Ässät hukkasi johtonsa

Porin Ässät oli lähellä ottaa vahvan kiinnityksen Vaasan turnauksen voittoon. Joukkue aloitti hyvin ja johti Björklöveniä vastaan jo numeroin 3-0, mutta joutui lopulta tyytymään tasapeliin kun vastustaja nousi periruotsalaiseen tapaan päätöserässä tasoihin.

Ottelun hahmoja olivat porilasten osalta Häppölän ketjun miehet, jotka olivat arkkitehteina porilaisten kaikissa maaleissa. Muitakin onnistujia toki oli, varsinkin ns. telaketjuosastolla. Erityisesti Patrik Forsbacka pelasi itsensä paikalla olleiden Ässä-fanien sydämiin.

Ylivoimatreeniä puolin ja toisin

Ottelun alku oli todella rikkonainen. Toisistaan erillisiä jäähyjä riiti ja tasavajaalla ei juuri pelattu, joten molemmilla oli tilaisuutensa avata maalinteko yv:llä. Tästä huolimatta ei osumia vielä tässä vaiheessa nähty. Pelillisesti Ässät oli aavistuksen verran vastustajaansa edellä, mutta tämä ei vielä erätauolla näkynyt tulostaululla.

- Kurinalaisuus petti. Jäähyistä oli puhetta ennen peliä ja uudestaan erätauolla, mutta silti niitä tuli. Siinä oli monta tarpeetonta jäähyä meiltä, kertoi Björklöven-valmentaja Joakim Fagervall pelin jälkeen.

Ässien paras tilanne koitti, kun Toni Häppölä löysi loistosyötöllä takatolpalta Kristian Kuuselan. Tämä ampui suoraan syötöstä, mutta Björklövenin maalia vartioinut Tobias Lundström onnistui kuin ihmeen kaupalla saamaan varusteensa laukauksen eteen. Björklövenin riveistä tilaisuutensa oli mm. Erik Forssellilla, mutta tulokset olivat yhtä laihoja kuin virkaveljillä.

Erän parasta antia oli ilman muuta porilaisten fyysinen peli. Patrik Forsbacka, Matti Kuparinen ja myös Marko Kivenmäki näyttivät vuorollaan mallia tilanteiden loppuun asti pelaamisessa. Varsinkin Forsbackan esitys oli hieno, mies ei nimittäin näyttävän kertaakaan jättävän taklausta väliin ja aina kolisi kun punainen nro 29 oli jäällä.

- Neljällä kentällä ja seitsemällä pakilla lähdettiin. Ennen peliä puhuttiin, että pyritään pelaamaan yksinkertaisesti, annetaan ensimmäinen syöttö huolellisesti jne. ja saadaan tätä kautta painetta pois omasta päästä. Onnistuttiin avauserässä siinä kohtalaisesti, kertasi Fagervall vielä erän kulkua omiensa näkövinkkelistä.

Verkot heilumaan

Toisessa erässä saatiin jo maalihanatkin auki. Vain 16 sekuntia ehdittiin pelata, kun Kivenmäki sai harhautuksellaan Björklöven-pakki Erik Anderssonin näyttämään D-juniorilta. Tämän jälkeen Kivenmäki nousi maalille ja ampui kiekon Lundströmin suojien kautta sisään. Maali syntyi ylivoimalla, sillä Björlövenin Johan Wikström ei ollut vielä ehättänyt kentälle avauserän lopulla saamansa jäähyn jäljiltä. Syötöt merkittiin Pasi Peltoselle ja Toni Häppölälle.

Björklöven pääsi tämän jälkeen kahdesti hakemaan tasoitusta ylivoimalla, mutta yritykset menivät harakoille. Ässät sen sijaan rokotti, kun Björklövenin Patrik Nevalainen passitettiin istunnolle. Peltonen sai tilaa ampua ja vastaan tullut Lundström oli voimaton, kun tarkka laukaus painui yläkulmaan ja antoi Ässille jo 2-0-johdon ajassa 26.13. Tällä kertaa syöttäjinä olivat Kivenmäki ja Häppölä.

Hieman erän puolivälin jälkeen nähtiin illan kaunein maali. Peltonen sai jälleen ylivoimapelissä kiekon ja kun Björklöven-nelikko odotti miehen ampuvan viivalta, niin tämä ottikin tyhjät pois ja nousi itse neliön keskelle. Lundström nousi maaliltaan peittämään laukausta, mutta Peltonen syöttikin takatolpalle, jossa Häppölällä oli helppo työ siirtää kiekko tyhjään maaliin. Toinen syöttö merkittiin Kivenmäelle. Tuttuja nimiä? Niinpä. Taululla oli siis numerot 3-0 ja kaikki tehopisteet ahnehtineen Häppölän, Kivenmäen ja Peltosen jokaisen tehot 1+2.

Myös väsyneesti tarponut Björklöven osoitti erän lopulla pieniä elon merkkejä. Ensin Johan Bergmark tuhlasi hyvän tilaisuuden, mutta lopulta joukkue sai kavennuksen aikaan. Maalintekijänä oli Björn Lavander, syöttäjänä puolestaan 1-0-maaliin johtaneita hölmöilyjään paikkaillut Andersson. Maali tuli Häppölän ketjua vastaan, joka tässäkin mielessä oli monessa mukana. Toiselle erätauolle siirryttiin siten lukemissa 3-1.

Tasoitus ja tappelu päälle

Ässät pääsi aloittamaan päätöserän kahden miehen ylivoimalla, kun Björklöven oli hölmöillyt itselleen toisen erän lopulla kaksi jäähyä. Häppölä petasi maalintekosektoriin hyvän paikan Kristian Kuuselalle, mutta tämän one-timerista puuttui osoite ja iso naula jäi siten lyömättä ruotsalaisten arkkuun.

Ottelu jatkui tuttuun tapaan rikkonaisena, eikä viidellä viittä vastaan pelattu juuri lainkaan. Björklöven kuitenkin lisäsi liikettä ja alkoi saamaan otetta peliin. Takaa-ajo tuottikin tulosta ajassa 49.19, kun maalinedustan hässäkän päätteeksi Kristian Öberg pääsi nostamaan kiekon rystyltä sisään ohi Ässä-vahti Matti Kaltiaisen.

- Se oli ns. paskamaali ja toi meidät mukaan peliin. Öberg tekee omaa rooliaan kentällä ja tekee sen 100-prosenttisesti, kehui Fagervall suojattiaan.

Loistotilaisuus tasoitukseen koitti vajaan parin minuutin päästä kun Matti Kuparinen ja Forsbacka ottivat päällekkäiset jäähyt. Björklöven ei jättänyt tilaisuutta hyödyntämättä ja ajassa 52.40 Patrik Nevalainen ampui maskin takaa siniseltä tilanteeksi 3-3.

Tasoitus siis syntyi ylivoimalla, mutta liikaa tyytyväisyyden aihetta ei ruotsalaisten leirissä ollut erikoistianteisiin liittyen. Fagervall kertoi joukkueensa olleen parhaimmillaan tasakentällisin pelatessa.

- Saatiin päätöserässä juonen päästä kiinni. Pystyttiin siihen alkuun tappamaan 5 vs. 3 alivoima ja myöhemmin muitakin jäähyjä. Tasakentällisin voitettiin 2-0, mutta erikoistilannepelaamisessa tuli turpiin 1-3. Kyllä me siinä mielessä tänään jäähyihin hävittiin.

Ottelun lopussa riitti vielä tilanteita puolin ja toisin. Varsinkin Ässät janosi voittoa, mutta mm. Astonin ja Kuuselan yritykset jäivät tuloksettomiksi. Samoin kävi Kivenmäelle, joka osui kertaalleen tolppaan. Alakynnessä ollut Björklöven otti aikalisän lopussa, mutta pyöritys jatkui siitä huolimatta loppuun asti.

Tapahtumia ei muutenkaan lopusta puuttunut ja konkreettisella tavalla värikkyys ilmeni verenpunana jään pinnassa. Forsbacka nimittäin täydensi antamansa fyysisen vaikutelman tappelemalla ottelun viimeisellä minuutilla Jimmy Danielssonin kanssa. Forsbacka oli selvästi niskan päällä ja tappelun jälkeen vietettiinkin muutama minuutti raapimalla Danielssonin verta pois kentältä. Tappelupukarit palkittiin esityksestään ottelurangaistuksilla.

Ässät oli ottelussa kokonaisuutena aktiivisempi osapuoli ja lähempänä voittoa. Björklöven ansaitsee kuitenkin tunnustuksen loppuun asti pelaamisesta. Joukkueen päät eivät painuneet 3-0-tilanteessa ja uskoa riitti. Tasapeli ei lopputuloksena ollut millään tapaa vääryys kummallekaan, vaikka porilaisilla onkin ehkä aavistuksen enemmän jossittelun aihetta.

Ässien valmentajan Juha Pajuojan kommentteja ei ottelusta valitettavasti ole saatavilla. Tämä johtuu siitä, että mies jätti lehdistötilaisuuden väliin. Syynä tähän oli tiettävästi se, ettei Pajuoja pitänyt paikallisesta lehdestä lukemistaan Sport-valmennuksen lausunnoista, joissa kritisoitiin Ässien perjantaisen pelin tasoa. Toivon mukaan tulevissa liigapeleissä mies ymmärtää lähettää joukkueestaan edes apuvalmentajan kommentoimaan omiensa otteita, mikäli oma protestimieliala estää pressitilaisuuksiin saapumisen.