Ässät velttoili voittoon

Ässien avaus omassa SK-turnauksessaan sujui ilman sen suurempaa sykettä, kun tasoero KalPaan oli sen verran suuri, että voitto irtosi vähemmälläkin vääntämisellä. Kotijoukkue ratkaisi pelin jo avauserässä, voittamalla sen 3-0, ja loput 40 minuuttia menikin lähinnä pelaillessa.

Ottelun alku oli kuitenkin ehkä yllättävänkin vauhdikasta kiekkoa. Ässät kävi hyvin päälle, rakenteli paikkoja ja välillä joku jopa intoutua johonkin taklauksien tapaisiin. KalPa kyttäsi vastaiskuja ja sellaisia se myös muutamaan otteeseen pääsi iskemäänkin.

Avausmaalikin syntyi KalPan vastaiskun jälkitilanteesta, vaikkakin nimenomaan kuopiolaisten päähän. Kesken Ässien ylivoiman KalPa-hyökkääjä karkasi läpiajoon, jonka Antti Jokela kuitenkin patamaalissa selvitti. Pekka Kangasalusta otti irtokiekon ja antoi pitkän avauksen hyökkäyssiniviivalle, jonne Jarkko Glad oli jäänyt katselemaan maailman menoa. Ja se katseleminen kannatti, sillä Glad iski Ässät läpiajonsa päätteeksi 1-0-johtoon.

Yhtä päätä

Johtomaalin jälkeen joukkueiden välinen tasoero alkoi paistamaan entistä räikeämmin. Ässät myllytti ja haki ahnaasti lisäosumia. KalPa ei juurikaan päässyt enää edes vastaiskuihin, vaikka Ässien hivenen yli-innokas hyökkääminen tarjosi siihen ajoittain mahdollisuuksiakin.

Paljon parjattu paluumuuttaja Antti Boman pääsi lopulta iskemään patapaidat kahden maalin johtoon. Joose Lipponen hoiti hyökkäyspään aloituksen, jonka jälkeen Timo Salonen pyörähteli pari kertaa, heittäen sitten löysähkön lättysyötön maalin takakulmalle, jonne Boman liukui oikea-aikaisesti.

Ässien kolmannen maalin kuittasi puolestaan nimiinsä paljon kehuttu paluumuuttaja Pasi Tuominen, joka pelasi kesän ensimmäistä peliään. Ässät oli jälleen ylivoimalla, ja kun Markku Tähtinen ja Timo Hakanen olivat neppailleet aikansa, otti Tuominen homman haltuunsa. KalPan av-nelikko antoi Tuomiselle aivan liikaa aikaa ja tilaa, ja niinpä Suomen mestari kiitti rannaamalla kiekon vähän helpon oloisesti ohi Ari Luostarisen.

Ässät tyytyi pelailemaan

Toisen erässä vallalle nousi linja, josta ensimmäisen erän lopussa saatiin jo viitteitä. Raaka työnteko loppui lopullisesti kotijoukkueen osalta, ja tilalle yritettiin löytää lähinnä tyylipisteitä, jos aina niitäkään. Mutta niinhän siinä kävi, että puurtamisen päättyminen toi samalla kunnon tyylirikon ja Ässät esittelikin toisessa ja kolmannessa erässä yleisölleen kesän huonointa peliään kotikaukalossaan.

KalPa antoi Ässille kyllä kaikki mahdollisuudet vaikka kunnon teurastukseen, siinä määrin joukkue oli perässä pelin joka osa-alueella. Ässät tuli kuitenkin viimeistään neljännestä maalista sen verran kylläiseksi ettei enempää tarvinnut teurastaa. Tuon porilaisten päätösmaalin teki ihan näppärän koko ketjun kiekottelun päätteeksi Vjatsheslav Fandul.

Toki Ässille tilaisuuksia siunaantui, mutta terävyyttä niiden päättämiseen ei enää ollut. Ari Luostarinen KalPan maalilla pääsi toisaalta koko ajan myös paremmin peliin mukaan ottamalla muutamia hyviä torjuntoja. Samalla kuopiolaiset saivat muutenkin enemmän otetta pystyen iskemään enenevissä määrin vastahyökkäyksiä. Ässien puolustus aukeni ajoittain luvattoman helposti, tai jos tarkkoja ollaan, Ässien puolustus oli ajoittain aivan muualla kuin puolustamassa. Rauman lahja Antti Jokela pelasti kuitenkin Ässät takaiskuilta, ottaen toisessakin erässä mm. yhden läpiajon.

KalPa vyörytti erävoiton

Mika Toivola on lanseerannut Ässien ensi kauden teemaksi kovan taistelun joka tilanteessa ja niinpä Isomäen lehtereille saapuneet arviolta pari tuhatta porilaista toivoivatkin varmasti Ässien tulevan kolmanteen erään taas edes sillä sykkeellä kuin pelin alkuun. Niin ei kuitenkaan käynyt, vaan pelailu senkuin jatkui, ja jopa paheni. Markku Tähtinen jaksoi jossain määrin yrittää vielä päätöserässäkin ja pariin kertaan mies kikkailuissaan onnistuikin, ei tosin maalin arvoisesti. Muuten peli olikin sitten jo huomisen odottelua tai jotain muuta vastaavaa. Ei ainakaan sitä SM-liigan taistelevimman joukkueen peliä.

KalPa onnistuikin tekemään aivan ansaitun kavennuksen. Niiralan pojat nousivat savolaisella viekkaudella Ässien alueelle ja Antti Riekkinen sai kiekon parhaalle maalintekosektorille, ja siitähän mies pamautti kiekon tarkasti ohi Jokelan. Lisääkin KalPa olisi voinut tehdä, vaikkakin toisaalta on myönnettävä, että Ässien rutiini oli puoliunisenakin sittenkin sen verran kovaa luokkaa, että vastustaja ei pystynyt todellisia tilanteita rakentamaan aivan solkenaan.

Paikkansa oli myös Ässillä, mutta Luostarinen paransi peliään edelleen venyen muutamaan todelliseen loistopelastukseen.

Näin 4-1 jäi lopputulokseksi, joka kaiketi kertoo pelistä kaiken oleellisen. Tasoeroa Ässien hyväksi löytyy, mutta ei sentään niin paljon, että murskalukemat syntyisivät ilman työntekoa ja todellista halua vastustajan nöyryyttämiseen.

Pelin jälkeen käytiin vielä rangaistuslaukauskilpailu, jonka Ässät vei nimiinsä 3-2. Ässät keräsi siis näin 3 pistettä, samoin kuin Lukko Jukureita vastaan.

Huomenna SK-turnaus jatkuu ensin nollakerholaisten Jukureiden ja KalPan välisellä mittelöllä, jossa ratkaistaan turnauksen pronssitila. Huipennus koetaan illalla Ässien ja Lukon käydessä toistensa kimppuun. Panoksena siis SK-turnauksen voitto, mutta ainakin Ässien osalta vastustajan päänahka olisi se arvokkaampi palkinto. Lukko on kaatanut porilaiset jo kahdesti tänä kesänä ja sitähän ei kai ole tarkoitus ottaa tavaksi.