Tahmeaa taaperrusta

Selkäsaunan torstaina kokenut Ässät palkitsi uskollisimmat kannattajansa vaihteeksi kotivoitolla. Rauman Lukko taipui lauantaina tämän kauden kotiotteluissa toistamiseen. Tehokkaan kolmannen erän turvin pisteet jäivät Poriin lukemin 4-2.

Ottelun lähtökohdat olivat kovasti erilaiset kuin joukkueiden edellisessä kohtaamisessa lokakuussa. Kummankaan peli ei ole viime aikona ollut uomissaan. Odotuksissa oli siis ratkaisun löytyminen vastustajan virheistä.

Missä ovat laukaukset?

Ensimmäinen erä lähti liikkeelle kovasti edellisiä Isomäessä nähtyjä otteluja mukaillen. Kotijoukkue pelasi varsin passiivisesti ja tyytyi lähinnä pitkä päätyyn-taktiikkaan. Toteutus jäi tosin kovasti puolitiehen, kun sangen harvoin kiekon perään kirmasi patapaita. Niinpä erää hallitsikin pääsääntöisesti vierasjoukkue. Erityisen hyvin eivät Lukonkaan kuviot tasakentällisin toimineet, mutta kolmen ylivoiman avulla pelin painopiste siirtyi kotijoukkueen maalin suuntaan.

Avausmaali nähtiin vajaan kymmenen minuutin kohdalla. Ässien pakkipari Mika Rontti - Oleg Sorokin sähläsi omalla alueella ja Pasi Saarela onnistui kiekonriistossa. Kokoneena pelimiehenä Saarela pelasi toisen pakin pois tilanteesta ja Teemu Normio pääsi yksin Scott Langkow'n kanssa. Tarkka laukaus löysi tiensä maaliin maalivahdin haaroista. Normion maalin jälkeen erän toiseksi paras paikka siunaantui Ässien Tuomo Harjulalle, jonka ohjaus Vjatseslav Fandulin kauniista syötöstä suuntautui hieman tyhjän maalin ohi.

Painuvat päät

Ässät sai toiseen erään mitä mainioimman lähtölaukauksen päästyään kahden minuutin ylivoimalle Janne Niskalan poikittaisesta mailasta saaman jäähyn aikana. Siinä missä Lukon ylivoima oli pyörinyt kohtuullisella rutiinilla - joskin tehottomasti - näytti Ässien ylivoimaräpellys katsomoon lähinnä säälittävältä. Mikael Vuorio vierailijan maalissa ei joutunut töihin kahden minuutin aikana kertaakaan.

Kotijoukkueen peli vaikutti muutoinkin kovin ponnettomalta. Hyökkäykset lähtivät väärille raiteille jo omalta alueelta saakka, eikä Lukon puolustukselle onnistuttu luomaan todellista painetta. Erän puolivälissä moni todennäköisesti odottikin Erik Hämäläisen 0-2 maalin katkaisevan Ässien selkärangan lopullisesti. Lukon neljäs ylivoima toi lopulta tulosta Saarelan ja Jason Ulmerin pelattua Hämäläiselle siniviivalle loistavan laukaisupaikan. Maalinedustan lihasmuuri peitti Langkow'n näkökentän täydellisesti.

Ottelu eteni Lukon hallinnassa ja kiekko pyöri muutaman kerran enemmän kuin vaarallisesti maaliviivan tuntumassa - mutta kuten usein käy - kun maalia ei tule, sen tekee vastustaja. Muutamaa minuuttia ennen erän loppua Antti Boman vapautti maukkaalla pystysyötöllä Harjulan läpiajoon. Kiekko löysi tiensä maalin kattoon syvällä pelanneen Vuorion yli. Maali tuli Ässien kannalta enemmän kuin tärkeään paikkaan ja antoi kotijoukkueelle mahdollisuudet iskeä kolmannessa erässä.

Väsymys vei vieraspisteet?

Tiedä sitten alkoiko Lukkoa kolmannessa erässä rasittamaan keskiviikon ja torstain peräkkäiset kotiottelut. Ässillä oli kolmen päivän vieraskiertueesta huolimatta takanaan yksi lepopäivä enemmän. Peli siirtyi erän edetessä yhä enemmän vierasjoukkueen maalin suuntaan.

Kotijoukkueen toi tasoihin koeajalla pelaava Sorokin. Hän haistoi mainiosti Markku Tähtisen ja Timo Salosen päädystä kaivaman irtokiekon ja kirjaimellisesti väänsi kiekon maaliin Vuorion alta. Niin tasoitus kuin Antti Bomanin voittomaalikin tarkastettiin videolta. Seitsemisen minuuttia ennen peliajan loppua Boman kruunasi mainion iltansa siniviivalaukauksella, joka sujahti maskin takaa aivan maalin yläkulmaan. Maalien syntytapa masensi silminnähden väsynyttä vierasjoukkuetta.

Tähdet kääntyivät Ässille niin suosiollisiksi, että Lukon takaa-ajo lässähti heti alkuunsa Quinn Hancockin ja Ulmerin jäähyihin. Lukko pyrki tekemään tasoitusmaalia ottamalla riskejä ja kahden maukkaan ylivoimahyökkäyksen jälkeen ottelu ratkesi lopulta Samu Wesslinin ja Salosen 2-1 hyökkäykseen, jonka viimeksimainittu päätti tyhjään maaliin.

Jyvät akanoista

Kotijoukkueen paras pelaaja löytyi tänään maalinsuulta. Vaikka Scott Langkow ei varsinaisesti joutunut urakoimaan, torjui hän kahden ensimmäisen erän aikana Ässät erätauolle vain yhden maalin takaa-ajoasemassa. Puolustuksessa parjattu Antti Boman pelasi aktiivisesti ja otti vastuuta. Hänen onnistuneet pystyavauksensa olivat mannaa niitä kovasti janonneelle kotiyleisölle. Tasoitusmaalin mainiosti haistanut Oleg Sorokin oli välillä vaikeuksissa omalla puolustusalueella. Hyökkäyksessä Markku Tähtinen oli kentällä kaikkien ässämaalien aikana. Silti hänellekin tekisi hyvää terävämpi suoraviivaisuus kuin mitä viime aikoina on nähty. Koko joukkue laukoo aivan liian vähän ja harvoin.

Raumalaisten ykköskoostumus oli selkeästi ketju Sami Torkki - Jason Ulmer - Pasi Saarela. Saarela pohjusti molemmat Lukon maalit ja oli vahvasti mukana rakentamassa joukkueensa hyökkäyksiä. Mika Viinanen oli yritteliäs, mutta viime talven tehot ovat kadonneet matkan varrella jonnekin. Perinteinen ässäkaataja Matti Kaipainen oli kovin yössä. Puolustuksen selkäranka oli jälleen kerran kaksikko Erik Hämäläinen - Toni Porkka. Hämäläisen maalia lukuunottamatta tehot jäivät tänään väliin. Maalissa Mikael Vuorio selvisi kohtuullisesti, joskin esiintyi välillä kovin epävarman oloisesti. Kokonaisuutena hän pääsi kolmannen erän loppua lukuunottamatta vähällä. Sopii kysyä mistä kahden ensimmäisen erän yhteensä 11 torjuntaa kaivettiin tilastoihin?

Lukko jatkaa taivaltaan ensi viikolla kahdella kotiottelussa TPS:aa ja Tapparaa vastaan. Ässien vastustajia ovat JYP, HIFK ja Ilves. Lähiviikot näyttävät kovasti suuntaa sille onko kummallakaan joukkueella enää aikaa punoa joulutauolla pudotuspelipaikkaan riittävät juonet. Ässien kannalta pieneksi kysymysmerkiksi nousi jälleen yhden puolustajan loukkaantuminen. Tällä kertaa kaukalon jätti kesken pelin Jarkko Glad.