Porilaisten maali pysyi jälleen puhtaana

Ässät juhli kotiavauksessaan.
Kuva © Mikko Ruohola
Ässät jatkoi vahvoja esityksiään ottamalla jo toisen 3-0-voiton putkeen. Porilaisten puolustuspeli toimi jälleen mallikkaasti, sillä maalivahti Antti Raanta torjui Ässille nollapelin melko helposti.

Ottelun ensimmäinen osuma jäi myös kamppailun voittomaaliksi. Kun ottelun ensimmäinen erä lähenteli puoliväliä, TPS-puolustaja Travis Ehrhardt sai pelin ensimmäisen kaksiminuuttisen. Porilaiset olivat heti hereillä, ja kotijoukkueen ylivoima toimi. Lopulta kovassa vireessä oleva Joel Armia löysi maalin eteen jätetyn Tuomas Pihlmanin. Hyökkääjä osoitti hyvää alkukauden virettään tekemällä lukemiksi 1-0.

Pelin toista maalia jouduttiin odottamaan kolmanteen erään asti. Ässien Sami Mutanen karvasi ensiksi kiekon Rasmus Ristolaiselta, minkä jälkeen hyökkääjä antoi loistavan syötön Severi Sillanpäälle. Tämän jälkeen Sillanpää teki ottelun hienoimman maalin harhauttamalla ensiksi Antero Niittymäen ja nostamalla pelivälineen maalin kattoon.

– Me uskoimme mahdollisuuksiimme voittaa, kun kolmanteen erään lähdettiin vain 1-0-lukemista. Sitten Rasmus Ristolaiselta vedetään jalat alta ja peli olikin 2-0. Se oli surkea tuomio, kun tilanteesta ei annettu jäähyä. Se jäi kaivamaan, TPS:n päävalmentaja Pekka Virta kritisoi.

Muutama yksilö nousi ylitse muiden

Ässien ykkösketju oli varsinkin ottelun kahdessa ensimmäisessä erässä kovassa iskussa. Tuomas Pihlman iski ottelussa yhden maalin, mutta enemmänkin maaleja olisi voinut syntyä. Hyökkääjä oli läpi ottelun vaarallinen ja pääsi usein hyville maalipaikoille. Myös ketjun keskushyökkääjä Mika Niemi sai omat paikkansa tehdä lisämaaleja.

Joel Armia oli myös hyvällä pelipäällä. Välillä nuori hyökkääjä piti kiekkoa turhankin paljon, mutta vastapainoksi häneltä nähtiin myös useampia huikeita suorituksia. Erityisesti toisen erän lopun tilanne, jossa Armia kikkaili koko TPS:n alivoimanelikon läpi hyvälle maalipaikalle, oli loistava yksilösuoritus.

Joel Armia oli turkulaisia askeleen edellä.

Pata piti maalinsa jo toista iltaa putkeen puhtaana, vaikka joukkue sai kuusi kahden minuutin rangaistusta. Turkulaisten laadukkaat maalipaikat jäivät kuitenkin vähiin myös ylivoimalla. Se on yksi osoitus siitä, että Karri Kivi on saanut puristettua porilaispuolustuksen heti kauden alussa timantinkovaksi. Puolustajien työtä on toki helpottanut myös hyökkääjien hyvät oman pään suoritukset.

– Haluan nostaa esille Aki Uusikartanon. Hänen roolinsa erityisesti kahden miehen alivoimalla oli huippuluokkaa. Tuossa roolissa hän on ehkä Suomen parhaita, Ässien päävalmentaja Karri Kivi kehui.

Ässät oli kenttätapahtumassa hivenen turkulaisia edellä.  Ottelu pysyi kuitenkin tasaisena, sillä kokenut Antero Niittymäki oli loistavassa vireessä. Välillä näytti siltä, että mitä tahansa Ässät tekikin, TPS-vahti oli laukauksen tai ohjauksen edessä. Erityisen hienon torjunnan turkulaisvahti teki pysäyttämällä toisen erän lopulla Jyri Marttisen tulisen laukauksen.

Turkulaisten kenttäpelaajissa oli todella vähän varsinaisia tähtiä, vaikka joukkue pelasikin melko hyvän ottelun. Positiivisimman esityksen vierasjoukkueesta esitti kuitenkin 17-vuotias Rasmus Ristolainen. Nuori puolustaja pelasi todella varmasti läpi ottelun ja kykeni tekemään rohkeita ja hyviä ratkaisuja. Lisäksi puolustaja oli erittäin hyvä omassa päässä puolustaen erinomaisesti patapaitoja vastaan.

Loukkaantumiset vaivasivat vierasjoukkuetta

TPS koki ottelun aikana pahoja menetyksiä. Ensiksi ottelun ensimmäisessä erässä kokoonpano oheni Miikka Tuomaisen loukatessa itseään. Vieläkin kovemman kolauksen joukkue kärsi toisessa erässä, kun Ville Vahalahti joutui jättämään pelin kesken sormivamman vuoksi.

– Vahalahden menetys oli kova paikka. Fakta kun on kuitenkin se, että A-junioreiden pitäisi pelata A-junioreiden sarjaa, kun taas miesten sarjassa pitäisi pelata miehiä, Virta totesi.

Osittain loukkaantumisien vuoksi TPS:n kiri ei alkanut missään vaiheessa kunnolla. Vierasjoukkue sai toki ottelun aikana luotua pari maalipaikkaa, sekä pääsi yrittämään maalintekoa kahden miehen ylivoimalla. Turkulaiset eivät kuitenkaan saaneet kaivattua osumaa, ja lopullisesti kiri tuntui katkeavan Jarkko Hattusen ja Rasmus Kulmalan ottamiin jäähyihin hieman yli viisi minuuttia ennen loppua.

Ässät ei kuitenkaan onnistunut maalinteossa kahden miehen ylivoiman aikana, vaikka peli pääsääntöisesti turkulaisen päädyssä olikin. Pelissä nähtiin kuitenkin vielä kolmas maali, kun Daniel Brodin kaunisteli ottelun viimeisellä minuutilla loppunumeroiksi 3-0.

– Ottelu oli tänään todella tasainen. Kentällä pelaa aina kaksi joukkuetta ja mielestäni ottelun tasaisuus johtui siitä, että TPS oli tänään hyvä, Kivi sanoi.

Joukkueiden ottelut jatkuvat keskiviikkona. Tuolloin Ässät matkaa Ouluun Kärppien vieraaksi, kun taas TPS pelaa kotonaan JYPiä vastaan.