Aravirta: ”Jokaisesta hipaisusta ei kannattaisi tällaisissa peleissä viheltää”

LIIGA / Raportti
Pekkala haki voittomaalikilpailun ratkaisua laukomalla suoraan päin Rinnettä.
Kuva © Mikko Ruohola http://mikko.ruohola.org/
Kevätkausi kiristää taistelua sarjataulukon viivojen tuntumassa. Kylmyys ulkona paleli sielussa asti. Ässät kavensi piste-eroaan Pelicansiin nähden 6–5-voitollaan voittomaalikilpailussa, kun Austin Smith oli ainoa maalintekijä.

Lahden Pelicans valmistautui otteluun huolella. Ässien valmentaja Jere Härkälä kertoi otteluinfossa lahtelaisjoukkueen saapuneen Poriin jo maanantaina, joten latautuminen oli myös kotijoukkueen tiedossa.

− Meidän täytyy olla fyysisellä puolella valmiita, edellinen peli Porissa oli ainoa, joka lipsahti meiltä täysin ohitse, mietti Pelicansin päävalmentaja Hannu Aravirta ennen ottelua Etelä-Suomen Sanomien haastattelussa.

Viikkopelin panos ei jäänyt epäselväksi jääkentälläkään. Joukkueet tulivat ensimmäisen erän avauspuolikkaalle melkoisella höyryllä, molempien osapuolten päävalmentajat kiittelivät omiensa pelaamista heti avauskiekosta lähtien. Ottelu muodostui tiistai-iltanakin hienoksi kamppailuksi elintärkeistä sarjapisteistä.

Avauserässä ei kuitenkaan nähty odotetun kaltaista fyysistä voimainkoitosta. Peli aaltoili toki nopeasti tilanteesta toiseen, eikä puolustuksien toiminta ollut millään tavalla ennakoitavissa.

Sami Mutanen säväytti noin 3900 paikalle saapunutta katsojaa jälleen kerran ottelun avausosumalla. Taitomaalien mies Joensuusta vei noin tuhat Liiga-ottelua enemmän pelannutta Jan Latvalaa karulla tavalla ja takoi kiekon etuyläkulmaan ohi voimattoman Jere Myllyniemen.

Konkaripakin kosto nähtiin kuitenkin pelin edetessä. Vielä avauserän aikana ensin Vili Sopanen tasoitti nerokkaalla ohjauksella maalin edestä, ja vain hetkeä myöhemmin Latvala pääsi niittaamaan Pelicansin johtoasemaan erätauolle lähdettäessä.

− Siinä tasavajaalla nähtiin todella surkeaa puolustuspeliä, tuskaili Ässien päävalmentaja Pekka Virta.

− Joulun jälkeen on jokaisessa pelissä hukattu johtoasema, ja aina muutamat pelaajat tuntuvat olevan silloin paikalla, harmitteli Virta.

Oppitunti jääkiekosta

Vuoristoratamaisen ottelun toinen erä oli oppimisprosessia lajin peruskysymysten äärellä. Ässät vei erää melko suvereenisti, mutta Pelicans onnistui maalinteossa isäntiä paremmin.

Ensimmäinen huippupaikka Ässille tuli heti ensimmäisessä vaihdossa ylivoimalla, kun Dragan Umicevic ja Niklas Hagman syöttivät Kamil Krepsille avopaikan. Myllyniemen patja ja sivurauta estivät kuitenkin maalin syntymisen.

Kuten ennenkin, musta hetki naksautteli kotijoukkueen selkärangan nikamia. Kun avauserässä Pelicansin kaksi maalia vaativat aikaa noin puolitoista minuuttia, toisessa erässä siitä leikattiin vielä puolet pois.

46 sekunnissa 2−2-tilanne muuttui lukemiin 2−4, ja Mika Niemen tasoitusmaalistakin oli aikaa kulunut vain hieman yli puolitoista minuuttia.

− Tehdyn maalin eteen tarvitaan työtä ja maalipaikkoja aivan käsittämätön määrä verrattuna siihen, kuinka helposti menee omiin. Enkä tarkoita nyt vain maalivahtipeliä, mietti Virta.

Erän hallinta ei auta, jos vastustaja iskee maaleja lähes ilman maalipaikkoja. Juuso Riksmanin heikko ilta päättyi neljänteen päästettyyn maaliin, kun Rasmus Rinne luisteli ässämaalille.

Vahvan ottelun pelannut Pelicansin puolustaja Latvala pääsi herkuttelemaan vielä toisellakin osumalla, kun hän painoi 2−4-maalin Riksmanin selän taakse.

− Kaksi viimeistä erää menivät sekaisin jäähyistä molemmin puolin. Ihan kaikista hipaisuista ei kannattaisi tällaisissa peleissä viheltää jäähyä, totesi Aravirta.

− Tunneskaala oli laaja. Ei tässä tarvitse valmentajankaan tämän enempää kuntoilla. Riittää, kun tulee paikalle näihin peleihin, jatkoi Aravirta.

Tutun oloinen ratkaisu

Maalipaikkoja harvoin tuhlaileva Hagman missasi kolmannessa erässä täysin tyhjän maalin, ja vastaavasti jatkoajalla olisi riittänyt Myllyniemen patjaa korkeampi laukaus lähietäisyydeltä.

Nähdyn kaltainen peli ei voi Porissa päättyä muuten kuin voittomaalikilpailussa. Rinne torjui tuttuun tyyliin kaiken, ja tällä kertaa ratkaisu saatiin Texasista, kun Austin Smithin nosto lipui sittenkin Myllyniemen suojista maaliin.

− Tyytyväinen olen kuitenkin pisteeseen. Sydän verta vuotaen on myönnettävä Ässät tämän verran paremmaksi, päätti Aravirta.

Viikonlopun tuplapeleissä Pelicans kohtaa KalPan ja Ässät TPS:n. Tästä alkavat käytännössä näiden joukkueiden pudotuspelit pääsystä pudotuspeleihin.

» Lähetä palautetta toimitukselle