Bluesilla voitokas kotiavaus – Riksman pysäytti HIFK:n

Jani Hakanpää on laukonut voitto-osuman. Ville Varakas katsoo lähietäisyydeltä.
Kuva © Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com
Viidestä päästetystä maalista nollapeliin, seitsemästä tehdystä maalista nollaan. Eilen tahoillaan runsasmaalisia pelejä pelanneet Blues ja HIFK kohtasivat Espoossa, jossa kotijoukkue otti sarjapisteet maalein 2–0.

Blues rynnisti alussa kovaa HIFK:n jäädessä täysin jalkoihin. Päällimmäisenä mieleen katsojille jäi kuitenkin Juuso Riksmanin huima nollapeli espoolaisten maalilla – IFK painosti lopussa herkeämättä, mutta espoolaisten tiivistynyt puolustus viimeisenä lukkonaan Riksman kesti. IFK:n Joni Ortio torjui hänkin vakuuttavasti.

– Eilinen peli vaati kovan latauksen ja puhuimme tänään paljon siitä, että saisimme sen osumaan tänäänkin. Siinä kyllä epäonnistuttiin, voidaan niin valmentajat kuin pelaajatkin miettiä, että mitä pitäisi tehdä toisin.

– Pääsimme vähitellen peliin mukaan, ja 5-5-pelin hallinta meni loppua kohti ehkä meille. Bues oli tänään alussa todella hyvä ja puolusti lopussa hyvin. Hieno voitto heille, HIFK:ta luotsaava Antti Pennanen perkasi pelin.

Bluesin päävalmentaja Lauri Marjamäki yhtyi kollegansa näkemykseen.

– Saimme alussa hankittua pari ylivoimaa hyvällä 5-5-pelaamisella. Toinen erä oli vaikea, otimme jäähyjä, pelasimme tasakentällisin "väärin päin" ja oltiin taas vankilassa (rangaistusaitiossa). Kolmannen erän alussa oli vähän jämmittämistä, mutta se parani hieman loppua kohden.

Hakanpää ja Rinkinen maalintekijöinä

Voittomaalin laukoi Jani Hakanpää toisessa erässä. Vierasjoukkueen ylivoima oli täysin tuuliajolla, sillä ensin Teemu Ramstedtilla oli läpiajo, ja Hakanpää pääsi pian tämän jälkeen tälläämään maalinsa. Tobias Salmelainen kiihdytti ensimmäisenä kiekkoon, ja tarjoili pelivälineen taustalta nousseelle Hakanpäälle, jonka tulinen kuti sai kotiyleisön repeämään riemusta.

HIFK kolisutteli illan mittaan tolppia useampaankin kertaan, mutta taidokkaasti torjuneella Riksmanilla oli onnikin mukana.

– Iso teema oli tänään puolustaa paremmin. Eilen päästettiin viisi maalia ja tänään nolla, siihen tarvitsee olla tosi tyytyväinen. Riksman pisti heti kotiyleisön edessä luukut kiinni. Todella vakuuttava suoritus, Marjamäki sanoi.

Helsinkiläisten kiri jäi loppujen lopuksi vaisuksi. Pistepörssin kärjessä majaileva Bluesin syömähammaskaksikko Teemu Rinkinen–Teemu Ramstedt värkkäsi 2–0-maalin yhdeksän minuuttia ennen loppua.

Blues yhden ketjun varassa

Paljon hyökkäyspäässä Bluesia juoksuttanut HIFK teki parhaansa, mutta oli tehoton. Loppukiri tyssäsi viimeistään turhautuneen Joakim Erikssonin rumaan viikateiskuun, jolla hän kuittasi kaksiminuuttisen.

HIFK:n täytyy löytää lääkkeitä tehottomuuteensa, mutta myös Bluesilla on paljon parannettavaa. Se ei voi luottaa Riksmanin torjuvan joka ilta kaiken mahdollisen. Ramstedtin liidaaman ketjun takana on ollut hiljaista. Nuoria Juuso Ikosta ja Miro Aaltosta on Jatkoajassakin hehkutettu pitkin alkusyksyä, mutta tulos on vielä laihaa. Tänään Aaltosta kokeiltiin ketjun sentterinä Kristian Kuuselan sijasta.

Blues-valmentaja Marjamäki, mihin teinitähtien tehot katosivat?

– Noh, eilen tuli lunta tupaan oikein kunnolla, mutta tänään meni mielestäni jo paremmin. Tänään oli jo heräämisen merkkejä koko ketjussa. Tiesivät eilen, että pelasivat heikosti - sitä ei heille tarvitse erikseen sanoa, että meni vähän mappiin. Onnistumiset eivät olleet kaukana.

Lahdessa loukkaantuneen hyökkääjä Tommi Huhtalan kohdalla pelättiin jo pahinta, mutta vamma on paljastumassa vain puujalaksi. Ensi viikon ottelut saattavat tulla liian nopeasti, mutta Huhtala on palaamassa vahvuuteen lähiaikoina.

Kaukalon ulkopuolelta

Kanadalaisbändi Nickelback oli saapunut seuraamaan ottelua ja poimittiin kameralla Areenan jumbotronille. Bluesin uusi omistajaporras oli uusinut ottelutapahtumaa, ja Riksmaniakin kovemmaksi hankinnaksi paljastuivat uudet Blues Ice Girlit, jotka pyörivät jäällä mainoskatkoilla.