Ässät päätti runkosarjan voittoon

Ässät voitti runkosarjan viimeisessä kamppailussaan TPS:n. Ottelun tähtipelaajaksi nousi hyvässä vireessä oleva Sami Mutanen.

Ottelun ensimmäisen maalinsa ässähyökkääjä Sami Mutanen iski kuudennella minuutilla. Jesse Laaksonen vei kiekon väkisin maalin eteen, ja vaikka ässähyökkääjä saatiin irti kiekosta, lätyskä jäi pelattavaksi. Mutanen pääsi ensimmäisenä kiinni irtokiekkoon ja sai sijoitettua pelivälineen maalin perukoille.

Toisessa erässä Mutanen merkattiin toistamiseen maalintekijäksi, kun Aki Uusikartano vapautti hyökkääjän läpiajoon. Mutanen ei läpiajosta erehtynyt, vaan sai sijoitettua kiekon ohi turkulaisten maalia vartioineen Marek Schwarzin.

– Taikuri Mutanen on tällä hetkellä kovassa hapessa, Karri Kivi kehui.

Illan tähtipelaajan kolmas maali oli myös lähellä, sillä kolmannessa erässä hyökkääjä pääsi läpiajoon alivoimalla. Kiekko kuitenkin karkasi ratkaisevalla hetkellä, eikä hyökkääjän laukaus täysin onnistunut.

Erilaisia kokeiluja

Padalla oli mahdollisuus napata kotietu puolivälieriin, mikäli JYP olisi hävinnyt Oulussa. TPS:lle koko ottelu oli täysin merkityksetön, sillä vierasjoukkue oli jo varmistanut kymmenennen paikkansa. Porilaiset pelasivatkin ottelussa vieraita paremmalla asenteella. Joukkueiden suurin ero oli puolustuspelissä, minkä vuoksi Ässät onnistui luomaan turkulaisia enemmän maalipaikkoja.

Ottelulla ei ollut merkitystä turkulaisille ja se näkyi joukkueen kokoonpanossa. TPS:n joukkue oli täynnä nuoria lupauksia, joille haettiin pelituntumaa. Nuoret pelaajat pelasivat muuten vaisusti esiintyneessä joukkueessa hyvin ja varsinkin Rasmus Kulmala ja Rasmus Ristolainen pelasivat ansaitusti joukkueesta eniten. Pelituntumaa haettiin myös ottelun kolmanteen erään maaliin tulleelle Joni Ortiolle.

– Marek Schwarz pelasi ottelun Pelicansia vastaan hyvin, samoin ottelun kaksi ensimmäistä erää. Hänellä on ollut vähän flunssaa, joten siksi otimme hänet pois maalilta, Pekka Virta kommentoi.

Suuri osa ottelusta pelattiin lähellä turkulaisten maalia.

Myös Ässät teki ottelun lopulla tavallisesta poikkeavia ratkaisuja. Hyvässä vireessä ollutta Sami Mutasta peluutettiin kaikissa mahdollisissa paikoissa, minkä vuoksi Mutanen, Mika Niemi ja Jesse Laaksonen pääsivät kokeilemaan jopa ylivoimalla pelaamista. Puolustuksessa Kristian Kudrocia ja Ryan Caldwellia säästeltiin, minkä vuoksi Ville Uusitalo pääsi pelaamaan Ässien suurimmat peliminuutit.

Erityisesti ylivoimalla kokeilut tulivat tarpeeseen, sillä Stephen Dixonin ketjun ylivoimapeli ei toiminut turkulaisia vastaan. Vaarallisin tilanne Ässien ylivoimalla tulikin omaan päähän, kun Markus Palmroth karvasi kiekon viivalla kikkailleelta Joel Armialta ja karkasi läpiajoon. Läpiajossa TPS-puolustajaa rikottiin ja Palmroth pääsi yrittämään maalintekoa rangaistuslaukauksesta. Puolustajan yritys kuitenkin epäonnistui hyvästä harhautuksesta huolimatta.

Kohti pudotuspelejä

TPS onnistui maalinteossa kertaalleen. Ottelun avauserässä Juha Järvenpää näytti jo onnistuvan torjunnassaan, mutta Artturi Lehkonen pelasi tilanteen loppuun asti. Kiekko olikin vielä pelattavissa ja nuori hyökkääjä survoi kiekon väkisin maaliin saaden tililleen vasta uransa toisen liigamaalin.

– Tärkeimpiä asioita tässä pelissä oli ettei loukkaantumisia tullut, pikkuvammoista kärsineet saivat levätä ja nuorille tuli lisää kokemusta, Virta sanoi.

Porilaisista maalinteossa onnistui useampi pelaaja. Ottelun ensimmäisen puolikkaan aikana sekä Mark Lee että Tuomas Santavuori pääsivät tuulettamaan maalejaan. Ottelun loppunumerot 5-1 viimeisteli Severi Sillanpää.

– Tämän illan esitys on ymmärrettävä, sillä tärkeimmät pelit ovat lauantaina ja sunnuntaina. Sellaiset terveiset Turkuun, ettei tästä pelistä kannata vetää johtopäätöksiä joukkueen iskukyvystä, Virta totesi.

Sekä Ässät että TPS jatkavat kamppailujaan pudotuspeleissä. Porilaiset saavat levätä viikon, minkä jälkeen Ässät pelaa puolivälierissä Jyväskylässä JYPiä vastaan. TPS puolestaan aloittaa pelit jo lauantaina Oulussa pelatessaan "Villi kortti" –kierrosta Kärppiä vastaan.

– Runkosarjassa tavoite oli päästä kuuden joukkoon. Siinä onnistuttiin ja nyt mennään eteenpäin, Kivi sanoi.