SaiPa jäi Ässille voittamattomaksi

LIIGA / Raportti
Lappeenrannan SaiPa oli tyly vieras Porin Ässille. Loppulukemat 1-3 eivät missään nimessä edes imartele sputnikkeja, sen verran parempi SaiPa kentällä oli.
lisämateriaalia

Porilaisten pohjanoteeraus
[lue lisää]

Sankarit ja syylliset löytyvät kuvista
[katso]

Taso ottelussa ei päätä huimannut. Tämä johtui osiltaan SaiPan vahvasta vieraspelaamisesta, jossa tyylipisteitä ei edes yritetty hakea. Ässät ei saanut omaa peliään auki koko ottelun aikana ja taistelu kuuden joukkoon pääsemisestä lisää vielä jännitystä jäljellä olevilla kierroksilla.

Ässille SaiPa jäi liigan ainoaksi voittamattomaksi joukkueeksi. Lappeenrantalaisittain katsoen pelissä ei juurikaan huonoa ollut. Tasapainoinen ja vahva vieraspelaaminen oli avain voittoon.

- Puolustuksen kautta lähdettiin ja pelattiin todella fiksu peli, SaiPan piiskuri Heikki Mälkiä sanoi tyytyväisenä.

Mika Toivolan ilme oli varsin synkkä pelin jälkeen ja mies ei omiensa tekemisistä paljoa hyvää löytänyt.

- Meidän täytyy pelata kaikissa peleissä hyvin, jos aiotaan voittaa ja tänään ei niin tehty. Oltiin jokaisella osa-alueella huonoja. Otan tappion paljon omaan piikkiini. Valmentajan syy, että hävittiin, Toivola sanoi.

Aleksi Rantala

Ensimmäisessä erässä ei tapahtunut käytännössä yhtään mitään. Molemmat joukkueet keskittyivät puolustamiseen ja haukotukset täyttivät Isomäen jäähallin. Koska erä oli niin tylsä, keskittyy tämä kappale tuomarityöskentelyn vaikeuteen.

On hyviä tuomareita ja on vähän huonompia tuomareita. Sitten on Aleksi Rantala. Miehen linja on omanlaisensa, sen myönsi myös erotuomaritarkkailija Veikko Ukkonen.

- Tämä linja Rantalalla on koko kauden ollut, Ukkonen sanoi.

Valmentajat myönsivät erotuomaritarkkailijan olevan oikeassa, mutta he tuskin tarkoittivat tätä erityisen hyvällä.

Peli ei ollut Rantalan asteikolla laskettuna edes erityisen huono, mutta valmentajat eivät liikaa näkemästään pitäneet.

- Aikamoinen humppa, tämä tuomari. Tykkää kovasti rupatella meille valmentajille ja miehen asenne on hymyilevän ylimielinen, mikä harmittaa, kun tosissaan pisteistä pelataan. Koskaan ei tiedä mitä saa, kun Rantala tuomarina huseeraa, Mälkiä kertoi mielipiteensä.

Virkaveli Toivola liikkui sanoissaan melko samoilla linjoilla.

- Minulle se tuli kolme kertaa sanomaan jotain, enkä tiedä yhtään mistä. Sanoi kolmannella kerralla heittävänsä minut pihalle. Nyökkäilin vain, kun en yhtään tiennyt miksi. Mahtoikohan sillä olla likkakaveri katsomossa, kun tarvitsi päteä noin paljon, Toivola vitsaili.

Täällähän on peli

Erätauolla joukkueet havahtuivat huomaamaan, että nythän on peli. Toisessa erässä varsinkin SaiPa sai luistimensa liikkeelle ja pelaamiseensa järkeä.

Ensimmäinen maali syntyi, kun erää oli pelattu vain 24 sekuntia. Pasi Peltonen laukoi viivalta maalinedustalle ja Kristian Kuusela ohjasi kiekon maaliin. Kuuselalle maali oli jo viides kolmessa olympiatauon jälkeen pelatussa pelissä. Mies on ollut mukana kaikissa Ässien tauon jälkeisissä maaleissa.

Tasoitusta ei tarvinnut odottaa kuin 32 sekuntia. SaiPa pääsi pelaamaan 5-3 ylivoimaa ja se oli tappavaa. Kiekko maaliin viidessä sekunnissa. Ylivoimapelin perusidea toimi tässä tilanteessa mallikkaasti. Kiekko viivaan ja sieltä kova lyöntilaukaus ohi Juuso Riksmanin, maalintekijänä Petri Kokko.

Tämän jälkeen patapaidat pääsivät pelaamaan tukuttain ylivoimaa. SaiPa kuitenkin karvasi vahvasti alivoimallaan ja teki Ässien ylivoimasta huonoa. Laukaukset puuttuivat ja muutenkin pyöritys oli tehotonta.

- Ylivoima ei tänään toiminut lainkaan. Emme me kuitenkaan siihen kaatuneet. Kokonaisuutena meiltä niin huono peli, että ei siinä ylivoimakaan voi toimia. Mikäli peli kulkee, niin myös ylivoima kulkee, Toivola sanoi.

Vaikka Ässät pääsi toisessa erässä pelaamaan runsaasti ylivoimaa, SaiPa oli kokonaisuutena selvästi patapaitoja edellä koko erän. Karvaaminen oli rajua ja lappeenrantalaisten asenne oli kohdallaan.

- Ässiltä saatiin puolustettua vahvuudet pois. Kokonaisuutena olen tosi tyytyväinen, Mälkiä kertoi.

SaiPa ratkaisee

Kolmannessa erässä mikään ei ollut toisin. Porilaiset eivät saaneet omaa peliään lainkaan auki ja SaiPa jatkoi vahvaa pelaamistaan. Ratkaisua saatiin odottaa aina erän puoliväliin saakka.

Jälleen lappeenrantalaisten 5-3 ylivoima näytti patapaitojen vastaavalle, miten maali kuuluu tehdä. Nyt siihen tosin tuhrattiin jo yhdeksän sekuntia. Muuten maali oli pitkälti ensimmäisen toisinto. Kiekko viivaan ja Kokko ampui hurjan lämärin, johon Riksmanilla ei ollut mahdollisuuksia.

- Omaa tyhmyyttämme otettiin kaksi 3-5 alivoimaa. Siihen ei voi muuta sanoa. Luulisi, että ensimmäisestä kerrasta oltaisiin jo opittu, että ei se kannata, mutta eipä näyttänyt yksi kerta tänään riittävän, Toivola sadatteli.

Lopullinen piste ottelulle tuli noin kaksi minuuttia myöhemmin ja Ässien kannalta varsin nolosti. Porilaisten ylivoimapeli tohelsi jälleen aikansa tuloksettomasti. Kimmo Koskenkorva karvasi kiekon itselleen ja lähti nousuun. Hieno syöttö maalin edustalle, jossa Ville Viitaluoma ohjasi lätyn nätisti maalin yläkulmaan.

- Voitto pitää meidät mukavasti kilpajuoksussa mukana. Loppukaudesta tulee jännittävä ja jokaisella pisteellä on suuri merkitys, Mälkiä sanoi.

Ässien kannalta tilanne mutkistui hetkessä hivenen. Paineita saattaa kasaantua porilaisten harteille loppukaudesta runsaasti. Toivolalla on asiaan yksinkertainen ratkaisu.

- Pitää pelata paremmin. Toivottavasti saadaan myös Aki Uusikartano mukaan seuraavaan peliin, häntä me kaipaamme takaisin kipeästi, Toivola analysoi.

Joukkueet jatkavat taisteluaan tiistaina. Ässät matkustaa pääkaupungin valoihin Jokerien vieraaksi. SaiPa matkustaa Tampereelle kohdatakseen tärkeässä ottelussa Ilveksen.

» Lähetä palautetta toimitukselle