Kaksi kertaa kolmessa sekunnissa

Porissa nähtiin mielenkiintoinen jääkiekkoilta, kun vieraissa hyviä otteita esittänyt TPS haki kolme pistettä lukemin 3-4 (0-0, 0-3, 3-1). Ässät oli aseeton ja pääsi nopeatempoiseen otteluun mukaan vasta kolmannessa erässä, mutta kiri ei riittänyt voittoon.

− Nolla pistettä kuvaa hyvin tätä päivää. Tämä on yksi tapa hävitä. Meidän täytyy ratkaista tämä ongelma, sillä tuollaista kiekkoa ei voi yleisölle näyttää. Tarkoitus on pelata hyvää lätkää ja saada yleisö mukaan, kommentoi Ässien päävalmentaja Karri Kivi.

− Meiltä kaksi erää tosi hyvää kiekkoa, ansaittiin voitto. Tänään oli ehdottoman huono jää, ja se näkyi myös pelaamisessa. Kokoonpanoon tuli muutos, kun Jarkko Hattunen sairastui kuumeeseen kesken ottelun, joten pelasimme kolmella sentterillä. Kaksi ylivoimamaalia ei oikein kerro erikoistilannepelaamisesta, kun ne tulivat niin nopeasti, TPS:n päävalmentaja Pekka Virta analysoi.

TPS on koko kauden esiintynyt hyvin vieraskaukaloissa, ja perjantaina vajaan viikon levännyt joukkue sai vastaansa huonolla jalalla liikkeellä olleen porilaisjoukkueen. Ässät hävisi suurimman osan aloituksista, eikä päässyt pyörittämään joukkueelle tyypillistä hyökkäyspeliä. Kotijoukkue otti useasti vauhtia omasta päästä ja ajoi maalille ahkerasti, mutta ratkaisuja ei syntynyt millään.

Ässät on kauden mittaan näyttänyt pystyvänsä nousemaan takaa-ajoasemasta johtoon, mutta tällä kertaa tekeminen ei riittänyt, vaan kotijoukkue jäi hurjan kirinsä jälkeen lopulta nuolemaan näppejään. Ässämaalilla Juha Järvenpää ei pelannut normaalilla tasollaan. TPS:n päästyä kahdesti puolittaiseen läpiajoon ässävahti kuitenkin pelasti joukkueen tullessaan väkevästi vastaan puolustusalueella. Ensimmäinen torjunta tapahtui kiekon pois huitaisten, toinen lätyn alleen peittäen.

Turkulaisille toisen erän huumaa

Tasaisen ensimmäisen erän jälkeen turkulaisjoukkue aloitti maalikarkeloinnin toisessa erässä, vaikkakin ensimmäinen maali oli onnenkantamoisen ansiota. Rasmus Ristolainen ei saanut kiekkoa kunnolla haltuunsa, mutta onnistui tökkäämään sen eteenpäin. Ässät jätti Ville Vahalahden vartioimatta, ja kultakypärä iski tulostaululle ottelun avausmaalin.

TPS:n päävalmentaja Virta avautui turkulaisten edellisen ottelun jälkeen ulkomaalaispelaajien otteista, tai pikemminkin otteiden puutteesta, mutta Ässiä vastaan joukkue oli joka suhteessa tasapainoinen. Jokainen kenttä pystyi pyörittämään peliä tasaisesti, ja nelosketjun sentterin roolia keskiviikkoiltana vetänyt puolustaja Mario Scalzo näytti ottelun aikana hyviä otteita, vaikkakin sai tilastoihin kaksi miinuspistettä. Ässien avausmaalin jälkeen valmentaja Virta reagoi siirtämällä Scalzon takaisin puolustajaksi.

TPS ehti kiekkoon ennen kotijoukkuetta.

Ässät sortui ottelun aikana useasti turhiin jäähyihin. Välillä tunteet kuumenivat puolin ja toisin, kun Jani Honkanen ja Marko Anttila jakoivat keskenään rakkaudenosoituksia. Tilanne päättyi niin, että tappelupukarit pääsivät seuraamaan ottelua jäähyaitiosta.

Anttilalle ilta Porissa oli muutenkin varmasti mieluinen. Isokokoinen laitahyökkääjä iski ottelun aikana kaksi lähes identtistä maalia Järvenpään selän taakse, kun Ässien Stephen Dixon hävisi kaksi ylivoima-aloitusta Tomas Plihalille. Ässien Honkanen ja Ville Uusitalo ehtivät vuorollaan istua jäähyllä vain kolme sekuntia ennen kuin Anttila laukoi TPS:n kaksi viimeistä maalia.

Porilaiset olivat TPS:n maalien jälkeen lähes kuutamolla koko ottelusta. Ässille sattui omassa päässä paljon kiekonmenetyksiä, joihin turkulaiset pääsivät lähes poikkeuksetta käsiksi. TPS taas blokkasi hyvin Ässien syöttöjä, ja kotijoukkueen ratkaisut olivat välillä vaisuja.

Kotijoukkue heräsi takaa-ajoon

Kaksi erää huonosti pelannut kotijoukkue palasi kuitenkin vahvasti kolmanteen erään. Maalitaitureina toimivat tällä kertaa Kristian Kudroc ja ennen ottelua SM-liigan kuukauden pelaajana palkittu Tomas Zaborsky.

Ässät peluutti ottelun loppua kohden yhä enemmän kakkosketjuaan, ja neloskenttä pääsi kääntymään kaukalossa vain yhden vaihdon verran. Kolmannen ottelunsa patapaidassa pelannut Borna Rendulic näytti nelosvitjassa jo liigakiekkoilijan elkeitä tekemällä oikeita ratkaisuja oikeissa paikoissa. Kroaatti ja Mika Niemi olivat ässäpakan parhaimmistoa ensimmäisessä erässä.

Kolmannen erän loppupuolella Ässät vaihtoi kesken kaiken maalivahtia. Joukkue taktikoi kakkosketjulleen lisäaikaa, ja Antti Raanta ehti seistä tolppien välissä vaivaiset 36 sekuntia, kun Veli-Matti Savinainen pääsi jo tuulettamaan kauden kahdeksatta osumaansa. Maalin synnyttyä Järvenpää palasi takaisin työpaikalleen.

Ässät jäi kuitenkin maalin päähän tasoituksesta, kun kotijoukkue ei onnistunut tasoittamaan tilannetta ilman maalivahtia. Plihal oli iskeä viimeisen niitin tyhjään ässämaaliin Kudrocin puolustuspään sekoilun vuoksi, mutta slovakkijätti sai porilaisten onneksi mailansa väliin ennen ratkaisevaa osumaa.

Vierasvoiton myötä turkulaiset nousivat sarjataulukon seitsemännelle sijalle ja hätyyttelevät suoralla pudotuspelipaikalla oleskelevaa Oulun Kärppiä. Ässien sijoitus runkosarjassa ei kakkospaikalta muuttunut.

TPS jatkaa vierasottelulla Helsingin IFK:ta vastaan tulevana perjantaina. Samana iltana Ässät kohtaa Tampereella Tapparan, ja Kivi ilmoitti tulevista kokoonpanoista yksiselitteisesti:

− Kaikki, mikä vain on mahdollista muuttaa, muuttuu kokoonpanoissa.