Korppi raateli pelikaaneja

Liigajumboksi juuttuneen Pelicansin räväkkä alku Ässiä vastaan ei lopulta riittänyt avaamaan joukkueen vieraspistetiliä. Porilaiset kirivät Pelicansin 0-2-johdon kiinni ja kolmannessa erässä lahtelaiset joutuivat jälleen kerran taipumaan, kun kapteeni Jari Korpisalo johdatti patapaidat selvään 6-3-voittoon.

Ässät pääsi peliin hyvistä asemista. Takana oli hieno voitto TPS:sta sekä sen jälkeen muutaman päivän huili. Lisäksi joukkue sai sairastuvalta oivan lisävahvistuksen Richard Rochefortin muodossa, mutta Pasi Tuominen ei lopulta pystynytkään pelaamaan. Miehen nivusvamma äityi eilisissä iltaharjoituksissa sen verran pahaksi, ettei miestä nähtäne kaukalossa ainakaan tällä viikolla.

Pelicansinkin lähtökohdat olivat sikäli hyvät, että sunnuntaina joukkue kykeni nousemaan tärkeään voittoon Lukkoa vastaan. Tuosta voitosta joukkue olikin selvästi saanut uutta uskoa. Pelicansin sairastuvalla ei ole ollut samanlaista tungosta kuin Ässillä, sillä miehistöstä puuttui vain Joonas Jääskeläinen, kuten on puuttunut koko alkukauden.

Ässät unessa, Pelicansille lentävä lähtö

Liekö sitten poikkeuksellinen tauko vaikeuttanut Ässien peliin valmistautumista, sillä avauserässä Ässät oli täysin unessa. Tuoreista jaloista ei juuri näkynyt merkkiäkään, eikä peliin muutenkaan tuntunut löytyvän sen enempää taistelua kuin järkeäkään.

Toisaalta Pelicansin hyvä viisikkopelaaminen vaikeutti Ässien pelintekoa selvästi. Patapaidat eivät yksinkertaisesti kyenneet saamaan kiekkoa lahtelaisten päähän saati, että olisivat pystyneet luomaan minkäänlaista painetta Pelicansin puolustajille tai maalivahti Mikko Rämölle. Rämön ensimmäinen torjunta tapahtuikin vasta vajaan yhdeksän minuutin pelin jälkeen.

Kun vauhtia ei ollut tarpeeksi, ja kun nopeasta pelin avaamisesta ei ollut tietoakaan, Ässien yritykset päättyivät kerta toisensa jälkeen keskialueelle. Siihen asti Pelicans päästi Ässät vapaasti tulemaan, mutta sitten luukut menivätkin sen verran tiukasti kiinni, etteivät porilaiset niitä auki saaneet.

Myös Ässien valmentaja Mika Toivola oli ihmeissään joukkueensa aloituksesta.

- Alku oli tosiaan vaisu, emme päässeet oikein peliin sisään, vaikka valmistautuminen sujui ihan hyvin. Siitä se ei johtunut, että joukkue olisi ollut taukotunnelmissa. Kaukalossa on kuitenkin aina kaksi joukkuetta ja Pelicans aloitti tosi hyvin, se vain oli meitä edellä alussa, Toivola pohti.

Pelicans pystyi hyödyntämään yliotteensa myös maalien muodssa. Joukkueen avausmaali syntyi reilun kolmen minuutin jälkeen, kun Martin Cech antoin hienon poikittaissyötön läpi levällään olleen patapakan ja Toni Saarinen irtosi laidasta läpi. Saarinen pääsi Scott Langkowin kanssa kasvotusten, eikä jättänyt tälle mitään mahdollisuuksia, niittaamalla kiekon hallitusti ylänurkkaan.

Joksikin aikaa Ässät sai juonesta kiinni ja peli tasoittui, mutta kun omassa päässä ajatus ja liike eivät aina riittäneet, pääsi lintulauma välillä nokkimaan sen verran vaarallisesti, että Ässät joutui rikkomaan. Pelicans käytti Ässien rangaistuksen hyväkseen, kun Jermu Pisto ja Jan Latvala sahasivat kiekon varsinkin ottelun alussa vahvasti pelanneen Jari Kauppilan mailan lapaan. Kauppilalla olikin helppo työ siirtää sahauksesta syntyneet purut maalin edestä sisään ja Pelicans 0-2-johtoon.

Toisen maalin jälkeen näytti jo vähän siltä, että Pelicans vastaa ottelun kolmannestakin maalista, mutta Ässien onneksi niin ei käynyt, vaan kaukalon kuningas Jari Korpisalo nosti erän lopussa porilaiset peliin mukaan. Korpisalo eteni laidallaan kohti Rämön maalia, heitti kiekon laidan kautta ohi siniviivalla seisseen Pelicans-pakin ja meni itse toiselta puolelta kiekon perään kohti kaukalon kulmaa. Ehkäpä Mikko Rämö on sen verran nuoren polven maalivahti, ettei hän tiennyt Korpisalon laukovan mistä vain, kun sille päälle sattuu. Ja tänään sattui. Ässäkapteeni niittasi 1-2-kavennuksen lähes nollakulmasta ohi maalilleen jähmettyneen Rämön.

Parantunut ylivoimapeli toi tasoituksen

Avauserän viimeisten vaihtojen pyörityksessä lahtelaiset joutuivat rikkomaan, ja Ässät pääsikin aloittamaan toisen erän ylivoimalla, joka tänään pyörikin ajoittain varsin mallikkaasti. Richard Rochefortin ja Vjatsheslav Fandulin paluut näkyivät nimenomaan yv-pelissä, ja varsinkin Ässien ykkösylivoimakenttä, johon molemmat herrat kuuluivat, oli vaarallinen.

Pelicans hölmöili väärästä vaihdosta Ässille vielä toviksi 5-3-ylivoimankin. Se ei kuitenkaan tuottanut tulosta, mutta tuon jälkimmäisen jäähyn Ässät pystyi hyödyntämään. Rochefort ja Steve Shirreffs petasivat Pasi Peltoselle paikan ja tällä oli jopa aikaa katsoa mihin kiekon sijoittaa. Rämö oli maalissa voimaton.

Jos joku luuli, että Ässät ottaa saman tien isännän otteet ja polkee Pelicansia karkuun, niin väärässä oli. Ässät kyllä hallitsi ja välillä kiekko pyöri vaarallisestikin lahtelaisten päädyssä, mutta tulosta ei tullut. Eikä johtomaali ollut oikeastaan kovin lähelläkään, vaan pelin hallinta oli lähinnä näennäistä.

Pyörityksen väliin Ässille osui aika ajoin heikompia hetkiä, ja tällöin oli taas pieniä vaikeuksia omalla alueella. Petteri Hirvosen ryhmittymä ei kuitenkaan pystynyt iskemään enää kovin vaarallisesti, kun pelin rakentelun sijasta pääpaino oli oman maalin varjelussa. Siinäkin oli avauserään verrattuna huomattavia vaikeuksia, kun pakka ei enää pysynyt tiiviinä ja toisaalta Ässät löysi lisää vauhtia.

Korpisalon tahto ratkaisi

Jos joku luuli, että viimeistään päätöserään Ässät tulee sellaisella raivolla, että siinä käsittelyssä lintulauman höyhenet pöllyävät mennen tullen, niin jälleen tuli pienoinen erehdys. Erän alussa Ässät nimittäin vaipui samaan horrokseen, missä joukkue oli ollut ottelun alussa. Peli suorastaan jähmettyi, eikä kiekkoakaan meinattu saada millään omasta päästä pois.

Ei ollutkaan mikään suuri yllätys, eikä vääryyskään, että erän maalihanat avasi vierasjoukkue. Maali kuitenkin tuli hieman halvalla tavalla, kun Jani Keinäsen laidasta lähtenyt laukaus lipui Langkowin suojien alta maaliviivan yli kuin tuossa rakkaassa ruotsalaisessa kiekkolaulussa konsonaan.

Ässät ei ole tällä kaudella takaa-ajoasemassa luovuttanut, eikä se tehnyt niin nytkään. Hiljalleen putki alkoi jälleen liikkua, peli avautui ja vierailjat joutuivat ahdinkoon. Patapakan todelliseksi sytyttäjäksi nousi pelin hirveällä tsempillä läpi vetänyt ikitaistelija Korpisalo. Patapäällikkö vei Ässät ensi kertaa johtoon vääntämällä kaksi todellista tahtomaalia. Tasoitus syntyi, kun Rämö ei saanut viivalta lähtenyttä vetoa haltuunsa, vaan kiekko meni miehen selän taakse, jossa ”Korppi” nokki pelivälinettä huomattavasti terävämmin kuin vieressä vahtinut pelikaani.

4-3-voittomaalissa Korpisalo sai kiekon maalin kulmalle. Ensimmäisen laukausen Rämö torjui, mutta Korpisalo otti irtokiekon ja punnersi sen kaatuessaankin väkisin sisään.

Pari minuuttia ennen loppua Pelicans otti Rämön pois ja lähti hakemaan tasoitusta 6-5-vastaan. Tovin joukkue hyörikin vaarallisesti hyökkäysalueella, mutta Ässät kesti. Lopullinen ratkaisu tuli, kun omasta päästä kiekkoa hakenut Kauppila antoi huolimattoman syötön, johon Markku Tähtinen pääsi väliin ja vaihtoi taululle lukemat 5-3. Pelicansin pyristely loppui siihen ja Samu Wesslin pääsi vielä kaunistelemaan loppunumeroiksi 6-3, kun lahtelaiset luovuttivat kiekon ensin lähes suosiolla Timo Saloselle.

Hirvonen pettyi omiinsa

Pelin jälkeen Petteri Hirvonen oli luonnollisesti kovin pettynyt omiensa panokseen.

- Alussa päästiin hyvin peliin mukaan ja pelattiin, kuten oltiin suunniteltu. Sitten nuoren maalivahdin nukahdus päästi Ässät peliin. Toisessa erässä tyhmä jäähy väärästä vaihdosta ja Ässille tasoitus.

- Omiin tyhmiin virheisiin me tänään kaaduttiin, varsinkin karmeita henkilökohtaisia virheitä tuli aivan liikaa. Ei tuolla virhemäärällä voi voittaa, Ässätkin on tällä hetkellä sen tason joukkue, että se rankoo niistä varmasti. Ässät taisi tehdä neljä maalia meidän lapsuksistamme. Kauppilan virhe oli sitten vain kruunu tälle ottelulle, Hirvonen suomi joukkuettaan.

Ässäkoutsi Toivola nosti esiin illan tehomies Korpisalon, eikä toki suotta.

- Kaikki onnistuivat ihan tyydyttävästi, mutta yksi oli tänään ylitse muiden. Jari on pelannut hienon alkukauden ja hän on ollut meille tärkeä ja esimerkillinen pelaaja niin kaukalossa kuin kopissa.

- Hän on tehnyt pelistä toiseen hirveän työmäärän ja varsinkin alivoimissa Korpisalo on taistellut loistavasti. Tänään sitten tuli tehojakin ja hän nousi sitä kautta paremmin esiin, Toivola ylisti kapteeniaan.

Korpisalon lisäksi Ässistä erottuivat jälleen hyvin puolustaneet ja hyökkäyksiäkin tukeneet Pasi Peltonen ja Steve Shirreffs, sekä lupaavan paluun tehnyt ja kaksi tehopistettäkin hankkinut Richard Rochefort.

Pelicansin ykkösnimeksi nousi kärkkäästi hyökännyt Toni Saarinen. Jari Kauppila pelasi paljon ja hän olikin alussa lähes dominoivassa roolissa. Loppua kohden, kun olisi pitänyt nousta ratkaisemaan, hän kuitenkin vaipui muiden mukana. Puolustuksessa parhaiten erottui Martin Cech.

Maalivahdeista sen paremmin Mikko Rämöllä kuin Scott Langkowillakaan ei ollut aivan paras iltansa. Langkow ei tosin tällä kertaa joutunut urakoimaan niin paljoa kuin on totuttu. Pelicans ei ehkä kaatunut yksin Rämöön, mutta ei hänestä ollut joukkueensa kannattelijaksikaan.

Pelicansin ohjelmassa on seuraavaksi kaksi kotiottelua. TPS torstaina ja HPK lauantaina eivät varmasti ole vaikean alkukauden kokeneelle joukkueelle helppoja vastustajia. Joka tapauksessa tämän päiväisestä on parannettava, mikäli pisteille mielii.

Ässät saa puolestaan taas keskittyä sopivaan harjoitteluun, sillä seuraava peli on vasta lauantaina. Silloin Isomäki täyttyneekin satakuntalaisen kiekkoilun ystävistä, kun lauantai-illan huumassa löylyä lyövät paikalliskapinan hengessä Ässät ja Lukko.