Rinnalle ja ohi

LIIGA / Raportti
Runkosarjassa seitsemäntenä majaileva Kärpät kävi hakemassa arvokkaat vieraspisteet Porista 3-2-voitolla. Kahden maalin takaa voittoon nousseiden oululaisten uhrautuva puolustus ja erinomainen maalivahtipeli olivat isossa osassa.

Ottelun ratkaisu nähtiin kolmannen erän alkuminuuteilla. Patapaidat pääsivät aloittamaan erän pakkopelillä, mutta kahden miehen ylivoimallakaan kiekko ei löytänyt tietään Kärpät-maaliin. Sen sijaan oululaiset käyttivät oman mahdollisuutensa, joka siunaantui Ville Uusitalon istuessa jäähypenkillä.

Vaarallisia ohjauskiekkoja maalille toimittaneiden kärppäpaitojen mallikas ylivoima palkittiin, kun Juha-Pekka Haataja pääsi iskemään kiekon helposti maalinedustalta ohi maalivahti Juha Järvenpään. Kärppien päävalmentaja Hannu Aravirta oli tyytyväinen joukkueen esitykseen.

– Todella arvokkaat pisteet. Jokainen meidän peli on taistelua elämästä ja kuolemasta. Sillä on todella iso merkitys, että pääseekö kuuden joukkoon vai ei. Tietysti Bluesin viimekautinen menestys oli esimerkki siitä, että mihin tahansa on mahdollisuudet vaikka miltä sijalta, mutta silti olisi tärkeää päästä kiinni suoraan pudotuspelipaikkaan.

– Kyseessä on maalintekopeli. Ei voi mitään, Kärpät oli terävämpi ratkaisupaikoissa. Ylivoima oli ok, hyvää yritystä ja kaksi ylivoimamaalia. Kärppien alivoima vaan oli erinomaista, ei meidän ylivoimaa voi syyttää yrityksen puutteesta, pohdiskeli ässäluotsi Karri Kivi.


Kärppien maalinedustalla ei ollut tyhjää tilaa.
Mikko Ruohola - http://mikko.ruohola.org/

Tasoihin 12 sekunnissa

Ottelun ensimmäinen erä oli vauhdikasta ja tasaista kiekkoilua. Patapaidat pääsivät erätauolle 1-0-johdossa, kun Tomas Zaborskyn oiva syöttö tavoitti maalinkulmalle nousseen puolustajajärkäle Kristian Kudrocin jo ottelun alkuminuuteilla. Syöttöpisteellä slovakkilaituri nousi Ässissä toiseksi eniten pisteitä yhdellä kaudella tehneeksi ulkomaalaispelaajaksi ohi Vladimír Vujtekin. Mark Jooris pitää hallussaan kärkitilaa 63 pisteellä.

Toinen erä sujui pitkälti samalla kaavalla kuin ensimmäinen: vauhdikkaasti ja tasaisesti. Molemmilla joukkueilla riitti läpi ottelun paikkoja maalintekoon. Ero joukkueiden välillä oli jäähyherkkyys, sillä oululaiset kuluttivat jäähypenkkiä huomattavasti enemmän. Kärppien onneksi Ässien ylivoima oli kahdesta maalista huolimatta suhteellisen vaatimatonta, vaikka oululaisten alivoimakin toimi mallikkaasti.

– Tosi paljon tuli jäähyjä. Suuri osa oli mielestäni aiheellisia, mutta osa tuli kevyesti. Tappelimme alivoimalla kuitenkin mallikkaasti, vaikka kaksi maalia päästimmekin. Taistelimme rangaistukset laajalla materiaalilla ja uhrautuvaisesti, Aravirta kehui pelaajiaan.

Ässät nousi ottelussa jo kahden maalin johtoon, kun peruspuolustaja Tapio Sammalkangas huudatti Isonmäen yleisöä. Ässien ilo ei kuitenkaan kauaa kestänyt, kun Kärpät nousi 12 sekunnissa tasoihin Joonas Komulaisen ja Kimmo Koskenkorvan osumilla.

– Kärppien ensimmäinen osuma pomppi maaliin kolmen jalan kautta ja toisessa tuli lahjamaali aloituksen jälkeen. Pieni kipsi siinä tuli päälle, mutta tasatilanteessa lähdettiin kolmanteen erään, Kivi murahteli.

Tunteet kuumenevat

Vaikka oululaiset iskivät 3-2-osuman jo kolmannen erän alkupuoliskolla, eivät patapaidat saaneet kunnollista kiriä aikaiseksi. Ylivoimamahdollisuuksia riitti, mutta torstaina Ässien tekemisestä puuttui viimeinen silaus – niin puolustus- kuin hyökkäyspäässäkin.
Paras mahdollisuus tasoitukseen siunaantui Veli-Matti Savinaiselle, joka ei kuitenkaan saanut ujutettua kiekkoa tyhjään maaliin. Kärpät puolusti ja uhrautuvasti ja liikkui aktiivisesti läpi ottelun. Kärppä-luotsi kehui suojattiensa asennetta.

– Joukkue taisteli eläimellisesti. Ei meidän peli ollut ehkä kauneinta, mutta taistelimme. Erityisesti puolustuspää ja maalivahti Johan Backlund onnistuivat erinomaisesti, Aravirta kiitteli.

– En ole erityisen pettynyt. Tällä esityksellä olisimme voittaneet yhdeksän kymmenestä ottelusta, mutta tällaista jääkiekko on, Kivi kommentoi Ässien esitystä.

Kolmannessa erässä myös joukkueiden tunteet kuumenivat. Juho Keräsen kova taklaus Stephen Dixoniin nostatti kentälle pienimuotoisen tappelunujakan. Ässien kultapotta Zaborsky sekä Keränen kuittasivat itselleen välikohtauksesta pelirangaistuksen.

Molemmat joukkueet ovat uusien haasteiden edessä lauantaina. Ässät saa vieraakseen liigan kärkiottelussa HIFK:n, kun taas Kärpät isännöi Pelicansia.

» Lähetä palautetta toimitukselle