Porissa päädyttiin tasapeliin

Yllättäen SM-liigan kärkikamppailuksi muodostunut Ässien ja SaiPan kohtaaminen Porissa oli kotijoukkueen tyrmäävästä alusta huolimatta tasainen ottelu. Niinpä pisteet jaettiin numeroin 2-2.

Ässät jyräsi alussa

Ottelun ensimmäiset kymmenen minuuttia olivat aivan ensimmäisiä vaihtoja lukuunottamatta Ässien totaalista hallintaa. Joukkue painoi pelin väkisin vieraiden päätyyn ja pääsikin maalin makuun melko nopeasti. Kun peliä oltiin käyty hieman vajaat viisi minuuttia, oli kiekko ensimmäistä kertaa SaiPa-vahti Juha Kuokkasen selän takana. Asialla oli loistavasti kauden aloittanut kolmikko Samu Wesslin-Markku Tähtinen-Timo Salonen. Maalin viimeisteli ketjun sentteri Tähtinen, joka pääsi laittamaan kiekon verkkoon Wesslinin hyvästä esityöstä. Tehomerkinnän osumaan sai myös Salonen.

Montaa minuuttia ei tarvinnut odottaa kotijoukkueen seuraavaakaan maalia. Muutamaa sekuntia vaille seitsemän minuuttia oli pelikellossa, kun Pasi Peltonen täräytti sydämensä kyllyydestä kiekon Kuokkasen vartioiman maalin yläkulmaan Iikka Törnvallin ja Tähtisen syötöistä. Maali syntyi pitkälle Peltosen hyvän nousun ansiosta. Kaksi maalia vajaassa kymmenessä minuutissa oli liikaa Kuokkaselle, jonka tilalle maaliin luisteli Tomas Duba.

- Meidän lähto otteluun oli huono, vaikka Ässien kova alku oli
tiedossa. Meidän liikkeemme oli heikkoa ja lisäksi Juhalle pääsi
lipsahtamaan yksi paha maali. Maalivahdin vaihtamisella halusin
toisaalta myös herättää joukkuetta, SaiPan piiskuri Petri Skriko
kertoi ottelun jälkeen.

Pelin luonne muuttui

Ensimmäiset kymmenen minuuttia avauserästä olivat siis kotijoukkueen näytöstä. On vaikea sanoa mitä tämän jälkeen tapahtui, mutta jostakin syystä Ässien peli lopahti täysin. SaiPa sai pelistä paremmin kiinni ja alkoikin luomaan enemmän tilanteita Scott Langkowin vartioimalle maalille.

Lähes samalla tavalla kuin Ässät hallitsi avauserän alkua, oli SaiPa suhteellisen dominoiva toisessa erässä. Se sai heti muutaman minuutin pelin jälkeen mahdollisuuden pelata ylivoimaa ja käyttikin sen tylysti hyödykseen. Kovan pyörityksen jälkeen pääsi Mika Skyttän ja Teemu Riihijärven syötöistä puolustaja Antti Hulkkonen nousemaan p-pisteen kaarelle ja laukomaan kiekon Langkowin maalin takakulmaan. Maalivahdilla ei paljoakaan ollut sanomista tähän osumaan, sen verran hyvästä sektorista pääsi Hulkkonen laukaisemaan.

Toinen erä oli yleisesti täydellistä SaiPan hallintaa. Ässät oli lähes jatkuvasti vastaanottajan asemassa. Kerran oli Tuomo Harjula aivan varmassa maalipaikassa, mutta ei kuitenkaan onnistunut kasvattamaan joukkueensa johtoa. Paikkansa toki oli vieraillakin, ehkä parhaaseen niistä pääsi Vladimir Machulda. Langkow onnistui kuitenkin ottamaan hänen puolittaisen läpiajonsa hienosti kiinni.

Uusikartano hiljensi kotiyleisön

Melko runsaslukuinen kotiyleisö sai heti kolmannen erän alussa sankokaupalla sontaa niskaansa, kun SaiPa jatkoi jyräämistään. Ainoastaan 35 sekuntia oltiin erää pelattu, kun Timo Ahmaojan harhasyötön seurauksena pääsi Machulda syöttämään hyvässä vireessä alkukauden olleen Aki Uusikartanon laidalta karkuun. Uusikartano ei erehtynyt vaan laukoi kiekon tylysti ohi Langkowin. Erä alkoi kotijoukkueen kannalta pahimmalla mahdollisella tavalla.

Molemmilla oli vielä varsinaisellakin peliajalla paikkoja ratkaista kamppailu edukseen. Ässät sai pelata muutamaan otteeseen ylivoimaakin, mutta päivän teeman mukaisesti sekään ei kulkenut täysin odotetulla tavalla muutamaa hyvää tilannetta lukuunottamatta. Lopulta päädyttiin melko oikeutetusti tasatulokseen jonka seurauksena pelattiin viiden minuutin jatkoaika.

- Meidän ylivoima oli huonoa, joskin SaiPa toisaalta pelasi
erinomaista alivoimaa. Me ei pystytty rauhoittamaan peliä
vastustajan alueella hetkeksikään. Videot ovat varmasti kovassa
käytössä, jotta mekin pystymme tulevaisuudessa samaan, Ässä-valmentaja Mika Toivola
arveli ottelun jälkeen.

Ässät todella lähellä toista pistettä

Usein tällaisten otteluiden jatkoajat ovat melko tylsää pelailua. Tällä kertaa kuitenkin nähtiin kaksi erittäin hyvää tilannetta sekä yksi kahden minuutin ylivoima. Ensimmäisen mahdollisuuden ratkaista ottelu sai puolustaja Pekka Kangasalusta, joka pääsi aivan yksin hienon pelin pelannutta Dubaa vastaan. Laukaus suuntautui kuitenkin liikaa kohti maalivahtia ja SaiPa säästyi äkkikuolemalta. Hieman myöhemmin pääsi maalia yrittämään lähes yksin läpi päässyt Steve Shirrefs, joka pienen estelyn seurauksena menetti kontrollin kiekkoon eikä saanut ratkaisua aikaiseksi. SaiPalle taas tarjoutui mahdollisuus pelata viimeiset kaksi minuuttia ylivoimaa. Pelin se sai Ässien päädyssä pyörimään, mutta lopullista ratkaisua ei sekään tuonut. Näin päädyttiin tasatulokseen 2-2.

- Me onnistuttiin taas nousemaan takaa eikä meidän selkäranka
katkennut tässäkään ottelussa. Peliin olen erittäin tyytyväinen,
vaikka toisaalta jatkoajan ylivoimatilanteen hyödyntämättä
jättäminen harmittaakin, kertoi SaiPa-piiskuri Petri Skriko. Kollega Toivola ei ollut yhtä positiivisella mielellä:

- Olen pettynyt tulokseen, sillä meidän olisi ehdottomasti pitänyt voittaa. Harjoiteltava on lisää, koska kyllä tällaiset pelit pitäisi kotona pystyä hoitamaan. Me ei tänään pystytty pelaamaan sillä tasolla kuin oli tarkoitus.