Lukko raapaisi Ässiä tehokkuudellaan

LIIGA / Raportti
Petri Vehanen nappasi päätöserässä monta tärkeää torjuntaa.
Kuva © Miro Pesonen
Porin Ässät kärsi jo kolmannen perättäisen tappionsa perjantaina, kun Rauman Lukko nappasi täyden pistepotin mukaansa. Paikallisottelussa nähtiin salamamaaleja, maalivahdin vaihtoja ja tulisia tunteita.

Lukko hoiti perjantain paikallismittelön yksinkertaisesti tehokkaalla maalintekotyöskentelyllään. Vaikka Ässät kamppaili itsensä mukaan taisteluun, ei edes maalin johtoasema riittänyt takaamaan voittoa porilaisille.

- Peli ei pettänyt, siinä oli kaikenlaisia vaiheita. Meillä on ollut jokunen peli heikolla alulla, siihen selvästi panostettiin ja onnistuttiinkin maalien muodossa. Aika tehokkaasti viimeisteltiin, Lukon päävalmentaja Risto Dufva summasi ottelua.

Raumalaiset tehoilivat heti ottelun alussa, kun Teemu Nurmi ja Mikkel Bødker tekivät maalit mieheen heti perätysten. Kahden maalin tappioasema riitti ässävalmennukselle, ja Antti Raanta joutui väistymään maalilta. Harmistuneen maalivahdin tilalle kurvaili Juha Järvenpää.

- Kyllä tähän iltaan tapahtumaa riitti. Meille tietysti nolo alku, mutta saatiin itse asiassa siitä vähän virtaakin, että lähdetään uusiksi tähän kilpailuun mukaan, Ässät-luotsi Karri Kivi tuumasi.

Samit pelipäällä

Ässät sai viimeinkin kaivattua tehokkuutta laajalla rintamalla, kun maaleja syntyi kolmen eri ketjun taholta. Aluksi Michael Ryan hiipi Lukko-maalille ja tuikkasi kiekon verkkoon Stephen Dixonin ja Jesse Joensuun esityöstä. Toisessa erässä taas Sami Mutanen yhytti Petri Vehasen ja iski tasoituksen. Hetkeä myöhemmin Sami Lähteenmäki viimeisteli liigauransa ensimmäisen maalinsa.

- Uskoa koeteltiin, kun Ässät tuli tasoihin ja meni johtoon. Kun uskoa koetellaan, pitää vain olla sen verran härkäpäinen, että tekee vain asioita ja luottaa hyvien asioiden olevan seurausta hyvistä teoista. Se on se suurin askel, mikä pitää kilpaurheilussa pystyä ottamaan, Dufva pohti.

Lukolla oli kuitenkin sanansa sanottavana maalien muodossa. Entinen ässäpelaaja Ryan Caldwell koki tilaisuutensa tulleen, kun puolustaja sai kiekon Frans Nielseniltä, ja pisti viivalaukauksen helposti Järvenpään selän taakse. Järvenpään pudistellessa päätään ässämaalilla kanadalainen ilottelikin osumaansa kunnolla ja pullisteli lihaksiaan vaihtoaitiossa.

- Ässillä oli kova paine tehdä ratkaisevaa maalia. Puhuttiin, että meidänkin pitää pystyä hyökkäämään lopussa ja viimeisessä erässä ratkaisu oli mielestäni siinä, että uskalsimme myös hyökätä. Ässien kotipainetta ei pysty pelkästään puolustamalla hoitamaan, pitää pystyä myös hyökkäämään, totesi Dufva.

- Olin erittäin tyytyväinen tapaan, jolla jengi tänään toimi. Oli kaikki pelissä, äijät halusivat pelata, aitiossa oli oikeanlainen väre koko ajan, Ässien päävalmentaja Kivi kiitteli.

Vaikka Ässät toteutti harjoittelemaansa pelitaktiikkaa ehkä parhaiten, mitä koko kauden aikana, joukkue unohti aina välillä kaiken oppimansa. Justin Azevedon tekemä voittomaali kertookin omaa tarinaansa asiasta. Ässät ei saanut pidettyä tilannetta hallinnassaan, joten kultakypärä nappasi kiekon, luisteli kotijoukkueen päätyyn ja tempaisi 3-4-osuman.

Ässät haki kiivaasti tasoitusta ilman maalivahtiakin, mutta ratkaisu jäi lopulta uupumaan. Kivi huomauttikin pienen taustapeikon olemassaolosta.

- Kolmannessa erässä on ollut vaikeuksia tänä vuonna kääntää ottelu voitoksi. Passivoiduttiin, vaikka taktiikka oli tietysti päinvastainen. Ehkä pitäisi malttaa vain vielä paremmin odottaa omaa hetkeä, eikä pitää niin kiirettä. Se on kasvuprosessi, mihin meidän pitää kasvaa nopeasti.

Ässien pelit ovat pelattu hetkeksi, kun porilaisia odottaa maajoukkuetauko. Lukko taas palaa kotikonnuilleen ja valmistautuu lauantain Jokerit-mittelöön, ennen kuin joukkue saa lepäillä.

» Lähetä palautetta toimitukselle