Lukko SK-turnauksen voittoon

SK-turnauksen päätösottelussa kohtasivat lauantai-iltana isäntäjoukkue Ässät sekä ennakkosuosikkina liikkeelle lähtenyt Lukko. Ässät ei vieläkään pystynyt ottamaan kauden ensimmäistä voittoaan Lukosta, vaan SK-turnauksen voitto lähti ganaalin rannalle.

Isomäessä ei nähty jääkiekon riemujuhlaa, sillä kumpikaan joukkue ei ollut parhaassa iskussaan. Ässien kohdalla tämä merkitsee automaattisesti myös ajatuksen katoamista, mutta Lukolla se on iskostunut jo kohtuullisen hyvin pelaajien takaraivoihin. Rutiinia löytyy kolmivuotisen projektin tässä vaiheessa jo siinä määrin riittävästi, että keskinkertainenkin esitys on tuloksekasta ja sopivasti rutinoitunutta.

Ässät tarjoili voiton Lukolle "avaimet käteen" -periaatteella. Ajatusta ei löytynyt ja kentällä nähtiin parista aiemmasta harjoitusottelusta poiketen pelailua, jossa ei ajoittain ollut tietoakaan minkäänlaisesta pelitavasta. Puolustuspäässä oltiin jatkuvasti tuuliajolla, keskialueen ylitys ei ollut mallillaan ja hyökkäyspäässä ajauduttiin jatkuvalla syötöllä kulmiin. Kun edelliseen yhtälöön lisätään tukku henkilökohtaisia virheitä, vaatisi voitto jo ihmeitä.

Yksi Ässä-pelaajien pahimmista virheistä sattui muutenkin flegmaattisesti pelanneelle Vjatseslav Fandulille, joka epäonnistui täysin ensimmäisen erän puolivälin oman pään aloituksessaan. Lukon kanukkisentteri Jason Cipolla vei voiton 100-0 ja siirsi kiekon Pasi Saarelalle, joka tykitti pelivälineen ohi Ässä-maalia vartioineen Scott Langkow'n. Tämän jälkeen Fandul kunnostautui ottelussa enää lähinnä kuumakallen roolissa.

Tapahtumat pähkinänkuoressa

Ensimmäinen erä oli kokonaisuudessaan varsin tasaista vääntöä, jossa maalipaikat menivät kuitenkin selvästi Lukon nimiin. Ässillä oli koko ottelun ajan aimo annos hyvää tuuria, jonka turvin se säilyi useilta takaiskuilta. Ässien puolustusalueella ja etenkin maalilla oli välillä niin paljon vapaata tilaa, että Lukko pääsi jatkuvasti nousemaan parhaille maalintekopaikoille. Kiekko pomppi kuitenkin kuin ihmeen kaupalla Ässä-puolustajien haltuun, jotka eivät itse tehneet elettäkään pelivälineen tavoittamiseksi. Jos pikkumusta olisi lauantaina käyttäytynyt hitusenkin puolueettomammin, olisi peli ollut ohi jo avauserän jälkeen.

Toisen erän alussa Lukko oli hieman kohmeessa ja antoi Ässille tilaisuuden tulla paremmin mukaan otteluun. Kun Markus Jämsä otti kaksiminuuttisen huitomisesta ja Petr Sachl siirsi isännät ylivoimalla tasoihin, vertyi Lukkokin jälleen parempaan vauhtiin. Toinen erä oli ehkäpä lauantain parasta antia, ja antauduttiinpa kentällä välillä kunnon hurlumhei-meininkiinkin. Tämä johti kankeiden Ässä-pakkien kohdalla entistäkin suurempiin ongelmiin, ja niinpä Lukolla oli myös toisen 20-minuuttisen aikana maalipaikkoja, vaan ei tuuria. Loppuerän saldoksi jäikin yksi hylätty Ässien maali ja pari kärhämää, joihin molempiin osallistui jo aiemmin mainittu Fandul. Ilmassa oli hitunen Ässät-Lukko-henkeä ja erätauolle siirryttiin odottavissa tunnelmissa.

Kolmas erä alkoi lupaavasti, mutta muodostui Ässien kannalta katastrofiksi. Kaikki sujui hyvin aina Tomi Pölläsen 47. peliminuutilla laukomaan epäonnistuneeseen rangaistuslaukaukseen asti, mutta sen jälkeen Lukko meni menojaan. Ottelun käännekohdaksi muodostui Lukon Janne Siivosen heti seuraavassa vaihdossa laukoma 2-1-johtomaali, jonka syntyä Ässä-puolustajat edesauttoivat nakkikioskilta käsin. Muutaman minuutin päästä Matti Kaipainen siirsi vieraat ylivoimalla 3-1-johtoon ja peli alkoi haiskahtaa menetetyltä. Tuoksu vain voimistui, kun Ässät ryhtyi hyökkäämään puolustuksen kustannuksella ja Markus Jämsä olikin yhtäkkiä läpiajossa. Langkow sai hanskansa laukauksen eteen, mutta kiekko pomppasi siitä verkon perukoille. Loppulukemat 5-1 laukoi ylivoimalla Janne Niskala.

Lukolla valoisa tulevaisuus

SK-turnauksen piti olla Ässille erinomainen markkinoinnillinen tilaisuus. Hyvät harjoitusottelut olivat nostattaneet intoa kannattajien keskuudessa ja viikonloppuun lähdettiin enemmän tai vähemmän suurin odotuksin. Esimakua lauantain ongelmista nähtiin jo perjantaina KalPa:a vastaan ja Lukko-ottelu muodostuikin lähinnä hyväksi herätykseksi. Ässillä on edessään vielä melkoinen työsarka, ennen kuin pelaaminen on saatu edes tyydyttävälle mallille. Liiga-avaukseen on vielä aikaa, mutta lauantain perusteella Lukon ja Ässien kohtaaminen syyskuun puolivälissä tuntuu selvältä pässinlihalta.

Lukon esiintyminen SK-turnauksessa oli siinä määrin vakuuttavaa, että kanukkihankintojen osuessa nappiin on joukkueella ensi kaudella erinomaiset edellytykset pudotuspelipaikan saavuttamisen. Katkerimmat oppirahat maksettiin jo viime talvena, ja nyt Lukon suunta vaikuttaisi vahvasti noususuhdanteiselta. Ässillä opiskelut ovat vielä alkutekijöissään ja Mika Toivolalla runsaasti tekemisestä joukkueensa pelaamisen kanssa, mutta se on tässä tilanteessa vain ja ainoastaan luonnollista. Joukkue on mahdollista saada pelaamaan huomattavasti lauantaista paremmin, mutta se vaatisi petrausta myös asennepuolella. Ongelmaksi voi lisäksi koitua myös se tosiasia, että Ässien puolustus ei yksinkertaisesti ole edes kelvollista liigatasoa. Kun vauhtia tai käsiä ei löydy, on menestyvän joukkueen kasaaminen varsin vaikeaa.

Ässät pelaa seuraavan ottelunsa 3. syyskuuta, kun se matkustaa Tampereelle Ilveksen vieraaksi. Lukko pelaa seuraavat ottelunsa Ruotsin-leirillään, jolle se suuntaa 28. elokuuta.