivat poissa Jarmo Myllys ja Markku Hurme, Mikko Viitanen, Timo Hirvonen ja Mikael Jämsänen. Sen sijaan Miika Elomo ja Jiri Vykoukal pystyivät pelaamaan. Kari Sihvonen ei enää mahtunut pelaavaan kokoonpanoon. HIFK:lta puuttuivat pitkäaikaispotilas Kimmo Salminen sekä kapteeni Riku-Petteri Lehtonen.

Kylmä liigauran aloitus

Ottelun alku oli erittäin tunnusteleva, sillä ensimmäinen laukauskin saatiin aikaiseksi vasta kolmen minuutin kohdalla Bluesin Kari Kalton laukoessa ja Niko Niemisen ohjatessa kiekon kohti Dave Stathosia. Hetkeä myöhemmin Jan Caloun pyyhki pölyjä, kun kiekko kimposi päädystä maalin kulmalle.

Kimmo Kuhta tuulettaa

© Tomi Vaara
alt="Kimmo Kuhta tuulettaa">

HIFK sai ensimmäisen tilanteensa aikaiseksi vasta yhdeksän minuutin jälkeen. Silloin ei tulosta syntynyt, mutta aloitus jäi Bluesin päätyyn. Varsin pian siitä Timo Pärssinen syötti takakulmalle, jossa odotti Kimmo Kuhta, joka epäonnistuneella laukauksellakin onnistui laittamaan kiekon maaliin, 0-1. Myllyniemi jähmettyi tilanteessa lähes paikoilleen, joten hän voi ottaa osan maalista omaan piikkiinsä.

Erän paras Blues-maalipaikka oli Miika Elomolla, joka pääsi laukomaan suoraan Kari Kalton antamasta syötöstä. Stathos oli kuitenkin edessä. Ottelun ensimmäinen rangaistus annettiin hetkeä myöhemmin Bluesin Rami Alangolle. Jäähyn aikana parhaat maalipaikat olivat kuitenkin Bluesilla, kun Stathos sähläsi kiekon kanssa maalin takana. Marko Tuomainen ja Peter Sarno eivät saaneet paikoistaan kiekkoa sisään.

HIFK-ylivoima päättyi ennen aikojaan Roman Simicekin jäähyyn. Kun vielä Niclas Hedberg otti kakkosen perään, oli Bluesilla tilaisuus pelata 5-3-ylivoimaa minuutti ja kahdeksan sekuntia. Paras tilanne oli Cory Murphyn laukaus maskin takaa, mutta Stathos torjui, ja niin erätauolle lähdettiin HIFK:n maalin johdosta.

Ensimmäisessä erässä Myllyniemelle kirjattiin vain kolme torjuntaa, kun Stathosilla niitä oli yhdeksän.

Toisen erän alku oli Bluesilta heikko, kun vain minuutin pelin jälkeen kultakypärä Carlo Grünn pääsi läpiajoon Cory Murphyn epäonnistuttua katkaistuyrityksessä. Grünn harhautti vasemmalle, mutta Myllyniemi pelasti tilanteen. Hetkeä myöhemmin Arttu Luttinen lämäsi b-pisteeltä Myllyniemen hanskaan.

Tässäkin erässä Blues rakensi hyviä paikkoja alivoimalla. Peter Sarnon yritti vanhanaikaista, mutta ilmeisesti hän innostui hieman liikaa, eikä onnistunut. Tilanteessa myös HIFK-veskari Stathos heitti mailansa. Noin minuuttia myöhemmin Blues rakensi toisen paikan Sarnon syöttäessä Tommi Pelkoselle, joka laukoi kiekon ylänurkkaan. Stathos ehti kuitenkin siirtää maalin paikaltaan ennen kuin kiekko meni maaliin, mistä tuloksena kahden minuutin rangaistus Stathosille.

Blues käytti ylivoimansa ja teki ansaitun tasoitusmaalin. Tilanteen järjesteli jälleen Jan Caloun, joka syötti maaliviivan takaa Cory Murphylle, joka nousi maalin eteen ja laukoi suoraan syötöstä kiekon ohi Stathosin, 1-1. Välittömästi maalin jälkeen Roman Vopat otti jäähyn, mutta Blues ei onnistunut tekemään johtomaalia heti perään.

Stathos ja HIFK kestävät

Kolmannen erän pääroolia esitti Bluesin kannalta tuttu mies, Jan Caloun, joka järjesteli useita tekopaikkoja, mutta Teemu Elomo ja Jiri Vykoukal eivät tehneet niistä maalia. Paras Bluesin maalipaikka oli kuitenkin Vykoukalin järjestämä, kun hän antoi poikittaissyötön Teemu Elomolle, mutta tämän laukaus osui maalin edessä olleeseen HIFK-pelaajaan ja kimposi siitä maalin taakse.

Kolmannessa erässä ei kiekkoa saatu maaliin saakka

alt="Kolmannessa erässä ei kiekkoa saatu maaliin saakka">

Erän puolivälissä HIFK sai tilaisuuden kokeilla 5-3-ylivoimaansa, kun ensin Rami Alanko koukkasi Roman Simicekin ja sitten Myllyniemi laukoi kiekon suoraan katsomoon. Tilanteen tuhosi kuitenkin Simicek ottamalla kaksiminuuttisen korkeasta mailasta. Heti edellisen jäähyn päätyttyä HIFK:n Robert Kantor otti myös rangaistuksen, joka oli jo toinen HIFK:n pelaajalle tuomittu jäähy tahallisesta maalin siirtämisestä.

Cory Murphy laukoi jälleen hyvin, mutta Stathos oli jälleen kiekon tiellä. Muutama minuutti myöhemmin ottelun toinen maalintekijä Kimmo Kuhta pääsi yrittämään toista maaliaan, siinä kuitenkaan onnistumatta. Enempää kerrottavaa ei kolmannesta erästä enää ollut.

Ei ylimääräisiä pisteitä

Jatkoajan alku oli Blues-merkkinen parhaan maalintekopaikan siunaantuessa Peter Sarnolle osittain HIFK:n Toni Häppölän avustuksellakin. Toisella puoliskolla HIFK oli hallitsevampi, mutta laukaukset jäivät vähiin. Siitä kertoo se, että jatkoajalla HIFK:n laukauksia oli kaksi, Bluesilla seitsemän.

Kuumat pelaajat

Illan paras pelaaja oli ehdottomasti Dave Stathos. Ennen Suomeen tuloa kovinkaan moni ei hänestä ollut kuullut, mutta torstaina hän todisti olevansa hyvä maalivahti. Huipputorjuntoja oli useita, ja myös muut olivat hänen apunaan. Muun muassa Marek Zidlicky pelasti yhden tilanteen maaliviivalta. Vastaavanlaisen pelastuksen teki toisessa erässä Bluesin Juha Gustafsson. Bluesin ainoan maalin tehnyt Cory Murphy ei taas onnistunut puolustuspäässä. HIFK:n ainoa maali ja Grünnin läpiajo menevät hänen piikkiinsä.

Jere Myllyniemi Blues-maalilla pelasi hienon ottelun ottaen huomioon lähtöasetelman. Muutama hieno hanskatorjunta mahtui joukkoon. Myllyniemi pelasi rohkeasti mailallaan, ja pariin kertaan se oli kostautuakin. Yksi kahden minuutin jäähy tuli hänelle pelin viivyttämisestä hänen laukoessaam kiekon katsomoon.

Vähämaalisessa ottelussa hyökkäyspää saa harvemmin kunniaa. Hyökkääjien parhaat olivat Kimmo Kuhta HIFK:sta sekä Jan Caloun Bluesista. Kuhta kunnostautui maalintekotilanteissa, Caloun taas syöttelijänä. Ei ole hänen vikansa, jos joukkuetoverit eivät saa kiekkoja maaliin.

Jatko-ohjelma

Blues pelaa viikonloppuna kaksi ottelua, lauantaina edessä on vierasottelu Hartwall Areenalla, jolloin pisteet ovat varmasti tiukassa. Sunnuntaina HPK saapuu Espooseen, ja silloin Blues on jälleen tilanteessa, jossa pisteiden menettäminen olisi suuri pettymys.

HIFK:n seuraava ottelu on ensi tiistaina, jolloin vastassa on Jokerit jo kolmannen kerran tällä kaudella. Viimeinen vastustaja ennen maaottelutaukoa on JYP.