Rauli Urama ylpeä suojattiensa esityksestä

Porissa aloitettiin kausi perinteisesti Ässien ja Lukon välisellä paikallisottelulla. Ottelu tarjosi vauhdikasta kiekkoa, jossa raumalaiset olivat patapaitoja parempia numeroin 4-2.

Ottelu oli tasainen, minkä vuoksi ratkaisu syntyi vasta päätöserässä. Ässät oli onnistunut nousemaan kolmannen erän puolivälin jälkeen tasoihin, mutta patapakka ei kauaa ehtinyt tasoitusmaalistaan iloita. Koko ottelun todella heikosti esiintynyt porilaisten ykkösketju laitettiin pelaamaan maalin jälkeistä vaihtoa, mikä osoittautui virheratkaisuksi. Joel Armian merkkausvirheen vuoksi Jarkko Kauvosaari pääsi kääntämään kiekon Ässien alueella kohti porilaisten maalia, ja hyökkääjän laukaus yllätti Antti Raannan.

– Maalin jälkeisessä vaihdossa pitää pelata varmasti ja siinä pitää olla kovaa säpinää. Nyt sitä ei ollut ja tavallaan se yliote, joka saatiin tasoituksesta, menee saman tien, Ässien päävalmentaja Karri Kivi totesi.

Kauvosaari oli pääosassa myös ottelun viimeisessä maalissa. Ässät päätti yrittää tasoitusta ilman maalivahtia, mutta tällä kertaa riski ei kannattanut. Hieman ennen ottelun loppua Ässät teki virheen vastustajan siniviivalla, ja pirteästi esiintynyt hyökkääjä pääsi tämän seurauksena läpiajoon. Porilaisten puolustus joutui kaatamaan Kauvosaaren ja näin tilanteesta tuomittiin Lukolle 4-2-maali.

Lukko iskee kaksi maalia minuutin aikana

Ottelun avauserässä ei maaleja nähty. Tilanteista ei sen sijaan ollut pulaa kentän kummassakaan päässä. Lukon paras tilanne aukesi Jussi Pesoselle, joka ei kuitenkaan onnistunut laukomaan hänen lapaansa tullutta irtokiekkoa maaliin. Myös Ässät sai joitain hyviä tilanteita rakennettua, mutta porilaiset eivät päässeet Stephen Dixonin sivurautoihin osunutta terävää vetoa lähemmäksi.

Toinen erä tarjosi täydelle Isonmäen jäähallille maalejakin. Näistä kaksi ensimmäistä teki Lukko. Ottelun 32. minuutilla Perttu Lindgren voitti aloituksen ja onnistui syöttämään kiekon Otto Honkaheimolle. Ässien maalia vartioinut Raanta onnistui vielä torjumaan puolustajan vedon, muttei enää irtokiekkoon päässeen Teemu Nurmen laukausta. Ja vain minuuttia myöhemmin Lukko onnistui toistamiseen. Tapio Sammalkankaan rangaistuksen aikana täksi kaudeksi Raumalle siirtynyt Matt Generous laukoi viivalta, ja Jussi Pesonen ohjasi kiekon ässämaaliin.

Jussi Pesonen sai ottelussa useita maalipaikkoja.

Ässät sai toisen erän lopulla tilaisuuden päästä peliin mukaan. Lukko-hyökkääjä Kris Beech pukkasi maalinedustatilanteen jälkeen ässäpuolustaja Jani Honkasta päällään ja tämän vuoksi kanadalaishyökkääjä ajettiin pois kentältä. Tästä tilanteesta syntyneen pitkän ylivoiman Ässät onnistui käyttämään hyödykseen. Stephen Dixon syötti maalin edessä vapaana olleelle Radek Smolenakille, joka pelasi tilanteen loppuun saakka. Smolenak yritti ensiksi laukaista kiekon maaliin, mutta tämän epäonnistuttua hän kiersi maalin takaa toiselle kulmalle ja onnistui näin yllättämään muuten loistavasti torjuneen Mika Norosen.

Ässien tasoitus syntyi kolmannen erän puolivälin jälkeen. Tuolloin porilaisten parhaimmistoon kuulunut Sami Mutanen taisteli kiekon kulmasta itselleen ja laukoi terävästi kohti Lukon maalia. Maalin edessä Jesse Laaksonen sai mailansa laukauksen väliin ja ohjasi näin kiekon maaliin.

Lukolle työnteko maistui

Lukko tuli paikallisotteluun valmiina. Toisin kuin kotijoukkue Ässät, raumalaiset eivät puristaneet mailasta, eikä peli näyttänyt hermostuneelta. Joukkueen työmoraali oli kohdillaan ja Lukko onnistui taistelemaan kolme pistettä Raumalle. Porilaiset sen sijaan selvästi jännittivät kauden avausta, eivätkä kyenneet parhaimpaansa. Tekemisestä puuttui rentous ja se kostautui lukuisina kiekonmenetyksinä ja harhasyöttöinä.

– Ensimmäinen peli on aina tiukka paikka ja kaikkia jännittää. Tänään joukkue raatoi, taisteli ja pelasi yksinkertaisesti. Joukkueella pitää olla tahtoa, energiaa ja halua mennä maalille. Sitä kautta sitä tulosta tulee. Nyt on kausi aloitettu ja tästä mennään eteenpäin. Olen ylpeä joukkueen esityksestä, Lukon päävalmentaja Rauli Urama sanoi.

– Meidän esitys oli kaikin puolin aneeminen. Jo ensimmäisestä erästä näki, että peli oli tahmeaa. Sitä ensimmäisen pelin jännitys tuo. Mutta kyllä tämä oli meiltä vähän hattaratouhua. Jätkille pitää nopeasti muistuttaa, mikä heidät on nostanut tälle tasolle. Työn pitää olla se ykkösjuttu eikä maailman ihmettely, Kivi kommentoi.

Maalivahdit onnistuivat ottelussa loistavasti. Ässävahti Raanta teki sen minkä kykeni ja onnistui tekemään lukuisia hyviä torjuntoja. Lukon maalilla Mika Noronen oli kuitenkin vielä astetta parempi. Kerta toisensa jälkeen hän onnistui pysäyttämään ässäpelaajien laukaukset ja ohjaukset. Norosen huikeaa esitystä kuvaa hänen kolmannen erän lopulla tekemänsä äärimmäisen tärkeä torjunta, jossa hän onnistui pysäyttämään Veli-Matti Savinaisen terävän laukauksen maskillaan.

Joukkueiden ylivoimassa oli myös suuri ero. Lukko pääsi pelaamaan ylivoimaa vain kahdesti, mutta onnistui silti tekemään yhden ylivoimamaalin. Sen sijaan Ässien ylivoima oli luokatonta. Jo keskialueen ylittäminen tuotti porilaisille suuria ongelmia, eikä peli hyökkäysalueellakaan toiminut. Patapakan ratkaisut olivat aivan liian helppoja ja ennakoitavia. Edes kaksi minuuttia kestäneellä kahden miehen ylivoimalla porilaiset eivät saaneet juuri mitään mainittavan arvoista aikaiseksi.

Kumpikaan joukkue ei pääse kauaa lepäämään, sillä alle 24 tunnin päästä odottaa jo seuraava ottelu. Raumalaiset pelaavat lauantai-iltana kotonaan SaiPaa vastaan. Ässät sen sijaan matkaa Turkuun TPS:n vieraaksi.