Tappara vei pisteet Porista

Moni tuskin osasi odottaa Ässien ja Tapparan kohtaamisesta sellaista, millaiseksi se lopulta muodostui. Sekavan ja vaiheikkaan ottelun pisteet nappasi vierailija numeroin 4-5.
kuvakooste

Lisää kuvia ottelusta. [katso]

Ottelun alku ei ollut aivan sellainen, kuin tällä kaudella on Porissa usein nähty. Tappara sai alusta asti luotua paikkoja Scott Langkowin maalille, kun taas Ässien mahdollisuudet jäivät satunnaisiin nousuihin.

Maalinteon aloitti toisella minuutilla vierasjoukkueen Kimmo Koskenkorva, joka Petri Kontiolan ja Marko Mäkisen alustuksesta viimeisteli maalin edestä joukkueelleen avausosuman. Kotijoukkue sai mahdollisuuden tasoitukseen, kun se pääsi pari minuuttia myöhemmin pelaamaan ylivoimaa. Vierailijan veräjällä Mika Lehto onnistui kuitenkin pitämään maalinsa koskemattomana.

Noin kahdeksan minuuttia myöhemmin värkkäsivät pirteästi kauden aloittaneet Sami Venäläinen ja Johannes Alanen Tapparalle jo kahden maalin johdon. Tilanteessa Venäläisen laukauksen reboundista pääsi Alanen Steve Shirrefsin ehkä hieman huolimattoman pelaamisen johdosta laittamaan kiekon verkkoon.

Tyrmäävän alun jälkeen ei Ässät päässyt ensimmäisen erän lopullakaan enää omalle tasolleen. Kolmannenkin osuman Tappara pääsi vielä tekemään, kun Miska Kangasniemi laukoi Stefan Öhmanin voittaman aloituksen jälkeen joukkueelleen jo 0-3-johdon. Joukkueensa heikosta esityksestä turhautuneena isäntien Juha-Pekka Ketola hankki itselleen vielä kymmenen minuutin käytösrangaistuksen lyötyään Pasi Puistolaa vihellyksen jälkeen poikittaisella mailalla.

- Aloitettiin kyllä hyvin. Valmistauduttiin peliin huolella, koska tiedettiin, että Ässät on esiintynyt täällä hyvällä ilmeellä, kommentoi tyytyväinen Mika Saarinen ensimmäisen erän tapahtumia.

- Haluttiin olla hereillä, sillä jos Ässät pääsee täällä johtoon, on kyyti kylmää, Tappara-luotsi jatkoi.

Ottelun puolivälissä alkoi tapahtua

Toisen erän alku ei ollut kovin korkeatasoista viihdettä, mutta minuuttia ennen erän puoliväliä alkoi kunnon show. Ensiksi vanhoilla päivillään hyvään vireeseen äitynyt Jari Korpisalo teki 1-3-kavennuksen Marko Kivenmäen ja Pasi Peltosen syötöistä. Joukkueensa kapteeni pääsi ylivoimalla hyvästä sektorista laukomaan kiekon ohi Lehdon.

11 sekuntia myöhemmin Tomi Pöllänen ajoi röyhkeästi maalille ja nosti kiekon yli jäihin menneen Lehdon. Syöttäjiksi merkittiin Jarkko Glad ja Teemu Virkkunen. Näin oli Ässät päässyt harvinaisen nopeasti jo yhden maalin päähän vierailijasta.

Kahden nopean maalin jälkeen liika innostus kostautui ja kymmenisen sekuntia myöhemmin Petri Koskinen lisäsi Tapparan johdon kahteen maaliin. Esityön tekivät Arto Kuki ja Stefan Öhman.

- Ässien ensimmäinen maali lamaannutti meidät ja sen takia oltiin toisessa erässä pulassa. Onneksi kuitenkin saatiin tuo neljäs maali, Saarinen mietiskeli.

Tämän jälkeen peli vanhentuikin jo runsaan minuutin, ennen kuin kiekko oli jälleen verkossa. Kristian Kuusela pääsi rokottamaan entistä seuraansa pirteästi esiintyneiden Matti Kuparisen sekä J-P Ketolan syötöistä. Nuorisoketju olikin yksi Ässien parhaista koostumuksista illan ottelussa.

- Kuparisen ketju on ainoa, joka saa puhtaat paperit, kommentoi Ässien Mika Toivolakin kotijoukkueen illan ainoata positiivista antia.

Kuuselan osuman jälkeen ei erässä enää maaleja nähty. Jälkimmäinen puolisko erästä oli melko sekavaa kiekkoilua - päästä päähän mentiin kovaa, eikä järki tuntunut olevan enää täysin mukana. Pari maalia enemmänkin oltaisiin voitu nähdä, mutta maalivahdit Langkow ja Lehto estivät sellaiset pyrkimykset. Langkowin ansiota oli erityisesti se, että Ässät pääsi niinkin lähelle tasoitusta Korpisalon ja Pölläsen osumilla. Sen verran vaarallisia laukauksia kilpistyi juuri ennen Korpisalon osumaa kanukkivahdin suojuksiin.

Tapparan etumatka riitti pisteisiin

Kotiyleisö lähti kolmanteen erään varmasti sillä mielellä, että tasoitus syntyy ennen pitkää. Edellisessä kotiottelussa Kärppiä vastaan se onnistui, mutta tällä kertaa ei sitä iloa porilaisille suotu. Alun tasaisen puurtamisen jälkeen Tapparan kokeneempi kaarti helpotti tamperelaisten olotilaa, kun Marko Ojanen laukoi ranteella kiekon verkkoon Petri Variksen ja Aleksander Barkovin syötöistä.

Täysin ei Ojasen osuma kuitenkaan Ässien selkärankaa katkaissut. Kotijoukkue yritti vielä rakentaa tilanteita Lehdon maalille, vaikka ei "varmoista" paikoista kavennusta päässytkään koettamaan ennen kuin vasta erän viimeisillä hetkillä.

Vajaat kolme minuuttia ennen ottelun loppua järjesti viime aikoina hyvään kuntoon päässyt akseli Jari Korpisalo-Martin Bergeron joukkueelleen 4-5 kavennusosuman. Tilanteessa pääsi Bergeron sutimaan Korpisalon laukauksesta seuranneen paluukiekon verkkoon.

Lopussa Ässät yritti tasoitusta vielä ilman maalivahtia ja pääsikin erittäin lähelle. Erän viimeisillä sekunneilla pääsi Bergeron vielä Lehdon kanssa nokikkain, mutta jäätyi ratkaisevassa paikassa ja suti kiekon sivuverkkoon. Tilanne selvästikin harmitti joukkueen ykköstähdeksi hankittua veteraania. Viimeiseen aloitukseen lähdettäessä peliä oli jäljellä enää kolme sekuntia, eikä kotijoukkue siinä ajassa enää ehtinyt osumaa viimeistelemään. Näin vei Tappara pisteet numeroin 4-5, ja se ilahdutti valmentaja Saaristakin.

- Tämä oli meille kasvun paikka. Pystyttiin Ässien kahden toisen erän maalin jälkeen vielä parsimaan homma kokoon. Siihen täytyy olla tyytyväinen.

Mika Toivola oli luonnollisesti entistä valmentajapariaan huomattavasti äreämmällä tuulella.

- Ei tämä mennyt lainkaan suunnitelmien mukaan. Luokaton esitys. Meillä on nyt vakavan keskustelun paikka, miksi pelattiin näin, Toivola päätti lyhyen yhteenvetonsa ottelun kulusta onnitellen samalla rehdisti Tapparaa ja Saarista.