Heinonen loisti lauantai-illan pommituksessa

LIIGA / Raportti
Blues ja HIFK iskivät jälleen yhteen tiukassa ja viihdyttävässä pelissä loppuunmyydyllä LänsiAuto-Areenalla, josta ei puuttunut maaleja eikä taklauksiakaan. Kovakuntoisten joukkueiden maalivahdit olivat pelissä pääosissa; varsinkin kotijoukkueen lainamies Sami Heinonen.

HIFK painaa päälle

Ottelu alkoi IFK:n kannalta vauhdikkaasti, kun se kerta toisensa jälkeen sai painettua pelin Bluesin päätyyn. Blues kuitenkin puolusti tarkasti, vaikka moni runkopuolustaja olikin sairastuvalla. HIFK:n paine ja kova luistelu saivat kuitenkin Bluesin ottamaan jäähyjä, mutta alivoima kesti punaisten pommituksen yhdessä maalivahti Heinosen kanssa. Erän lopulla kuitenkin tapahtui, kun tuulennopea Carlo Grünn pääsi polkemaan Ilkka Pikkaraisen syöttämään kiekkoon. Tilanne näytti jo ajautuvan liian pieneen kulmaan, mutta Grünn veti nopeasti ja Heinonen hörppäsi kiekon maaliin.

Tämän enempää ei erässä maaleja nähtykään, vaikka IFK:lla hyviä paikkoja olikin. Stathosin torjuntalukemat kertovat kaiken oleellisen, sillä mies joutui torjumaan erässä vain neljä kertaa. Yksi niistä tosin oli aivan maaginen pelastus mailan varrella.

Blues tyrmää petopakan

Toiseen erään luisteli aivan toisenlainen kotijoukkue; todennäköisesti myös aivan toisenlainen vierasjoukkue. Blues alkoi hallita peliä mielin määrin ja IFK oli aivan pihalla. Blues oli erittäin lähellä maalia jo erän alkupuolella, mutta silloin kiekko lipui Stathosin jalkojen välistä niukasti ohi takatolpan.
Erän puolivälin tienoilla kotiyleisö kuitenkin räjähti, kun kokenut konkari Mike Stapleton pisti verkot tötterölle. Tilanteessa Teemu Elomo jätti hienosti kiekon Stapletonille, ja tämä tykitti kovaa kiekon ohi Stathosin.

Blues sai huikean määrän virtaa tasoitusmaalista ja painoikin peliä HIFK:n päätyyn tämän jälkeen entistäkin kovemmalla tahdilla. Kulmissa pyörittiin kuin väkkärät ja kiekkoa yritettiin kaikin voimin toimittaa maalille. Nyt joutui sitten IFK turvautumaan likaisiin otteisiin ja otti jäähyjä. Noin viisi minuuttia tasoituksesta iski ylivoimalla Blues-pakki Jiri Vykoukal viivalta kovalla lyöntilaukauksellaan kiekon ohi maskissa olleen Stathosin, ja Blues siirtyi johtoon. Syöttäjänä jälleen Teemu Elomo. Vain pari minuuttia tästä, ja jälleen soi kun "oma koira" Markku Hurme veti ranteella ylänurkkaan b-pisteiden välistä taas ylivoimalla.

HIFK yritti tämän jälkeen kasata peliään ja saikin hieman paremmin otetta erän lopussa. Pari tilannetta Blues-vahti Heinonen torjui loistavasti. Bluesin otettua jäähyn korkeasta mailasta pääsi IFK myllyttämään ylivoimaa. Kauaa ei oltu ehditty kuitenkaan pelata, kun koko ottelun ajan kuumana käynyt Roman Simicek kävi taklaamassa Bluesin Tero Määttää selästä laitaan. Tuomari kävi katsastamassa Määtän tilanteen ja päätti antaa 5+20 tsekkitähdelle. Heti perään toinen tsekkitähti Marek Zidlicky otti tapojensa mukaan äärettömän tyhmän jäähyn väkivaltaisuudesta, ja Blues pääsi jauhamaan kaksi minuuttia viidellä kolmea vastaan. Juuri mitään ei kuitenkaan jostain syystä saatu aikaan, ja HIFK sai vielä erän lopulla loistopaikan, kun Marek Zidlicky pääsi yksin läpi. Zidlickyn nosto meni kuitenkin yli Heinosen vartioiman maalin.

Blues passivoituu, IFK syttyy

Blues pääsi vielä pelaamaan ylivoimaa yli kaksi minuuttia kolmannen erän alussa. Kaikki näytti kuivuvan kokoon, kunnes jäähyn juuri jo päätyttyä puolustaja Sebastian Sulku näki hienosti maalin takatolpalle vapaaksi jätetyn Peter Sarnon, joka ei tästä erehtynyt, ja iski Bluesille erittäin tärkeän neljännen maalin, joka jäikin ottelun voittomaaliksi.

Tämän jälkeen jäällä nähtiin kovaa taisteleva ja taklaava IFK. Se luisteli taas samaan malliin kuin ensimmäisessäkin erässä ja loi hyviä paikkoja. Blues näytti keskittyvän lähinnä oman maalinsa varjeluun, eikä saanut kovin hyvin omaa peliänsä kuntoon varsinkaan hyökkäyksellisesti.
Heinonen kuitenkin kesti, kunnes Ville Viitaluoma pääsi yksin läpi. Viitaluoma harhautti Heinosen taidokkaasti ja pisti kiekon pussiin. Reilut kolme minuuttia myöhemmin HIFK pääsi ylivoimalle. Kuviot pyörivät, mutta kiekkoa ei maaliin saatu, kunnes Ilkka Pikkarainen pääsi huitaisemaan hyvästä paikasta kiekon ohi Heinosen.

IFK vain lisäsi otettaan kavennuksien jälkeen, ja hetken näyttikin siltä kuin Blues onnistuisi vielä ryssimään oman johtonsa täysin. Puolustus kuitenkin kesti Heinosen johdolla, ja paniikki laski sitä mukaa mitä pitemmälle erässä päästiin. Blues pääsi muutamiin vaarallisiin vastaiskuihin erän loppupuolella, joista paras siunaantui Jan Calounille. Syöttö tuli kuitenkin hieman eteen, eikä Caloun onnistunut siirtämään kiekkoa lähes tyhjään maaliin.

Noin minuutti ennen loppua HIFK:n valmentaja Alpo Suhonen otti aikalisän, ja kohta lähti myös Stathos pois maaliltaan. Vain kymmenisen sekuntia myöhemmin Blues pääsi karkaamaan kahdella yhtä vastaan, eikä erehtynyt. Loisto-ottelun pelannut raataja Kari Kalto syötti vielä avopaikan niinikään mahtavan pelin pelanneelle Markku Hurmeelle, jolla oli helppo työ ratkaista peli ja siirtää Blues 5-3-johtoon. Peliaikaa jäi vielä vajaa 50 sekuntia jäljelle, jonka aikana Stathos jätti vielä maalinsa, mutta todellinen peli oli jo kaikkien silmissä ratkennut, ja se päättyikin kotijoukkueen voittoisiin 5-3-lukemiin.

Molemmat valmentajat tyytyväisiä

Peli oli niin sanotusti kolmijakoinen. Ensimmäinen erä oli HIFK:n Blues muutamista vaiheista huolimatta, toinen täysin Bluesin ja kolmas taas melko selvästi IFK:n. IFK oli koko ottelua ajateltunut hieman niskan päällä, eikä olisi ollut mikään mahdottomuus, vaikka petopaidat olisivat hallilta pisteitä mukanaan lähteneetkin. Niiden tiellä oli tänään kuitenkin yksi mies: Sami Heinonen.

-Tämä oli maalivahdin kannalta hyvä peli, sillä vetoja tuli tasaisesti, illan sankari totesi.

-Vähän alettiin löysätä kolmannessa erässä ja siinä oli sitten jo vähän paniikinpoikastakin, hän jatkoi.

Bluesin maalivahtitilanne on vähintäänkin mielenkiintoinen. Heinonen on vakuuttanut loisto-otteillaan kaikki, eikä kakkosmaalivahti Jere Myllyniemikään ole missään nimessä huono vaihtoehto, siksi hyvin hänkin on pelannut. Heinosella on kuitenkin sopimus HPK:n kanssa, eli hän on Bluesissa vain vuokralla.

-Haluamme tietysti pitää Heinosen Bluesissa, toivottavasti vahvistus asiaan tulee jo tänä iltana, kommentoi maalivahtikysymystä Blues urheilutoimenjohtaja Christian Ruuttu.

Heinosella itsellään oli asiaan selkeä kanta:

-Ehdottomasti haluan jatkaa Bluesissa. Olen sopeutunut tänne erittäin hyvin ja voittoja tulee. Joukkueella menee loistavasti.

Bluesin valmentaja Hannu Kapanen oli luonnollisesti tyytyväinen joukkueensa peliin:

-Tietysti maistuu makealle. Kaikki voitot maistuvat, mutta jotkut voitot vielä makeammalle. Vähän passivoiduttiin kyllä kolmannessa erässä.

HIFK:n valmentaja Alpo Suhonen oli, yllättävää kyllä, erittäin hyvällä tuulella.

-Olen tyytyväinen peliin toista erää lukuunottamatta. Tämä olisi voinut päättyä ihan toisinkin, hän totesi.

-Toisessa erässä meni meillä pasmat vähän sekaisin ja turhauduttiin, Suhonen jatkoi.

Simicekin taklausta hän ei nähnyt.

-Eipä tainnut nähdä kyllä tuomarikaan, hän naureskeli.

HIFK:n hyvin sujuneelle loppusyksylle hän antoi kuitenkin tunnustusta:

-Olimme mielestäni JYPin ja Bluesin kanssa liigan paras joukkue syyskauden lopulla.

Molemmat joukkueet lähtevät nyt joulutauolle, joka päättyy 27.12, jolloin Blues saa kotonaan vastaansa syksyn yllättäjän JYPin, ja HIFK matkaa Lahteen Pelicansien vieraaksi. Siihen saakka hyvää joulua.

» Lähetä palautetta toimitukselle