Lammassaari upotti HIFK:n

LIIGA / Raportti
Blues sai vihdoin pitkän IFK-tappioputkensa poikki väkevällä peliesityksellä. Helsinkiläisten puolustuksella ei ollut paras päivänsä. Petri Lammassaari ratkaisi napakalla rannelaukauksella.

Ottelu oli alkukauden viihdyttävin Espoossa. 6771 katsojaa Tapiolaan houkutellut taistelu päättyi Bluesin ensimmäiseen voittoon HIFK:sta sitten kevään 2008. Espoolaisten päävalmentaja Petri Matikainen vähätteli tappioputkea eikä nostanut voittoa siinä mielessä erityislaatuiseksi, vaan iloitsi lähinnä kolmea sarjapistettä ja ehjää kokonaispakettia.

– Ennen peliä laatimamme sotasuunnitelma pysyi mielestäni hyvin kasassa. Vahva esitys ja hieno voitto meille, Matikainen tiivisti ajatuksensa.

Vuorotellen maalinteossa

Espoolaiset pääsivät kokeilemaan ylivoimaansa ensimmäistä kertaa ajassa 3:56, kun Jeff Hamilton komennettiin jäähyaitioon korkeasta mailasta. Ylivoima oli kuitenkin huonoa, eivätkä isännät onnistuneet Jan Lundellin hätyyttelemisessä. Sen sijaan jäähyaitiosta vapautunut Hamilton ja Siim Liivik pääsivät rangaistuksen umpeuduttua kokeilemaan maalinedustalta. Maalivahti Iiro Tarkki ja uhrautuvasti puolustanut hyökkääjä Jari Sailio onnistuivat kuitenkin torjumaan kilpipaitojen yritykset.

Lähellä maalintekoa ollut Liivik taklasi seuraavassa vaihdossaan kovaa Arttu Luttista, ja tuomiona oli kyseenalainen kakkonen ryntäyksestä. Nyt Blues ei jättänyt tilaisuuttaan käyttämättä, vaan liukasliikkeinen Cami Miettinen purjehti vapaasti maalinedustalle vippaamaan 1-0-osuman. Puolustajat Ilari Melart ja Ari Vallin olivat pahasti myöhässä.

IFK painoi taas Blues-päätyyn ja myöhässä ollut Jere Karalahti joutui turvautumaan poikittaiseen mailaan. Maalipaikat jäivät puuttumaan, sillä vierasjoukkueen ylivoima oli tehotonta.

Espoolaisten paras aloittaja Jarkko Immonen on sivussa, mikä näkyy selvästi. HIFK:n sentterit kauhoivat aloitukset vahvalla prosentilla omilleen. Joni Töykkälä vei Stefan Öhmania hyökkäyspään aloituksessa 6–0, ja Markus Kankaanperä tykitti tasoituksen Mikko Kurvisen levityksestä toisen erän alkuminuuteilla. Blues-kapteeni Toni Kähkösellä oli avauserässä kaksikin laadukasta maalintekopaikkaa, mutta Lundell veti pidemmän korren.


Petri Lammassaari teki Bluesin voittomaalin tasokkaassa kamppailussa.
Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com

Kotijoukkue hallitsi toista erää selkeästi. Jere Sallinen ja Ville Lajunen pääsivät kahdella yhtä vastaan -hyökkäykseen, mutta Sallisen terävä kuti kilahti etutolppaan.

Bluesin toinen maali oli energisen nelosketjun käsialaa. Valtteri Virkkunen karisti aloituksen jälkeen puolustajat kannoiltaan ja käänsi kiekon vanhanaikaisella maalin eteen, josta kookas Jani Lajunen pääsi tuikkaamaan.

Yllättävänkin kuumana paikoitellen käynyt Jeff Hamilton otti typerän hyökkäyspään huitomisjäähyn, mutta paikkasi sen oivalla 2–2-tasoituksella. Hamilton karisti itsensä ulos pelanneen Ville Varakkaan kannoiltaan ja yllätti Iiro Tarkin nopealla laukauksella läpiajosta. Yllättävän vaisusti tässä vaiheessa muutoin liikkunut HIFK sai maalista selvästi lisävirtaa, mutta Stephane Veilleux riisti pian kiekon hyökkäyssinisellä, ja tarjoili Petri Lammassaarelle hyvän vetopaikan, josta raumalaiskasvatti iski Bluesin taas johtoon.

Blues kesti HIFK:n loppurynnistyksen

Valkopaidat taistelivat loppuun asti ja muun muassa Kimmo Kuhta oli lähellä tuoda joukkueensa vielä kerran tasoihin, mutta Blues puolusti voitokkaasti. Espoolaisten kolmatta kertaa onnistuneesti pimentämät Ville Peltonen ja Lennart Petrell aiheuttivat vielä loppusekunneilla pienen torikokouksen - josta tuomittiin yllättävä 2+2-minuuttinen Toni Kähköselle ja aloitus vierailijoiden hyökkäyspäätyyn. IFK voitti totutusti aloituksen, mutta laukausta ei enää saatu aikaan.

Voitto nosti Bluesin liigassa kuudenneksi.

HIFK:n päävalmentaja Kari Jalonen tunnusti vastustajan paremmaksi, mutta oli tyytyväinen joukkueen ilmeeseen - vaikkakaan ei varsinaisesti pelilliseen tasoon.

– Tämä ei missään nimessä ollut parasta mahdollista peliä meiltä, vaikka jätkät kyllä taistelivat loppuun asti hyvin, Jalonen summasi.

Bluesin takalinjoilla luutinut Jere Karalahti pysyi nyt mukana pelissä loppuun asti. Karalahti pelasi perusvarman pelin yhdessä muun puolustuksen kanssa. Vajaat yhdeksän minuuttia pelannut Kristian Näkyvä jatkaa joukkueen mukana ensi viikolla. Karalahden parina aiemmin luutineesta kaksikosta Aleksi Laakso jatkaa muualla, Mikael Kurki palaa maaottelutauon jälkeen.

– Kristian pelaa ensi viikolla. Aleksi Laakso jatkaa lainalla joko Lahdessa tai sitten Vaasan Sportissa. Vaikka Pelicans onkin kilpailijoitamme, on hyvä että Laakso pääsee kuitenkin pelaamaan liigaa, Matikainen valotti puolustajatilannetta.

Bluesin pelit jatkuvat tiistaina vierasottelulla SaiPaa vastaan. IFK isännöi torstaina kotiluolassaan Tapparaa, joka helsinkiläisten tapaan lepää tiistaina.

» Lähetä palautetta toimitukselle