Porin Ässät ei tarvinnut sorkkarautaa Rauman Lukon avaamiseen. Tällä kertaa siihen riitti pelkkä tiirikka.
kuvakooste

Ilmeitä ja tapahtumia satakuntalaisten kohtaamisesta

[Katso kuvat]

Joukkueet kohtasivat viidennen kerran tämän kauden aikana ja tilasto on murhaava. Ässillä 15 pistettä, Lukolla 0. Raumalaisilla on selässään porilaisten pelko, sillä sen verran varovaisesti ja aneemisesti kettupaidat kentällä esiintyivät.

Maalivahdit olivat molemmilla joukkueilla iskussa. Juuso Riksman poimi tililleen kauden seitsemännen nollapelinsä. Scott Langkow Lukon maalilla piti lukemat siedettävinä ja oli kettupaitojen ainoita valopilkkuja.

- Tämä kaunis poika-pelaaminen ei vain riitä. Ei taisteltu riittävästi alkuunkaan. Mistä tämä ilme johtui, sitä en osaa sanoa, Lukon valmentaja Jukka Koivu manasi.

Porilaisten ehdoilla

Ottelun ensimmäinen erä mentiin lähes täysin Ässien komennossa. Raumalaiset eivät koko erän aikana saaneet kuin muutaman hallitun hyökkäyksen ja lähes kaikki kaksinkamppailut päättyivät porilaisten voittoon.

Ensimmäistä maalia ei tarvinnut odottaa kuin puolitoista minuuttia. Mikko Rautee nousi maalin takaa röyhkeästi tekopaikkaan. Ensimmäisen laukauksen Langkow torjui, mutta toisella yrityksellä kiekko maalin kattoon ja Ässille lähes paras mahdollinen alku otteluun. Tilanteessa Lukon puolustajat olivat kaukana työpaikaltaan.

Erä jatkui tämän jälkeenkin samaa tahtia. Ainoastaan ylivoimalla Lukko sai aikaan kontrolloitua hyökkäyspelaamista, mutta sekin oli lähinnä tehotonta pyörimistä. Tahtoa ei kettupaidoilla ollut riittävästi.

- Ylivoimapelaamiseemme kulminoitui tämän päivän esitys. Se oli tehotonta pyörimistä. Kokeneemmat pelaajamme eivät olleet tasollaan, Koivu kertoi.

Ässien toinen maali oli erittäin lähellä, kun Mike Ramsay sai laukoa avopaikasta. Langowin haamupelastus kuitenkin esti maalin synnyn.

Toinen maali näki päivänvalon hetkeä myöhemmin. Ässät pääsi pyörittämään ylivoimaa ja Jesse Saarinen liukui maalin kulmalle. Aki Uuaikartanon syöttö tuli miehen lapaan. Ensimmäiseen vetoon Langkow venytti jalkansa eteen, mutta jälleen paluukiekko oli verkossa. Tilanne oli lähes ensimmäisen maalin toisinto ja kysymys Lukon puolustajien sijoittumisesta oli jälleen monen ihmisen huulilla.

- Pelattiin alussa tosi hyvin. Siinä liikettä ja tahtoa oli runsaasti, Ässien Mika Toivola myhäili.

Lukko herää hieman

Toinen erä oli edelleen lievää Ässä-hallintaa, mutta nyt Lukkokin uskaltautui hyökkäämään. Peli tasoittui huomattavasti ja nyt myös Riksman joutui näyttämään paremmin osaamistaan.

Heti erän alkuun raumalaiset saivat hyvän tekopaikan, kun juuri jäähyltä pois päässyt Jamie Wright irtosi puolittaiseen läpiajoon. Tulinen laukaus päätyi kuitenkin ristikkoon ja pomppasi siitä väljemmille vesille.

Erän puolessa välissä Ässät pääsi pelaamaan ylivoimaa, kun Mikko Luovi osui maalin takana Riksmaniin ja sai kaksiminuuttisen ryntäyksestä. Pakkopeli pyöri hyvin Marko Kivenmäen johdolla. Kiekko syöteltiin hienosti siniviivalle, josta Pasi Peltosen ruoska puhui. Komea laukaus ylänurkkaan ja tilanne 3-0.

- Hallittiin peliä kyllä kaksi ensimmäistä erää. Tuo kolmas maali oli oikeastaan kulminaatiopiste tälle matsille. Pyörityksemme toi tulosta ja itseluottamus kohosi ratkaisevasti, Toivola sanoi.

Paremmalla viimeistelyllä kettupaidatkin olisivat voineet tehdä ottelusta jännittävämmän. Lukko pääsi ylivoimalle vielä erän lopussa. Shayne Toporowskille aukeni loistava tekopaikka kaventaa lukemia. Mies veti kuitenkin ohi kiekosta avopaikassa ja Ässien kolmen maalin johto piti kolmanteen erään.

- Huolimattomuutta oli meillä paljon tänään. Se on sitä, kun ei ole taistelua, niin ei kulje. Kaksinkamppailut hävittiin kaikki, Koivu tiivisti.

Ässät puolustaa, Lukko törmää Riksmaniin

Kolmannessa erässä porilaiset keskittyivät puolustamiseen. Kiekonhallinta annettiin suosiolla Lukolle ja erästä muodostuikin ottelun tasaisin. Lukko ei vain saanut kiekkoa maaliin hyvistäkään paikoista. Wright oli vaisujen kettuhyökkääjien johtohahmo.

Patapaitojen hyökkäyskuvioista vastasi jälleen parhaiten ykkösketju Kivenmäki – Aki Uusikartano – Kristian Kuusela. Kiekko liikkui muutaman kerran todella upeasti, mutta Langkow torjui maalillaan varmasti.

- Kolmas erä oli meiltä ihan ok puolustamista. Riksmanin johdolla hoidettiin homma ihan tyylikkäästi, Toivola kertoi.

Raumalaisten erän paras tilanne avautui Petri Lammassaarelle. Mies harhautteli itsensä laukaisupaikkaan, mutta veto osui tolppaan. Kolmannessa erässä Lukko pääsi kokeilemaan ylivoimaa kolmesti. Laukauksien laatu oli kuitenkin todella huonoa ja pahemmat kudit Riksman poimi varmasti.

- Psykologisia juttuja nämä ovat pääasiassa. Tänään ei toiminut jalat, kädet, eikä pää. Siinähän se syy on, miksi me ottelu hävittiin, Koivu sanoi.

Sarjataulukossa Ässät vankisti asemiaan viidentenä. Lukon tilanne alkaa olla huolestuttava. Mikäli voittoja ei ala tulla, päättyvät raumalaisten ottelut runkosarjaan.

Pelit jatkuvat Ässien osalta torstaina, kun joukkue matkustaa Kuopioon sarjajumbo KalPan vieraaksi. Lukko pelaa samana päivänä todellisen kuuden pisteen ottelun, kun Jokerit saapuu raumalaisten vieraaksi Äijänsuolle.