Tomi Pöllänen piti Ässät hengissä

LIIGA / Raportti
Ässien taistelu pudotuspelipaikasta jatkuu entistä kiivaampana, kun joukkue venyi elintärkeään kotivoittoon SaiPaa vastaan. Toisessa erässä hienoa hyökkäyspeliä esittäneet patapaidat olivat menettää voiton omien virheidensä seurauksena, mutta pelastajaksi nousi illan tehomies Tomi Pöllänen, jonka rannelaukaus masensi SaiPan vain sekunti ennen päätössummeria.

Ässät sai ilouutisia jo ennen peliä, kun puolustajat Jarkko Glad ja Steve Shirreffs palasivat loukkaantumistensa jäljiltä kokoonpanoon. Glad luuti takalinjoilla koko pelin, mutta Shirreffs haki tuntumaa vain muutaman vaihdon ajan.

- Gladin olkapää on edelleen kipeä, eikä siitä täyttä varmuutta ollut, miten se kestää. Shirreffs sai lääkäreiltä tänään peliluvan ja otimme hänet varmuuden vuoksi kokoonpanoon. Hän ei ole koskenutkaan kiekkoon kuuteen viikkoon, joten ei häntä ollut tarkoitustaan tuon enempää tänään peluuttaa. Tämä oli vain varotoimenpide, jos puolustajille olisi tullut uusia loukkaantumisia, niin ei olisi tarvinnut Steveä heittää huomenna ihan kylmiltään kehiin. Nyt hän sai alle sentään alkulämmittelyt ja nuo pari vaihtoa, Ässä-valmentaja Mika Toivola selvitti pakkiensa terveydentilaa.

Ässät sai siis ensimmäistä kertaa tällä kaudella sairastupansa tyhjäksi, jos mukaan ei lasketa pitkäaikaispotilaita, joiden kausi on jo päättynyt. SaiPan kokoonpanosta sen sijaan puuttuivat Tomas Duba, Petri Kokko ja Teemu Riihijärvi. Duba kärsii kuumeesta ja kurkkutulehduksesta, Kokon riesana on vatsatauti ja Riihijärvi potee kylkeään.

SaiPa oli karata heti alussa

Länsirannikolle harvinaisen jäätävä pakkanen oli ilmeisesti jäädyttänyt isäntien jalat itävieraita enemmän, sillä ottelun alku mentiin keltapaitojen tahdissa. Ehkäpä pakkovoiton paineetkin hieman näkyivät patapakan alussa, sillä otteet olivat jokseenkin hermostuneen ja väkinäisenkin oloisia.

Mika Kauppinen kylmetti porilaisia entisestään sivaltamalla SaiPan johtoon jo ajassa 1.35. Tilanne pääsi syntymään hieman kuin varkain Matti Hanan heittäessä purkukiekon summittaisesti keskialueelle. Kalle Kerman käänsi kiekon Kauppiselle, ja kun Ässien puolustus oli kaikkea muuta kuin järjestyksessä, pääsi Kauppinen marssimaan unelmapaikalle. Scott Langkowin heikko kohta oli tiedossa, eikä ollutkaan mikään varsinainen idän ihme, että avausmaali oli nähnyt päivänvalon.

Hetkeä myöhemmin SaiPa oli karata jo kahden maalin johtoon, kun Antti Boman sähläsi Lubomir Vaicin läpiajoon. Slovakkihyökkääjäkin haki tarkalla vedolla sitä Langkowin arkaa paikkaa, mutta tällä kertaa yläputki pelasti Ässät.

Kokonaisuutena katsoen ensimmäinen erä oli SaiPan hienoista hallintaa. Ässätkin sai kyllä hiljalleen rytmistä kiinni sen jälkeen, kun Pasi Peltonen oli tykittänyt kiekon siniviivalta aivan Juha Kuokkasen vartioiman maalin yläriman alle.

Tapahtumiin nähden ei siis ollutkaan täysin oikeutettua, että Ässät pääsi erätauolle maalin johdossa. Näin kuitenkin kävi, kun Tomi Pöllänen irtosi laidasta maalipaikkaan huolimattomasti pelanneiden sputnikien pihdeistä. Pöllänen ei kuitenkaan laukaissut hyvässä paikassaan itse, vaan antoi nätin passin maalin eteen Pasi Tuomiselle, joka sai kauden toisella liigamaalillaan nautiskella Ässät johtoon.

Ässien näytöstä

Toisen erän alku oli toisintoa ensimmäisestä. Ässien pakka oli hieman sekaisin ja SaiPa rankoi taas vähän kuin varkain ensimmäisen kahden minuutin sisällä. Tällä kertaa verkkoa Langkowin selän takana pöllytti Aigars Cipruss, joka pääsi Pekka Tirkkosen esityöstä tasoittamaan pelin vapaasta paikasta.

SaiPan tasoituksesta alkoi Ässien jyräys. Pata-armeija vyörytti panssarinsa kerta toisensa jälkeen lappeenrantalaisten päähän ja ampui kunnon sarjatulta sputnikin kilpeen. Hetken näytti jo siltä, että mikään ei pelasta SaiPaa rökäletappiolta.

Suvereenista hallinnasta huolimatta porilaiset eivät kyenneet järjestämään kahta maalia suurempaa ilotulitusta. Ensin Pöllänen pääsi niittaamaan b-pisteiden keskeltä Pasi Tuomisen jättämän kiekon pömpeliin, ja sitten Vjatsheslav Fandul pelasi tilanteen loppuun ja survoi Ässät kahden maalin johtoon Juha Kuokkasen ollessa siinä uskossa, että kiekko on jo tukevasti hänen allaan.

Ässien terävä liike toi maalipaikkoja ja jatkuvaa pyöritystä, mutta edes Jari Korpisalo ei kyennyt avopaikastaan ratkaisemaan peliä. Kun ote oli totaalisesti kotijoukkueen hallussa, alkoivat patapaidat hakemaan ehkä hivenen turhankin hienoja kuvioita suoraviivaisten hyökkäysten päätösten sijasta. Oma ansionsa oli toki Kuokkasellakin, joka venyi tuossa vaiheessa muutamaan mainioon torjuntaan.

Erän lopussa Ässät päästi SaiPan peliin mukaan jälleen karkean oman virheen seurauksena. Korpisalo kuskasi kiekon yli hyökkäyssiniviivan ja jäi odottelemaan toista aaltoa. Toinen ja varmaan kolmaskin aalto ehti kuitenkin kuivua ennen kuin Korpisalon syöttö lähti ja kaiken kukkuraksi se sitten vielä lähti Kalle Kermanin ulottuville. Kerman kiitti ja kirmasi läpiajoon, kun yhtään tarpeeksi nopeaa patapaitaa ei ollut tilannetta varmistamassa ja myös KalPa-kasvatti pisti kiekon hallitusti ylös.

Pölläsellä riittää kavereita

Kun Ässät ei käyttänyt toisen erän etsikkoaikaa hyväkseen, oli jokseenkin odotettua, että päätöserästä tulee tuskaisa 20 minuuttinen. Näin myös kävi. SaiPa lähti hakemaan tasoitusta maltillisesti pitäen huolen siitä, ettei Ässät pääse rankaisemaan yltiöpäisen hyökkäämisen takia.

SaiPa sai mahdollisuutensa erän alussa, kun porilaiset ottivat kaksi peräkkäistä jäähyä. Vierailijat pystyivät luomaan ylivoimillaan pari vaarallista tekopaikkaa, mutta Langkow oli nyt mies paikallaan. Jäähyjen jälkeen alkoi näyttämään siltä, että SaiPa taipuu, sillä Ässät pystyi kuitenkin kohtalaisen hyvin kontrolloimaan tapahtumia, eikä Skrikon suojatit onnistuneet saamaan mitään paniikkia Ässien alakerrassa.

Mutta erän puolivälin jälkeen SaiPa kävi kuin kävikin iskemässä porilaiset epätoivon partaalle. Lubomir Vaic voitti aloituksen Vladimir Machuldalle, joka jatkoi kiekon siniviivalle Antti Hulkkoselle. Ässä-viisikko jähmettyi paikoilleen ja Hulkkonen lähti kiertämään laidalta varsin vapaasti maalin kulmalle, josta puolustajien tämän hetken maalikuningas runnoi pelin 4-4:ään.

Tasoituksensa jälkeen SaiPa sai hetkeksi lisää virtaa, mutta peli oli sen verran varovaista yhden pisteen turvaamista, ettei joukkueesta ollut Ässien play off-unelman tappajaksi, vaikka punapaitojen pasmat jokseenkin sekaisin olivatkin. SaiPan jäähy antoi Ässille vielä mahdollisuuden ja pakkopeli pyörikin aikansa näyttävästi, mutta maaliin asti kiekko ei mennyt.

SaiPa vaikutti tyytyväiseltä tulollaan olleeseen pisteeseen, mutta Ässät halusi luonnollisesti lisää. Piste ei tässä tilanteessa liiemmälti elätä, ei varsinkaan jos kilpakumppanillekin annetaan samalla piste lisää. Niinpä Ässät painosti pari viimeistä minuuttia saamatta kuitenkaan varsinaisesti mitään aikaiseksi ja niinpä jatkoaika näytti jo vääjäämättömältä.

Kunnes sitten kirjaimellisesti viimeisellä mahdollisella hetkellä Tomi Pöllänen astui eturiviin. Olegs Sorokins etsi laukaisupaikkaa, mutta jättikin kiekon sitten Pölläselle pelaten samalla yhden vastustajan pelistä pois. Keltapaidat olivat kangistuneet täysin paikoilleen ja Pöllänen pääsi ottamaan pari potkua iskien sitten kiekon ranteella ohi Kuokkasen ja kello pysähtyi aikaan 59.59. Pölläsen veto ei välttämättä aivan hurjimmista hurjin ollut, joten Kuokkasen olisi kenties pitänyt pystyä se torjumaan. Siihen hän ei kuitenkaan Ässien onneksi ja SaiPan masennukseksi kyennyt.

Samassa ajassa Scott Langkow sai vielä merkityksettömän, mutta harvinaisen rangaistuksen rientäessään juhlimaan Ässien voitto-osumaa yli punaviivan.

Yhdeksän maalia, mutta ei yhtään ylivoimalla

- Ainahan nämä tappiot raskaita ovat ja vielä raskaampia, kun ne tulevat tällä tavalla, mietti apeanoloinen Skriko.

- Aloitettiin peli hyvin, mutta toisessa erässä pelattiin yksi kauden heikoimmista jaksoistamme. Kaikki kunnia silti Ässille, se liikkui ja teki töitä hienosti, mutta kyllä meidän rivit oli aika sekaisin. Päästiin vielä sen jälkeen peliin mukaan, mutta nyt kävi näin, mies jatkoi.

- Tämä oli meille pakkovoiton paikka ja täytyy olla tyytyväinen, että säilyttiin hengissä, siitäkin huolimatta, että tehtiin lukemattomasti virheitä. Tämä oli aika kaksijakoinen ottelu. Toisaalta pelattiin hyökkäyspäässä yksi kauden parhaimmista peleistämme, kun kaikki ketjut pystyivät luomaan hyvin paikkoja, mutta sitten toisaalta oltiin omassa päässä aivan hukassa. Tuollaisella virhemäärällä kyyti on huomenna Jokereita vastaan kylmää, Toivola pohdiskeli.

- Pöllänen ja koko tuo ketju (Pöllänen-Seva-Tuominen) pelasi tänään todella hienosti. Näyttää siltä, että nyt ollaan löydetty tosi hyvin toimiva ketju, Ässä-piiskuri kehui tehomiehiään.

Janne Sevan johtama ketju esittikin tänään selkeästi kentän parasta peliä. Koko trio on alkukauden joutunut tuskailemaan tehottomuuttaan, mutta nyt kun heidät on passitettu yhteen, tulostakin tulee. Syksyllä vauhtia välillä katsomonkin puolelta hakenut Pöllänen putsasi palkintopöydän tehoillen 2+1, Tuominen kirjautti saldon 1+2 ja Seva 0+2.

Ässien vaisusti esiintyneet ulkomaalaishyökkääjät Vjatsheslav Fandul ja Richard Rochefort nostivat hieman tasoaan, mutta parantamisen varaa miehillä edelleen on. Puolustuspäässä Pasi Peltonen ja Olegs Sorokins jatkoivat ykkösniminä.

SaiPan puolelta laitahyökkääjät Kalle Kerman ja Joni Yli-Torkko jaksoivat polkea melko pirteästi, Kermanin (1+1) saadessa tulostakin aikaiseksi. Vladimir Machulda oli edelleen kovasti alavireinen, eikä Lubomir Vaickaan aivan parhaimpaansa yltänyt. Puolustuspäässä SaiPaltakaan ei kukaan puhtaita papereita saa, mutta näkyvimmin esiintyivät Antti Hulkkonen ja Harri Tikkanen.

Jyri Rönn vihelsi varsin siistissä ottelussa vähän jäähyjä, mikä olikin aivan oikein. Melkoinen erikoisuus nykypäivän jääkiekko-ottelussa on kuitenkin se, että pelissä, jossa tehtiin peräti yhdeksän maalia, ei yhtään tehty ylivoimalla. Jääkiekon ei siis sittenkään tarvitse olla pelkkää erikoistilannepelaamista, vaan maaleja pystytään edelleen tekemään muutenkin.

Ässien savotta jatkuu jo perjantaina toisella peräkkäisellä kotiottelulla, kun sarjakärki Jokerit saapuu Isomäkeen. SaiPan seuraava koitos on puolestaan lauantaina Helsingin IFK:n saapuessa sytyttämään Lappeenrannan yleisön.

» Lähetä palautetta toimitukselle