Ässät otti pakkovoiton

LIIGA / Raportti
Ässät ja Pelicans tahkosivat suhteellisen ponnettoman liigaottelun kahdesta sarjapisteestä. Ässillä oli mahdollisuudet ottaa selkeäkin voitto, mutta lopulta joukkue oli tehdä illastaan kohtuuttomankin vaiken. Se tärkein, eli kaksi sarjapistettä irtosi kuitenkin lopulta selkeällä 5-2-voitolla.

Valmentajat olivat joukkueidensa onnistumisesta hieman eri mieltä kuin tavallinen rivikatsoja. Petteri Sihvonen ja Mika Toivola yltyivät jopa pieniin kehuihin ottelun jälkeen.

- Mielestäni teimme ottelusta ihan hyvätasoisen liigaottelun. Viidellä viittä vastaan taistelimme tasaisesti, mutta ratkaisu tuli ylivoimassa sekä maalivahtipelissä, tappiosta huolimatta suhteellisen tyytyväisen oloinen Pelicans-luotsi Sihvonen näki illan annin.

- Olosuhteisiin nähden kohtuullisen hyvä esitys meiltä. Ensinnäkin joukkue lyötiin Jokerit-pelin jälkeen vähän kohtuuttomastikin lyttyyn. Toiseksi Pelicans on pelannut hyviä pelejä viime aikoina. Ja kolmanneksi tämä oli selkeä pakkovoitto-asetelma meille. Joten lähtökohdat olivat kyllä vaikeat ja siinä mielessä selvittiin hyvin, Mika Toivola puolestaan summasi.

- Kukapa sitä keväällä edes muistaa millaisella esityksellä pisteet ovat tulleet. Pääasia, että niitä tulee. Nyt on tullut neljästä pelistä kuusi pistettä ja siihen täytyy olla tyytyväinen, Toivola jatkoi.

Pisteet toki olivatkin Ässille kaikki kaikessa, ja koska ne tulivat, voisi iltaan Toivolan tavoin ollakin tyytyväinen. Mutta sanoivat valmentajat mitä tahansa, niin pelin taso ei kehuja ansaitse. Välillä jopa kyseenalaistui se, oliko peli todella sitä liigatasoa, mistä Sihvonen pelin jälkeen jutteli.

Bergeron tuli, näki ja ratkaisi

Ässät sai ottelulle juuri sen alun minkä se tarvitisikin. Maali heti alussa ja vielä toinenkin ennen erätaukoa. Käytännössä nuo maalit pitkälti ratkaisivt koko ottelun.

Pelikello ehti raksuttaa vain 16 sekuntia, kun verkot menivät Mikko Rämön takana ensimmäisen kerran tötterölle. Ässien ykkösketju loi heti paineen lahtelaispäätyyn ja maalin edessä Martin Bergeron oli tarkkana sivaltaen kiekon vastustamattomasti takanurkkaan.

Tämän jälkeen ote olikin aika selvästi kotijoukkueen hallussa. Ja olisi ollut selvemminkin mikäli Ässät olisi niin halunnut. Pelicansista kun ei avauserässä ollut juuri mihinkään.

- Kyllähän tuo nopea avausmaali oli yksi ratkaisu ottelulle. Ässät sai aika hyvin pelinsä auki ja meille tuollainen on tietysti kova isku, Sihvonen manasi.

Ei Ässienkään ote itse asiassa kummoinen ollut. Joukkue pääsi hyökkäysalueelle turhankin helposti, mutta jälleen siinä vaiheessa se todellinen tappamisen meininki puuttui. Ässien hallintaan nähden Mikko Rämön työt jäivätkin kohtuuttoman vähäisiksi.

Radek Philippin koukkaamisen jälkeen Ässät pääsi ensi kerran kokeilemaan ylivoiman toimivuutta. Ja se jopa toimikin, kun tilaa ja aikaa oli jonkin verran enemmän kuin normaalisti. Ässien ykköskenttä pyöritti aikansa, kunnes se löysi myös ratkaisun avaimet käsiinsä. Marko Kivenmäki antoi hyvän poikittaissyötön Pasi Peltoselle, joka loistavassa laukaisupaikassa oivalsi vielä takanurkalla yksinäisenä seisoskelleen Bergeroonin. Yhden ottelun pannastaan päässyt Bergeron laittoi mailansa väliin ja siirsi lukemiksi 2-0. Kaksi maalia pakkovoitto-ottelun avauserässä, tämän takiahan mies Poriin hommattiin.

- Kokonaisuutena ekaan erään on oltava tyytyväinen. Kontrolloitiin tapahtumia aika selvästi, Toivola iloitsi.

Ylivoimat ratkaisivat

Toiseen erän Ässät tulikin kaukaloon kuin voiton jo ratkaisseena. Eli homma näyttikin hetken melkoiselta muniin puhaltelulta ja paremmin liikkunut Pelicans sai helposti otteen pelistä.

Lahtelaiset käyttivät myös mahdollisuutensa kavantaen pelin heti erän alkuun 2-1-numeroihin. Varsinkin ottelun alkupuolella pirteästi liikkunut Daniel Widing oli aloitustilanteen jälkeen kärppänä paikalla iskien b-pisteiden väliin jääneen irtokiekon ohi Teemu Lassilan.

Tämän jälkeenkin ote oli hienokseltaan lintulaumalla, mutta ratkaisuksi koituivat ylivoimapelit. Pelicans hassasi oman tilaisuutensa tyystin, mutta Ässät sen sijaan pyöritti ylivoimaansa jälleen tuloksekkaasti.

Ykkösylivoima pyöritti taas mallikkaasti ja lopulta ratkaisun avaimet löytyivät tälläkin kertaa Peltosen lavasta. Kivenmäki antoi syötön viivalle Peltoselle, joka huijasi lahtelaiset valelaukauksellaan ja syötti kiekon vapaaseen paikkaan Jari Korpisalollle, eikä Rämö ehtinyt Ässäkapteeniin matalaan laukaukseen. Kivenmäen saama syöttöpiste nosti hänet samalla myös Ässien kultakypäräksi ohi Bergeronin.

3-1 näyttikin vievän Pelikaanien uskon. Ässät loi helposti tilanteita ja omasi mahdollisuudet iskeä taululle kunnon selkäsaunan. Lisämaalit jäivät kuitenkin vain yhteen, joka sekin syntyi vain 17 sekuntia Korpisalon maalin jälkeen. Vjatsheslav Fandul otti 100-0-aloitusvoiton ja Antti Boman latasi siniviivalta laukauksen joka kimpoili lopulta tolpan kautta maaliin ja Pelicans näytti lyödyltä. Mahdollisuuksista huolimatta patapakasta ei ollut lisämaalien tekijäksi.

Pelicans nousi vielä taistoon mukaan

Myös kolmennen erän alkuun Ässät tuli melkoisessa usvassa. Liekö kyse sitten liiasta varmistelusta vai mistä, mutta Pelicans sai turhankin helposti otteen itselleen.

Näennäisestä hallinnastaan huolimatta lahtelaiset eivät juurikaan pystyneet todellisia tilanteita luomaan. Mahdollisuuksia olisi Ässien löysäillessä ollut, mutta eväitä ei vain tarpeeksi löytynyt.

Yhden kavennusmaalin Pelicans kuitenkin kykeni värkkäämään. Ässien kannalta kavennus tulikin aika nolosti. Joukkue pyöritti taas ylivoimaa, mutta liiat luulot kostautuivat. Steve Shirreffs riplasi kankeilla käsillään ja menetti kiekon, jonka seurauksena louskuleuat pääsivät ylivoimahyökkäykseen. Lasse Jämsen tarjoili Jani Keinäselle, joka ujutti kavennusmaalin Lassilan längeistä. Periaatteessa tilanteen voisi laskea alivoimamaaliksi, vaikka käytännössä Ässät ehti juuri tulla täysilukuiseksi. Maalista pitkähkö miinus Shirreffsiltä.

Mika Toivolan aikalisän jälkeen Ässät löysi hieman huolellisuutta otteisiinsa, eikä Pelicans päässyt yrittämään takaa-ajoaan aivan yhtä vapaasti kuin erän alussa.

Pelicansien pyristelyt loppuivat kolmisen minuuttia ennen pelin päättymistä. Pasi Tuominen heitti roikkokiekon omalta alueelta ja Ässät pääsi 2-1-ylivoimahyökkäykseen. Teemu Virkkunen passasi Fandulille, joka pääsi iskemään viimeisen sinetin ohi voimattoman Rämön.

Ässien ykkösketju teki mitä odotetaan

Ässien ykkösketjun pelaamisesta voi tälläkin kertaa olla montaa mieltä, mutta fakta on se, että kolmikko Kivenmäki(0+3)-Bergeron(2+0)-Korpisalo(1+1) kuitenkin ratkaisi tämän pelin. Välillä herrat olivat pulassa omassa päässä, mutta tällaisissa koitoksissa vain maalit merkitsevät. Tehollisesti tukea tulikin vain Fandulin johtamalta kakkosketjulta.

Pelicansin pelistä ei suuria kehuja voi antaa. Periaatteessa joukkue jaksoi otella ryhdikkäästi, mutta pelilliset puutteet ovat melkoiset. Käytännössä kertaakaan aiemmin Ässät ei ole päässyt luomaan tilanteita yhtä vapaasti kuin Pelicansia vastaan. Osatekijäksi tosin käy sekin, että Pelicans joutui tällä kertaa pelaamaan kolmella ketjulla viime hetken sairauksien vuoksi.

Molempien ensi viikko tuo eteen kolme ottelua. Lahtelaisten ohjelma vaikuttaa hyvinkin kinkkiseltä, sillä torstaina joukkueen vieraaksi saapuu Jokerit, perjantaina Pelicans vierailee Hämeenlinnassa ja sunnuntaina puolestaan Tappara käy taas metsästämässä pisteitä lintulauman kotilpesästä.

Ässillä on edessään erityisen tärkeä viikko ainakin mikäli joukkue mielii nousta nykyiseltä 10. sijaltaan. Vastaan nimittäin tulevat Ässien tuntumassa olevat Blues, Tappara ja Lukko. Bluesin Ässät kohtaa vieraissa, mutta Tappara ja Lukko saapuvat Isomäen hornankattilaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle